István Halhóber üzente 13 éve

Kedves Tibor !

Leírása alapján a szederrozsda nevű gombás betegségről lehet szó. Most, az érés kezdetével nem lehet permetezni a betegség ellen. Szüret után viszont érdemes két-három permetezéssel (7-10 napos időközökkel) segíteni, hogy a jövő évi fertőzési forrás kisebb legyen. Jövőre már kihajtás után célszerű megkezdeni a védekezést, és szükség szerint egy-két alkalommal meg lehet ismételni, figyelve ez élelmezés-egészségügyi várakozási idő betarthatóságára. Permetezésre használható a Miltox Speciál Extra WP, ill. az év során két-három alkalommal, alternatívaként (elsősorban az év első felében végzett kezelések során) a felszívódó gombaölő Discus DF (ez utóbbi azonban II. forg. kat.).

Válasz

Groidl Béla üzente 13 éve

Tüskementes szedret vagy öt.-hat éve vettem kertészetben.nagyon izlett ezért szaporítottam.
Most négy tő hozza a termését. Azt tapasztaltam, hogy napos szellős környezetet szeret ahol
jól fejlődik és sok termést hoz.. Nálam a vesszők 5-6 méterre is megnőnek. Vissza lehet metszeni, a metszet elött
új erős hajtások serkennek.Ősszel ha a hajtás vége talajra ér gyökeret ereszt ,ha ott marad egy új tő lesz belőle. Az éves letermett vesszől el kell távolítani. Nálunk a temés nem
érik be csak a 70-80 %-ban. Sikeres termesztést: Groidl.

Válasz

Bodonyi Anna üzente 13 éve

Azt szeretném tudni, hogy hol lehet kapni ilyen bokrot, Budapesten. Ha valaki tud segiteni elöre is köszönöm.
Anna

Válasz

simon tibor üzente 13 éve

nekem is van a kertemben több bokor is valami gomba fajta minden évben megtámadja nem tudnátok valami hatásos ellenszert ,már több fajta gombaölő permetszert kipróbáltam a levél alsó részén narancssárga pöttyök formájában jelentkezik és egyre jobban elterjed ilyenkor mikor érik a gyümölcs már nem lehet permetezni,mit lehetne kezdeni velük,egyébként tényleg nagyon finom termése van én igazából a tüskés változatát nem is ismerem,ha valaki tud segíteni várom válaszát előre is köszönöm!!!

Válasz

Palotai Lajosné üzente 13 éve

Szia Teca!
amennyiben még lehetséges ---szeretnék belőle kapni
nekem is nagyon bejönn ez a gyümölcs, de még nekem nincs
ha pest környékéről való vagy , akkor szivesen elménnénk érte
ha tudunk egyeztetni ez ügyben
köszi Zsófi

Válasz

Juhász Sándorné Teca üzente 13 éve

Gyereel hozzánk és szívesen adok neked tővetT Ősszel. Ha érdekel? jelezd .szia.

Válasz

Juhász Sándorné Teca üzente 13 éve

Nekem is van a kertembe,tüskétlen szederbokor. ,naponta szedem a finom gyümölcsöt.Szeder szörpöt,és fínom jamot főzök belöle,igazíinyencnek való finomságok.Szeretettel ajánlom mindenkinek!!! Juhászné Bölcskéről.

Válasz

Nagy Lászlóné Marcsi üzente 13 éve

Amit még ellehet mondani róla csökkenti a cukrot is

Válasz

Pető Bertalan üzente 13 éve

Nagyon egyszerű a szporítása.Nyár végén ,ősszel,mikor már hosszú hajtásai vannak azokat bújtatom.De,-mint a vadon élő rokona-ha földet ér a hajtása,beavatkozás nélkül is gyökeret ereszt,majd tavasszal leválasztom az anyatőről.Egy év múlva szép erős gyökérrel a kívánt helyre átültethető.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Van szederbokrom, minden évben, gazdag terméssel hálálja meg a csekély gondoskodást.

Válasz

Juhász Aladár üzente 13 éve

Azt szeretném tudni,hogy hogyan lehet szaporítani,mivel van és más helyre is szeretnék űltetni.Köszönöm előre is ,ha kapok választ.

Válasz

Géró Nelly üzente 13 éve

Nekünk is elég sok van, és fantasztikusan finom a termése. Mindenkinek ajánlom. Az idei viszontagságos időjárás mellett is már nagy mennyiséget szedtünk. Elteszem a "felesleget" mélyhűtőbe. Nagyon szépen tűri a fagyasztást. Télen nagyon finom előszedni, és a téli gyümölcstorták dísze is lehet. Géró Nelly

Válasz

Gál Katalin üzente 13 éve

Ez így van.Valóban nem támadják meg a kártevök így gondmentesen nevelhetjük és ültethetjük .Amit azonban nem kéne figyelmen kívül hagyni az a növény magassága.Mivel ez egy ún.kúszónövény ezért célszerű támfal vagy karó mellé ültetni.

Válasz

Buruzs Pálné Erzsike üzente 13 éve

NEKEM SAJNOS TÖNKRE TETTE A VIHAR ÉS JÉG!!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Én eddig évente több tízkilónyit tettem el - csak nylon zacskóztam - három család részére.
Imádjuk. Ahogy kienged lehet fogyasztani, valóban nem esik össze, és csak csatlakozni tudok ez előttem hozzászólókhoz a felhasználást illetően. Én ízesítés - cukor -nélkül eszem, rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne!
Termelőtől érdemes vásárolni a gyümölcsöt, mert a piacokon igen csak drága. De ez relatív. Télen az alma, stb délicsümölcsök is drágák...
Nem akarok reklámot csinálni más gyümölcsnek, de a szilva kifejtve, az őszibarack szeletelve ugyanígy elrakható - természetesen a meggy is - és mind finom, élvezetes.

Válasz

det ted üzente 13 éve

Magyon tetszik! Köszi a hírt! Egyszer én is kaptam "egy dobozka szedret, óriási szemek voltak", de Édesapám kertjében nincs. Szeretném meglepni 4-5 bokorral - olyat szeretnék, ami gyorsan termőre fordul. Hol lehet ezt beszerezni. Budapesten van erre speciális piac, kertészet? Várom a segítő választ. Köszönettel: Edit

Válasz

Andrási Gyuláné üzente 13 éve

Nekem is van, nagyon finom.Téli fogyaszttásra nagyon ajállom. Amikor kiolvad, nem esik össze, nem málik szét mint a málna vagy az eper. Az állaga tartja a fris állapotát. Gyümülcs tortába is ajállom. Bármilyen készitmény finom, egészséges belőle.

Válasz

Grünfelder Ida üzente 13 éve

Sajnos nálam is megjelentek a zöld mezei poloskák és megrágták a gyümölcsöt. Próbáltam csalánlevél permettel, de úgy tűnik azt is szeretik. Ha tudtok valami jót az irtásukra előre is köszönöm.

Válasz

Gyurkovics Ferenc üzente 13 éve

Kedves Istrván, nekem több növénynél is bevált, hogy a tövéhez néhány gerezd fokhagymát tettem,és megszabadultam akár a tetvektől is. A szedret talán nem fogja ízében érzékenyen érinteni.

Válasz

Blaskó Józsefné üzente 13 éve

Nekem is van kb. 5 tő tüskétlen szedrem. 2 éve kaptam a töveket, de az a problémám vele, hogy peronoszpóra jellegű sárga színű bevonat keletkezett a leveleken melyek leszáradnak és töveken is . Ha valaki segíteni tudna - kérdésem mit tegyek? -, vagy a kapott tő nem megfelelő?? Most egyébként rengeteg gyümölcs van rajta. Előre is köszönöm a segítséget .

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Komanovics István (Komafi)
A szelid szeder gyümölcsének jó híre elterjedt a bogárvilágban is! Legalább is ezt vélem, mert nálam majd minden bogyóra jut egy-egy büdös bence (zöld, vagy barna színű mezei poloska) és megrágják a gyümölcsöt. Nekem csak az jut, amire nem jutott büdös bence.
A Mecsek déli lejtőjén lévő kertem tápanyaghiányos, laporköves, igen rossz vízháztartású talaját nem-igen kedveli, gyorsan kipusztul , de a legyökeresedett hajtásai révén pótlódik. Nagyon tetszik, hogy nem kell permetezni, de nem tudom hogyan szabadulhatnák meg a büdös bencéktől. Minden jó tanácsot köszönettel veszek:

Válasz

Kiss Ferencné Erzsébet üzente 13 éve

Nagyon sok jót hallotam rola de nekem még nincs,a kis unokám biztos örülne neki,ha esetleg valakinek van fölösleg én szeretnék hozzá jutni.Elöre is köszönöm

Válasz

Gőllei Szilvia üzente 13 éve

A képeid tüske nélküli szederről .Nagyon finom és vitaminok gazdag a gyümölcs. Van kap boltban egy doboz ,

Válasz

Makárné Nagy Mária üzente 13 éve

Köszönöm a jó tanácsot én csak hagytam nöni ahogy neki tetszett,.

Válasz

Makárné Nagy Mária üzente 13 éve

Nagyon szeretem,nekem is van és az a jo benne hogy minden nap lehet csemegézni,.és elég jol birja az itteni talajt,/homokot,./

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

A leírtak valóban igazak én 20-éve nevelek két bokrot 2-2 szál vesszővel azért nem többel mert nagyon erőtelje, dús bokrok fejlődnek ki.Unokáim és jómagam is imádjuk.A kertszélén a málna sor folytatásában nevelem.Szaporításához elég, ha a vessző vége a talajjal érintkezik azonnal gyökeret ereszt , a tarackhoz hasonlítom mert bármely halytás a földre ér már gyökeresedik is.Másfél méter magas kordonon nevelem és a vesszők (oldal is) hamar elérik a talajt.

Válasz

kocsisne ilonka üzente 13 éve

nagyon egyszerü a szaporitása bujtásal is szaporithato tavaszal lehajtunk egy ágat lehetökeg olyant amiböl sokat tudunk csinálni és öszig ugy hagyjuk öszel levágjuk az anya növényröl A szép meg gyökeresedet hajtásokkat és végleges helyére ültesük

Válasz

Juni Sándorné Éva üzente 13 éve

Köszi az infót,nekem is van és nagyon finom! Szép napot kívánok!

Válasz

Szamosné Sánta Melinda üzente 13 éve

Én is szeretnék ijen szedret mert vashíányos vagyok ,ha tud valaki jó lenne .Előre is köszönöm.Melinda

Válasz

István Halhóber üzente 13 éve

Kedves Ferenc

Kertészetekben ősszel biztosan lesz.

Ha tudsz szerezni tavasszal lemetszet vesszőket ,földbe ledugva begyökeresedik én is így szaporítottam magamnak.

Válasz

István Halhóber üzente 13 éve

Kedves László.

A szabadgyökerű növények ősszel és tavasszal telepíthetők. A tavaszi telepítés biztonságosabb.
Javasolt sortávolsága 2,5-3 méter, tőtávolsága 1,5-2 méter.
A szeder igen erős fejlődésű növény, széles sövényben terem. Erős, magas támrendszer szükséges, amely alkalmas a nagy tömeg megtartására.
Ültetéskor metszük vissza a növényeket 2-3 rügyre.
Az első év végén a vesszőket 4-8 rügyre vágjuk vissza. A metszés ideje télen december-február között ideális.
A második év végén az előző évi letermett vesszőket tőből vágjuk vissza, a nyáron fejlődött hajtásokból két három erős vesszőt hagyjunk meg és ezeket vágjuk vissza 1-1,5 méteresre.
A harmadik év végén a letermett vesszőket tőből távolítsuk el és az ujonan kifejlődött hajtásokból 2-4 vesszőt hagyjunk meg, amit 2-3 méteresre vissza kell vágni.
A lényeg, hogy mindig el kell távolítani a letermett vesszőket és az új hajtásokból maximum 2-4 vesszőt hagyjunk meg, a többit pedig tőből vágjuk vissza.

Válasz

vida ferenc üzente 13 éve

Érdekelne a tüske mentes szeder.Ha valaki segítene abban ,hogy megírná a rendelés helyét és menetét.Úgy ahogy Hegedűs István László is leírta.

Válasz

Lovász Borbála üzente 13 éve

Ige én is töltöttem egy képet fel a tüske nélküli szederről ,mivel nekem is van ilyen .
Nagyon finom és vitaminokban gazdag gyümölcs,nálunk mindenki nagyon szereti.
Lehet kompótot ,dzsemet vagy lekvár készíteni belőle vagy épen le kell fagyasztani és télen is lehet csemegézni belőle.
Mindenkinek bátran merem ajánlani, nagyon egyszerű a termesztése.
Baráti üdv: Bori

Válasz

Abi Karam Samirné Marika üzente 13 éve

Nekünk is van, nagyon szépen terem minden évben, frissen fogyasztva a kis unokáim imádják lecsipegetni, és azonnal enni.!!Lekvárt is , söt szörpöt is készitek belöle. Mindenképpen finom, ajánlom a termesztését!!!!!

Válasz

Hegedus Istvan Laszlo üzente 13 éve

Hallottam a tuskementes szederrol es erdekelne a beszerzesi hely,az ara/to es optimalis ultetesi suruseg(kb . hany db. to aron kent(10X10 m).

Válasz