[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves Kertbarátok!
Kiss Katalinnak igaza van. Mi sem szedtünk fel minden zöldséget a kertből ősszel, de mi nem takartuk le. Hétvégén kimentünk a telekre és a hó alól sárgarépát, gyökeret és zellert szedtünk fel. A hó alatt kb.1 cm fagyott meg a föld, ezalatt a zöldség friss maradt. Én sem szeretem a mélyhűtőből elővett zöldségeket a húslevesben. Üdv. Sutta M.

Válasz

Kiss Katalin üzente 13 éve

Hogyan lehet január közepén sárgarépát betakarítani a kertből?
Ősszel a sorokat letakartam kukoricaszárral, és a hosszú tartós hideg után sem fagyott meg a földje sem. Nem kellett vermeléssel bajlódnom, melléképületem sincs ahol kitelelne homokban, a fagyasztott pedig nem olyan, mint frissen. Olcsó, gyors megoldás és főként nagyon ízletes. Próbáljátok ki! Üdv:Kati

Válasz

István Halhóber üzente 13 éve

Kertembe már látszik a hóvirág bimbója !

Válasz

x Erzsebet üzente 13 éve

Kedves Kertbarátok!

szeretnék veletek megosztani egy szép Tavaszvárót: http://zapit.nu/131

Boldog Új Évet kívánok én is mindenkinek!
Kívánom, hogy a sok fáradságos munka a kis és nagy kertekben mindenkinek gazdagon gyümölcsöző legyen!

Válasz

Vincze Árpád üzente 13 éve

Kedves Kertbarátok.
Már bizony én is nagyon várom a kikeletet.A hóolvadás megkezdődött s látni a hóvirágot és a sárgás és pirosló primulákat. Ősszel a gyepbe ültettem elszórt csoportokba krókusz hagymákat /igaz elvirágzásig ill. visszahúzódásig nem nyírhatok füvet/ remélem szépen virítanak majd.
Kellemes tavaszvárást kivánok mindenkinek Árpád

Válasz

Czollner Mároky Mária üzente 13 éve

Kedves Kati. Ma én is a kiskertemet nézegettem és keresgéltem, hogy a hóvirág első rügyei kibujtak-e. de hiába. Még minden hó alatt van. Türelmetlenek vagyunk, de nem baj mert ez azt jelenti hogy szeretjük a virágokat,.mert aki a virágot szereti rossz ember nem lehet . Szeretettel üdvözöllek Marika

Válasz

Vincze Sándorné Klári üzente 13 éve

Szervusztok Kertbarátok !Úgy látom ,hogy másnak is kezd elege lenni a télből.Nekem már hiányzik egy kis kapirgálás ,de ennek is eljön az ideje .Terveim vannak a kettel remélem sikerül megvalósítani.Üdv Mindenkinek Klári

Válasz

Barabas Istvan üzente 13 éve

Kedves Kertbarátok kivánok BÉKÉS BOLDOG ÚJ ÉVET,az tény,hogy a tél ,hó és a hideg jelen van ,itt is lessz még egy darabig,javaslom a szabadidőben ,írány a havasi lejtők felé,sízésre kikapcsolódásra,túrázásra alkalmas az idő,a kényelmes karosszékek és meleg szobákbam a tavaszról és a kertről,később is lehet álmodozni,úgy a gyerekes családok mint az egyedűl álloknak,élmény lehet a természetben ismerkedni a tél nyújtotta táj szépségével,egyszer el kell kezdeni,lásd a Tiroli embereket ,hogy mire képesek a téli időszakban az Alpok lejtőin,ugyanis a nyár folyamán igenis hires kertészek és virág kedvelők.üdv.b.i.

Válasz

Hajas Éva üzente 13 éve

Már én is nagyon várom, hogy kapirgálhassak a kertben. Elképzeltem már azt a jól eső fáradságot, amit az első napsugaras tavaszi veteményezés után érez az ember, mikor elégedetten végignéz a kertjén és alig várja, hogy kibújjanak már a hajtások.Imádom mikor nyugodtan nézhetek végig a kerten, a munkámat látva, hogy gyönyörű a kert, Remélem az időjárás kegyesebb lesz hozzánk az idén. Üdv:Éva

Válasz

Kígyós Sándorné Katalin üzente 13 éve

Hát igen, a tél a holt időszak.De mint kertész,tudjuk a földnek piheni kell.Különben nem lesz jó az idei termés. Ebben az ídőszakban én is e benti virágaimat csucsujgatom.Férjem szerint már túlzásba visszem.Szerinte a túlgondozástól fognak kipusztúlni. Én ilyenkor összeirom,hogy milyen vetőmag hiányzik,és lassan beszerzem őket.Hogy amikor vetni kell ne keljen szaladgálni sehova.Üdv Kata.

Válasz

István Halhóber üzente 13 éve

Kedves Marika!

Itt mindenre választ kapsz !
Oltóvesszőt neked kel beszerezni !

http://kerteszet.network.hu/blog/kerteszet-klub-cikkei/oltas-szemzes-duvanyozas-az-1-es-2-resz-egyben-2-in-1

Válasz

Szűcsné Marika üzente 13 éve

Én az ősszel behordott virágokon élem ki magam ilyenkor. Kérdésem viszont van, hátha valaki tudja a választ. Nagyon szépen kikelt cserépben 2 db narancsmagom. Hogyan lehetne ezt termővé változtatni. Tudom, oltással, de mégsem tudom, hogyan. Várom a válaszotokat. Köszönöm. Marika

Válasz

István Halhóber üzente 13 éve

A gyümölcsösben
– Metszés
Ha nincs túl hideg, ritkíthatja, fiatalíthatja a gyümölcsfákat. Ha nagyobb ágat fűrészel le, a friss vágás helyét zárja le sebbalzsammal. Máskülönben a kártevők nyitott kaput találnak.
A ribizli- és egresbokrokat is ritkítani kell. Az ágakat tőből vágja le. Így a bokor ismét kap fényt és levegőt, új hajtások nőhetnek.
Itt a nemes oltóvesszők metszési ideje, ha nincs kemény fagy (4 ?C). Az egyéves fa ceruzavastagságú hajtásait dugja feléig a nedves homokba.
– Óvintézkedések
A fiatal fa törzsét dróthálóval óvja a vadak okozta kártól. A beteg ágakat vágja le és semmisítse meg. Szedje össze a fa alól a fertőzött levelet és az összeaszalódott gyümölcsmaradványt.
– Segítség a madaraknak
Gondoskodjon a madarak etetéséről. Ha készített etetőt, tegyen bele rendszeresen eleséget. Az etetőt tartsa tisztán, hogy fertőző betegség ne terjedjen el.
– A szerszámok rendbehozatala
A kerti szerszámok, gépek tisztítására, javítására most van idő. A melegház, a fóliasátor, a víztömlő, a locsoló és a permetező is meghálálja a gondozást.
– Ne feledkezzen meg a meglévő készletekről
Ellenőrizze a pincében, kamrában lévő zöldséget, gyümölcsöt. Válogassa ki rendszeresen a beteg, sérült termést, nehogy megfertőzze az egészségest.
A sárgarépa, a cékla, a dáliagumó homokágyát tartsa nedvesen.
– Természetes növényvédelem
Érdemes ellenőrizni a gyümölcsfák enyvgyűrűjét. A nagy téli araszoló januárban is aktív. Távolítsa el az enyvbe ragadt száraz leveleket. Ezek hidat képeznének a felfelé mászó nőstény kártevő számára.
A kérges törzset kefélje tisztára. Ezután kenje be mésztejjel vagy meszes-agyagos-fűszeres lével. Így a kéreg repedéseiben áttelelt rovar elveszti búvóhelyét.
Gyűjtse össze és semmisítse meg a beteg gyümölcsöt, levelet, ágat.
A veszélyeztetett kertben óvakodjon a vízi pocoktól.
Tegyen ki friss fadarabkákat az éhes nyulaknak. Így az állatok figyelme elterelődik a fákról, bokrokról.

Válasz

István Halhóber üzente 13 éve

Januárba kezdheted !

Vetés –melegház: muskátli, turbolya, zsálya; szabadban: évelők.

Ültetés – melegház: metélőhagyma.

Gondozás: gyümölcsfa, díszcserje metszése, nemes oltóvessző vágása, meszelés, balkon- és szobanövények öntözése, meglevő készlet ellenőrzése.

Betakarítás: petrezselyem, kanálfű, téli porcsin, galambbegysaláta, vörös cikóriasaláta, káposzta, kelbimbó, póréhagyma, fekete nadálytő, csicsóka, chicorre, sárgarépa, zeller, cékla.

Válasz