Koos Jozsefne üzente 13 éve

Szia,Marika! régi Ismerősök vagyunk csak ritkán keresük egymást.Sajnos.Valamikor irtad,hogy Gyöngyösön is szoktál tartozkodni vagy külföld,Most hol élsz?
Néha-néha igy elkaplak egy -egy jo hirt olvasva,kösz,hogy megosztod tudásod velünk a klub tagjaival.Biztos van még sok olyan növény amit nem ismerek,ha teheted küld őket a kertészet lapjaira.Tőled mindig szivesen fogadunk uj hireket.Üdv:Koosné Ezsike.

Válasz

Berecz Csilla üzente 13 éve

Köszönöm a tájkoztatást,nagyon hasznos.Eddig erről a növényről nem tudtam semmit.De ez meglepett és érdekel.Csilla

Válasz

Fekete Teréz üzente 13 éve

Köszönöm a tájékoztatást éppen egy gabona félekkel foglalkozo könyvben olvastam erröl a növényről de nem tudtam hova tenni igy már tudom hogy ez a növény az és biztos vettek is belöle mert igen hasznos gabona növény jobb mint a búza vagy más gabona növény köszönettel Teréz

Válasz

kemeny magdolna üzente 13 éve

nagyon tetszik.Es szeretnek nevelni. hol lehet magot kapni?nekem fontoss lenne!! Ha van info elore is koszonom .; Magdolna

Válasz

Borbély Zoltánné Marcsi üzente 13 éve

Nagyon hasznos dolog ez a növény ! szeretnék én is nevelni ilyet ha valaki tudja ,hol lehet ilyen magot kapni akkor irja megy legyen szives . Köszi Marcsi

Válasz

Rajkó Éva üzente 13 éve

Köszönöm ezt a részletes tájékoztatót. Számomra nagyon érdekes dolgokról olvashattam. Szeretném kipróbálni és a kertemben termeszteni ezt a sokoldalú növényt. Ha valakinek van magja, vagy esetleg tudja, hogy hol kapható, szivesen venném, ha tájékoztatna róla.

Válasz

Balog Béla üzente 13 éve

Inkák ősi eledele

Hozzávalók:
- 1 csésze pattogatott amarant
- 1,5 csésze pattogatott kukorica
- agavé szirup / méz

Elkészítése:
- A pattogatott amarantot és a pattogatott kukoricát összekeverjük, ledaráljuk.
- A ledarált magokat sziruppal / mézzel összekeverve kis gombócokat formázhatunk, és így csemegézhetjük.

Válasz

Balog Béla üzente 13 éve

FELHASZNÁLÁSA

- Íze semleges, így sokoldalúan felhasználható, édes és sós jellegű ételek is készíthetők belőle. Az amarant tulajdonképpen egy álgabona, de felhasználása hasonló a gabonafélékhez.

- Étrendünkbe való beillesztése többféle módon is lehetséges:
- Levele, fiatal hajtásai
- spenóthoz hasonlóan elkészítve – krémlevesnek, főzeléknek fogyasztható.
- Beéret magja – legértékesebb része
- köretnek, kásának, liszté őrölve sütemények, kenyérfélék dúsítására használható,
- főzve, pirítva, csíra-zöldségként, búza helyet, illetve azzal keverve mindenféle
ételben felhasználható,
- a mag hő hatására kipattog, mint a kukorica, így közvetlenül is fogyasztható,
- felhasználható tésztafélékben, süteményekben, édességekben,
- igen jóízű és sokáig friss kenyér készül az amaranttal kevert lisztből,
- akár „hamis kaviár” is készíthető belőle,
- fel tudjuk használni palacsintatésztába, pudingok készítéséhez,
- hajdinával lisztté őrölve lisztérzékenyek számára tészták, sütemények készíthetők.
Ennél jóval sokrétűbb a pattogatott amaránt mag felhasználhatósága, amelyhez ma már a legtöbb bioboltban hozzá lehet jutni. A legegyszerűbb, ha a müzlinket gazdagítjuk vele vagy önmagában fogyasszuk . Ezenkívül a sütőipari termékeken, a leveseken, a salátákon a különböző édességeken keresztül a töltelék és panír anyagig nagy változatosságot biztosít a felhasználónak.

Válasz

Balog Béla üzente 13 éve

Mi is ez az AMARANT, talán a „Kakastaréj” vagy „Disznóparéj”, amit rendszeresen írtunk?
Botanikailag ugyanabba a családba tartozik – sok közös vonásuk van – de rendszertanilag független faj.

- A régészek szerint ez az egyik legrégibb háziasított növény. Már 6000 évvel ezelőtti latin-amerikai sírokból is előkerült, de más bizonyítékok is vannak arra, hogy folyamatosan termesztették, hasznosították.
Amerika felfedezése előtt az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt a kukoricával és a babbal együtt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. Akkori fontosságát támasztja alá az a feljegyzés is miszerint Monetzuma, az utolsó azték uralkodó, évente 5000 tonna kukoricát és 3700 tonna amaránt magot kapott ajándékba (adóba) alattvalóitól. Rajtuk kívül termesztették a Mayák, az Inkák és más elő-Kolumbiai népek is.

- Az amarant visszaszorult - a spanyol hódításokkal eltűnt, a búza tudatos elterjesztésének köszönhetően - Dél- és Közép-Amerika eldugott hegyi falvaiba, ahol termesztésük sohasem szűnt meg. A mai Peruban, Argentínában és Mexikóban jelenleg is - nemzeti ételként - fogyaszthatják az amarant több fajtáját. A helyi népcsoportok tehát megőrizték ősi, az amarant növény leveléből
és magjából készített ételeiket, és itt vészelte át az „újra felfedezéséig" eltelt néhány száz esztendőt.

- Nem csoda, hogy alig hallottunk róla: a hatvanas években ugyanis az amerikai katonai kutatók kisajátították, polgári tudós nem foglalkozhatott vele. Néhány évtizeddel később felszabadították a „katonai fogságból”, és akkor a tudományos világ képviselői egy minden szempontból jól leírt és valóban csodálatos növényt kaptak a kezükbe. Annyira csodálatosnak tűnt az Amarant, hogy a kutatók egy csoportja gyanút fogott. Különlegesen „negatív” teszteknek vetették alá, hogy megállapítsák: mik a rossz tulajdonságai? Ilyet viszont nem találtak!
A 70-es évek közepén, az Egyesült Államokban John Robson (University of Columbia) inspirálására kezdődtek meg a kutatások és ezzel egy időben a termesztést koordináló amarant centrum megalapítása. Reneszánszát tehát a ´70-es évek közepétől éli, amikor is a NASA kutatói felfedezték hasznos beltartalmi értékeit, és az űrhajósok étrendjébe is beépítették.

Válasz

Lakatosné Borbíró Ilona üzente 13 éve

Nagyon hasznos volt számomra ennek a cikknek az elolvasása. Majdnem minden évben nő a kertemben 1-2 ilyen növény. Igaz, hogy mutatós, de eddig egy kipusztíthatatlan növénynek tartottam.
Ezután már más szemmel fogok ránézni. Köszönöm: Ilona

Válasz

Ulmann Zsuzsa üzente 13 éve

Vasárnap láttam, hogy a Lidlben lehet kapni magot. Üdv Zsuzsa

Válasz

Papucsek Erzsébet üzente 13 éve

Nagyon meg győző ez a növény kár,hogy nálunk ilyen nem található.De ha van valakinek felesleges magja azt nagyon szívesen el fogadnám.Az egész családom számára.Előre is köszönöm ha valaki tudna küldeni. Üdvözlettel P:Erzsi

Válasz

Vincze Sándorné Klári üzente 13 éve

Sziasztok ! De jó hogy ezen az oldalon sok jót lehet találni .Már várom hogy mehessünk a kertbe ,de sajna atermészet mást gondolt .Sok dolog lesz bisztos .Köszi István ezeket atájékoztatókat .Üdv mindenkinek Klári.

Válasz

Kígyós Sándorné Katalin üzente 13 éve

Marika,ez csúcs.Soha eszembe nem jutott volna,hogy ezt meg lehet enni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Úgy tizenöt éve, nálam már volt, úgy kaptam a magot.
Óckodtunk az elkészítésében, mert ilyen részletesen nem ismertük a felhasználását.
Kikapáltuk, de lehet, hogy visszaszerzem.
Kösz!

Válasz

Molnárné Szadai Ilona üzente 13 éve

Egy kóstolást megér bárki számára!!! Szerintem a magja puffasztva finom ,én fasírtba zsömle helyett amarantot,Quinoát és zabpelyhet szoktam keverni,a gyerekek is megeszik.
A puffasztott magok édességekbe is jól használhatóak.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Szerintem dísznövénynek mutatós, de nem nagyon gusztusos evésre, nem kívántam meg bármilyen jó hatásai vannak :-)

Válasz

Abi Karam Samirné Marika üzente 13 éve

Kedves klubtagok! Köszönöm kedves soraitokat.Hálás vagyok érte!!!

Nem tudom ki hogy van vele,de ezektöl én idegenkedem annak ellenére, hogy csupa jót irnak róla.Inkább megmaradok a régi spenotnál...!!!

Válasz

PETRA Lászlóné Marika üzente 13 éve

Nem is gondoltam, hogy ez a növény étkezésre is jó és tele van a szervezetre értékes anyagokkal.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Marika és azt hittem, ez valamilyen dísznövény. Nekem volt díszparéj, de nem bókolt (lehet,hogy annak nem is díszparéj a neve?).
Világos színűben is van?Tudna nekem valaki néhány szemet küldeni, ha lehet mindkét színből?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Marika !Köszönöm szépen ezt cikket.Szivesen ültetek disznóparéjt minden évben a kertbe,mert ősszre már igencsak termetes,mutatós növény lesz belőle.De modjuk gusztust még nem kaptam rá soha.Ha a levelét nem is a magját csak megkóstolom majd.Üdv:Éva

Válasz

Wolf Kornélia üzente 13 éve

Kedves Marika!
Köszönöm az értékes információt!
Üdvözöl: Kornélia

Válasz

Jambrich Pálné üzente 13 éve

Ez nagyon érdekes cikk! Sose gondoltam volna erről a gazról, hogy a magja ehető.

Válasz