[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Nagyon érdekes. Köszönöm.

Válasz

Hajnal Jánosné üzente 12 éve

nagyszerü megoldás de ehezz egy ügyes ember ís kell.
gratulálok a megoldáshoz,

Válasz

Talpas Lajosné üzente 12 éve

Nagyon jó elképzelés, ötlet, ezt úgy szokták mondani kreavítás.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Mária!
A profilomon a fotóimhoz feltöltőm egy Mongóliában készített fotómat. Ez azt mutatja, hogy ami itt védett növény, azt a réten állatok legelik, oly töménytelen mennyiségben terem ott.
Üdv. István

Válasz

Kiss Ferencné Erzsébet üzente 12 éve

Örömmel olvasom a jó ötleteket sokat megszeretnék valositani belőle.Most vásároltunk egy családi házat de veteményezést ez előző tulaj nem csinált,én szeretnék a két kis unokámnak majd örömet szerezni és arra gondoltam epret ültetek nekik.Nagyon szépen kérem az eper tulajdonosokat ha van fojton érő palánta utánvétellel küldjön nekem.Nagyon köszönöm és mindenkinek jó kertészkedést kívánok

Válasz

kiszt maria üzente 12 éve

Nagyon jó megoldás,mert én a csigákkal kűzködök.

Válasz

Both Mária üzente 12 éve

Kedves István!Helyesbitenem kell a talaj összetételét illetően.Rosszúl irtam.Valóban meszes is meg savanyú is,de meszes csak ott ahol mi tettük meszessé a havasigyopárok miatt,mert ők csak azt szeretik.Mészköveket hoztunk,na meg száraz meszet (ahogy itt nevezik:döglött mész) kevertünk a földbe.A kert többi része savanyú talajú.Rengeteg sóska terem a kaszáló részen.Ugy hogy a középiskolában tanultakat nem felejtette el csak én fogalmaztam helytelenűl.Az istáló trágyával nincs gond mind annak ellenére,hogy nem tartunk állatokat ,kutyákat kivéve,mert csak ki kell mennünk a közeli esztenához és a tavalyi érett trágyát zacskókba rakva hozzuk be.Most már nálunk is megjelentek az első eper virágok.Egy hónap múlva már szüretelhetünk,hacsak el nem veri a jég.Üdvözlettel:Both Mária

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Marika!
Nagyon köszönöm a felajánlást és a nógatásodat is!
Folyton érő eprem van. A tavalyi első vékony hóréteg megolvadt az utolsó eprek körülés és mint vércseppek virítottak a fehér környezetben Csoda jól mutattak! Viszont sajna nem volt nálam a fotómasinám.
Üdv. István

Válasz

Lacziné Marika üzente 12 éve

Kedves István!
Van néhány tő folyton termő epertövem, amíg el nem fagy mindig érik rajta az eper. Ha érdekel, a szaporulatból szívesen küldök neked néhány palántát, hogy még késő ősszel is tudjatok róla csipegetni.
Üdvözlettel: Lacziné Marika

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

A négy perforált gégecső egy közösítő csőbe torkollik. A közösítő csőbe összegyűlő vizet a fotón látható cső vezeti ki a fólián vágott lyukon keresztül úgy tömítetten, hogy a cső külső felülete és a fólián kivágott nyílás között nem tud víz kiszökni. Az ágyás talaja által nem megtartott víz a kivezető csövön gyűjtő edénybe kerül később (szükség esetén) ezzel öntözök.
A szőtt fólia vízáteresztő, az eső szabadon áthatol rajta. Eső hiányában a vízpótlás a gyűjtő edényből, ennek kiürülése esetén ciszternából történik az öntöző víz fóliára juttatásával.
Mert nem értem a növények nyelvét, beszereztem egy talajnedvesség mérőt, ennek jelzése szerint öntözök. Az idén még csak egyszer kellett öntöznöm.
Remélem így már érthető a működés.
Üdvözlettel, István

Válasz

korsósné nelli üzente 13 éve

Nagyon jó az ötlet, gratulálok! Kívánok örömteli perceket az "epreskertben"!

Válasz

Rácz Tiborné üzente 13 éve

Köszönöm a jótanácsokat. Szeretném tudni, hogy a locsolása hogyan történik. Még a gégecső tömítését sem értem.
A választ előre is köszönöm.

Válasz

Lacziné Marika üzente 13 éve

Kedves István!
Örömmel olvasgatom a hozzászólásokat, jó dolog, ha megszerzett tapasztalataink révén tudunk másoknak segíteni. További Jó napot és szép hetet kívánok.
Marika

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves Emma!
Hasonló szeretettel köszönöm a szeretetteljes méltatást. István

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves Krahulcsánné!
Valóban nem kis munka volt, de örömmel szedem és esszük a termést. Csupán azt sajnálom lassan leérik. Köszönöm az elismerést. Üdv. István

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves Emília!
Az információd téves! A fekete szövött nylon fólia nem égeti ki az epret, ellenben átengedi a csapadékot de nem engedi át a fényt, ezért nem nő alatta a gyom.
Átlátszó fóliából nem tudom létezik-e vízáteresztő változat (ezért kiszáradhat az eper), az átlátszó fólia alatt akadálytalanul nő a gyom, elnyomja az epret, mert lehetetlen eltávolítani.
Elnézést a direkt véleménynyilvánításért, de így tudom. Üdv. István

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves Mihály!
Köszönöm az elismerést, de ez (a képzettségemnek megfelelően) inkább műszaki, mint kertészeti. megoldás.
Palántát rengeteg helyről be lehet szerezni, legegyszerűbb (és legolcsóbb) olyan ismerősöktől, barátoktól beszerezni legyökerezett bajuszt, aminek a termését láttad, ízlelted is, és jónak is tartod. Én így szereztem be, ingyen.
Ha ilyen lehetőséged nincs, tájékozódásul másold ezt a linket a keresődbe ott sokféle eperre találsz: http://www.sieberz.hu/index.php?content=11&kategoria=13
Üdv István

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves Mária!
Közel laktok az Istenhez! Kertész vénám hajszálérnyi (ha egyáltalán van), de középiskolás tanulmányaimból úgy emlékszem, a meszes talaj lúgos kémhatású. Az eper meg (úgy rémlik) a savanyú talajt kedveli. Az ismereteimtől függetlenül az a lényeg, hogy a szamóca és a nagy-szemű eper otthon érzi magát nálatok. Készséggel elhiszem, hogy sok örömötök telik benne, gratulálok hozzá. A jó földérett istállótrágyát viszont egy kissé irigylem, mert nálunk beszerezhetetlen. További sok sikert. István

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves Mária!
Gépészmérnökké lennem pofon egyszerű volt, majd nyugdíjasként botcsinálta kertész lettem. Minden elismerésem a földművelőké, mert ez egy rendkívül összetett, sok változóval nehezített foglalkozás, amiben én harmat-gyönge kezdő vagyok. Kérlek ne vedd elutasításnak, de a kérdéseddel fordulj inkább egy kertész vénájú klubtárshoz, nem szeretnélek tévútra irányítani.
Üdv. István

Válasz

Both Mária üzente 13 éve

920 méter magasságban lakunk.A talaj meszes is és savanyú is.Sok évvel ezelőtt kaptam egy néhány tő epret.Kiváncsiságból ültettem,nem remélve,hogy még termelni is fog,hiszen hideg az éghajlat.Ma már jócskán elszaporodott.Ahol akad egy kis hely a kertben (nagy része kaszáló)oda epret rakok.mi is tettük teraszosan is.Istáló trágyát használunk.Sokat kell gyomláljam,de meghálálja és nagyon sok örömöm telik benne.Gyönyörű,nagy szemű és zamatos.Nem tudom milyen fajta.Próbáltam futó epret,de azzal nem sok sikerem volt.Csak kinlódnak.Nem szaporodnak és a termése akkora,mint az erdei szamócáé.Most ismét kaptam három tövet.Cserépbe tettem.Szépen fejlődnek.Kiváncsi vagyok mi lesz belőlük.A mostoha időjárás ellenére is már nálunk is megjelent egy néhány virág.Az erdei szamóca már javában virágzik(ebből is sok van a kertünkben,vadon)Nálunk az első terméseket általában junius végén hozzák.

Válasz

RAFAI MIHÁLY üzente 13 éve

Nagyon meg lepet ez a szép újdonságnak számít lehet hogy jövőre ki próbálom én is hiszen szeretem az epret. hol lehet szép palántákat szerezni?
szeretnék gratulálni a fel találónak. sok sikert kívánok.

Válasz

Vinkovics Gáborné Emilia üzente 13 éve

Hallottam már a foliás eperről még nem probáltuk ki én ugy tudom fehérfóliát kell használni mert a fekete kiégeti a növényeket

Válasz

zemplényiné mária üzente 13 éve

Csak gratulálni tudok a leleményességhez és kitartó szorgalomhoz. Bár én lennék csak fele ennyire ügyes. De hátha tudnál tanácsot adni, hogy mit csinálhatnék, ugyanis kertemben megszüntettem az u.n. füstölőt, meg a körülötte lévő baromfi keritést, el van egyengetve, de nincs ötletem, hogy ezen a szép uj területen mi szépet, hasznosat tudnék csinálni.
Üdvözlettel Zermplényi Marika

Válasz

Krahulcsán Ferencné üzente 13 éve

Igazán sok munkád lehetett vele, de szép az eredmény, ezáltal szerintem megérte foglalkozni vele! Gratulálok a kitartáshoz és az eredményhez!

Válasz

Horváth Emma üzente 13 éve

kedeves István, nagyszerű ötlettel és igazán eredményes munkával csodálatosan gyümölcsöző kertet teremtettél! Csak gratulálni tudok! Öszinte szeretettel Horváth Emma Szegedről!

Válasz

István Halhóber üzente 13 éve

Nagyon szívesen tettem és tenném is, de nem tudom mit hoz a jövő ?
Egyenlőre nem sok jót látok kialakulni !

Válasz

maximilián-tóth zoltán üzente 13 éve

SZÉP: Lényeg hogy örömét és hasznát lelte a munkájában.

Válasz

Kissné Magdi üzente 13 éve

Kedves istván!
Köszönöm a részletes tájékoztatót az eper zsákos termesztéséről,mindíg izgatta a kertészkedő lelkemet és Te megadtad a választ.Köszönöm .Üdv.:Magdi

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves István !Köszönöm szépen a részletes tájékoztatót ,nagy hasznomra válik,mert augusztusban legkésőbb meg kell újutanom valamilyen formában az eperágyást !Üdv:Éva

Válasz

István Halhóber üzente 13 éve

Szamóca - termesztési útmutató



Ültetési idő

Frigónövények: Március - Május

Tápkockás eper palánták: Március - Június, Augusztus - Szeptember

Ültetési hely

Napos, félárnyékos. Az eper jó áteresztőképességű talajt igényel pangó víz nélkűl. A talaj legyen humuszos. Ha szükséges szórjunk ki érett marhatrágyát a talajmunkák elött.

Tenyészterület

A tőtáv 20 - 35 cm. A sortáv 60 - 90 cm.

Ültetés

Ültetési mélység frigó palántánál: Különösen fontos a helyes ültetési mélység. A gyökértörzs a föld síkjával azonos magasságban legyen. Semmi esetre sem maradhat ültetés után gyökér a föld felett. Palántázás után azonnal alaposan be kell öntözni.

Termesztési feladatok

A fejlődő növényeket tartsuk gyommentesen. Virágzás végén a sorok közé és a növények alá szórjunk szalmát. Ezáltal a termések nem szennyeződnek a földtől és homoktól.

Trágyázás

Csak klórmentes trágyát használjunk. Ültetés elött 50 - 60 g. klórmentes Volldüngert szórjunk ki. Több éves kultúránál ugyanezt a mennyiséget kb. 1 hónappal a szüret után juttassuk ki.

Ápolási teendők

Több éves kultúránál az indákat és az idős leveleket távolítsuk el. A házi kertben a szamócát 2 - 3 évig is lehet tartani. A legnagyobb és legszebb gyümölcsöt azonban az egyéves kultúrán kapjuk.

Válasz

István Halhóber üzente 13 éve

Hogyan készítsünk eperoszlopot?
Másik különleges alkalmazási területe a "termőoszlop" kialakítása. Egy hosszúkás műanyag zsákot töltsünk meg jó kerti földdel, szúrjunk a közepébe egy perforált csövet, amin keresztül öntözhetünk. A zsák oldalába vágjunk lukakat, és ide ültessük be a szamócát. A növény indái ebben az esetben lelógnak, és azokon is teremnek. Megfelelő kezelés esetén jól kinéző, termő "eperoszlopot" hozhatunk létre.

A kúszóeper folyton éhes és szomjas
Azt azonban tudnunk kell, hogy a fajta nagyon igényes. Rendkívüli teljesítő képességét csak akkor tudja kifejteni, ha kielégítjük nagy tápanyag és vízigényét. Ha a földje csak egy napra is kiszárad, megáll az indaképződés. A nyári hőségben és szárazságban a virágképződés szünetel, de ősszel újra folytatódik. És van még egy apró trükk, ami az indaképződést elősegíti. Az első virágokat ki kell törni, bármennyire is fáj a szívünk, mert akkor a növény energiája nem az első termések érlelésére fordítódik, hanem az indaképzésre. Később már minden virágot meghagyhatunk, és a növény bőséges terméssel kárpótol minket.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Köszönömm szépen Marika,kiváncsian várom a képeket és a beszámolót a sikerről !Éva

Válasz

Lacziné Marika üzente 13 éve

Évike!
Én nemrég kaptam Krisztitől pár tövet, amit cserépbe ültettem már kezd futni. Később töltök fel róla képet, amikor már nagyobb lesz és esetleg virágzik is. Ha beválik, nyár végén küldök tövet. Puszi: Marika

Válasz

Lacziné Marika üzente 13 éve

Kedves István!
Örülök, hogy közkinccsé tetted az újításodat!
Üdv: Marika

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves István !Sok helyütt láttam már kinálni ezt a fajta epret,csodálatos fotókkal,csak számomra meggyőzőbb lenne egy klubtárs véleménye,aki akár látott,vagy termeszetett is ilyent.Köszönöm szépen a linket !Üdv:Éva

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves Éva!
Nem láttam felfuttatott epret élőben. Amit írtam, azt a következő linken olvashatod:
http://www.sieberz.hu/index.php?content=11&kategoria=13
Ezt bemásolva a keresődbe tanulmányozhatod a legkülönbözőbb eperfajtákat.
Állítólag Pécsett a Baumax-ban is árulnak ilyet. Üdv. István

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves István !Mond,Te már láttál élőben,felfuttatott epret?S valóban több termést hoz?Mivel nekem is gondot okoz az ágyás ápolása,szerinted érdemes lenne áttérni a futóra?Üdv:Éva

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Köszönöm, de ma már nem így csinálnám!
Beszerezhető már, olyan futóeper mely felfuttatva egy tőről többet hoz mint ez az ágyás összesen!
A mondás szerint a jó pap holtig tanul, de egy jó kertész (teszem hozzá), további két évig!
KI

Válasz

Gál Magdolna üzente 13 éve

Gratulálok! Zseniális! Csak én nem vagyok ilyen ügyes...:( gm

Válasz