Ujj józsef üzente 12 éve

Az orchideák megmentésére vegyetek , Careo combi táprudat. (olvassátok a Fórumban)

Válasz

Ujj józsef üzente 12 éve

Helyeslem Klárika irását

Válasz

Kürtiné Bodnár Klára üzente 12 éve

Lányom nagy orchidea kedvelő. Télikertjében sokféle, és különleges virágai vannak. Engem is "megfertőzött" így már nekem is van többféle. Állandó helyen az ablakban vannak, nyáron egy kis takarást kapnak, hogy ne érje őket a tűző nap. Elvirágzás után is a fényen maradnak. Nem kell "pihentetni" őket sötétebb helyen. Nyáron viszont néhány fajtát a fák alá "kicsapja őket legelni". Utána jobban virágoznak.

Válasz

Wilson Takagi Kitty üzente 12 éve

Van benne valami, ahogyan gondotad az Orchideát. A sörről még nem hallottam, hogy jót tenne nekik de kipróbálom. . Én a maradék rossz sörrel a nagy levelű növények leveleit szoktam megtörölni. Vattakorongra öntöm, és megtörölöm vele a leveleket. Nem szeretik a sört a kártevők, fényes lesz a növény levele, és a por sem szállja meg. Az orchideák helyét nem változtatom meg, mert megsinyli. Még akkor is ott hagyom a helyén, ha nem virágzik. Egyébként csapvízzel nem szabad locsolni, ha túlkemény a víz,mert lerakódik a mész a növény gyökereire, és elpusztul. Én mindig esővízzel öntözöm, vagy télen szoba hőmérsékleten felolvasztott hóval. Ha végképp nincsen esővíz, akkor is legalább fel kell forralni a vizet. Lehűteni, és azzal öntözni. Minden nap legalább kétszer permetezni kell az egész növényt, a virágokat is. Akkor is, ha nem virágzik. Az ültetésnél szabály, hogy csak egy számmal nagyobb cserepet használjunk, és a léggyökereket nem szabad a földbe tenni. Meg lehet ismerni, mert más a színe. A virágszárat én sem vágom le, csak ha netán teljesen elszáradna. Akkor hoz másikat. Én nem szoktam ionizált vizet használni az öntözéshez. Azt csak akkor javaslom, ha nincs más. Én akkor is tápoldatozom, amikor nincsen rajta virág. Szeretik. Az orchideákhoz türelem kell. Ők nagyon hálásak lesznek érte. De a többi növény is.

Válasz

Ujj józsef üzente 12 éve

Elvirágzás után legalább egy hónapot pihentetni kell, ilyenkor mérsékelt öntözést iktatok be, aztán először elkezdem locsolni sörösviz, táposviz a fent leírtak alapján. Nem kell sötétre lerakni, mert az eredeti helyén sem vándorolnak el a virágok és jönnek vissza. Ezek a lepkeorchideák szeretik a meleget, ezért többször kell őket párásítani. A csónakorchideák ((cymbidium , Miltonia )szeretik a hűvösebb helyet . A nyugalmi időszakban, inkább öntözzünk keveset és ha látod , hogy száraz az sem baj, mert a gyökerei tárolnak annyi vizet, hogy ne pusztuljon ki, de amint látod, hogy a levele nagyon lehajlik, akkor öntözni kell . Az öntözésnél mindig megnézem az átlátszó cserépben, hogy a földje mennyire száraz. Virágzáskor föleg szereti a felszálló meleget, de a napfény zavarja, ám a szórtfényt kedveli Ha a radiátoron van a növény akkor a cserepét feltétlenül meg kell emelni az alatta lévő edényből, viszont akkor legyen alatta viz., ez viszont lehet csapviz, ugyanis ez csak párolog. Ha netelántán az alsó gyökér lemegy a vizért, nem kell bántani.

Válasz

De. Rosinan üzente 12 éve

Aranyos volt ez az élménybeszámoló és tanulságos. Igaz én is úgy tudtam, hogy nem szabad sűrűn locsolni, sem áztatni az orchideát, inkább permetezni kell. Én nagyon ritkán locsolom és csodálatosak voltak. Most vittem ki a fűtött szobából a virágokat, mert féltettem a radiátor közelében. De most annyira meglepődtem, hogy Te meg ott tárolod. Mivel elvirágoztak, most üdülnek egy sötétebb helyiségben, kevés fény van és alig van fűtés. Azt olvastam, hogy virágzás után sötét helyen kell tárolni az orchideákat. Szerinted? mi a teendő a virágzás után? mire kell vigyázni? köszi

Válasz

Harcosine Julika üzente 12 éve

Köszönöm a választ.

Válasz

Ujj józsef üzente 12 éve

A cserép alján nekem is kint van a gyökér. Ez nem baj, ledugta a gyökerét a legalsó szintre és beleér abba a kis vizbe ami ott marad öntözés után. az alján

Válasz

Harcosine Julika üzente 12 éve

Megköszönöm a tanácsokat, de nekem a cserép alján bujik ki a gyökér a viz elvezető nyiláson

Válasz

Milus Irén üzente 12 éve

Nem kell átültetni a gyökerek légző gyökerek ezeknek kint kell lenniük, de ha régen nem volt átültetve akkor csak kizárólag orchidea földbe kell ültetni és a locsolással nagyon vigyázni csak lágy vizzel lehet fel kell forralni a vizet és lehüteni és ezzel vagy esővizzel locsolni, lehet bele egy kis orchidea tápot tenni.

Válasz

Ujj józsef üzente 12 éve

Milus Irénnek
Amit leírtál az úgy van . A lányom áztatja az orchideáit, ezért már volt vele vitám, én átfolyatom rajta a vizet, majd 5-10 perc után leöntöm az edény alján maradt vizet. A növény elég vizet tud felszívni a gyökerébe ami szerintem neki elég.

Válasz

Ujj józsef üzente 12 éve

Kewdves Magdi .
Semmi féle bántó szándék nincs abban amit írtam, bár nem néztem utána, hogy ahol laksz és az merre van . Arról a helységről még nem is hallottam, de ha neked úgy megfelel ahogy csinálod, hát legyen úgy. Én most is azt mondom, hogy a természetben a virág csak esővizet kap és ez bizony lágy víz.

Válasz

Milus Irén üzente 12 éve

Gyönyörüek az orchideáid nekem is 9 darab van az ablakpárkányon vannak de alattuk viz van amit folyton feltöltök nekem sikerül öket mindig ujra virágoztatni, én is lágy vizzel locsolom öket amibe orchidea tápot teszek és csak átöntöm rajta a vizet állni nem hagyon nagyon szépen megvannak és a virágzás szinte folyamatos az elvirágzott szárat nem szabad levágni és csak orchidea földbe szabad ültetni átlátszó cserépbe én orchidea kiállitáson olyat is láttam, hogy egyáltalán nem volt földben az orchidea, hanem egy középen elkeskenyedő üvegvázában és a gyökerek a váza alsó részébe logtak de ott nem volt viz, szerintem csak tápozva voltak és párás környezetben tartották

Válasz

Urbán Magdi üzente 12 éve

Bocs de itt Baranyában is kemény a víz!

Válasz

Urbán Magdi üzente 12 éve

Kedves József!
Csak a személyes tapasztalatomat osztottam meg de úgy látszik kár volt hozzászólnom az Ön tapasztalataihoz. Kicsit bántó hangsúllyal tetszett válaszolni! További sok örömöt az orchideáihoz! Szép napot! Üdvüzlettel: Urbán Magdi

Válasz

Ujj józsef üzente 12 éve

Az orchidea gyökere a levegőben lévő párát is fel tudja szívni. Az orchidea akkor érzi jól magát ha alaposan átszötte a cserepet a gyökereivel. Csak akkor érdemes átültetni, ha túrja ki magát a cserépből, akkor is csak akkora cserépbe szabad átrakni amekkora a régi cserévolt +oldalanként egy-egy hüvelykujjnyi vastagság.Tehát nem kell átülteni, de ha megnézted volna a képeimet, láthatnád, hogy milyen sok légző gyökér áll a levegőben.

Válasz

Ujj józsef üzente 12 éve

Kedves Urbán Magdi
Örülj neki,hogy olyan helyen laksz ahol nem olyan kemény a víz mint nálunk. Itt a két napig pohárban maradt víz, kicsapódik a pohár oldalán.

Válasz

Ujj józsef üzente 12 éve

Kedves Urbán Magdi
Örülj neki, hogy jó helyen laksz mert, ott nagy a valószínűsége, hogy nem olyan kemény a víz , mint nálunk.. Itt olyan kemény a víz, hogyha két napra bent hagyod a pohárban, kicsopódik az üveg oldalán a vízkő.

Válasz

Harcosine Julika üzente 12 éve

Az én orchideámnak a cserépböl kibujt a gyökere ez azt jelenti, hogy át kellene ültetni?

Válasz

Urbán Magdi üzente 12 éve

Én közönséges ivóvízzel locsolom hetente egyszer . és gyönyörűen virágoznak. A fehér tíz hónapon keresztül virágzott. Most 3 éves. A rószaszinű most dobta le a virágait de már hat új ágacskát növeszt. Legalább húsz virágja volt. Imádom őket.

Válasz

Ujj józsef üzente 12 éve

István
Köszönöm, hogy felraktad .
Üdv mindenkinek Ujj József

Válasz