Rácz né Jutka üzente 11 éve

Pár hete azt olvastam, hogy gyűjtsük össze a tojás héjat, kiszárítás után törjük apróra és hintsük be vele a védendő területet. Hát az én epresem az idén megmenekült a hívatlan "vendégektől". nagyon egyszerű és hatásos, főleg költség kímélő!! Próbáljátok ki! Jutka

Válasz

Horváthné Ancsa üzente 11 éve

Nekem a csigák ellen a mészhidrát jött be. A kertet körbe szórtam mészhidráttal igy elkerülik a területet. Ancsa

Válasz

Dienes Miklós üzente 11 éve

Pár éve a kertünkben is volt meztelen csiga bőven. A lényom kis sziklakertet épített, abba ásó-
békák költöztek és varangyosok is vannak bőven, azóta eltűntek a meztelen csigák, úgy tűnik,
hogy a békák elfogyasztották őkelméket! Egy éve nyomukat se láttam, csak házas csiga van,
nekik jó a fahamu is. Üdv.:Miklós.

Válasz

Bánfalvi Sándorné üzente 11 éve

Szevasztok!
Meztelen csiga ellen a frissen szedett csalánt le kell tenni a növénysorok közé, ezt nem szeretik, ezt megspékelheted még a sörcsapdával.
Üdv:
Bánfalvi Sándorné

Válasz

Kovács sándorné üzente 11 éve

Este be vannak csukva,mert a kutyánk levadássza őket.Sajnos még az elején kettőt kinyírt.Mi felnőtt kacsákat vettünk, a neveléssel még most fogok próbálkozni,ha kikelnek.Írok üzenetet az oldaladra.

Válasz

Geiszler Csabáné Anikó üzente 11 éve

Te neveltél már ilyen kacsákat? Zárt helyen kell tartani őket este? Kb mennyibe kerül 1 pár?

Válasz

Kovács sándorné üzente 11 éve

Most tavasszal vettem indiai futókacsát.Még véletlenül sem látni egyetlenegy csigát sem!Úgy elpusztították őket!Amíg csiguszt találnak még az eleség sem kell nekik. Viszont a víz a legfontosabb számukra.Valóban nem bántják a veteményest sem,csak a rovarokat,csigákat keresik,szedik össze.A szomszéd kertből mindig jön annyi, ami nekik elég.Én is kipróbáltam számtalan csigaűző módot,de semmi sem fogható az indiai kacsákhoz.Csak ajánlani tudom mindenkinek.Ha valakit érdekel,üzenjen,lesznek kicsik néhány hét múlva,ha szerencsésen kibújnak a tojásból.
üdv,Gizke.

Válasz

Molnár Anikó üzente 11 éve

A csigáknak esküdt ellensége vagyok már egy ideje. Még a télen úgy döntöttem, hogy idén mindenki elkúszik a másvilágra aki az én kertembe nyáladzik. A sörcsapda működik, csak sűrűn kell cserélni mert 2-3 nap alatt megtelik a dögökkel. A magaságyásom köré a párommal készítettem műanyag ereszcsatornát, a sarkoknál össze vannak forrasztva hogy ne tudjon távozni belőle a só. Az egész csatorna szorosan illesztve van a magaságy falához, hogy a dögök alatta ne tudjanak átbújni. A csatorna pedig félig meg van telítve sóval. Működik de drasztikus. A fölbe nem folyik só sehol. Ha meg esik az eső akkor a só felolvad de ugyanúgy gátat szab neki, majd idővel elpárolog..... 2. hónapja tesztelem és csiga nincs a salát és a többi palánta között. Minezek mellett, akit meg találok az udvarban azokat egy tejfölös pohárba gyűjtöm és azonnali etetést kapnak friss útszóró sóból. Sajnos a szomszéd telek nálunk is gazos és van hol megtelepedniük.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Én azt hallottam, hogy egy tálba sört kell tenni, azt szeretik a csigák és bele másznak, de kimászni már nem tudnak.

Válasz

kocsisne ilonka üzente 11 éve

igen a fa hamu nagyon jo harisnyába téve reggel harmatban ki szorni a növényre védd földre trágya sekélyen kell kapálni mendenhova iluskamami

Válasz

kocsisne ilonka üzente 11 éve

Tegyünk az utra nedves mulcsot rá menek reggel szed ösze áztasd le majd ha bonlik rosz szaga lesz ezzel öbtözd a földet Érzik az elpusztult szagot elmenek tégy karisnyába hamut aszt rázogasd szét nem szeretik a hamut ha a veszély el mult a hamut sekélyen kapáld a földbe jo trágya tégy az utra csalánt az is jo meg a borágo is de jo a saláta is rebarbara ezekröl mind lelehet stedni iluskamami

Válasz

István Halhóber üzente 11 éve

Kedves Rozália!

A sörcsapdás megoldást naponta kell ellenőrizni és ha van benne, vinni kell a krematóriumba.

Az többet biztosan nem rúg be és kárt se okoz!

Válasz

Jakab Ferenc üzente 11 éve

Kertészkedők! A fahamu könnyen hozzáférhető, olcsó és sok mindenre jó de a csigák ellen kiváló. Szeretném tudni használta-e valaki már levéltetvekre porolva a hamut...

Válasz

Sárközi Rozália üzente 11 éve

Kedves Kertészkedők! Én is sokat mérgelődtem a meztelen csigák miatt! Kipróbáltam a sörcsapdát,egy garast nem ért!Jól berúgtak "őkegyelmék" és elmentek,sőt szaporodtak! Nagy sokára olvastam valahol,hogy a kávézacc kifejezetten elzavarja a csigákat.Mi már régen nem iszunk főzött kávét,tehát zacc nincs.Viszont volt 1kg szavatossági idejét lejárt őrölt kávé,hát abból szórtam a kertben a hasznos terület körül.Nem azt mondom,hogy azonnal,de napokon belül eltűntek a kellemetlen látogatók! Próbáljátok ki,a kávé és a zacc még jót is tesz a talajnak.

Válasz

Hammerl Klára üzente 11 éve

Köszönöm a tippeket,kipróbálom a sört is és az élesztőt is.Ki tudja ,hogy hol lehet kapni indiai futókacsákat?

Válasz

zeke piroska üzente 11 éve

Köszönöm a tippeket ,kifogom próbálni én is !

Válasz

Gruber Marianna üzente 11 éve

Köszönöm vettem a csigák ellen a jó ötleteket, mert én is csak a reggeli gyüjtéssel probáltam eddig védekezni ellenük

Válasz

somogyi ferencné ili üzente 11 éve

a sör csapdát ki fogom próbálni én is,mert nálam is nagyon sok a csiga

Válasz

Lovászné Mészáros Zsuzsanna üzente 11 éve

Indiai futókacsának hivják. Megeszik a csigákat. 5éve vannak kacsáink, azóta nálunk nincsenek csigák. Azért hivják futókacsának,mert a vízhez fut és ott eszi meg.

Válasz

Horváth Ilona üzente 11 éve

Én tapasztalatból mondom csigaevőkacsákat kell tartani.Nálam bevált .Már körülbelül 3 éve vannak nálunk se udvaromba,kertembe nem találok csigát .De a kerítésen kívül már akad.
Nem igényelnek nagy gondozást csak sok víz kell nekik .Több helyre rakok vizet .Amíg picik a kacsák azért figyelni kell nehogy megfulladjanak.De aki eladja az el is mondja mit igényelnek.Remélem segítettem.

Válasz

kapusi maria üzente 11 éve

En is sokat bosszankodok a csigak miatt ,hammut szoktam szorni az utjukba .

Válasz

Lörincz-Tiszai Andrea üzente 11 éve

Ma a ribizli bokrom làttàn megàllapitottam, ideje lenne hàlot fesziteni a madarak ellen. Ugyanis, ha ezt nem teszem, a madarak "elmesélik" egymàsnak, nàlam van remek lakoma, igy nekem màr a ribizliböl nem marad. A csigàk ugyanugy szeretik, ott csüngenek rajta, ha nem szorok jocskàn szalmàt alàja (amit a kis ràgcsàloknak lehet kapni). Ez garantàltan segit, tavaly jol bevàlt, nem volt a ribizlim undorito nyàlkàs a csigàktol.

Válasz

Gyarmatiné Barnucz Annuska üzente 11 éve

Sajnos nem tudok jó és biztos tippet én is boszankodom miatuk.

Utálattal de begyüjtöm őket és tyúk híján jó messze elviszem.

lehet hogy vissza mászik mert lassan jár és tovább ér.
mindnyájatokna kitartást a csiga vadászathoz.

Válasz

Koncz Erzsébet üzente 11 éve

Akkor az én zsázsámat mi rágta le? Alig bújt ki, és az összes apró levélkét lerágta valami. Azt hittem a csiga.

Válasz

István Halhóber üzente 11 éve

Sör csapda: Vonzza a szaga, isznak és belefulladnak.
Hibája, hogy esetleg a szomszéd csigáit is vendégül hívjuk.
Este kell kitenni, és cserélni a sört minden nap.
Vágjuk le az üdítős flakon alját kb. 10 cm-re. Bármely műanyag dobozt használhatunk. Töltsük meg félig olcsó sörrel. Készítsünk egy kis gödröt, és fektessük a talajjal egy szintbe úgy hogy 2-3 cm kint legyen a földből. Eső előtt takarjuk le egy deszka darabbal. vagy cseréppel. Ha van csirkénk boldogan elfogyasztják a sörben pácolt csigákat.



Élesztő csapda: Sör helyett, 1 evőkanál élesztőport fél teáskanál cukorral oldjunk 2 és fél deci langyos-vízben.
Vagy 1 evőkanál liszt, fél teáskanál élesztő, fél teáskanál cukor
keverve 2 és fél deci langyos-vízzel. A csigákat az erjesztett élesztő vonzza.

Vonzó növények: A pitypang mulcs vonzza a csigákat és akkor nem azt eszi amit nem szeretnénk. Ültessünk az ágyásoktól távolabb mustárt, spenótot, kányafüvet.
A kihúzott gyomokat hogyha a növénykörül hagyjuk az is eltereli őket kissé, mert szeretik rágcsálni, tegyük fel ritkításból kihúzgált kedvenceiket is otthagyjuk.

Egyébként jó komposzt, lehullott falevél feldolgozó is a meztelen csiga.

Riasztó növények: paszternák, zsálya, zsázsa, fokhagyma, majoránna vagy kakukkfű.

Ezeket védővonalként ültethetjük az ágyás köré, főleg salátánál.

Válasz

Koncz Erzsébet üzente 11 éve

Kedves Andrea!
Nem biztos, hogy a tojáshéj visszatartja őket. Tavaly nekem a kaktuszon sétált a csiga. De egy próbát megér.

Válasz

Barnás Ági üzente 11 éve

A meztelen csigák ellen nagyon jó a sör, mert nagyon szeretik a szagát. A földbe kicsit mélyebbre be kell ásni üres konzervdobozt, félig megtölteni sörrel, ebbe belefulladnak így össze lehet őket szedni. A másik ötlet: én a növények köré homokot, vagy fahamut szórok kicsit vastagabban /a földnek mindkettő jót tesz!/, ezen a csigák nem tudnak átmászni, mert a testükre ragad és így nem tudnak továbbcsúszni. Nekem nagyon bevált a salátánál és a fiatal cukkini hajtásoknál is. Sok sikert........

Válasz

Lörincz-Tiszai Andrea üzente 11 éve

En összeszedem a csigàkat és kidobom a szemétbe. Nàlam nincs aki megenné öket. Most készülök kiprobàlni kétféle dolgot a csigàk ellen. Az egyik: tojàshéjat összetörni és a viràgàgyàsba szorni. Az éles szélük miatt a csigàknak àllitolag nem lesz kedvük a viràgaimat megdézsmàlni. Különösen a büdöskét szeretik, képesek rövid idö alatt tövig lelegelni öket. A màsik modszer: aluminiumfolia csikokat tenni a viràgok közé. Annak csillogàsa miatt àllitolag màshol fognak probàlkozni a növénypusztitàssal.

Válasz

szabó miklós üzente 11 éve

A csigának amikor eldobod,azt is súgd a fülébe hogy többet a Te telkedre ne tegye be a lábát.Annyira naivak vagytok hogy azt hiszitek hogy eldobva többet nem találkozol vele.Ez tényleg jó vicc.Ilyen felfogással a csigák nyugodtan élhetnek.

Válasz

Gulyás Zoltán üzente 11 éve

Nálam is elfogyasztják a csigákat a tyúkok. Na nem mennyiséget adok nekik, és szinte veszekednek érte. A tyúk szinte mindenevő, föleg, ha megfelelő kifutóval rendelkeznek és zöld területre is kiengedik. A házas csiga vázát összetörve akár mészpotlóként is adhatjuk. Szükséges lehet a tojáshéj létrehozásához.

Válasz

pintér etelka üzente 11 éve

Sajnos még a virágágyásokban is nagy pusztításokat tudnak csinálni
Éles apró kavicsokat szórtam az ágyások köré és meghintettem hamuval
Ez segített,és hajnalban összeszedtem nagyon sok házas,vagy meztelencsigát
és jó messze a szőlőbe dobáltam őket ott eddig még nem tettek kárt

Válasz

Kertész Ádám üzente 11 éve

Nevelj futókacsát a szomszéd telken! ;) Vicc volt, a tippek lentebb biztos jók. Sörcsapda, éjjeli begyűjtés.

Válasz

Lajtai Szilvia üzente 11 éve

Én már rengeteg "jó" tanácsot hallottam, az idén még szerencsére csak éticsigához volt szerencsém, megtanítottam röpülni ma 3-at a mindkét oldalamon lévő totál ápolatlan kertbe.:) Amúgy én évek óta szenvedek tőlük, most a kevés csapadék miatt van a fogyás, de nem reménykedem. A szárazság a növényeknek nem jó, a csigák meg... átkozott túlélők:( Azt hittem a kesernyés rukkolát legalább nem zabálják le, de ott volt ma kettő hatalmas éticsiga. Hát nem tudom... Én a hamuszórásról hallottam még, az oltatlan mész jól hangzik, az ember mindent kipróbál. Földbe ásott sörrel teli befőtt.üveg? Bár nekem még a darazsak sem mennek a kiakasztott csaliba:( bolond egy időjárás meg minden.

Válasz

Kovács Tibor üzente 12 éve

Heló Klára! Érdekes hogy a tyúkjaid megeszik? Nemtudom mien fajta lehet, mert az én tyúkjaim még a kukorica közül is kilökik!! Merthogy nekem is van és bemászik a takarmányos zsákba. Amúgy a futó kacsa az igazi elensége. Üdv Tibi

Válasz

Gyurkovics Ferenc üzente 12 éve

Hasznos lehet:

http://www.edenkert.hu/vilagos-zold/allatok-a-kertben/meztelencsiga-elleni-vedekezes/3212/

BTW: mikor van a peterakás ideje?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kedves Klára!
Neked jó, mert napközben áthúzódnak a szomszéd telekre, de akinél folyamatosan ott vannak!
Mikor a szomszédban hűsölnek, szórd be a kerítésed tövét oltatlan mészporral, biztosan nem fognak átjönni egyhamar a túloldalról.
Üdv. Dezső

Válasz