Stengel Istvánné Marika üzente 11 éve

Kedves Miklós.Én is a kevesebb cukorral főztem tavaly a lekvárt a bodzából,és nagyon finom volt.Már nézegetem az idei termést is.Sőt,amikor virágba borult,szedtem virágát szárítani teának.Nagyon finom és egészséges.

Válasz

Dienes Miklós üzente 11 éve

Olvasgatom ezeket a rég bevált recepteket, és sajnálom azt a sok, finom gyümölcsöt, hogy ennyi rengeteg cukor miatt nem érvényesülhet finom aromájuk! Talán lehetne sokkal kevesebb cukorral készíteni, hogy igazi gyümölcs ízű legyen. Valaki kipróbálhatná, az ötvenéves módszerrel összehasolitva, kíváncsi lennék az eredményre. Például 1 kg. gyümölcshöz 20 dkg. cukor!? Én így főztem tavaly ribizli, josta, meggy, birsalma lekvárt és
szerintem nagyon jó lett. Régen a feleségem is cukorral ette a sárga dinnyét, ribizlit, meggyet. Ma a fekete ribizlit, jostát és meggyet is cukor nélkül eszi! Pedig a fekete ribizli
elég fanyar ízű, de így az igazi, szokás dolga az egész! Jó étvágyat. Miklós.

Válasz

Németh Lajosné Ilse üzente 11 éve

Kérem figyelmesen olvasni végig a recepteket, mindkettő végén van 1-1 mondat amit többen nem olvastak el.

---- Ugyanígy készíthetünk eper-, ribizli-, bodzabogyó- és szederszörpöt is.
---- Ugyanígy készíthetünk eper-, málna-, bodzabogyó- és szederízt is.

Ilse

Válasz

Poliakné Magdi üzente 11 éve

Köszönöm a bodzabogyó receptet! Mivel a tanyámon nagyon sok terem és a virágokat nem tudom mind begyűjteni terem bogyó bőven és idén lesz ,dzsem és színes szörp is. Én ez ideig a virágát használtam szörpbe és szárítottam tea alapnak...

Válasz

Bakó Lászlóné üzente 11 éve

Ki kell próbálnom ,köszi a finom receptet.

Válasz

Vajda Judit üzente 11 éve

Köszönöm a receptet.Kifogom probálni a bodzabogyos szörpöt.További szép napokat.V.Jutka

Válasz

Papdi Mihályné üzente 11 éve

Köszönöm a málnaszörp receptet. Üdvözlettel

Válasz

Kissné Magdi üzente 11 éve

A Kertész Mária receptje szerint készítem én is a bodza szörpöt, kis eltéréssel:a cukor 3/4
részét karamellizálom és feloldva teszem a z elkészített léhez.Nagyon finom és kellemes
ízt ad az egész italnak.Üdv.:Magdi

Válasz

Kertesz Maria üzente 11 éve

Minden kommentalast elolvastam,csak a bodza szorp receptjet nem talaltam meg.En is minden evben teszek el eloszor ugy 10 literes vederbe 1 kilo cukorral4-5 egesz citrom es egy jo evokanal citromso vagy le 6-8 virag.Ez rogton ihato a masik a szirup ott kell 25 virag egy 5 literes uveghez egy hetig erlelni 3-4 egesz citrom 5 deka citromso es forralt majd lehutot vizzel feltolteni.Amikor leszurom utanna jon a cukor minden literhez 80 deka ezt felforralom langyosra lehutom es szarad dunsztba de ide nem jo a muanyag flakon..Olvastam volna mas velemenyeket is de nem nagyon talaltam.Ha valaki hasznosnak gondolja probalja ki .Koszonet a sok jo tanacsert,kulomben nalunk erdo-mezo tele van bodza faval Erdelyben nagyon sokan hasznaljak,olcso es egeszseges

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Hol lehet megtalálni a bodza dzsemmed receptjét? Megköszönöm ha elküldöd a következő címre: kekmama@freemail.hu

Válasz

Bakó Lászlóné Ilona üzente 11 éve

Én nem szeretek cukros vizet inni! Úgy látom a receptek alapján, nagyon sok cukrot kell beletenni, hogy iható legyen. A sok cukor veszélyes. Üdv mindenkinek, jó befőzést kívánok.

Válasz

Tábori Béláné üzente 11 éve

Én már 10 éve minden évben készítek bodza dzsemet. Egész évben ha máskor nem is, de ha valakinek a családban meghüléses betegsége van, megtalálja a kamrában.Higgyék el használni fog

Válasz

Tirbusz Lászlóné üzente 11 éve

Köszönöm!
Éppen a napokban gondoltam rá, hogy bodzabogyó szörpöt fogok készíteni, mert a meggy sajnos szinte teljesen lefagyott. Így már nem kell a recept keresésével foglalkoznom. Még sosem csináltam, de biztosan szeretni fogjuk, hiszen a virágából készülő szörpinek (nyári, téli) nagy sikere van családunk apraja, és nagyja körében. Én ugyan teszek a téli adagba egy kevés nátriumot, de 40 - 70 literhez csak egy-két kávéskanállal, nem ez fog megmérgezni!
Ja, és az sem hátrány, hogy teljesen ingyen terem a környező erdőkben! Már felderítettem a terepet, hatalmas "ernyők" nevelik a bogyókat!
Mégegyszer köszönöm!

Válasz

nagy zoltan üzente 11 éve

Kedveseim! Mivel az idén szinte minden gyümölcs ára az elfagyások miatt drága lesz,javaslom,hogy a bodzából készítsetek lekvárt,dzsemet. Ingyen szedhető, befőzése annyi mint más gyümölcsnek, és még finomabb is mint a meghatározhatatlan gyümölcstartalmú bolti lekvárok.

Válasz

Kürtiné Bodnár Klára üzente 11 éve

A bodza virágából csináltam szörpöt. Már évek óta isszuk, még télen is. Nem teszek bele tartósítószert. Egyébként régebben olvastam, ha mindenféleképpen akarunk tenni bele bármilyen készítménybe, akkor a nátrium benzoát jobb mint a szalicil.
Egyébként én is azt vallom, hogy úgyis megeszünk annyi tartósítószert a bolti készítményekben, legalább mi ne tegyünk bele.

Válasz

Botlikné Tóth Nádica üzente 11 éve

Én is kipróbáltam tavaly, tartósitó szer nélkül, és nem sikerült van valami jó tippetek.

Válasz

Herpai Irma üzente 11 éve

Köszönöm a recepteket, most szedem a kertünkben a ribizlit, el fogom készíteni a ribizliízt.
Kipróbálom a málnaszörp receptet is.

Válasz

Hódos Judy üzente 11 éve

Nem kell tartósitószer / jószerivel borkősav se- mert minden tartósitószer MÉREG valamilyen szinte.
Miért: mert CSAK cukor használatával IS eláll több évig is: ize, zamata: friss.
Minél kevesebb tartósitószert használunk, annál biztosabb a tartós egészségünk!
A házi PRITAMINba is csak só kerül tartósitóként, és az is több évig jó, ha van belőle elég.
Minden jókat, Judy

Válasz

kehiné balázs tímea üzente 11 éve

Sziasztok! Én is imádom a bodzát. Virágból szörpöt készítek téli fogyasztásra, a termésből pedig lekvárt.
Nálunk mindenki imádja!

Válasz

Dienes Miklós üzente 11 éve

A fekete bodza virágának kellemes illata van. A kertünkben is megtelepedett egy tő és mostanra szép nagy bokorrá fejlődött (magától nőtt, valószínűleg a madarak "ültették" a magját). A lányom finom szörpöt készít a virágából, tartósító szer nélkül, mert arra allergiás,
pille palackokban lefagyasztják. A ribizli- és bodzaíz készítését én is kipróbálom. Köszönöm a receptet.Váci Mihálynak van egy szép verse a bodzáról, a "neten" olvasható! Miklós.

Válasz