varga edit üzente 14 éve

Baracklekvár befőzés nem jejent gondot hamar kész van.A barack héját egy picit leforrázom,hogy a héjja könnyen lehúzható legyen ez vesz el több időt.Hámozás után kézzel összenyomkodom lemérem kilóként 30-40 dkg.cukrot teszek bele ki milyen édesen szereti.Először főzöm a barackot míg a habja el nem tünik,kevergetem utána kerül bele a cukor kb.15 percig főzöm és kész..Forró üvegekbe merem pici szalicil a tetejére nedves celofánnal lekötöm és mehet a kosárba jól bebugyolálom ha már nem meleg mehet a polcra.Az üvegeket tepsibe rakott vizbe a sütőbe melegitem rövid ideig.Az idei termést már fogyasztjuk finom.

Válasz

Molnárné Szadai Ilona üzente 14 éve

Én a 93 éves dédnagymama receptje alapján igazi lekvárt főztem.A jó érett barackokat megmostam 1 percre forró vízbe dobtam ,így le lehet húzni a héját majd kimagoztam.Fajtától függően 2-5 órát a tűzhelyen folyamatos kevergetés mellett főztem.Beletettem kb 1 kg barackhoz 30 dkg cukrot.Ezzel felforraltam ,üvegekbe raktam és egy ládában betakartam ott hagytam kihűlni.Isteni finom !A nagymamának volt 15 éves és semmi baja.

Válasz

Prohászka Béláné üzente 14 éve

Az idén nagyon csúnya a barack, nem eltevésre való, jól elverte a jég, meg az eső.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Hát még ha az ízét is éreznéd!
:c)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Ezt egyáltalán nem dunsztolják, csak fejre állítják és kész. Szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk.

Ha dzsemesítőt használsz, akkor elvileg nem kell szalicil. Vagy nem a használati utasításnak megfelelően készíted?

Válasz

Boros Kinga üzente 14 éve

Szinte érezni lehet a finom kajszilekvár illatát :). Köszi.

Válasz

Fodor Józsefné üzente 14 éve

A hétvégén akarok baracklekvárt főzni.Ezt a részét még nem hallottam,hogy fejre kell állítani az üveget 5 percre és tovább eláll.Akkor nem kell dúsztba tenni?
Ahogy én főzöm,úgy is finom és gyors.Ledarálom a barackot.Nagyobb edényben rétegezem:egy sor darált barack-egy sor kr.cukor(ahány kg. a barack,annyiszor 80dkg kr.cukor)Közé szórok szalicilt is+dzsemfixet.Addig ismétlem,míg el nem fogy.
Letakarva hagyom 24 órát állni,felfőzöm/10-15 percig/,és kiszedem üvegbe-lecsavarozom,dúsztban hagyom kihülni.

Válasz

Bernathné julianna üzente 14 éve

Sajnos a mi fánk is tönkrememt,moniliás ,vagy tüzelhalálos lett nemtudom,
Lekvárt azért föztem a szomszédom jó voltából.
De kösz atanácsot.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Ezzel a módszerrel főzöm már két éve, mindig remekül sikerül és jól eláll!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Kedves Gizella! Milyen a rothadás a kajszifán? Moníliás jellegű? Mumifikálódnak is, vagy csak simán rohadnak? Nincsenek rajta koncentrikus fehér körök?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Bocsánat, nem Márta, hanem Mária!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Kedves Márta, a virágok elfagyása ellen a szomszédunk úgy védekezik, hogy ha fagyot mondanak, még az éjjel lepermetezi vízzel a kajszifát, ez megvédi a virágokat. Ennyi röviden, neki minden évben roskadásig van a fája, akkor is, ha másnak a szomszédban semmi sincs. Ha van időm, írok még róla. Még utána kell néznem előbb, mert már régen olvastam róla.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Én is főztem lekvárt is befőttet is raktam el ,végre ,hogy nem fagyott el a virág ,már 9 éve tudtam utoljára eltenni a termésből.Sajnos a jég így is tett kárt ,de azért maradt rajta .Imádjuk a gyümölcsöt is ,és ami belőle készül azt is .

Válasz

Todorov EMILIA üzente 14 éve

ÉN HOLNAP FŐZÖK KAJSZI LEKVÁRT NÁLUNK NEM VOLT JÉG NAGYON SZÉP A TERMÉS. ÖRÖMMEL CSINÁLOM, MERT NAGYON SZERETJÜK. ÜDV. EMILIA

Válasz

Koma Gizella üzente 14 éve

Én is nagyon örültem, hogy a kajszibarackfán rogyásig van terméssel. Az esők és a jég után, szomorúan láttam, hogy kezd minden barackom lerohadni a fáról. Ma is 5 kg. szedtem de szinte minden barackon ott a rothadás. Vajon csak az eső és a jég tett benne kárt, vagy más valami más oka is lehet?
Jó lenne tudnom, hogy jövőre tele legyen a spájszom, finom baracklekvárral!
A választ előre is megköszönöm.

Válasz

Marosan Mária üzente 14 éve

Én befőztem már a kajszilekvárt ,minden évben.Ugyan úgy szoktam ahogyan most itt le van írva és nagyon finom.Csak az a baj hogy hamar elfogy. De most a meggyet és a jostát is így főztem be és nagyon nagy sikere van.Köszönöm hogy olvashattam.Marosán Mária.

Válasz

Trostel Péter üzente 14 éve

Tisztelt Klubtársak!
A www.haztartas.com bemutatásában a Recept Klub videói között található egy figyelemreméltóan hasznos információ a dzsem- és lekvárkészítésről
http://recept.network.hu/video/dzsem_lekvar__egeszsegesen/dzsem_lekvar__100os_gyumolcstartalommal
Barátsággal
Péter

Válasz