varga edit üzente 15 éve
Baracklekvár befőzés nem jejent gondot hamar kész van.A barack héját egy picit leforrázom,hogy a héjja könnyen lehúzható legyen ez vesz el több időt.Hámozás után kézzel összenyomkodom lemérem kilóként 30-40 dkg.cukrot teszek bele ki milyen édesen szereti.Először főzöm a barackot míg a habja el nem tünik,kevergetem utána kerül bele a cukor kb.15 percig főzöm és kész..Forró üvegekbe merem pici szalicil a tetejére nedves celofánnal lekötöm és mehet a kosárba jól bebugyolálom ha már nem meleg mehet a polcra.Az üvegeket tepsibe rakott vizbe a sütőbe melegitem rövid ideig.Az idei termést már fogyasztjuk finom.
Molnárné Szadai Ilona üzente 15 éve
Én a 93 éves dédnagymama receptje alapján igazi lekvárt főztem.A jó érett barackokat megmostam 1 percre forró vízbe dobtam ,így le lehet húzni a héját majd kimagoztam.Fajtától függően 2-5 órát a tűzhelyen folyamatos kevergetés mellett főztem.Beletettem kb 1 kg barackhoz 30 dkg cukrot.Ezzel felforraltam ,üvegekbe raktam és egy ládában betakartam ott hagytam kihűlni.Isteni finom !A nagymamának volt 15 éves és semmi baja.
Prohászka Béláné üzente 15 éve
[Törölt felhasználó] üzente 15 éve
Boros Kinga üzente 15 éve
Fodor Józsefné üzente 15 éve
A hétvégén akarok baracklekvárt főzni.Ezt a részét még nem hallottam,hogy fejre kell állítani az üveget 5 percre és tovább eláll.Akkor nem kell dúsztba tenni?
Ahogy én főzöm,úgy is finom és gyors.Ledarálom a barackot.Nagyobb edényben rétegezem:egy sor darált barack-egy sor kr.cukor(ahány kg. a barack,annyiszor 80dkg kr.cukor)Közé szórok szalicilt is+dzsemfixet.Addig ismétlem,míg el nem fogy.
Letakarva hagyom 24 órát állni,felfőzöm/10-15 percig/,és kiszedem üvegbe-lecsavarozom,dúsztban hagyom kihülni.
Bernathné julianna üzente 15 éve
Sajnos a mi fánk is tönkrememt,moniliás ,vagy tüzelhalálos lett nemtudom,
Lekvárt azért föztem a szomszédom jó voltából.
De kösz atanácsot.
[Törölt felhasználó] üzente 15 éve
[Törölt felhasználó] üzente 15 éve
[Törölt felhasználó] üzente 15 éve
Kedves Márta, a virágok elfagyása ellen a szomszédunk úgy védekezik, hogy ha fagyot mondanak, még az éjjel lepermetezi vízzel a kajszifát, ez megvédi a virágokat. Ennyi röviden, neki minden évben roskadásig van a fája, akkor is, ha másnak a szomszédban semmi sincs. Ha van időm, írok még róla. Még utána kell néznem előbb, mert már régen olvastam róla.
[Törölt felhasználó] üzente 15 éve
Én is főztem lekvárt is befőttet is raktam el ,végre ,hogy nem fagyott el a virág ,már 9 éve tudtam utoljára eltenni a termésből.Sajnos a jég így is tett kárt ,de azért maradt rajta .Imádjuk a gyümölcsöt is ,és ami belőle készül azt is .
Todorov EMILIA üzente 15 éve
ÉN HOLNAP FŐZÖK KAJSZI LEKVÁRT NÁLUNK NEM VOLT JÉG NAGYON SZÉP A TERMÉS. ÖRÖMMEL CSINÁLOM, MERT NAGYON SZERETJÜK. ÜDV. EMILIA
Koma Gizella üzente 15 éve
Én is nagyon örültem, hogy a kajszibarackfán rogyásig van terméssel. Az esők és a jég után, szomorúan láttam, hogy kezd minden barackom lerohadni a fáról. Ma is 5 kg. szedtem de szinte minden barackon ott a rothadás. Vajon csak az eső és a jég tett benne kárt, vagy más valami más oka is lehet?
Jó lenne tudnom, hogy jövőre tele legyen a spájszom, finom baracklekvárral!
A választ előre is megköszönöm.
Marosan Mária üzente 15 éve
Én befőztem már a kajszilekvárt ,minden évben.Ugyan úgy szoktam ahogyan most itt le van írva és nagyon finom.Csak az a baj hogy hamar elfogy. De most a meggyet és a jostát is így főztem be és nagyon nagy sikere van.Köszönöm hogy olvashattam.Marosán Mária.
Trostel Péter üzente 15 éve
Tisztelt Klubtársak!
A www.haztartas.com bemutatásában a Recept Klub videói között található egy figyelemreméltóan hasznos információ a dzsem- és lekvárkészítésről
http://recept.network.hu/video/dzsem_lekvar__egeszsegesen/dzsem_lekvar__100os_gyumolcstartalommal
Barátsággal
Péter
felhasználó blokkolása
törlés