[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Kedves Virág!

Örömmel olvastam,hogy sikerült neked termeszteni a fekete áfonyát. Ismerösöm 9éves unokája sajnos vese beteg és a fekete áfonya szörpöt ajánlották nekik mert az nagyon sokat segítene a kislányon.Sajnos a bolti ára nagyon drága ha tudnál nekik segíteni abba, hogy egy pár magot adnál nekik megköszöném,ha személyesen szeretnéd velük felvenni a kapcsolatot akkor elkérem a cimüket és elküldöm.Előre is köszönöm

Válasz

Kota zsófi üzente 14 éve

Üdvözlöm a Kertészeti Klubot!!!
Szeretném havalaki megmondaná hogy,hogy lehet a kertből kíirtani a lótetűnek nevezett kártevőt.Nagyon elszaporodott,kiől mindent a kertben.
Előre is köszönöm,ha valaki tud erre jó ötletett adni.
Zsófi

Válasz

kondorosi rozi üzente 14 éve

Nagyon különleges növény.Sosan vagy édesen eszik?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Barátnőm írta:


:-)) mint a kökény:-) fagy azaz dércsípve finom

Mindenütt azt írják nyersen nem ehető!
Az is igaz, ha egymástól veszik át az információt mit is írnának???
No meg ha Afrikából származik?? Lehet, hogy nagyon buta vagyok, de ott hol van fagy?? Amúgy ahol melegebb az éghajlat (nem Afrikára gondolok) van hogy nem is egynyári!
és még most néztem Neked:-) azt írják, hogy nagyon finom joghurtba keverve, muffint sütni vele, tortákat! cukros pörköltet kell készíteni belőle és úgy a sütikre...végül is az már szinte lekvár pontosabban dzsem

jó munkát!
mindenütt azt írják a lényeg teljesen érett legyen!

azt olvastam Canadában a hörcsögökön tesztelték, de nem szivárogtatták ki az eredményt:-))

szóval ne edd nyersen! inkább...

Válasz

Gyömörei Marika üzente 14 éve

Nekem nagyon tetszik,mivel már én is ültettem a kék áfonyát ,sajnos nem sok sikerrel,mert az itteni talajt nem szereti.
Gratulálok hozzá,hogy Neked ez sikerült.
Gyömörei Marika

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Belinkeltem, a cikkben is rá tudtok keresni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

http://www1.zalamedia.hu/naplo/061129/ag.html


Ezt másoljátok be a böngésző keresőjébe és az alsó cikk foglalkozik vele.

Válasz

Bacsáné Zsuzsa üzente 14 éve

Nekem nagyon tetszik ez a növény , hogyan lehetne maghoz hozzájutni?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Kicsit utánajártam, valóban hasonlít a kerti ebszőlőre, amit nyeresen nem szabad megenni, de van köztük különbség. Utánajárok és jelentkezek.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Most, hogy végigrágtam magam a hozzászólásokon mindenki megnyugtatására közölném, nagy egyetértésben Lőrincz Istvánné Katival egyetértve, hogy ez valóban egy egynyári fekete áfonya. Nem vadszőlő és nem fekete ebszőlő, bármennyire is hasonlítanak.

Magyarországon, mint megtudtam csak 6-8 éve van jelen, még nagyon kevesen ismerik. Mi 5 éve termesztjük. Még élünk. :)

Egy ismerősöm mondta, hogy a neten sokat olvasott már róla.

Arról biztosat nem tudok nyilatkozni, hogy homokos talajon mennyire sikeresen termeszthető, de a vályogost bírja, csak szereti a vizet és a tápanyagot. A komposztot, trágyát bőséges terméssel hálálja meg.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Az más lesz és nem keverendő össze a fekete ebszőlővel, szerintem arra gondoltál. Hasonlítanak, de aki ismeri az nem keveri össze.

Válasz

Lőrincz Istvánné Kati üzente 14 éve

Ez évben kaptam ezt az egynyári fekete áfonyát, amiről nem tudtam semmit. Köszönöm, hogy ilyen részletesen írtál róla.Már sok-sok bogyó van rajta, majd Én is dzsemet , vagy vitamin italt fogok készíteni belőle télire.Nagyon gazdag C-vitaminban. Üdvözlettel Lőrinczné

Válasz

István Halhóber üzente 14 éve

Mérgező-e a kerti ebszőlő?
A Solanum fajok között számos ismert, melynek valamelyik része kifejezetten mérgező. Például a burgonya lombján fejlődő termések, a fekete ebszőlő bogyói stb. A kerti ebszőlő mérgező tulajdonságára vonatkozó irodalmi adatok ellentmondásosak. Az éretlen, belül még zöld húsú bogyók solanin nevű toxint tartalmaznak, ezért mérgezőek. Ilyen állapotban fogyasztani tilos. A termés csak teljesen éretten, megpuhult gyümölcshússal használható: általában nem nyersen, hanem főzött állapotban - dzsemnek, lekvárnak feldolgozva - javasolják fogyasztását. Mélyhűtött tárolás után is hasonló módon indokolt feldolgozása. Legjobb ízű, ha már megcsípte a fagy. Ha előbb szüreteljük, tegyünk a főzővizébe egy csipet szódabikarbónát, hogy az esetleges kesernyés ízét elvegye. Főzzük puhára, mielőtt cukrot adnánk hozzá, mert cukorral főzve megkeményedik.

Válasz

Moórné Andrea üzente 14 éve

A képről ítélve ez semmiféle képpen nem áfonya, csak a népies neve lehet az. Az áfonya évelő növény ismerünk belőle vörös,-fekete,-hamvas,és tőzeg áfonyát.
A foto szerint ez a növény a Solanum nemzetségbe tartozhat és valóban leginkább a Fekete csucsorra (Solanum nigrum) hasonlít, de még az Élelt csucsort ( Solanum alatum) is vélem felfedezni benne. Levele, bogyó állásuk nagyon egyforma, virágzatából könnyebb a felísmerés (szerintem). Valóban hosszú évekig úgy tudtam, hogy mérgező, (bár a Jávorka-Csapody könyvben nem jelzik, hogy mérgező lenne) legnagyobb meglepetésemre Taiwanon a leveléből salátát készítettek. Nem túl nagy lelkesedéssel fogadtam el amikor megkínáltak, de túl éltem!. Ezek után el tudom képzelni, hogy a termése is ehető és különleges dzsem készíthető belőle.

Válasz

Molnárné G.Gizella üzente 14 éve

Én is szeretnék,de még nem is hallottam egynyáriról.Imádom az áfonyát, de a mi kertünkben nem maradt meg.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Én is szeretnék kapni,de hol lehet?
Felénk nagyon homokos a talaj,egyáltalán megtudna itt élni?

Válasz

Nagy Tamásné üzente 14 éve

Én is szeret ném,de hol lehet kapni magot?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Imádom az áfonyát ,szoktunk belőle lekvárt főzni ,nagyon finom .Köszönöm a jó tájékoztatót .

Válasz

Csóti Ibolya Margit üzente 14 éve

Kedves Éva nagyon tetszik ez a gyümölcs mert a család imádja a dzsemmeket,lekvárokat.Sose tudok eleget készíteni belőlle.Azt szeretném kérdezni hogy hogyan lehetne hozzájutni .Előre is köszönöm a segítsédet:üdvözlettel Ibolya

Válasz

Szunics Imréné üzente 14 éve

Aggaszt,hogy a bogyója nyersen nem fogyasztható.Jobb lenne ha vinnétek be belőle a növényvédelmi állomásra, hogy megvizsgálják.Nagyon is hasonlit az Ebszőlőre és az mérgező növény.. Itt volt 2 család aki fogyasztotta lekvárnak más gyümölccsel és rákjuk volt. Lehet hogy csak véletlen egybeesés, azért mégis jobb lenne megvizsgáltatni amig nincs baj a fogyasztásából.

Válasz

tóthné laki beáta üzente 14 éve

Engem érdekelne az a növény.
A kérdésem az lenne, hogy a homokos meleg helyen megmaradna-e?

Válasz

Ladanyi jutka üzente 14 éve

Hol lehet magot vagy tavasszal palántot kapni, mert érdekelne a termése.

Válasz

kocsisne ilonka üzente 14 éve

Nem tudom én vad szölö néven ismerem és álitolag mérgezö de lehet hogy tévedek nem bánom ha valaki ki javit és eloszlasa eszt a tév hitett részemröl

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

CSAK Nyersen nem szabad fogyasztani ezt a fajta áfonyát. Azért kipróbáltuk, de nem volt úgy finom, olyan viaszos íze van. Főzve, dzsemnek viszont pompás.

Válasz

Haddad Mária üzente 14 éve

Ez itt az egynyári fekete áfonya és amit Te veszel a piacon az bokron növő más fajta amit természetesen nyersen is és dzsemnek is lehet fogyasztani. Szia

Válasz

Varga Tiborné üzente 14 éve

szeretném meg kérdezni hogyan értsem azt hogy afekete áfonyának a bogyoja nem ehetö én amikor szezonja van és kapni apiacon nagyon sokat fogyasztok söt most megtaláltam a tea készitését is száritot áfonyát tegyünk két kávés kanálal egy csészébe és forázuk le tiz percic álnihagyjuk napi két három csészével ihato jó aszemre Vtné Erzsi

Válasz