Gyurkovics Ferenc üzente 15 éve
Nos, köszönöm a sok visszajelzést, én is megnéztem a tavaly megismert területet (budai hegyek) , és meglepődve tapasztaltam, hogy volt már ugyan töppedő bokor is, de a húsosabbjai még világos-pirosak, vagy ha sötétebbek is, de még "kökényszerűen" fanyarak. Hagyok nekik még egy hetet, hátha érettebben kevesebb cukrot igényelnek. Ugyanakkor a töppedő bokorról szedtem "mintát", és gyorsan eltettem 2 literes üvegnyit.
Rájöttem, hogy ha várok, akkor a fa alá terített festéshez használatos takarófóliára a kissé megrázott fáról garmadával potyogtak a szemek (ó én lusta :-)). Főzés közben a töppedtek is megteltek folyadékkal, kisimultak, és jól fel lehetett azokat is az átpaszírozásnál hasznosítani.
Jól tettem vajon?
Molnár Lenke üzente 15 éve
Kedves Gy.Feri! A somnak is biztosan van korábbi és későbbi fajtája. Az én kertemben valószínű a korábbi érésűből van, mert augusztus elején beérik, illetve az előző években beérett, - de nem úgy az idei évben. Már júliusban láttam, hogy töpörödnek össze a gyümölcsök, aszalódnak a fán. Akkor elkezdtem a fa öntözését. Naponta kapott egy vödör vizet. A fa kissé felfrissült, de a gyümölcsök nem lettek teltebbek. Kényszerérett, összeaszalódott termést kaptam. Fel- és leszedegettem, a korábbi évektől eltérően, idén annyi vizet öntöttem a gyümölcsre, hogy ellepje, lassan pároltam, hagytam a saját levében kihülni, úgy paszíroztam át. A befejező főzés már a korábbiak szerint. Csak éppen fölforraltam, ízlés szerint enyhén cukroztam, tartósítószer nélkül üvegekbe tettem, celofánnal lekötöttem, és a csavaros tetővel lefedtem. Az íze most is finom, de hogy az előpárolás miatt maradt-e benne vitamin, azt kétlem.
Barátnőm a Mecsek-oldalban a későbbi érésűvel járt hasonló képpen. Tehát az idei szárazság miatt általánositható az én fenti tapasztalatom.
Örülnék, ha a gyakorlatban te mást tapasztalnál. Írd meg, kérlek.
Üdvözlettel: Molnár Lenke
HURTOS GYÖNGYI üzente 15 éve
Infó:A Gellért-hegy szálóda felőli oldalában a játszó tér fölött található egy csomó som
ha gondoljátok ?...Üdv Gyöngyös
Tankóné Bíró Mónika üzente 15 éve
Szia!
Nálunk a kertben a kerítésnél van több bokor. Sövénynek ültettük.Már egy hete érik, rengeteg som van rajta. Alig győzzük befőzni! Szörpnek is nagyon jó, a savanykás íze miatt nyáron különösen is üdítő!
Jó szüretelést!
Molnár Gyöngyke üzente 15 éve
varga emma üzente 15 éve
szia . én erdélyböl vagyok, maros megyéből. mi szeptember 5 és 10 között megyünk som szedni, ha lekvárt akarunk fözni, de ha beföttnek teszem el akor hamarabb, mert annak már nem jó a túl érett. A somot mi hasmenés ellen is használjuk , de csak ugz semmi ok nélkül is nagyon szeressük.
Kis Piroska üzente 15 éve
Moórné Andrea üzente 15 éve
Mi most voltunk egy Felvidéki túrán , még a határon túl Gömör-ben (Szepsi környékén)is rengeteg érett gyümölcsöt találtunk különösen a Dél-Nyugati lejtökön. Ezért gondolom, hogy itthon is már bőven érett kell legyen.
Gazdag "vadász mezőket" és jó munkálkodást kívánok.
Balázs Zoltán üzente 15 éve
Igen, nálunk is érik som a bevásárló központok zöldséges standján. Úgy látszik, mi eléggé északon lakunk ahhoz, hogy sajnos a természetben nem találkozunk vele.
Bocskai Katalin üzente 15 éve
[Törölt felhasználó] üzente 15 éve
Igen, mostanában érik, de attól függ, mennyi nap érte. Az intézetben , ahol dolgozom, több bokor is van, némelyik már mind lehullott és a z uton tapossuk, máshol meg még nem elég sötét piros és nagyon savanyu. Minden nap szedegetek egy maréknyit. Jó szüretelést !
godja agnes üzente 15 éve
igen ,beerett ,epp most irta egyik baratnom hogy mar fo neki ,Itt maramarosban hidegebb van .es mar erett
István Halhóber üzente 15 éve
A növény leírása:
A somfélék (Cornaceae) családjába tartozik.
Fényt kedvelő és szárazságot jól tűrő bokor.
Kedveli az erdőket, cserjéseket.
Február-március környékén virágzik, a termése pedig augusztus-szeptember környékén érik.