Gyurkovics Ferenc üzente 14 éve

Nos, köszönöm a sok visszajelzést, én is megnéztem a tavaly megismert területet (budai hegyek) , és meglepődve tapasztaltam, hogy volt már ugyan töppedő bokor is, de a húsosabbjai még világos-pirosak, vagy ha sötétebbek is, de még "kökényszerűen" fanyarak. Hagyok nekik még egy hetet, hátha érettebben kevesebb cukrot igényelnek. Ugyanakkor a töppedő bokorról szedtem "mintát", és gyorsan eltettem 2 literes üvegnyit.

Rájöttem, hogy ha várok, akkor a fa alá terített festéshez használatos takarófóliára a kissé megrázott fáról garmadával potyogtak a szemek (ó én lusta :-)). Főzés közben a töppedtek is megteltek folyadékkal, kisimultak, és jól fel lehetett azokat is az átpaszírozásnál hasznosítani.

Jól tettem vajon?

Válasz

Molnár Lenke üzente 14 éve

Kedves Gy.Feri! A somnak is biztosan van korábbi és későbbi fajtája. Az én kertemben valószínű a korábbi érésűből van, mert augusztus elején beérik, illetve az előző években beérett, - de nem úgy az idei évben. Már júliusban láttam, hogy töpörödnek össze a gyümölcsök, aszalódnak a fán. Akkor elkezdtem a fa öntözését. Naponta kapott egy vödör vizet. A fa kissé felfrissült, de a gyümölcsök nem lettek teltebbek. Kényszerérett, összeaszalódott termést kaptam. Fel- és leszedegettem, a korábbi évektől eltérően, idén annyi vizet öntöttem a gyümölcsre, hogy ellepje, lassan pároltam, hagytam a saját levében kihülni, úgy paszíroztam át. A befejező főzés már a korábbiak szerint. Csak éppen fölforraltam, ízlés szerint enyhén cukroztam, tartósítószer nélkül üvegekbe tettem, celofánnal lekötöttem, és a csavaros tetővel lefedtem. Az íze most is finom, de hogy az előpárolás miatt maradt-e benne vitamin, azt kétlem.
Barátnőm a Mecsek-oldalban a későbbi érésűvel járt hasonló képpen. Tehát az idei szárazság miatt általánositható az én fenti tapasztalatom.
Örülnék, ha a gyakorlatban te mást tapasztalnál. Írd meg, kérlek.
Üdvözlettel: Molnár Lenke

Válasz

HURTOS GYÖNGYI üzente 14 éve

Infó:A Gellért-hegy szálóda felőli oldalában a játszó tér fölött található egy csomó som
ha gondoljátok ?...Üdv Gyöngyös

Válasz

Tankóné Bíró Mónika üzente 14 éve

Szia!

Nálunk a kertben a kerítésnél van több bokor. Sövénynek ültettük.Már egy hete érik, rengeteg som van rajta. Alig győzzük befőzni! Szörpnek is nagyon jó, a savanykás íze miatt nyáron különösen is üdítő!
Jó szüretelést!

Válasz

Molnár Gyöngyke üzente 14 éve

Szia,én is erdélyből vagyok,maros megyéből szintén.De mi már félkész állapotban vettük meg.Magam még sosem szedtem,nagyon hiányzik.

Válasz

varga emma üzente 14 éve

szia . én erdélyböl vagyok, maros megyéből. mi szeptember 5 és 10 között megyünk som szedni, ha lekvárt akarunk fözni, de ha beföttnek teszem el akor hamarabb, mert annak már nem jó a túl érett. A somot mi hasmenés ellen is használjuk , de csak ugz semmi ok nélkül is nagyon szeressük.

Válasz

Kis Piroska üzente 14 éve

Nálunk nincsen som.

Válasz

Moórné Andrea üzente 14 éve

Mi most voltunk egy Felvidéki túrán , még a határon túl Gömör-ben (Szepsi környékén)is rengeteg érett gyümölcsöt találtunk különösen a Dél-Nyugati lejtökön. Ezért gondolom, hogy itthon is már bőven érett kell legyen.
Gazdag "vadász mezőket" és jó munkálkodást kívánok.

Válasz

Balázs Zoltán üzente 14 éve

Igen, nálunk is érik som a bevásárló központok zöldséges standján. Úgy látszik, mi eléggé északon lakunk ahhoz, hogy sajnos a természetben nem találkozunk vele.

Válasz

Bocskai Katalin üzente 14 éve

igen de csak a magyar szarmazasuak vehetnek reszt

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Igen, mostanában érik, de attól függ, mennyi nap érte. Az intézetben , ahol dolgozom, több bokor is van, némelyik már mind lehullott és a z uton tapossuk, máshol meg még nem elég sötét piros és nagyon savanyu. Minden nap szedegetek egy maréknyit. Jó szüretelést !

Válasz

godja agnes üzente 14 éve

igen ,beerett ,epp most irta egyik baratnom hogy mar fo neki ,Itt maramarosban hidegebb van .es mar erett

Válasz

István Halhóber üzente 14 éve

A növény leírása:
A somfélék (Cornaceae) családjába tartozik.
Fényt kedvelő és szárazságot jól tűrő bokor.
Kedveli az erdőket, cserjéseket.
Február-március környékén virágzik, a termése pedig augusztus-szeptember környékén érik.

Válasz