[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Örülök, hogy tetszik és jó hír, hogy hozzá is lehet jutni egy-egy érdekesebb fajtájához.
Üdvözlettel: Erika

Válasz

kralik lajosne üzente 14 éve

Szia nekem is nagyon tetszik Marika

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Kedves Erzsébet!
A fenti hírekben tettem éppen közzé(részleteket ott találsz), hogy még most személyes átvétellel megvásárolhatók a nagyobb növények. Kisebb pédányaim tavasszal lesznek újra.
Üdv.Erika

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Szia Erzsébet! Gyökereztetésük e növényeknek és különösen egyes fajainak nem túl egyszerű dolog (a cikkben olvashatsz többek között erről is). A gyökereztetés speciális körülményeket, nagy türelmet igényel, eredményt kb. 3-4 hónap alatt érhetünk el.
Én leginkább a májustól-júliusig tartó időszakot tartom eredményesnek a gyökereztetés szempontjából.

Válasz

Pálszabóné Magyar Erzsébet üzente 14 éve

Egyébként nagyon szívesen vásárolnék, ha lehet valahol.

Válasz

Pálszabóné Magyar Erzsébet üzente 14 éve

Az idén nyáron Horvátországból kértünk pár hajtást. Az egyiket vízben próbáltam gyökereztetni, még van rajta levél, és a vízben lévő részen a szárán olyan kis fehér valamik vannak, szerintem ott jön majd a gyökere.
Amit földbe ültettem, az a leveleit lehullatta, de reménykedem, hátha kihajt, próbáltam kihúzni az elszáradt szárat, nem akar jönni, talán van gyökere?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Kedves Bougainvillea kedvelők!Növényeket csak fajtán belül cserélek. Bougainvilleából a 'Mary Palmer' fajtát keresem.

Válasz

Tamtom Károly üzente 14 éve

szeretném kérdezni hogy hol lehet vásárolni, vagy valakit érdekelne e csere nekem vannak szép banánfáim.

Válasz

Globics Gizella üzente 14 éve

Szia.Nekem is nagyon tetszik ez a kerti növény,szeretném megtudni hol szerezhetö be.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Örülök a sikeres nevelésednek. Azt hiszem írtam itt már, hogy a trópusi hibrid fajták sokkal könnyebben gyökereztethetőek, mint egyes fajok. Én név szerint kezelem őket, többnyire mert vannak köztük kissé "hisztisebb" érzékenyebb példányok is, így könnyebb beazonosítanom őket. A fürtös teltek sem egy könnyű menet és most pályázom még néhány ritkaságra, thai goldra és a mary palmerra.

Válasz

Molnárné Szadai Ilona üzente 14 éve

Nagyon okos gondolatokat osztottál meg velünk.Én is tartok jelenleg kb 6 fajta bugit elég sikeresen.Tavasszal amit lemetszettem leültettem és 90 % megéledt.Nekem üvegházba szabadföldbe van 2 leültetve és ujjnyi vastag 3 m -es hajtást hozott ,mostmár teli van virággal.Tavaly egész télen virágzott. Én sajnos nem tudom a nevüket. Köszönet az új infókért.Üdv Ili

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Csilla, sok sikert kívánaok a neveléséhez!
Üdv.Erika

Válasz

Katona Csilla üzente 14 éve

Csatlakozom az előttem szólókhoz, én is sokat tanultam ebből a cikkből. Nagyon szeretem ezt a virágot, most egy 30 centis példányom van, ami tele van gyönyörű virágokkal. Most nagyon fogok ügyelni rá, hogy ki tudjam teleltetni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Kedves Klára!
Már többeknek is írtam azt hiszem, hogy egyes fajták szaporítása, kicsivel könnyebb, mint némely fajoké. A peruviána és glabra hibridek nálam nagyon nehezen sikerülnek, hiába a talpmeleg, magas páratartalom, a kedvező májusi időszak, mégis kihívás elé állítanak.

Válasz

Hegedűsné Klára üzente 14 éve

Kedves Erika!

Nagyon örülök ennek a leírásnak, mivel eddig nem tudtam mi a neve annak a csoda szép növénynek amit nagyon nehezen sikerült szaporítanom.. A hasznos tudnivalók után remélem sokáig életben tudom tartani
Köszönöm.

Klára

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönöm, nem olyan nehéz feladat széppé varázsolni őket, csak mélyrehatóbban kell tanulmányozni az igényeiket.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Örülök, hogy segített a leírásom!!!!!!!

Válasz

Királyházi Emilné Móré Tünde üzente 14 éve

Ennek a cikknek nagyon örültem.Ráadásul a pincében akartam kiteleltetni.Az enyém most kezdett virágozni kb két ága van 2m magas,csak a végén virggzik,de nagyon szép.Tényleg kellett hozzá a fehér fal.Köszönök mindent. Tünde

Válasz

Fábián Tiborné üzente 14 éve

Gyönyörűek! Eddig még nem hallottam erről a virágról, csodálatosak. Csak gratulálni tudok mindenkinek, akinek ilyen szépre sikerülnek.
Szép napot kívánok mindenkinek, Zsuzsa

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Kedves Katalin és Nelly!

Téli gondozásuk nem nehéz feladat. A lényeg hogy a növény 10C alatti éjszakai hőmérsékletnél már kerüljön be a lakásba, lehetőleg déli napfényes ablakba. Kevés locsolással, tápanyagadagolás beszüntetésével és szűk cserépben(jó vízáteresztő földben) tartva, a növényünk szépen kitelel tavaszig.

Válasz

Géró Nelly üzente 14 éve

Kedves Erika!
Nagy élmény nézni ezeket a gyönyörű virágokat. Kedvet kap az ember rá, csak én nem vagyok olyan ügyes, sajnos még a muskátli átteleltetése sem mindig sikerül. De fantasztikus hozzá a leírás, úgyhogy lehet hogy belefogok, hátha sikerül. Köszönöm, élmény volt nézni a virágokat. Géró Nelly

Válasz

Mászi Katalin üzente 14 éve

Nekem is kedvencem a murvafürt , az a tapasztalatom,hogy nyáron megnő virágzik is nagyon szép de még áttelelteni nem tudtam egyszer sem lakásban.Hogyan tudnám átteleltetni ?Igy minden évben ujat veszek de igy nem igazi szeretném nevelni ha sikerül az átteleltetés.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Örülök, hogy tetszik!!!!!!!!!!!

Válasz

Sitku Sándorné katalin üzente 14 éve

Nagyon szép köszike !!!!!!!!!!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Igen, több szín/fajta van már belőle a nemesítőknek köszönhetően, nehéz a különböző hibridek között választani, mert egyik szebb mint a másik.

Válasz

Laszinger Erika üzente 14 éve

szia,nagyon csodálatosak ezek a bugenvilleák,murvafürtök vagy más néven még ahogy mi ismerjük a papirvirágok.nekem csak sárgám van.de abból 2 db is.szeretnék más szinűt is.nem tudom,hogy melyiket válasszam,mert mind szép és ezért bajban vagyok a választással.anyukámnak is van.neki van lila is,lila-fehér vagyis egyik fürtje lila a másik fehér,sárga is van neki és piros is ha jól tudom,de nekem csak ez az 1 fajta van.de fogok még kapni virágokat amikor viszik be a lakásba,de még nem tudom pntosan,hogy milyeneket és addig nem akarok rendelni.de megszeretném tudni,hogy mennyibe kerül 1db növény.nekem kicsi kellene.kisebb helyen is elfér és igy jobban hozzám nő majd a növény.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Vegetatív időszak normál esetben nálunk, tavasztól-őszig számítható. Kár lenne megbolygatni a természetes ritmusukat, de ki lehet tolni ezt az időszakot a megfelelő fényforrás és hőmérséklet biztosításával.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Szia Andrea! Számítottam erre a kérdésre. A válasz valószínűleg nagyon egyszerűnek tűnik. Ne felejtsük el hogy a természetes élőhelyükön ezek a növények nem cserépben nevelkednek.Kifejlett gyökérzetüknek a talajban lehetősége van mélyrehatolni, hogy a számukra elegendő nedvességet felvegyék a talaj mélyebb rétegeiből és még ezen kívűl bőven jutnak mikroelemekhez az ottani talajösszetételnek köszönhetően, ami a gazdag virágzás feltétele. Még egy fontos tényező is szerepet játszik, a magas páratartalom. Ezek a feltételek nálunk nem igazán adottak, tehát cserépben nevelve máshogyan kell biztosítanunk a számukra kedvező körülményeket.......................és akkor, amint ez látható gyönyörű növényeket nevelhetünk mi itthon is, más feltételekkel, cserépben.
Remélem tudtam segíteni!
Szép estét:Erika.

Válasz

Moórné Andrea üzente 14 éve

IGEN!! IGEN!! Az Föld egyik leggyönyörűbb növénye a bougainvillea, szerintem is.
Hosszú évek óta szinte havonta járok Marokkóba és minden időszakban ámulattal csodálom a színgazdasságot és a temérdek virágot. Próbálkoztam én is vele, cipeltem haza konténeres növényt sajnos a második évben elhagytak. A leírást olvasva most már csak egyet (és még sok mindent mást) nem értek, ahol én járok közel sincs meg a leírtak szerinti körülmény. Óvakodjunk a kiszáradásától? egyenletes nyirkos talaj? ez ott nem létezik, volt olyan időszak, hogy gyakorlatilag 5 évig!!! nem volt komolyabb csapadék és ezek a növények nem a gondozott kertekben, hanem útszélén kerítések mellett, piciny, nagyon szegény falvakban mégis csodálatosak voltak (vannak).
Útóbbi években bizonyára újabb nemesítési eredmény, hogy sokkal kompaktabb növekedésű (nem 5-8 m-es hajtásokat hozó) bokrokat látok parkokba támasz nélkül kiültetve.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

szeretnék én is ilyen csodálatos növényt.Meg kérdezhetem hogy küldene e nekem ?kifizetném.

Válasz

Gyurkovics Ferenc üzente 14 éve

A vegetatív időszak mikor van? Függ valamitől ( fényerősség, éjszakák hossza? Rá lehet segíteni pl. kisegítő fénnyel?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

A lila Glabra 'Alexandra' fajta viszonylag könnyen gyökereztethető , már 2-3 hónap alatt is képes gyökeret ereszteni megfelelően magas páratartalom, hőmérséklet és szellőztetés mellett. Gyökereztetésre talpas dugvány javasolt. A bimbóban lévő növényeknek virágzást serkentő, mikroelemekben gazdag nagydózisú tápoldat adagolása szükséges.
Sok sikert kívánok a neveléséhez!

Válasz

Ferenczi Istvánné üzente 14 éve

Nagyon köszönöm ezt a részletes leírást. Az idén a 2 növényem nem hozott még virágot. Kb l.5 fm magasak, és most kezdenek jönni a viráglevelek. Visszavágtam belőle .o.5 m-t mert nagyon magas volt, most l.5 fm. A levágott darabokat leduktam a kertbe, de azt hiszem nem lesznek jók. Egyébként amit ledugok általában megered, még a citrom ága is.
Azt szeretném kérdezni, mennyiért küldene növényt, nekem lila 2 db van, de más színt is szeretnék. Köszönöm: Ferencziné

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Szóval mégegyszer, hibátlanul: Osztom a véleményt, hogy az egyik legcsodálatosabb virág a bougainvillea!!!!!!!!!!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Osztom a vélemény, hogy az egyik egcsodálatosabb virág a bouganvillea!!!!!!!!

Válasz

LŐRICZNÉ PIROSKA üzente 14 éve

Nagyon szépen köszönöm, ezt a részletes leírást a növény gondozásásról.
Én tavaly tavasszal vettem az első növényemet, ""igaz csak megtetszett, de ma már gondosan ápolom, hisz annyi csodálatos virággal ajándékozot meg.
Az első picike növényem, ma már 3x -ra nőt, és megvettem a testvérét is!
Kérem a segitségeteket, hogy a többi szinekhez is hozzájussak.
Köszi, Piroska!
""Az egyik legcsodálatosabb virágok"""

Válasz

Melihercsik Jánosné üzente 14 éve

Nagyon tetszettek a virágok és a mindenre kiterjedő ismertetés, de hol lehet hozzájutni??
A választ előre is köszönöm!
Üdv: Melihercsik Jánosné

Válasz

Juhász Istvánné üzente 14 éve

Csodálatosak a virágok! Köszönöm a részletes leírást.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönöm, és örülök hogy tetszett!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönöm, legfőbb célom, hogy a növénytartók, leendő vásárlók információt kaphassanak az egy-egy különlegesebb gondoskodást igénylő, de hazánkban is tartható fantasztikus szépségű növényekről............

Válasz

Takács Zoltán üzente 14 éve

Csak azt tudom mondani, hogy ez a szakszerü , példásan összeállított anyagot szivvel -lélekkel közkincsé tenni !!!!!! Gratulálok !!!!!!!! Zoli .

Válasz

Lakatosné Borbíró Ilona üzente 14 éve

Kedves Erika !

Gyönyörűek a virágok , a cikk pedig mindenre kiterjedő.
Üdvözlettel: Ilona

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönöm Marika!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Emília, gratulálok a szaporításhoz! Ez a fajta egy trópusi faj, amely az egyik legkönnyebben szaporítható példány, név szerint 'Barbara Karst" és érdekessége, hogy színváltós a murvalevél. Van amelyik fajtánál sajnos, jó ha 10-ből 1 sikeresen gyökereztethető.További kellemes kertészkedést.
Üdv.Erika

Válasz

Gyömörei Marika üzente 14 éve

Tényleg gyönyörűek,igazán nagy gondossággal kezeled őket ezért hálálnak meg gyönyörű virág pompájukkal.Gratulálok Neked e szép virágok hoz és a továbbiak neveléséhez sok sikert kívánok.
Gyömörei Marika

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Csodás virágok .Köszönöm a jó tájékoztatót is .

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Szép virág .Köszönöm a tájékoztatást róla .

Válasz

Todorov EMILIA üzente 14 éve

Van nekem is murvafürt virágom. én rendszeresen szaporítom. egy szép dugványt
be ültetek egy kissebb cserépbe jó minőségü virágföldbe, jól beöntözöm, átlátszó fólia zacskót húzok rá és kb.. hat hétre gyökeret ereszt. kissé árnyékos ablakba teszem.
rózsaszin a virágja. nemtudom hogy történt egyik nyáron sötét piros volt a virágja.
ha nyílik mindenki csodálja. nagyon szép üdvözlet az összes kert barátnak.

Válasz

Grosz Rita üzente 14 éve

csodalatosak ezek a novenyek

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönöm mindenkinek, és azt javaslom nektek próbálkozzatok meg a tartásával, higgyétek el megéri a fáradtságot. A színes murvalevelek érdekessége még, hogy a lehulló fellevelek megszárítva is tartják a színüket.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Bougainvilleák teleltetése biztosabb, ha déli napfényes ablakban és 18C-on történik, kevés locsolás mellett.
Gondozásuktól nem kell megijedni, csak kicsit jobban kell rájuk figyelni.................mutatják, hogy mikor mi az igényük. Szerintem a téli időszak, vagyis a teleltetés ideje alatt szokták leginkább a növényt elveszíteni, ezért különösen ügyelni kell hogy a bougainvillea megfelelő hőmérsékleten, szűk cserépben és kevés locsolás mellett pihenjen.

Válasz

Juni Sándorné Éva üzente 14 éve

Igen, a klíma változás miatt érdemes ilyen trópusi növényeket termeszteni.Gratulálok a sikeres ültetéshez! Köszönöm a felvilágosítást! Szép napot kívánok!Üdv.:Éva.

Válasz

Krepsz Andrea üzente 14 éve

Csodálatosak ezek a virágok.Nekem is volt egy,és tavaly csodaszépen virágzott is,de sajnos télen a garázsban is fagypont alá csökkent és a Leanderjeim ki bírták de sajnos a Bougainvillea nem, és már későn akartam a pincébe vinni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Gyönyörűek ,és különlegesek ezek a virágok. Elolvastam a leírást róla. Nagyon szeretem a virágokat, de sajnos ilyen különleges virágokat én nem tudok sem beszerezni, sem gondozni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Valóban gyönyörű ez a növény,eddig nem is hallottam róla.Köszönöm a részletes leírást,hogy jobban,és többet megtudtam vele kapcsolatban!

Válasz

Kemecsei Gabriella üzente 14 éve

Győr mellett lakom és egyik ismerősömnek több mint 5 éve van ilyen virága.Télen a lakásban tartja.Nagyon szép!

Válasz

Rácz Ilona üzente 14 éve

Gyönyörű ez a növény!!Csak sajnos mi nagyon észak-keleten lakunk és nem hinném hogy jót tenne neki ez az időjárás:(

Válasz

Kantner Mária üzente 14 éve

A természet csodái a virágok.

Válasz

HURTOS GYÖNGYI üzente 14 éve

Csodálatos növény.Én először krétán láttam azonnal beleszerettem. Azóta sokat érdeklődtem utána azt mondták papír virág,és itthon nem él meg.Most örömömre szolgál,
hogy mégis tartható,még ha speciális módon is. Már csak azt kéne tudni hol,és mennyiért ?
Köszönettel Gyöngyös

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Sajnos a bougainvilleák nem illatosak, de szépségük kárpótol ezen hátrányukért cserében.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Nagyon gyönyörűek,lehet hogy még illatosak is!

Válasz

Kis Piroska üzente 14 éve

Nagyon szép szeretném ha nekem is lenne biztos meg illatos is

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönöm, örülök hogy többeknek is tetszik, talán hazánkban is népszerűbbek lesznek ezek a csodás növények.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Valóban szépséges növények, én is imádom őket. Milyen fajtád van trópusi vagy mediterrán?

Válasz

Tóthné Gabi üzente 14 éve

Nekem is van már több éve bugenviliám,4 színben. Gyönyörűek.Egész nyáron virítanak.
Ha ügyesebb leszek megpróbálok képet is mutatni róluk.

Válasz

Boros Andrea üzente 14 éve

Nagyon szépek

Válasz

szitárcsik lajosné üzente 14 éve

Egyszerüen gyönyörüek.

Válasz

Lüleiné Bondár Erzsébet üzente 14 éve

Nagyon szépek de csak itt gyönyörködhetek benne.Köszönöm. Zsóka

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönöm mindenkinek a pozitív értékeléseket.

Válasz

Szalai Tamásné üzente 14 éve

Nagyon szép! Gratulálok!

Válasz

farkas margit üzente 14 éve

Valóban gyönyörködni lehet csak.
köszönöm!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönöm, de a szépségükért nagyon meg kell dolgozni itt kishazánkban.

Válasz

Tóth Idikó üzente 14 éve

Nagyaon szépek és kükönlegesek!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Nagyon szívesen és köszönöm Erzsike!

Válasz

Elek Mihályné Kis Erzsébet üzente 14 éve

Köszömöm a tájékoztatást. Gyönyörűek ezek a virágok. Üdvözöllek Erzsike

Válasz