Szücsné Mária üzente 14 éve

Ma olvastam el a gyógynövényekről szóló hozzászólásokat.Egyetértek Istvánnal,valóban elbizonytalanítják az embereket a sok vitatkozással,néha szándékos rosszindulatból.Elgondolkodtat időnként már engem is egy-egy gyógymód hatásossága,mert ugyanarról a kezelésről homlokegyenest más-más módszereket,terápiákat javasolnak.Jók a gyógyteák,de én a saját begyűjtést nem vállalom fel,mert nincs olyan szintű növényismeretem,ami ehhez szükséges.Igaz,az alapnövényeket ismerem,de itt a környékünkön a mezőgazdaságban erős vegyszerezés folyik évtizedek óta,így nem egészséges szerintem egy növény sem,amit a szabadban szedhetnénk.Ez saját véleményem,de "jobb félni,mint megijedni"!A gyógynövény boltokban vásárolom meg az alapanyagokat,ez számomra biztonságosabb.

Válasz

molnar magda üzente 14 éve

szia eva. mennyi a vernyomasod es egyaltalan nem szedsz gyogyszert.magdi

Válasz

István Halhóber üzente 14 éve

József üzenetére.

Sajnos ez egy ilyen ország itt ha az emberek életéről van szó akkor is vitába szálnak és ami most folyik az országba már látni lehet nem az ellenzőknek volt igaza.

Olvasom a tegnapi újságba egy fiatal ember szavait ,emberek ha egy százalék van arra az influenza ellen jó a vakcina ,már akkor is érdemes beadatni magának.
Két hete küzdenek felesége és gyereke életéért!
Sajnos őket az országban zajló zűrzavar bizonytalanná tette és most könyörög mindkettőjük kikerüljön az intenzív osztályról, élve !

Válasz

István Halhóber üzente 14 éve

Tisztelt Péter.

Egyet tudok önnek válaszként adni ,nem velem hanem a cikk írójával keveredett vitába.

Azt tudom általába 5-10 perc szokot szerepelni a gyógynövények dobozán.
Mivel többször megfordultam ilyen kereskedésbe tudom minden felett kérdésre megbízható választ lehet kapni.
Ha valaki maga gyűjt be növényeket és nincs tisztába vele ,miből mennyit kell használni ott biztosan kap megfelelő választ.

A cikk alján szerepel a forrás eredete!

Válasz

István Halhóber üzente 14 éve

Éva üzenetére.

Én most vettem egy epekövesség ellen használható teát ezen csak az van feltüntetve menyi ideig fontos fogyasztani ,hogy hatása legyen ,ez egy hónap!
Még arra felhívja a figyelmet az ajánlót napi adagot ne lépjük túl 2-3 csésze.
Csalán teát köszvényre ittam és jók voltak utána a vérben a hozzátartozó eredmények.
Gyógynövény boltba ajánlták ,arra nem terjed ki érdeklődésünk mennyi ideig fogyasztható egyfolytában, de ott biztosan választ kapnánk rá!

Válasz

István Halhóber üzente 14 éve

Biztosan kapsz gyógynövény boltba.

Válasz

schubert éva üzente 14 éve

Hónapok óta iszom a gyógyteát, azóta nem szedek gyógyszert. Magas vérnyomásom van , nem tul magas, és a szivem is időnként rendetlenkedik. A koleszterin szintem is magas.
Galagonya bogyó teát és csalán teát iszom. A kettőt összekeverve iszom.
Nem tudom, hogy a csalán teát meddig lehet folyamatosan inni, mert erről egyik gyógynö-vény könyvben sem találtam utalást. A galagonyáról tudom, hogy lehet folyamatosan inni, mert nem azonnal érezteti a hatását. Van még ezeken kivül gyermekláncfü teám, én szed-tem és száritottam, de még nem ittam belőle. Ha abba-hagyom a csalán tea ivását, meddig ihatom a gyermekláncfü teát.
Folyamatosan fogyok, ez lehet, hogy a csalán tea eredménye? Én ugyan nem akarok fogyni.
Kinek van tanácsa a három problémámmal kapcsolatban? Kérem irjanak. Kösz.

Válasz

Grünfelder Ida üzente 14 éve

Cukorbetegségre iszom a fent leirt teát. Használ, de azt mondták, hogy 3 hét után szünetett kell tartani kb. 1 hét. Igaz ez ? Vagy lehet folyamatosan is. Ha valaki tudja kérlek írjátok meg.
Köszönettel Ida

Válasz

Blaskó József üzente 14 éve

Tiszteletem mindenkinek Igazán össze ülhetnének a füves emderek és egységes állást foglalhatnának,hogy miből mennyit használjon mindenki Nem igez,hogy nemtudnak meg egyezni.Tiszta káosz van mint általáda mindenben itt nálunk.

Válasz

Kovács Péter üzente 14 éve

Tisztelt Kertészet klub tagok !

A mai napon,"2009. 12. 17.-én olvastam Halhóber István cikkét , amelyben gyógyteákról
ír. Minden tiszteletem Halhóber úré, De egy-két kijelentésével vitába kell szállnom.
A gyógynövények virágjával és levelével készült teák forrázás utáni ázatatására 5-10
percet, a kérgéből és győkeréből készülteknél 10 percet ajánl. A gyógynövények drogjá-
ból egyforfmán egy teáskanál mennnyiségnyit ír.
Én az elmúlt évben írtam egy könyvet a gyógynövények alkalmazásával és a növények
leírásával kapcsolatban, több nagy múltú és híres szerző munkájának felhasználásával.
Igazolásúl kérem olvassák el könyvem ide vonatkozó részeit.
Teák
A gyógynövények drogjából aszerint, hogy a növény melyik része, ázatot vagy főzetet készítünk. Előfordul, hogy különböző növényi részekből készült keverék-tea elkészítésénél a főzést a forrázással együtt alkalmazzuk.

Forrázat
Forrázatot készítünk, ha a növény illóolajára van szükségünk vagy a növény virágát, levelét használjuk. Ekkor a vizet felforraljuk 100°C-ig (gyöngyözik a víz) és egy zárható edénybe tett gyógynövény-drogra öntjük. Lefedjük, és 5-10 percig áztatjuk a növényi részeket, majd leszűrjük és szükség esetén ízlés szerint ízesítjük a teát.
Főzet
Főzeteket készítünk a növény szárából, gyökeréből, kérgéből, magjából kapott droggal. A főzésnél a növényeket 30-60 percig lassú tűzön főzzük nyitott edényben. A víz fele ilyenkor elpárolog. Ha olyan növényt kell főzni, amelyikben illóolaj is van (pl. macskagyökér, fahéj), ezeket zárt edényben főzzük.
1. Lehetőleg a beteg lakóhelyéhez közel eső területről gyüjtött növényeket használjuk, mert a környék klímája, rezonanciája ilyenkor jobb hatásfokú.

A gyógynövények használatának elvei
2. Az enyhe hatású drogokból nagy mennyiséget kell felhasználni, mert csak akkor érünk el eredményt. A mennyiségek megállapításánál elég nagy eltérések tapasztalhatók. Például a kamillából (Chamomilla recutita), a citromfűből (Melissa officinalis) Michael Tierra 28 g (7 evőkanál) és 5 dl vízet, Dr. Oláh Andor A természet patikája c. könyvében 1-1 evőkanálnyit 2-2,5 dl vízet, Michael Castleman a „Gyógynövény enciklopédiá”-ban 2-3 púpozott teáskanálnyit ír egy csésze (2-2,5 dl) vízet (általánosságban 15-30 g drogot ajánl 5 dl vízhez), Franziska von Au a Házireceptek minden betegségre c. könyvében 2 púpozott teáskanál drogot ír 2,5 dl vízhez a tea elkészítésénél. Ha a 2-2,5 dl vízzel készült tea egyszeri adag, és az 5 dl vízzel készült tea kétszeri adag, akkor is komoly eltérések adódnak. Egy adag 3-4 evőkanál (14 g), 2-3 evőkanál, 1 evőkanál, 2-3 púpozott teáskanál (1-2 evőkanál). A szárított drogokból (herba, levél) 1 evőkanál 2 teáskanál (púpozva a duplája) 2-3 g. A jelen könyvben az enyhe drogok esetében a „szokásos” kifejezés található a recepteknél. Egy adagra 1-4 evőkanál drog 2-2,5 dl vízzel. Javasolni tudom az alsó értékkel kezdeni a kezelést (különösen gyereknél és időseknél), és ha 2-3 nap kezelés után nem mutatkozik
eredmény, akkor növeljük a mennyiséget a felső érték felé.
3. Az erős és enyhén mérgező drogok esetében pontosan be kell tartani a receptekben meghatározott mennyiséget és napi adagokat, mert csak úgy kerülhető el a szervezet károsítása, esetleg a mérgezés. A mérgező drogokat csak külsőleg és a meghatározott módon, illetve ideig szabad használni és csak orvosi ellenőrzés mellett,
A teák egyébként tényleg nagyon hatásosak és mindenkinek ajánlom. A keverékek
általában megkaphatók a gyógynövény szaküzletekben és a gyógyszertárakban.

Tisztelettel Kovács Péter
erdekelne@zoldpatika.com

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Nagyon hasznos olvasmány, köszönet érte. Rám férne az összes tea, de nem tudom hol lehet kapni, ami nem Dr. Cs.... szóval nem magyar.

Válasz

kocsisne ilonka üzente 14 éve

A fogyaszto keveréket szivesen ki probálnám de vajo ebben az öszeálitásban lehett e kapni és ha igen holl ILUSKAMAMI

Válasz

Eichkern Ferencné üzente 14 éve

kipróbálom,! Köszönöm a jó tanácsot.

Válasz

bironé klaresz üzente 14 éve

Biztosan jó dolgok, ki fogom próbálni a nyugtató stresszoldo teakeveréket. Itt van stressz böven. Nekem kell megkavarni vagy esetleg készen is kapok ? Üdv : Klaresz

Válasz

bencsik agnes üzente 14 éve

Koszonom szepen a jotancsot es egyben Nagyon Kellemes Karacsonyi Unnepeket kivanok Mindenkinek a clubban! :) Agi

Válasz

Juni Sándorné Éva üzente 14 éve

Köszönöm a jó tanácsokat!Üdv.:Éva.

Válasz

Elek Mihályné Kis Erzsébet üzente 14 éve

Szia! Köszönöm a részletes tájékoztatot. A vesémre iszok zsurló, csalánteát. Üdvözöllek Erzsike

Válasz