Kertészkedés: vitaminok (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8560 fő
  • Képek - 37869 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8560 fő
  • Képek - 37869 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8560 fő
  • Képek - 37869 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8560 fő
  • Képek - 37869 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

vitaminok

Ezt a témát Lovászné Éva indította 15 éve

Üdvözlet mindenkinek!Áfonya van valakinek a kertjében.Nagyon igényes?

Hozzászólások eddig: 2

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

István Halhóber üzente 15 éve

Áfonya fajták termesztése ültetése igényei

Óriás áfonya Vaccinium
Áfonya termés

A hazánkban termeszthető gyümölcsfajok közül kevés tett meg olyan gyors és nagy utat egy évszázad alatt az erdőtől a házikerten át az üzemi ültetvényekig, mint az áfonya.Mint díszcserje is megállja a helyét, mivel szinte minden évszakban magára vonja az ember figyelmét.



- tavaszi virágzáskor 3-4 héten keresztül gyönyörködhetünk a fehértől a halványrózsaszínű virágaiban.
- nyáron és kora ősszel sötétkék, vagy kékesfekete termései díszitik a bokrot.
- télen pedig vesszői sárgára, prirosra, skarlátpirosra színeződne. Fő értéke viszont a gyümölcsében rejlik.

Áfonya virág
Áfonya virága

Gyümölcssavakat, cukrot,, pektint, cseranyagot, vitaminokat tartalmaz.
Élelmezési értékei közül talán a legismertebb az áfonyadzsem, mint a vadhúsok régi -szinte elengedhetetlen- finom ízesítője. Az áfonya frissen vagy hűtve (2-3 hétig is tárolható) elsőrendű asztali gyümölcs, ami azonban igen sokféle formában feldolgozható (szörp, ivólé, lekvár, krémek, cukrozott gyümölcs, bor stb.) Kíválóan lehet fagyasztani,- felengedve szinte ízletesebb, mint friss gyümölcsként. Szárítással viszont egy évig is eltartható. Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamint tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga.

A termesztés sikerét az alacsony pH értéken kívül a talaj magas szervesanyagtartalma is befolyásolja.
Ezért szerves trágyát, tőzeget, fakérget, esetleg forgácsot kell a talajba keverni. Elérhetünk pH csökkentést ventillált kénpor alkalmazásával is. Sekélyen gyökeresedik, gyökérzete szinte a talajt borító avar alatt helyezkedik el. Ennek magyarázata, hogy a származási helyén gyakran vízelöntés borítja a talajt és az év nagy részén igen magas a talajvíz. A víz szerepe a növény termesztésében kiemelkedő jelentőségű, mivel sekélyen gyökeresedik és ezen gyökerek a talaj leghamarabb kiszáradó rétegében helyezkednek el. A talaj nedvesen tartását mulcsolással segíthetjük. Különös fontosságú az augusztus-szeptemberi csapadék, mert ebben az időszakban történik a következő évi termőrügyek differenciálódása.
Az áfonyabokrok kialakulásának aktív időszaka 6-8 év, de ennek ellenére az ültetés utáni évben már megjelennek az első virágrügyek.

Válasz

István Halhóber üzente 15 éve

Az áfonya metszése

A bokrok fejlettségi állapotától függően az ültetést követő 3-4-ik évtől kezdve az évi rendszeres metszés az alábbiakból áll:
1. távolítsuk el az elhalt, beteg, sérült vesszőket, gallyakat.
2. metszük le a túl vékony, illetve a túl sűrűn képződött vagy lelógó vesszőket.
3. A 3-4 évesnél idősebb ágakat tőből távolítsuk el.
4. A bokrok körül előtört tőhajtásokból csak 6-8 erőteljesebbet hagyjunk meg, a többit tőből távolítsuk el.

Az áfonyabokrok metszését a nyugalmi időszak alatt bármikor végezhetjük, de a virágzás elötti tél végi időszak ajánlott inkább.
Előfordulhat ugyanis, hogy a vesszők hegye a tél folyamán kissé visszafagy és ezt a tél végi metszés során már figyelembe tudjuk venni.

A gyümölcs tárolása:

Az áfonya érett gyümölcse hűvös pincében pár napig eltartható minőségromlás nélkül.
Hűtőtérben 0 fokos hőmérsékleten néhány hétig , gyorsfagyasztva pedig hónapokig is tárolhatjuk.
A legtöbb áfonyafajtára jellemző, hogy az első két szedésből kapjuk a nagyobb bogyókat, illetve az első szedésből származó gyümölcs jobban tárolható.

Válasz

Ez történt a közösségben:

István Halhóber írta 3 napja a(z) 4 képhez:

4-518_2201081_2249_s

5*

István Halhóber írta 3 napja a(z) 9 képhez:

9-523_2201082_3361_s

5*

István Halhóber írta 3 napja a(z) 10 képhez:

10-514_2201083_5770_s

5*

István Halhóber írta 3 napja a(z) 13 képhez:

13-515_2201085_9930_s

5*

István Halhóber írta 3 napja a(z) 11 képhez:

11-515_2201084_3910_s

5*

Garáz József 3 napja új képet töltött fel:

5-524_2201086_9861_s

Garáz József 3 napja új képet töltött fel:

13-515_2201085_9930_s

Garáz József 3 napja új képet töltött fel:

11-515_2201084_3910_s

Garáz József 3 napja új képet töltött fel:

10-514_2201083_5770_s

Garáz József 3 napja új képet töltött fel:

9-523_2201082_3361_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu