Kertészkedés: A fekete retekről ...

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37690 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37690 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37690 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37690 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

img235/8218/feketeretekgf3.jpg

Fekete retek

A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is.

A fekete retek a Keresztesvirágúak (Cruciferae) családjának tagja, közelebbi rokonai a mustár és egyéb retkek. A fekete retket a Közel-Keleten ősidők óta termesztik, az ókori egyiptomiak nagy becsben tartották. Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába az Alpokon keresztül. A különféle retkekből Kínában mai napig 30 kg körül van az egy főre eső évi adag, mifelénk nem éri el a 200 dkg-ot.

Alkata lehet hosszúkás, vagy kerekded. Íze kesernyés, csípős. Általában azt javasolják, hámozzuk meg használat előtt, azonban elképzelhető, hogy alapos tisztítás után, hámozás nélkül is alkalmasnak találjuk majd fogyasztásra. Fogyasztás előtt egy órával lesózva a szárazabb húsokhoz, szendvicsekhez kitűnő - akár savanyúságot helyettesítő - kiegészítő lehet.

Mit tartalmaz?

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin, B1, B2 vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz. A fekete retek csípos íze azonnal elárulja, hogy e gumó igen gazdag mustárolajban, raphanol és raphanin nevu illóolajokban, e bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbinsav, tokoferolok, karotenoidok és polifenolos komponensek). A retket nemcsak csípősségéért szeretik, nedve is régóta ismert gyógyszer. Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is

Gyógyhatásai

A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik. Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle. A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták, de meggyőződéssel fogyasztották cukorbetegség és potenciazavarok esetén. .
A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is.

A fekete retek vitamintartalmatöbbnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában. Különösen magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású segít a felgyülemlett víz eltávolításában.

Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg közvetett, ugyanis a béltonizálásból vezethető le, mások szerint ugyanakkor közvetlenül is erősíti az epeutak simaizomzatát. Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a fekete retek, és abból is a reteklé-kúra alkalmazása, legalább hat héten keresztül. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett. Ha epekövünk vagy epehomokunk van, segíthet, ha hathetes reteklékúrát kezdünk, de természetesen ezt csak orvosi felügyelet mellett tegyük.

Ezenkívül a reteklé sokféle gyógyító hatással rendelkezik, többek között stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az izületi gyulladást, és daganatellenes hatása is ismert.

A retekkúra

A retek frissen préselt nedve ismert háziszer: baktérium- és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó, epepangást gátló és hashajtó hatással bír. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát, és segíti annak kiürülését.

A retek nedvét frissen kell elkészíteni (a gumót meg kell hámozni, feldarabolni vagy lereszelni, utána kipréselni), majd néhány órán át hűvös helyen tárolni, ezalatt jórészt elveszíti maró ízét.

1 közepes retekből mintegy 1/4 l nedv nyerhető ki. Hatását hosszabb időn keresztül fejti ki, ezért alkalmazását kúraszerűen ajánlják.
A retekkúra elsősorban epeúti megbetegedések esetén lehet hasznos, az erre hajlamosaknak évente 2-3 alkalommal 1 hónapon át célszerű megtartani.

Kezdetben naponta 0,5-1 dl friss reteknedvet kell meginni éhgyomorra, majd 3-4 nap után fokozatosan 3-4 dl-ig lehet emelni az adagot, amit 4 részletben kell meginni a nap folyamán.

A kúra végén fokozatosan ismét 0,5-1 dl-re kell csökkenteni a napi mennyiséget.

Légúti panaszokra mézzel keverve használják, 1/4 liternyi léhez 3 evőkanálnyi mézet kell hozzáadni.

Mézes retekkúra

Reszeljünk le 1 nagyobb fekete retket, és a levét gézrétegeken keresztül nyomjuk ki, majd mézzel 1:1 arányban alaposan keverjük össze.

Fogyasztás: az 1. és 2. napon 1/4 pohárral, a következő két napon 1/2 pohárral, az 5. és 6. napon 3/4 pohárral, míg a 7. és 8. napon 1 pohárral naponta. Ezután még 2 hétig 1 egész pohár mézes levet igyunk mindennap. 2 hetes pihenés következik, majd kezdjük elölről az egész kúrát.

Évekig fogyasztható a mézes reteklé, de csakis a fenti 'recept' szerint, mivel a szervezet csak fokozatosan képes a hatásához hozzászokni.

Retek-méz, a torok kéményseprője

Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!

 

 

Én is hoztam néhány érdekes receptett hozzá!

 

István

 

 

Reteksaláta sajttal

Hozzávalók: 1 db közepes méretű fekete retek, só, sajt, néhány darab ecetes uborka, olívaolaj, fehérbors, cukor, citromlé, víz.

Elkészítés: A vízből, só, cukor, olívaolaj, fehérbors, citromlé hozzáadásával salátalevet készítünk. Előzőleg a retket meghámozzuk, legyaluljuk és besózzuk. Az ecetes uborkát szintén legyaluljuk, vagy vékony szeletekre vágjuk. A sajtot lereszeljük. Végül a retket, az uborkát és a sajtot elkeverjük egymással, majd ráöntjük a már előre elkészített salátalevet.

Fekete retek hagymával

Hozzávalók: 2 nagyobb fekete retek, 2 fej hagyma, 1 kanál olaj, só, bors
A retket lereszeljük, a hagymát apró kockára vágjuk, az olajjal és a fûszerekkel elkeverjük.
Kedvelt elõétel, de sokan a húsleveshez is eszik.

Retek-cékla saláta

6 db cékla, 1 db feketeretek, 1 db kisebb zeller, 2 db sárgarépa, 4 db csicsóka (vagy helyette főtt krumpli), kis citromlé, víz, só, méz

A céklát, a feketeretket, a zellert, a sárgarépát .és a csicsókát közepes lyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk, és citromlével, mézzel összekeverjük:

Tormás reteksaláta

50 dkg fekete retek, 30 dkg sárgarépa, 5 dkg torma, 3 citrom, 1 evőkanál méz, kevés metélőhagyma, 1-2 evőkanál búzacsíra, őrölt köménymag

A citromok levét és húsát összekeverjük a restélt tormával, a mézzel, a finomra vágott metélőhagymával, csipetnyi őrölt köménymaggal, sóval, és belereszeljük a fekete retket és a sárgarépát. Lazán elkeverve, egykét órán át hűtőszekrényben érleljük. A tetejére búzacsírát hintve tálaljuk.

Köménymagos reteksaláta

Hozzávalók: 60 dkg fekete retek, köménymag, petrezselyemzöld, ecet, só
A retket lereszeljük, megsózzuk és egy kis ideig állni hagyjuk. Az ecetből kevés vízzel, köménymaggal salátalevet készítünk és ráöntjük a kicsit kinyomkodott retekre, tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

Méregtelenítő fekete retek saláta

40 dkg retket lereszelünk majd egy közepes nagyságú hagymát apróra vágunk, megsózzuk és egy kevés növényi olajjal meglocsoljuk. Tehetünk bele egy kis petrezselymet is. Ehetünk hozzá egy kis rozskenyeret (más fajta retekből is elkészíthetjük a salátát). A fekete retek étvágygerjesztő és jót tesz a bélműködésnek.

 

 

 

Címkék: fekete retek.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Simonné Kerekes Katalin üzente 14 éve

Köszönöm szépen a sok recepteket a retekkel kapcsolatban. Amúgy is imádom a salátákat.

Ki is probálom valamelyiket.

Válasz

mihelle erzsebet üzente 14 éve

KOSZONOM A RECEPTET KI PROBALOM NEKEM IS AKTUALIS.

Válasz

Dancsovszki Anna üzente 14 éve

Köszönöm a receptet nagyon hasznos dolog.

Válasz

Faludi Ferencné üzente 14 éve

Köszönöm a receptet ,pont most aktuális lesz ,hogy kipróbáljam!

Válasz

Eszes Zoltán üzente 14 éve

Örülök, hogy megtaláltam és nagyon hasznos lesz a náthámra és az orrdugulásra. Hasonló hatást tapasztaltam a tormával is. Gratulálok.

Válasz

Tóth Győző üzente 14 éve

Minden zöldségről szuperlativuszokat lehet írni. S mi több, írnak is a zöldséges cikkekben. Ezeket én sohasem olvasom el. Igy a tudományos elmélet teljes hiányában fogyasztom őket. Sőt mint vegetáriánus bőséges mennyiségben. A fekete retek néha erős gyomorfájást okozott, de rájöttem ha papírvékony szeletekre vágom és úgy fogyasztom, akkor nincs vele gondom. Így télvíz idején, mivel amúgy is fűteni kell, ildomosabb a sütőt többet használni mint nyáron. Péntekenként vacsorára mi héjában sült krumplit sütünk. Amíg a krumpli sül, addíg lilahagymát fekete retekkel lesózok és kiteszem a fagyos ablakpárkányra. Mert nálunk a vajas krumplihoz ez dukál, füstös sajt és egy korsó Pilzeni sör. Bár az én drága feleségem szerint a bor a legjobb hozzá, amit én megcáfolni nem tudok. (Nem is merek.)
http://kedvescimbora.extra.hu

Válasz

Kovács Károlyné üzente 14 éve

Nagyon jó a recept ! :)

Köszönöm :)

Válasz

Bak Mihályné üzente 14 éve

Köszönöm szépen nagyon jó a cikk, de kár, hogy nehezen olvasható, legalább is számomra.
Ősztől mi is rendszeresen fogyasztjuk a fekete retket és valóban csodálatos gyógyító hatású. Legtöbb alkalommal a végén leírt módon fogyasztja a család. Telerakjuk mézzel és ha kioldódik a hatóanyag akkor reggel éhgyomorra 2-3 evőkanállal fogyasztunk belőle.
A másik kedvenc változata, vékonyra szeletelve,enyhén besózva. Kiváló mindenféle szendvicshez a nap bármely szakában. Fantasztikus íze van. Mindenkinek csak ajánlani tudom, akinek számít az egészsége!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kovácsné Terézia 3 napja új képet töltött fel:

Rozsa_a_szabadban_2024_december_1en_2195287_1123_s

Garáz József írta 2 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Terike! Köszönöm szépen.

Kovácsné Terézia írta 3 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Nagyon szép!

István Halhóber írta 3 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

5*

István Halhóber írta 3 hete a(z) A kert dokora. képhez:

A_kert_dokora_2194979_5692_s

5*

Garáz József 3 hete új képet töltött fel:

A_kert_dokora_2194979_5692_s

Garáz József 3 hete új képet töltött fel:

Telen_is_van_munka_akertben_2194978_9255_s

Garáz József 3 hete új képet töltött fel:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu