Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Fekete retek
A fekete retek - erős aromája és magas
illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos
megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek
gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek
elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is.
A fekete retek a Keresztesvirágúak (Cruciferae) családjának tagja,
közelebbi rokonai a mustár és egyéb retkek. A fekete retket a
Közel-Keleten ősidők óta termesztik, az ókori egyiptomiak nagy becsben
tartották. Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába az
Alpokon keresztül. A különféle retkekből Kínában mai napig 30 kg körül
van az egy főre eső évi adag, mifelénk nem éri el a 200 dkg-ot.
Alkata lehet hosszúkás, vagy kerekded. Íze kesernyés, csípős. Általában
azt javasolják, hámozzuk meg használat előtt, azonban elképzelhető,
hogy alapos tisztítás után, hámozás nélkül is alkalmasnak találjuk majd
fogyasztásra. Fogyasztás előtt egy órával lesózva a szárazabb húsokhoz,
szendvicsekhez kitűnő - akár savanyúságot helyettesítő - kiegészítő
lehet.
Mit tartalmaz?
A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a
C-vitamin, B1, B2 vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és
niacint tartalmaz. A fekete retek csípos íze azonnal elárulja, hogy e
gumó igen gazdag mustárolajban, raphanol és raphanin nevu
illóolajokban, e bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is
(aszkorbinsav, tokoferolok, karotenoidok és polifenolos komponensek). A
retket nemcsak csípősségéért szeretik, nedve is régóta ismert
gyógyszer. Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és
egyben gyógyereje is
Gyógyhatásai
A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik. Már az ókori
egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a
piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle.
A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként
használták, de meggyőződéssel fogyasztották cukorbetegség és
potenciazavarok esetén. .
A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt -
közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen,
továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek
elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns
tulajdonsága is.
A fekete retek vitamintartalmatöbbnyire háromszorosa a fehér fajtáknak.
Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően lúgossága folytán segít az
egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában. Különösen magas
káliumtartalma miatt vízhajtó hatású segít a felgyülemlett víz
eltávolításában.
Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a
székelést is. Az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg
közvetett, ugyanis a béltonizálásból vezethető le, mások szerint
ugyanakkor közvetlenül is erősíti az epeutak simaizomzatát.
Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a fekete retek, és abból is a
reteklé-kúra alkalmazása, legalább hat héten keresztül. Minden
epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást
is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A
felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk
valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett. Ha epekövünk vagy
epehomokunk van, segíthet, ha hathetes reteklékúrát kezdünk, de
természetesen ezt csak orvosi felügyelet mellett tegyük.
Ezenkívül a reteklé sokféle gyógyító hatással rendelkezik, többek
között stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a
bőrbetegségeket, az izületi gyulladást, és daganatellenes hatása is
ismert.
A retekkúra
A retek frissen préselt nedve ismert háziszer: baktérium- és gombaölő,
nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó,
epepangást gátló és hashajtó hatással bír. Feloldja a légutakban
lerakódott nyálkát, és segíti annak kiürülését.
A retek nedvét frissen kell elkészíteni (a gumót meg kell hámozni,
feldarabolni vagy lereszelni, utána kipréselni), majd néhány órán át
hűvös helyen tárolni, ezalatt jórészt elveszíti maró ízét.
1 közepes retekből mintegy 1/4 l nedv nyerhető ki. Hatását hosszabb
időn keresztül fejti ki, ezért alkalmazását kúraszerűen ajánlják.
A retekkúra elsősorban epeúti megbetegedések esetén lehet hasznos, az
erre hajlamosaknak évente 2-3 alkalommal 1 hónapon át célszerű
megtartani.
Kezdetben naponta 0,5-1 dl friss reteknedvet kell meginni éhgyomorra,
majd 3-4 nap után fokozatosan 3-4 dl-ig lehet emelni az adagot, amit 4
részletben kell meginni a nap folyamán.
A kúra végén fokozatosan ismét 0,5-1 dl-re kell csökkenteni a napi mennyiséget.
Légúti panaszokra mézzel keverve használják, 1/4 liternyi léhez 3 evőkanálnyi mézet kell hozzáadni.
Mézes retekkúra
Reszeljünk le 1 nagyobb fekete retket, és a levét gézrétegeken
keresztül nyomjuk ki, majd mézzel 1:1 arányban alaposan keverjük össze.
Fogyasztás: az 1. és 2. napon 1/4 pohárral, a következő két napon 1/2
pohárral, az 5. és 6. napon 3/4 pohárral, míg a 7. és 8. napon 1
pohárral naponta. Ezután még 2 hétig 1 egész pohár mézes levet igyunk
mindennap. 2 hetes pihenés következik, majd kezdjük elölről az egész
kúrát.
Évekig fogyasztható a mézes reteklé, de csakis a fenti 'recept'
szerint, mivel a szervezet csak fokozatosan képes a hatásához
hozzászokni.
Retek-méz, a torok kéményseprője
Egy fekete retket vágjuk félbe, kaparjuk ki a közepét, az üreget
töltsük meg mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőszekrénybe
24 órára. Másnapra a méz átveszi a retek ízét, és a mézbe sok vitamin
kerül. Fogyasszuk el az üregből a mézet!
Én is hoztam néhány érdekes receptett hozzá!
István
Reteksaláta sajttal
Hozzávalók: 1 db közepes méretű fekete retek, só, sajt, néhány darab ecetes uborka, olívaolaj, fehérbors, cukor, citromlé, víz.
Elkészítés: A vízből, só, cukor, olívaolaj, fehérbors, citromlé
hozzáadásával salátalevet készítünk. Előzőleg a retket meghámozzuk,
legyaluljuk és besózzuk. Az ecetes uborkát szintén legyaluljuk, vagy
vékony szeletekre vágjuk. A sajtot lereszeljük. Végül a retket, az
uborkát és a sajtot elkeverjük egymással, majd ráöntjük a már előre
elkészített salátalevet.
Fekete retek hagymával
Hozzávalók: 2 nagyobb fekete retek, 2 fej hagyma, 1 kanál olaj, só, bors
A retket lereszeljük, a hagymát apró kockára vágjuk, az olajjal és a fûszerekkel elkeverjük.
Kedvelt elõétel, de sokan a húsleveshez is eszik.
Retek-cékla saláta
6 db cékla, 1 db feketeretek, 1 db kisebb zeller, 2 db
sárgarépa, 4 db csicsóka (vagy helyette főtt krumpli), kis citromlé,
víz, só, méz
A céklát, a feketeretket, a zellert, a sárgarépát .és a csicsókát
közepes lyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk, és citromlével, mézzel
összekeverjük:
Tormás reteksaláta
50 dkg fekete retek, 30 dkg sárgarépa, 5 dkg torma, 3 citrom, 1
evőkanál méz, kevés metélőhagyma, 1-2 evőkanál búzacsíra, őrölt
köménymag
A citromok levét és húsát összekeverjük a restélt tormával, a mézzel, a
finomra vágott metélőhagymával, csipetnyi őrölt köménymaggal, sóval, és
belereszeljük a fekete retket és a sárgarépát. Lazán elkeverve, egykét
órán át hűtőszekrényben érleljük. A tetejére búzacsírát hintve tálaljuk.
Köménymagos reteksaláta
Hozzávalók: 60 dkg fekete retek, köménymag, petrezselyemzöld, ecet, só
A retket lereszeljük, megsózzuk és egy kis ideig állni hagyjuk. Az
ecetből kevés vízzel, köménymaggal salátalevet készítünk és ráöntjük a
kicsit kinyomkodott retekre, tálaláskor apróra vágott
petrezselyemzölddel díszítjük.
Méregtelenítő fekete retek saláta
40 dkg retket lereszelünk majd egy közepes nagyságú hagymát apróra
vágunk, megsózzuk és egy kevés növényi olajjal meglocsoljuk. Tehetünk
bele egy kis petrezselymet is. Ehetünk hozzá egy kis rozskenyeret (más
fajta retekből is elkészíthetjük a salátát). A fekete retek
étvágygerjesztő és jót tesz a bélműködésnek.
|
|
Kovácsné Terézia 3 napja új képet töltött fel:
Garáz József 3 hete új képet töltött fel:
Garáz József 3 hete új képet töltött fel:
Garáz József 3 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!