Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A cikk nem új, de most is érvényes! A gyümölcsök királya – a narancs 2009. január 23. 12:00
Netriport - Fáska Ágnes |
|||
Még
jócskán benne vagyunk a télben, és nyakunkon van egy influenzajárvány,
ha
hihetünk a híreknek. Ebből adódóan szervezetünk még nagyobb
odafigyelést és
gondoskodást érdemel. Minden napra egy narancs, és
tettünk valamit az egészségünkért. Héját, húsát bátran fogyasszuk.
Tél és betegség – kéz a kézben jár?
Amint beköszöntenek a hideg, téli hónapok, fejünkben máris megjelennek félelmek vagy jobban mondva, a rémképek: torokgyulladás, nátha,
szűnni nem akaró köhögés, láz. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a
gyerkőc nem megy óvodába, iskolába, anya vagy apa pedig egy kis időre
kimenőt kér a munkahelyéről. Ezt elkerülendő, védjük szervezetünket az
egyik legegészségesebb déligyümölccsel, a naranccsal.
A sok vitamin, táplálék-kiegészítő csodafegyver helyett, válasszuk
inkább a természet patikáját. Olcsóbb, jobb, hatásosabb. Nem is
gondolnánk, hogy a narancs egy felnőtt ember napi C-vitamin
szükségletének a kétszeresét fedezi. Emellett a benne található limonene
hatásos fegyvernek bizonyul az emlő-, gyomor,- és tüdőrák elleni
harcban. Magas C-vitamin mellett A-, és B-vitamint is tartalmaz. Az
előbbi felelős a jó látásért, és a szép bőrért, az utóbbi pedig a
szénhidrátemésztésében játszik fontos szerepet. A narancs kiváló
étvágyjavító, gyomorerősítő, vértisztító, vizelethajtó, immunerősítő,
baktériumölő, tele van antioxidánssal, nem utolsó sorban pedig
könnyedén felveszi a harcot a téli depresszióval szemben. Mellette szól
továbbá, hogy egyáltalán nem hizlal, 100 grammban csupán 52 kcal
található. Akik magas vérnyomásban szenvednek ajánlott gyakran
fogyasztani ebből a citrusféléből.
Már a IX-X. században is ismerték a narancsot, igaz, az indiai változatát, ami nagyon keserű, éppen ezért csak úgy tudták fogyasztani, ha előtte cukorban megfőzték. Aztán a XVI. századra megjelent a narancs mai változata, a kínai. Manapság Ausztráliában, Dél-Afrikában termesztik. Európába kerüléséért Nagy Sándornak jár köszönet, aki hódító hadjáratai során először a görögökkel, majd a rómaiakkal, végül pedig a spanyolokkal és a szicíliaiakkal ismertette meg ezt a lédús gyümölcsöt. Édes vagy keserűm A narancsokat általában két csoportba szokták sorolni ízük szerint. Az egyik csoportban találhatóak azok a narancsok, melyek édesek és nyersen is fogyaszthatóak. Ilyenek a jaffa narancs, vérnarancs, fias narancs, valenciai narancs. A másik csoportban pedig a keserű narancsok találhatóak, melyek csak valamilyen módón (dzsem, lekvár…) elkészítve fogyaszthatóak. Ebbe a kategóriába tartozik a sevillai narancs, mellyel főleg dzsem formájában találkozhatunk.
Héja, húsa, magja A narancsnak nincs olyan része, ami ne lenne egészséges, és ne lenne jó hatással a legyengült téli szervezetre. Külső héja illóolajat, keserűanyagot, narancssavat és karotinoidot tartalmaz. Jó hír, hogy bátran megehetjük a külső burkát is – de csak mértékkel, mert szívkárosító hatása is lehet, - előtte azonban alaposan mossuk át forró vízzel párszor. Ez a nagy óvintézkedés azért kell, mert a héját bifenillel A gyümölcs héja mindent elárul a húsáról. Éppen ezért olyan narancsot már ne vegyünk, ami puffadt, ez ugyanis arról árulkodik, hogy a húsa száraz. A húsából készülhet sütemény, fagylalt, lekvár, sorbet is akár. A magjából pedig olajat sajtolnak. Étkezésekre vagy akár szappanok gyártásához is felhasználják. A narancs hűvös helyen, akár 4-8 hétig is megőrzi frissességét, vitamin-, és ásványi anyagtartalmát. Ha tehetjük inkább reggel együnk, de akkor sem lesz semmi bajunk, ha tízóraira vagy uzsonnára csemegézünk belőle. kezelik, hogy megakadályozzák a penészgombák növekedését. Az viszont kétségkívül igaz, hogy a narancs héja a legerősebb antioxidáns, maga mögé utasítva az összes citrusfélét.
Melyik a jobb: az otthoni vagy a bolti?
Igazából ezen kérdés tábora, két részre szakadt. Az egyik tábor azt állítja csak az otthoni, frissen facsart narancslé az igaz, a másik pedig meg van elégedve a boltban kapható változattal is. Az azonban kétségtelen, hogy mind árban, mind pedig az egészség szempontjából az otthoni a nyerő. A piacon akár már 200 Ft-ért is hozzájuthatunk egy kiló narancshoz, míg a boltban minimum 250-300 Ft-ot is elkérnek ezen italváltozatáért. Tény, hogy sokkal egyszerűbb, és kevésbé körülményes a hűtőből kivenni a 100%-os? narancslevet, de az mégsem olyan, amilyet magunk készítünk el. A bolti változatot többféle módon „állítják elő”. Fagyasztva szárítják, vagy csökkentett nyomású bepárlással, ezáltal jó minőségű sűrítményt állítanak elő. Így a termékekből a tápanyagok nem vesznek el. Egyedül „csak”az oxigén veszélyezteti az értékes összetevőket és magát az ízt. Szívünk joga eldönteni, hogy melyik változatát választjuk. Ha mégis az előbbit (otthoni) preferáljuk, ügyeljünk arra, hogy a kifacsart léhez soha ne adjunk hozzá cukrot, azzal mindent csak elrontanánk. Tároljuk hűtőben, és fogyasszuk el 1-2 nap alatt. |
|
|
Kovácsné Terézia 3 napja új képet töltött fel:
Garáz József 3 hete új képet töltött fel:
Garáz József 3 hete új képet töltött fel:
Garáz József 3 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!