Kertészkedés: Cserepes fűszernövények

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37555 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37555 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37555 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37555 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Cserepes fűszernövények

Táplálkozás- A számunkra és egészségünkre is hasznos fűszernövényeket probléma nélkül termeszthetjük otthon is

 

Fóliában nevelt fűszer Fóliában nevelt fűszer

Nagyobb áruházakban, virágkereskedésekben megjelentek a cserepes fűszernövények. Reklámszövegek hírdetik, hogy frissen sokkal finomabb. Lehet-e otthon a konyhában eléggé szélsőséges viszonyok között, minden kertészeti előképzettség nélkül fűszernövényeket termeszteni?

Nem kell kétségbe esni, mert a számunkra és egészségünkre is hasznos fűszernövényeket probléma nélkül termeszthetjük otthon is. Kis helyet foglalnak el, mivel egy cserépbe több fajtát is ültethetünk egymás mellé. Kész növényt az év bármelyik szakában kaphatunk a boltokban, de szaporítani sem nehéz ezeket a jó illatú növényeket. A szaporítás dugványozással a legegyszerűbb. A kifejlett növényről lemetszünk egy hajtást, azt komposzttal elkevert laza földbe dugjuk, és 8 hét múlva a celofánnal letakart hajtásokat át lehet ültetni cserépbe, hogy megkezdhessék önálló életüket. A lemetszett hajtásokat ajánlatos gyökereztető hormonporba mártani, és utána a földbe dugni. Ezzel biztonságosabb lesz a gyökérképződés és a növény fejlődése. Gyökereztető hormonport vásárolhatunk a mezőgazdasági boltokban.

A fűszernövények átlagos igényűek, kétnaponta elegendő locsolni őket. Laza szerkezetű földben, alul lyukas edényben érzik jól magukat, mivel a gyökérzetük nem szereti a tartós nedvességet.

A fűszernövényeket két csoportba sorolhatjuk. A mediterrán növények a meleg, száraz klímát kedvelik, a másik csoportba pedig azok a növények tartoznak, amelyek nedves, gazdag talajban növekszenek inkább. A fűszernövények lehetnek egynyáriak vagy évelők.

Egynyári fűszernövények: kapor, koriander, bazsalikom, petrezselyem, körömvirág, turbolya, böjtfű, angyalgyökér, borsfű stb.

Évelők: édeskömény, majoránna, snidling, tárkony, oregánó (szurokfű), sóska, menta, illatos ibolya, lestyán stb.

Örökzöld évelők: kakukkfű, rozmaring, zsálya, téli borsika, babérlevél stb.

Magról is ültethetünk, hasonlóan, mint a zöldségnövényeket. Vízzel nedvesített tőzeg és virágföld keverékébe ültessük el a magot. Az első pár napban 25 fok körüli hőmérsékletre van szükség, hogy elkezdődjön a mag csírázása. Tápoldatot ne használjunk a csírázás ideje alatt. A cserepeket alulról öntözzük, és gondoskodjunk a levegő nedvességtartalmáról is. Kézi permetezővel nedvesítsük meg a levegőt a cserepek körül, vigyázva, hogy a gyenge növények felülről ne kapjanak esőcseppeket. A csírából való fejlődés nagyon lassú folyamat, és növényenként változó. Egyes növények egy, míg mások három hét után bújnak elő a földből. Ha a magokat boltban vásároljuk, olvassuk el a csírázási időre vonatkozó utasítást. A fűszernövények levelét egész évben lehet szüretelni, és a konyhában lévő minikertünk folyamatosan hasznosul.

Az ismertebb fűszernövényeknek is van gyógyhatásuk. A metélő petrezselyem levele teaként, külsőleg használva jó a problémás bőrre, belsőleg alkalmazva pedig méregtelenít és tisztít. A tárkony vesetisztító és epehajtó, a rozmaring viszont teaként fogyasztva idegnyugtató és étvágyjavító hatású. Mindezen jótékony hatások mellett a fűszernövények otthoni tartásának legnagyobb vonzereje, hogy a konyhát egész évben fűszeres jó illat tölti be. Részletezzük tovább a fűszernövényeket.




Néhány ötlet a fűszernövények termesztéséhez.

Ha palántát veszünk, ültetés előtt mindig locsoljuk meg alaposan, és ajánlatos néhány percig pihentetni, hogy a talaj jól átszívja a vizet. Ültetés után ismételten jól locsoljuk meg.

Jó tudni, hogy kertben a fűszernövények remekül társíthatók zöldségekkel, de virágágyak között is jól mutatnak. Klasszikus párosítás a bazsalikom-paradicsom, uborka-kapor, bab-borsikafű, rózsabokor-snidling stb.

A fűszernövényeket a növekedési idő alatt tápanyaggal kell ellátni, ha étkezés céljából termesztjük őket, akkor kizárólag organikus vagy biotápanyagokat használjunk. A termőföld vagy virágföld is lehetőleg legyen bio, mint amilyen a gilisztahumusz.

Bazsalikom

Bazsalikom

A virágzó növényt vágjuk le, és szárítás után a leveles hajtásokat morzsoljuk le. Felhasználhatjuk levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, és gyógytea készítésére. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. Sokféle hatást tulajdonítanak neki. Afrodiziákumnak is tartják, de emellett javítja az étvágyat és az emésztést, szél és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák. Alkalmas szúnyog és egyéb bogarak távol tartására. A horgászok szúnyogűzőnek használják a levelét. Alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga. Cserépben, balkonládában, de akár a konyhaablakban is nevelhetjük. A cserepes bazsalikomot mindig alulról locsoljuk, különben a kis levelek bepördülnek és nem nőnek tovább. A magja fény jelenlétében csírázik.

Fűszernövények cserépbenFűszernövények cserépben Kakukkfű

Kakukkfű

Gyorsan terjedő, jellegzetes aromájú fűszernövény. Az ókorban számos más illatos fűszernövényhez hasonlóan a kakukkfüvet is húsok tartósítására használták. Felhasználható nehezen emészthető levesek, bab, borsó, burgonya, paradicsom, káposzta, burgonyafőzelék, saláták, marhasültek, vadas ételek, töltött káposzta, véres és májas hurka, kolbászáruk, vörösboros mártás fűszerezésére. Külföldön divatos a körözöttek ízesítésére.

A leveleket nyáron, közvetlen a virágzás kezdetén kell szedni. A talaj fölött 6-8 cm-es szárat hagyjunk, úgy végezzük el a vágást. Háztartási célra elegendő 2-3 tő, de dísznövényként is ültethető. Fehér vagy piros virágai nyáron nyílnak.
Gyorsan terjedő, jellegzetes aromájú fűszernövény. Levesek, saláták, mártások, főzelékek, húsok, halak, sültek fűszerezésére használják. Fertőtlenítő, emésztésserkentő, oldja a légúti görcsöket. Külsőleg alkalmazva a köszvényes fájdalmakat csillapítja.

Rozmaring

Rozmaring

Már az ókorban is jól ismert fűszer és gyógynövény volt. Levelei leginkább a franciás és olasz ételek ízesítői. Többféle mártás, vadas és szárnyas sültek, de főleg zsíros húsételek, töltelékek kedvelt fűszere. Különösen jó zsályával és hagymával együtt húspácok, szószok és bárányhús ízesítésére, illatosítására. Mint fűszernövénynek, a rozmaringnak semmiféle káros hatása nincs, de a rozmaringolaj már kis mennyiségben is gyomor, vese- bélpanaszokat válthat ki.

Citromfű

Citromfű

Régi és közismert fűszernövény. Megszárított föld feletti hajtásait és levelét önállóan vagy étvágy és ízjavító, illetve altató teakeverékekben használják. Levelét saláták, mártások, töltelékek, gomba, szárnyas ételek ízesítésére használhatjuk. A távol-keleti népek a hosszú élet titkát látták a citromfűteában

 

Magyar Szó online

Címkék: angyalgyökér babérlevél. bazsalikom borsfű stb. Évelők: édeskömény böjtfű egynyári fűszernövények: kapor illatos ibolya koriander körömvirág lestyán stb. Örökzöld évelők: kakukkfű majoránna menta oregánó (szurokfű) petrezselyem rozmaring snidling sóska turbolya tárkony téli borsika zsálya

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Pausch Edit üzente 14 éve

Köszönöm a hasznos és jó tanácsokat. Nekem tárkony és fodormenta van a kertemben, de az idén más fűszernővényeket is megpróbálom termeszteni. A saját fűszernövénnyel fűszerezni ételeimet.

Válasz

Rittgaszerné icu üzente 14 éve

Koszonom a hasznos tanacsokat otleteket az iden megprobalom hazi fuszerekkel fuszerezni
eteleinket .

Válasz

Bagdal Katalin üzente 14 éve

hasznos ötletekkel lettem okosabb. Nekem a kertben borsmenta és fodormenta és tárkony van,télire kint hagyom őket, tavasszal szépen kihajtanak. a mentákat ősszel leszedem, szárítva teának használom a náthás időszakban.

Válasz

Orbán Frigyesné üzente 14 éve

Nagyon örülök a sok jó tanácsnak.Nekem is van rozmaringom. A szabadban hagyom télire.Kis fagy esetén nem szokott tönkre menni.Édesanyámtól tanultam, amennyiben állati trágyát rakunk a tövére és csutával , szalmával , falevéllel letakarjuk nem fagy el.Legalábbis nagy fagy esetén kicsi rá az esély.
B.Ú.É.K mindenkienek!!!!!

Válasz

Eszes Zoltán üzente 14 éve

Nagyon hasznos az ismertetőd és én is kedvet kaptam ahhoz, hogy ne csak kint hanem a konyhaablakban is termesszek néhány fontos fűszernövényt.
Köszi és sikeres Új Évet kívánok mindenkinek.

Válasz

Juhász Istvánné üzente 14 éve

Köszönöm a hasznos tanácsokat.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Nekem egyelőre rozmaringom van a kertben és ez idáig csak takarva volt és túl élte még a telet.

Válasz

Forche Ági üzente 14 éve

Citromfűvem nekem is van a kertemben, Nem kell bevinni kint lehet teleltetni. Tavasszal kihajt.

Válasz

Forche Ági üzente 14 éve

Nagyon köszönöm az érdekes információkat, én is szeretem a friss füszernövényeket. Sokkal jobbak mint a száritottak. Eredményes boldog új éve kívánok mindenkinek!!!!

Válasz

Brulich Andrea üzente 14 éve

Köszi a jó tanácsokat,én is szeretnék a kertembe külön füszer növényeket ülteteni,De lehet hogy akkor már most elkezdem cserépbe.Hátha sikerül. Boldog új évet mindenkinek!!!BÚÉK!!!

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Garáz József 10 órája új képet töltött fel:

341-342_2191031_5564_s

Garáz József 10 órája új képet töltött fel:

326_2191029_9577_s

Garáz József 10 órája új képet töltött fel:

364-365_2191028_1100_s

Garáz József 10 órája új képet töltött fel:

362-363_2191027_6198_s

Garáz József 10 órája új képet töltött fel:

377_2191026_6631_s

Garáz József 10 órája új képet töltött fel:

371_2191025_3367_s

Kovácsné Terézia írta 6 napja a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Köszönöm.

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

229-230_2190876_4142_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

226-227_2190875_3346_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

237-239_2190874_8343_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu