Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Fűszerkert
Gondban van, hogy mit ültessen a kertbe vagy erkélyre? Próbálja ki a fűszerkertet. A legkisebb helyen is elfér és gondozása is egyszerű.
Talán már önnek is volt rá lehetősége hogy összehasonlítsa a szárított és az igazi élő fűszer közötti különbséget. Nos ha még nem akkor segítünk, annyi közte a különbség, mint a Trabant és a Mercédesz között. Ha nézzük a külföldi adókon a főzőműsorokat, akkor láthatjuk, hogy soha nem használnak szárított fűszert.
A kerti fűszernövények egészséget és szemet gyönyörködtető látványt hoznak konyhánkba. Ahhoz hogy az étel finom és zamatos legyen a friss fűszer nagyon fontos. Ha van egy kis kertünk vagy erkélyünk bátran ültessünk fűszerkertet. Ha rendelkezünk egy kerttel, akkor nagyobb ágyást is létrehozhatunk, de ha csak egy erkéllyel vagy kisebb terasszal, akkor szerezzünk be pár nagyobb erkélyládát, vagy dézsát és ültessük tele fűszernövényekkel.
A legtöbb fűszernövény nem túl igényes, és kedvelik a meleg napos időjárást. Déli fekvésű ablakokba, erkélyre is ültethetünk fűszereket. Akár fűszermagot, akár kis palántát is választhatunk, a kínálat bőséges.
Ha cserépbe ültetjük a kis palántákat, vegyük figyelembe a növény méretét, és hogy milyen a gyökérzete. Ne legyen a cserép se túl nagy se túl kicsi. Lehetőleg inkább nagyobb legyen, mint kicsi, mert a növényeknek a fejlődéshez sok tápanyagra lesz szükségük. A cserepeknél, ha van, rá mód inkább az agyagcserepeket válasszuk, mert ezek nem csak szebbek, de a vizet is jobban áteresztik, és jobban levegőzik a növény is. Egy szép teraccota cserép a mediterrán hangulatot is nagyban növeli, a lakás vagy a kert bármely pontján. Összeültethetünk akár több fűszernövényt egy edénybe is, ez lehet egy nagyobb faláda, vagy egy kerámiaedény, de figyeljünk oda, hogy a növényeknek azonos legyen a kezelési igénye.
Ha a kertbe ültetjük a palántákat, kerítsünk el egy kisebb területet és hozzunk létre egy komplett fűszernövény ágyást. Ide soronként más-más növényt ültethetünk el. De akinek se erkélye se kertje nincs az is tarthat fűszernövényt, mégpedig a konyhaablak párkányán, ahol pár cserép finom illatos és zamatos mediterrán fűszer biztos elfér.
Mibe ültessük a fűszereket?
Nos, ma már kapható speciális fűszernövény földkeverék, de aki ilyet nem talál, ne csüggedjen a sima általános virágföld is megfelel. Úgy válaszunk virágföldet, hogy először kicsit megnyomkodjuk a zsák oldalát, és ha azt érezzük, hogy a föld tele van nagy rögökkel és összetapadt nehézkes akkor az a föld nem jó. A jó minőségű laza morzsás virágföld a legjobb fűszereinknek, mert a gyökerük ebben tud a legjobban fejlődni. És egy nagy titok a kerti föld is megfelel! A fűszernövények ültetéséhez, ha jó minőségű a kerti talaj, nyugodtan használjuk fel kertünk földjét, hiszen ezek a növények a kinti ágyásokban is szépen fejlődnek. Soha ne keverjük be a földet trágyával vagy más erős vegyszerrel, mert a növények kiégnek. Ha túl vagyunk az ültetésen és kiválasztottuk a megfelelő helyet fűszerkertünknek már csak nevelgetni kell őket.
Néhány fontos szabály:
Kerüljük a hideg és huzatos helyeket ültetéshez, inkább olyan helyet válasszunk ahol több órán keresztül éri őket a napfény. Rendszeresen öntözzük a kis palántákat, mert némelyik fűszernövény nagyon hamar kiszárad, és ez végzetes lehet számára. Ez alól kivételek a konyhaablakban vagy lakásban tartott növények, amelyek nem száradnak ki túl gyorsan. A szabadban tartott növényeket reggel és este is meglocsolhatjuk.
A tápoldatozással is nagyon óvatosan bánjunk, mert kiégnek a növények. A legjobb, ha természetes tápanyag utánpótlást biztosítunk növényeink számára ilyen a csalánlé, amikor is a friss csalánt beletesszük egy vödör vízbe és állni hagyjuk egy hétig, majd ezzel a vízzel öntözzük a növényeket. Az arány: 1 l csalánlé és 10 l víz.
A fűszernövényeket érdemes folyamatosan metszeni és szedni, mivel nagyon gyorsan fejlődnek, és a metszéssel még több hajtásra ösztönözzük. Ha túl sok a felesleges fűszer, ajándékozzuk el, vagy fagyasszuk le jégkocka tartóba, de a végső megoldás a szárítás is lehet. Ételeinket soha ne fűszerezzük túl, a kevesebb mindig több elv alapján használjuk őket, mert az erős fűszer aroma elnyomhatja az étel eredeti ízét. Készíthetünk fűszerecetet vagy fűszerolajt is, de ezeket egy két hónapon belül érdemes felhasználni és frisset készíteni.
A kertben nevelt fűszernövényeket szaporítani is lehet, dugványozással, vagy
magvetéssel, az ügyesebb kertészek bátran próbálják ki. Aki egyszer rákapott
a friss illatos és zamatos fűszerek ízére, ragaszkodni fog hozzá.
Nézzük milyen fűszereket érdemes összeválogatni:
Bazsalikom:
Az olasz konyha egyik alap fűszere, spagettikhoz, és húsokhoz is kiváló.
Ültethetjük ablakba, erkélyre is, a növény kb. 50 cm magasra nő meg és bokrosodik.
Földjét soha ne hagyjuk kiszáradni, bőségesen locsoljuk.
A hajtáscsúcsokat egész nyáron át folyamatosan szedhetjük.
Az ételekhez csak kis mennyiségben adagoljuk, mert jellegzetes
aromája elveszi az étel eredeti ízét.
Majoranna:
A magyar konyha ismert és kedvelt fűszere a burgonyás ételek egyik alap aromája.
Szintén ültethetjük ablakba, vagy kisebb edénybe, balkonládába is tehetjük-
Kedveli a világos és napos helyeket, földjét locsoljuk rendszeresen.
A nagyobb példányok már jobban viselik a kevesebb öntözést is.
A Majoranna aromája kora reggel vagy késő este a legerősebb, ezért érdemes
ilyenkor leszedni.
Petrezselyem:
Az egyik legkedveltebb fűszernövény, mert szinte minden ételhez jól passzol.
Leveshez, sültekhez, főzelékhez, vagy salátához is adhatjuk.
Csak a főzés végén frissen adagoljuk az ételbe, mert a főzéssel elveszti aromáját.
Ültetéshez használjunk nagyobb méretű cserepet, vagy edényt,
és kevésbé napos helyen is szépen fejlődik. Ne öntözzük túl a
növényt a pangó víz káros lehet a gyökérzet számára.
Ha elég erős a növény, szedjük folyamatosan, mert annál több levelet
fog hajtani a növény.
Rozmaring:
Ismét egy jellegzetes olasz és mediterrán fűszernövény, amely a bárányhoz,
a spagetti szószhoz és a paradicsomhoz is nélkülözhetetlen.
Erős növekedésű aromás növény. Nagyon világos napos helyet
válasszunk neki, ahol több órán keresztül süt a nap. Csak a friss zsenge
hajtásokat szedjük le, és a leveleket morzsoljuk le a száráról.
De emellett még számos fűszernövényt kipróbálhatunk, citromfű, Lestyán,
kapor, metélőhagyma, snidling, tárkony, és akár saját fűszerkollekciót is
kikísérletezhetünk otthon. Szárítva vagy frissen, ecetbe vagy olajba
a fűszernövényeket sokfélképpen tárolhatjuk és variálhatjuk.
Engedjük szabadjára ízlelő bibóinkat és fantáziánkat és legyünk
konyhánk és ételeink fűszerasszonyai.
|
|
Kovácsné Terézia 3 napja új képet töltött fel:
Garáz József 3 hete új képet töltött fel:
Garáz József 3 hete új képet töltött fel:
Garáz József 3 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!