Kertészkedés: Hagymát hagymával- avagy a hagymafajták

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37799 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37799 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37799 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37799 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Hagymát hagymával- avagy a hagymafajták 2010.01.18
0,00 pont (0 szavazat)0,00 pont (0 szavazat)0,00 pont (0 szavazat)0,00 pont (0 szavazat)0,00 pont (0 szavazat)

Hagymát hagymával- avagy a hagymafajták
Kabos Gyula örökzöld mondása hűen tükrözi a magyar ember kapcsolatát a hagymához. Valamilyen formában minden nap asztalunkra kerül, zöldségként vagy fűszerként, nyersen vagy szárítva, esetleg por formájában. Évente – állítólag - 7-8 kg-ot is megeszünk hagymából. Az általánosan használt vöröshagymán kívül, azonban még vannak számunkra kevésbé ismert hagymafélék, amelyekkel a modern receptekben egyre gyakrabban találkozhatunk.
Vöröshagyma, a legszínesebb csoport

 

A vöröshagyma (Allium cepa) a leginkább ismert és legjobban elterjedt hagymafajta. Frissen felszedve buroklevelei még lédúsak és zöldes-fehérek (zöldhagyma). Ezek a buroklevelek aztán néhány hónap alatt kiszáradnak, elszíneződnek és felveszik a jól ismert bronzos árnyalatot. A legerősebb (és legtartósabb) csípős aromával rendelkező vöröshagyma nélkül elképzelhetetlen a magyar konyha frissen, vagy akár szárítva.

 

 

vöröshagyma

 

A fehér hagyma (de hívhatnánk hamburger hagymának is) nem csak annyiban különbözik a vöröstől, hogy ha kiszárad, a buroklevelei a nevéhez hűen fehéren villognak. Hanem az illata és az íze is enyhébb, enyhén édeskés, ezért kiválóan használható salátákba, hamburgerekbe. Napközben fogyasszuk inkább ezt a fajtát, nem fogunk annyira bűzölögni!

 

 

fehér hagyma

 

Ha színek szerint megyünk, akkor a lilahagyma következik, amellyel leggyakrabban a zsíros kenyéren találkozhatunk. Rendszertanilag ez is a vöröshagymákhoz tartozik, annak egy lila-fehér levelű fajtája. Ugyancsak ide sorolhatjuk, a rövidebb tenyészidejű, s ezáltal kisebb méretű gyöngyhagymát, amelyet általában frissen vagy ecetes formában fogyasztunk.

 

 

lilahagyma

 

Mogyoróhagyma (salotta - (Allium ascalonium)

 

Természetesen a mogyoróhagymából is többféle létezik. A képen is különböző mogyoró hagymák láthatók, a hosszúkás a banánhagyma, a kerekded pedig a francia mogyoró hagyma. Mindkettőre jellemző a viszonylag kisebb méret illetve, hogy egy fejen belül több gerezdre bonthatók. Aromája finomabb a többi hagymához képest, valószínű a francia séfek ezért is részesítik előnyben.

 

 

mogyoróhagyma

 

Póréhagyma (Allium porrum) társai között a leglágyabb. Zsenge volta miatt szinte az egész világon alkalmazzák a levestől kezdve a salátákon át a különböző szószokig. A fehérjét nyersen, a zöldjét pedig ételekbe aprítva is fogyaszthatjuk.

 

 

póréhagyma

 

A metélöhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) hosszú, üreges, fűszerű szára nem téveszthető össze a többi társával. Íze lágy, főzni sem kell, csak a fogások szervírozása előtt ajánlott az ételek tetejére szórni. A snidling fő szezonja decembertől márciusig tart, ha otthon, cserépben neveljük, a tél folyamán 3-4-szer is leszüretelhetjük.

 

 

metélőhagyma

 

A csöves hagyma (más néven téli sarjadékhagyma - Allium fistulosum) csak hosszúkás, hengeres szárat fejleszt, külön hagymafejet nem növeszt.

 

 

csöves hagyma

 

Mind a fehér, mind a zöld része felhasználható főzéskor. Őshazája tőlünk keletre - a Bajkál-tó környékén - található. Az ottani zord körülmények miatt, kitűnően alkalmazkodott a szélsőséges éghajlati feltételekhez, így bártan próbálkozhatunk házikerti termesztésével is.

Fokhagyma (garlic- Allium sativum)

 

Pikánsnak is nevezhető illata (szaga) miatt nem minden országban használatos fűszer, szerencsére Magyarország nem tartozik ezek közé. Fűszer és gyógynövény: javítja az emésztést, rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés, illetve csökkenti a magas vérnyomást. Édesapám tippje (érzékeny gyomrúaknak óvatosan): ha megfázás környékez meg bennünket, nyeljünk le egy gerezdet, másnapra semmi bajunk sem lesz.

 

 

 

Édenkert.hu

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Gyerek koromban minden vasárnap sült vagy rántott hús volt és mellé pirított hagyma, ma már nincs minden héten hús az asztalon de a pirított hagyma ma is a kedvencem Üdv Anita

Válasz

Tóth Mihályné Valika üzente 15 éve

Éttermekben főleg a tálak díszitésére használt ropogósra sült hagymát sokáig nem tudtam hogy készül. Fel kell szeletelni a hagymát /kicsit vastagabb karikákra/ majd lisztbe neg kell forgatni és meleg olajban hirtelen pirosra sütni. Nagyon szép és finom.

Válasz

kocsisne ilonka üzente 15 éve

Ahagyma nagyon finom sütve is például szeletelj fel almát körtét kevés olajon süsd meg vele együt süs vastag karikára vágot hagymát kicsit sozd meg nagyon finom probáld ki

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Télen is nyáron is a legjobb vitamin forrás ,és igen sok mindenre lehet használni minden fajtályát .Imádjuk mi is a hagymát hagymával .Köszönöm ezt az értékes információt .

Válasz

Ez történt a közösségben:

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

348-349_2198115_4833_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

368-369_2198114_6527_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

367_2198113_2916_s

Garáz József 4 napja új képet töltött fel:

320-321_2198074_3001_s

Garáz József 4 napja új képet töltött fel:

325_2198073_7034_s

Garáz József 4 napja új képet töltött fel:

327_2198072_1088_s

Garáz József 5 napja új képet töltött fel:

292-294_2198050_3136_s

Garáz József 5 napja új képet töltött fel:

287_2198049_9872_s

Garáz József 5 napja új képet töltött fel:

290-291_2198048_4437_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

255-257_2198007_4374_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu