Kertészkedés: Ismerjük meg jobban mindennapi ételeink alapanyagait!!! 13.

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Sárgadinnye


Története
A sárgadinnye szülőhazája India, de egyes találgatások szerint inkább az iráni, vagy az afrikai sivatag. Mindenesetre ezt a finom gyümölcsöt már az időszámításunk előtti V. században, Egyiptomban már termesztették. A Földközi-tengeren át eljutott a görögökhöz, majd az I. században Rómába is. A kisméretű ókori sárgadinnye nem volt igazán édes, így borssal és ecettel fogyasztották. Csak az évszázadok során alakult ki ma is ismert illatos, édes, nagyobb formája. Ekkortól kezdve már nem zöldségnek, hanem inkább gyümölcsnek tekintették. A reneszánsz idején a szerzetesek a pápa számára a sárgadinnyét Cantaluppo településen a pápai nyári lakban termesztették (innen ered a kantalupdinnye elnevezés, s az általunk is olyan jól ismert kerek, narancsszínű húsú, zamatos fajta). A XVI. század végétől kezdődően pedig már egész Dél-Európában megjelent ez az ízletes, finom gyümölcs.
Hogyan válasszunk?
Egyesek megtapogatják, mennyire kemény és méricskélik a súlyát, míg mások az illata, esetleg színe alapján döntenek. Végül azok, akik a dinnyeválasztás igazi mesterének vallják magukat, különbséget tudnak tenni „nőnemű” és „hímnemű” dinnye között. De ahogyan az angyaloknak, a dinnyéknek sincsen nemük! És a híres glória szélességének sincsen semmiféle hatása a gyümölcs ízére. Az ígéretes sárgadinnye kézbe véve tömör és jellegzetes, de nem túl erős illatot áraszt. A gyümölcs érettségének záloga a karika, azaz a szár töve körüli finom repedés megléte. De figyelem! Egyes fajták esetén a karika nem létezik, ez tehát nem lehet választási szempont. ...Az a legjobb tehát, ha az ösztöneinkre bízzuk magunkat.
Hogyan tároljuk?
Ne tartsuk hűtőszekrényben, mert jellegzetes illatát átveheti a többi élelmiszer is. Jobb híján válasszuk a zöldséges rekeszt, dinnyénket pedig csomagoljuk be háztartási fóliába. Fogyasztás előtt egy órával azonban tegyük be a hűtőbe, ugyanis ízét így jobban élvezhetjük majd.
Hogyan készítsük elő?
Ha általában meg is elégszünk azzal, hogy kettévágjuk, és kikanalazzuk a magokat, nem árt, ha ismerünk néhány eredeti elkészítési trükköt. A sárgadinnyéből sárgadinnyevájóval apró golyócskákat formázhatunk, amelyek aztán felhasználhatóak salátában és nyársra húzva is. Ha kézügyességünk megengedi, a dinnye héját is kicsipkézhetjük. Elég, ha a kívánt mintát egy kés hegyével előre a dinnye héjára rajzoljuk, majd ez alapján belevágjuk a díszítést. Ha befőzzük, adjunk néhány szem összetört magot is a gyümölcs húsához, ettől ugyanis sárgadinnyelekvárunk kellemesen kesernyés aromájú lesz.
Hogyan főzzük?
Ugyan szokatlan, de a nagyon rövid főzés felszabadítja a sárgadinnye aromáját. Tegyük a vékony szeletekre vágott dinnyét 2-3 percre a sütőbe, hogy átmelegedjen. Ezután locsoljuk meg olívaolajjal, és tálaljuk hal mellé köretként. Ha vastagabb szeletekre vágjuk a sárgadinnye húsát, két percig serpenyőben süthetjük. Átsüthetjük zöldfűszerekkel és egy szelet sonkával alufóliába csomagolva, sőt akár bundában is!
Néhány praktika
A sárgadinnye kitűnően illik az alábbi hozzávalókhoz: Zöldfűszerek: menta, tárkony, metélőhagyma, és főként a bazsalikom Fűszerek: zöld ánizs, gyömbér, bors Likőrök, tömény italok (ánizslikőr) és szörpök (mandulatej) Egyéb gyümölcsök (nyárson vagy salátában): füge, őszibarack, sárgabarack, pomelo, zöld citrom.
Felhasználási javaslat
Sonkafélékkel Helyezzünk nagyon vékony sárgadinnye-szeleteket salátaágyra, és adjunk hozzá finomra szeletelt nyers, pármai, bayonne-i vagy spanyol Serrano sonkát, esetleg szárított marhahúst. Ha nyársat készítünk, húzzunk rá felváltva sárgadinnye-golyócskákat és sonkakockákat. Levesben Egyszerűen hűtsük be a sárgadinnye leturmixolt húsát, vagy a dinnyéből vájt golyócskákat érleljük fűszeres, mézzel édesített borban, s már kész is az ízletes, hűsítő eledel. Serpenyőben Karamellizáljunk néhány dinnyeszeletet ánizzsal, vaníliával fűszerezett szirupban, s isteni köretet kapunk! Salátában Kitűnően illik a tenger gyümölcseihez, a lazachoz és a rákhúshoz is. Leveles tésztában Néhány sárgadinnyeszeletet ízesítsünk zöldfűszerekkel, egy-egy szelet sajt kíséretében burkoljuk leveles tésztába, majd olajban süssük ki. Isteni!
Miért ne?
Bundában Vastag dinnyeszeleteket mártsunk palacsintatésztába (a tésztához vegyünk 10 dkg lisztet, 1 dl sört, 1 egész tojást és 3 fehérjét) és olajban süssük ki. A bundás dinnyeszeleteket cukrozzuk meg, és tálaljuk fűszeres vaníliamártással. Ha sósan fogyasztjuk, ánizslikőr mellé szervírozva kellemes étvágygerjesztő. Lekvárkészítés Cukorszirupban főzzünk meg 2 kg sárgadinnyét (a sziruphoz vegyünk 1 liter vizet, 2 kg cukrot, két citrom levét és reszelt héját). Keverhetjük körtével vagy ananásszal is, akkor még pikánsabb!
Ismerjük meg jobban!
A sárgadinnyét az egész világon ismerik, számtalan alakú és színű változata létezik.
Élelmezési ismeretek
A rendkívül frissítő és szomjoltó sárgadinnye gazdag A-provitaminban (azaz karotinban), és sok C-vitamint is találunk benne. Mindemellett kevés kalóriát tartalmaz (48 kcal, azaz 200 kJ/100 g). Rostokban dús húsa révén a sárgadinnye enyhe hashajtó hatással rendelkezik. Jobban tolerálható, ha nem jéghidegen fogyasztjuk, és nem iszunk mellé nagy mennyiségű folyadékot. A sárgadinnye cukortartalma A sárgadinnye akkor a legfinomabb, ha kellően érett és optimális cukortartalommal rendelkezik (kb. 12 %). Ha ez az arány nem éri el a 8-9 százalékot, élvezhetetlennek tartjuk a dinnyét. A gyümölcs cukortartalma függ a fajtától, a napsütés mennyiségétől, az öntözés mikéntjétől és természetesen a szedés időpontjától is (a túl korán leszedett dinnye cukortartalma már nem emelkedik, így a gyümölcs soha nem lesz eléggé érett). Napjainkban két olyan rendszer van, amelyek segítségével tesztelhetjük a sárgadinnyét, és automatikusan megmérhetjük cukortartalmukat: egy aprócska darab gyümölcshúst, vagy egyszerűen egy cseppnyi levet veszünk a dinnyéből, s cukorszintmérővel elvégezzük a mérést. Ahhoz, hogy a teszt megbízható legyen, vagy minden dinnyét ellenőriznek, vagy minden szedésből reprezentatív mintát vesznek. Sok hipermarket már csak olyan termelőtől vesz át árut, aki ellenőrzi a leszedett dinnyét. A vásárlók számára ez az eljárás garantálja, hogy kellően édes sárgadinnyét tehessenek a kosárba. A sárgadinnyemag olaja A sárgadinnye magjából köptető és nyugtató hatású olajat préselhetünk.


Sárgarépa


Története
A sárgarépa valószínűleg Kis-Ázsiából származik, ahol több mint két évezreden keresztül vadon nőtt. A Földközi-tenger medencéjének lakói tehát már jóval időszámításunk kezdete előtt fogyasztották a répagyökeret. Úgy tűnik, hogy sem a görögök, sem pedig a rómaiak nem lelkesedtek a répáért. Mentségükre szóljon: a répa akkoriban majdnem fehér színű, kemény héjú, rendkívül rostos belsejű növény volt. Plinius „Pastinaca Galtica"-ként emlegeti a répát, s ez az elnevezés mind a mai napig tovább él pl. Franciaország egyes területein, ahol a „pastenade" név alatt a répát kell érteni, vagy nálunk is létezik a paszternák elnevezésű répaféle. A reneszánsz időszakában sikerült nemesíteni ezt a növényfajtát, mely ezáltal jobb ízűvé vált. A XIX. századig kellett azonban várni, hogy a répa elnyerje szép narancssárga színét, s végre azzá az ízletes zöldséggé váljon, amilyennek ma ismerjük.
Hogyan válasszunk?
A répa legyen élénk színű (melybe egy kevés vörös is vegyülhet), fényes, s láthatóan friss. Az életteli, zöld levélzet külön dísze a friss sárgarépacsokornak. Használja ki a benne rejlő lehetőségeket, hiszen a zöld levélzet nem csupán a primőr sárgarépa kiváltsága: a sárgarépát az év minden szakaszában csokorba lehet fogni!
Hogyan tároljuk?
A primőr sárgarépa csodásan lédús és zsenge, de nagyon érzékeny: mindössze két napig tárolhatjuk hűtőszekrényünk zöldségtartó fiókjában. A tárolható sárgarépa ugyanitt legalább egy hétig friss marad. A sárgarépa nagyon jól tűri a fagyasztást, méghozzá sok formában: akár egészben vagy szeletelve, reszelve s három percig lobogó vízben blansírozva.
Hogyan készítsük elő?
A sárgarépát nem kell feltétlenül meghámozni: a primőr sárgarépát mindössze folyóvízzel alaposan le kell mosni, s elég, ha a többiről lekaparjuk a felső réteget. Ízesítés előtt rövid idővel kell lereszelni - hacsak nem öntözzük meg citromlével -, ugyanis a reszelt sárgarépa befeketedik. Több módon is szeletelhetjük: karikákra, pálcikákra (julienne) vagy apró kockákra.
Hogyan főzzük?
A lehető legjobb, ha megpároljuk, ez könnyű, gyors (nyolc perc) és egyszerű eljárás. A vékonyra karikázott, nem ízesített répát tökéletesre főzhetjük mikrohullámú sütőben. Egy kis vajjal és húsleves-alaplével összepárolva a sárgarépa teljesen megőrzi csodás ízét és illatát.
Néhány praktika
A vastag sárgarépát is teljesen át tudjuk főzni, ha kétharmad hosszban bevágjuk. Ezzel az eljárással egységesen megfő, s ráadásul egészben is marad. Lassú tűzön kiszárított sárgarépapürével be tudjuk sűríteni a bormártást, a sárgarépa édes íze pedig remekül ellensúlyozza az alkohol savasságát.
Felhasználási javaslat
Reszelt sárgarépánkat ízesítsük reszelt almával, olívabogyóval, fokhagymával, salátahagymával, édesköménnyel, paprikával, gombával, zellerszárral, naranccsal, aszalt gyümölccsel, frissen reszelt gyömbérrel, különböző olajokkal (dió- vagy szezámolajjal), fűszernövényekkel és különböző fűszerekkel… Sárgarépa Vichy módra A felkarikázott sárgarépát cukorral, lassú tűzön vízben megfőzzük. Friss vajjal tálaljuk. "Kandírozott" sárgarépa A sárgarépákat sok vajjal, egy csipet sóval és egy kávéskanál cukorral serpenyőbe helyezzük. Negyedéig felöntjük vízzel, s fedő nélkül, lassú tűzön addig főzzük, míg az összes víz elfő. A sárgarépa szirupossá, simává és fényessé válik, "kandírozódik".
Miért ne?
A sárgarépából készíthetünk süteményt, levest, krémpürét (felvert tejszínnel) vagy pástétomot (a krémpüréhez néhány hideg vízbe áztatott zselatinlapot keverünk). Mártogatáshoz: a sárgarépa-rudacskákat változatos szósszal tálaljuk (roquefort, guacamole, juhtúrós-fokhagymás tejföl).
Ismerjük meg jobban!
A legtöbb ma használatos fajta ősi fajtákra vezethető vissza. Minőségük azonban az idők folyamán jelentősen javult: lágyabbá, ízesebbé váltak, mára már megszabadultak „kemény belsejüktől”, ami bizony régebben nehéz falat volt! A korán, áprilistól júliusig felszedett primőr sárgarépa igazi friss csemege, melyet októberig a „szezonális” sárgarépa vált felt. Majd pedig jön az „eltartható”, „vermelhető” sárgarépa, amelyet ősszel és télen vásárolhatunk meg.
Élelmezési ismeretek
A sárgarépa egyike a legismertebb, a legnagyobb mértékben fogyasztott zöldségeinknek, s minden élelmezési szempontból számos előnnyel rendelkezik: a sárgarépát az emberi szervezet tökéletesen tolerálja, rostjai szabályozzák a bélrendszerben lezajló tranzitot, illetve elegendő mennyiségben tartalmazza az A-vitamin előállításához szükséges provitamint. A többi zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a sárgarépa jótékony szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, illetve egyike azon élelmiszereknek, amelyek a leghatékonyabbaknak tűnnek egyes rákos megbetegedések kivédésében. Elkészítése rendkívül változatos, nyersen, reszelve vagy főzve, köretként vagy levesben egyaránt ízletes.


Sóska


Története
Igazi európai növény, a Kárpát-medencében őshonos. Amerikában és Ázsiában is fogyasztják. Már időszámításunk előttről vannak róla írásos emlékek.
Hogyan válasszunk?
Keressük a fényes, friss sóskaleveleket, semmiképpen ne vegyük meg a fonnyadtat. Mivel a melegítés hatására a sóska a tömegének felét elveszíti, fejenként 20 dkg-ot érdemes vásárolni.
Hogyan tároljuk?
A friss leveleket 1-2 napig papírzacskóban tárolhatjuk a hűtőben. Jól lehet fagyasztani, de nem nyersen, hanem blansírozva.
Hogyan készítsük elő?
A zsenge levelek a legízletesebbek, ezeket elég csak alaposan megmosni. A nagyobb leveleket nehezebb tisztítani, ezeknél egyesével kell eltávolítani a szárat.
Hogyan főzzük?
A sóskaleveleket vízben főzzük vagy olajon/vajon pároljuk. Saláta, leves, főzelék is készülhet belőle. Illik a burgonyához, a lencséhez, de omlettbe is tehetjük. Halak töltelékeként is előfordul. Sokan szeretik spenóttal keverve. Egyes helyeken kizárólag fűszerezésre használják.
Néhány praktika
Oxálsav és káliumbioxalát tartalma miatt nagy mennyiségű fogyasztása mérgezési tüneteket okozhat.
Felhasználási javaslat
A megmosott sóskalevél összetépkedve, friss tejföllel vagy kefirrel tálalva igazi csemege lehet grillételek mellé is.
Miért ne?
Salsa verdét készíthetünk sóska hozzáadásával. Vegyünk még 7-8 féle zöld fűféléből összesen 40 dkg-ot (pl: petrezselyem, tárkony, rukkola, snidling, citromfű, tárkony, menta, kapor, cikória, madárbegy, zsálya), majd adjunk hozzá finomra vágott sonkahagymát, egy evőkanál fehérborecetet, három evőkanál olívaolajat, és turmixoljuk össze 2,5 dl tejföllel, 1,5 dl joghurttal és egy kis mustárral, sóval, borssal, cukorral.
Ismerjük meg jobban!
Szinte kizárólag kisgazdaságokban, kiskertekben termesztjük, a nagyipar nem igazán foglalkozik vele. Itthon a pallagi nagylevelű sóska a legelterjedtebb, ismertebb fajtái még a mezei sóska, az angol sóska, mely kevésbé, valamint a francia sóska, mely meglehetősen savanyú. A sóska a keserűfűfélék családjába tartozik, így botanikai rokona például a hajdina és a rebarbara. Latin neve Rumex acetosa. A népnyelv a sóskát savanyú lapu, bábikó vagy rekenye neveken ismeri. Márciustól késő őszig egész Európában megterem, de ismerik Észak-Afrikában és Ázsiában is. Akár 60 centiméteres magasságúra is megnőhet, elsősorban vastag, nyíl alakú leveleit fogyasztjuk, de gyökérzetét is használjuk gyógyászati célra. Érdekes, sokak szerint kivire vagy vadeperre emlékeztető savanykás ízét az oxálsavnak köszönheti. Meglehetősen igénytelen növényről van szó, kevés kártevője ismert. Saláta és paraj mellé szokták vetni. Tavasztól őszig terem, sőt egyes fajtái még a hó alól is kibújnak. Magról is vetik, de ha biztosak akarunk lenni a sikerben, inkább palántáról ültessük. A friss leveleket folyamatosan lehet szedni. Immunerősítő. Vizelethajtó, nyálkaoldó, vértisztító. Régen skorbut és láz ellen is használták.
Élelmezési ismeretek
Energiatartalma 22 kcal, 92 kJ/100 gramm. Jelentős C-vitamin tartalom jellemzi, de sok benne az ásványi só, a mész, az oxálsav, a foszfor, a vas is.



Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Kissné Magdi üzente 12 éve

Örülök a bővebb tájékoztatónak.Köszönöm üdv.:Magdi

Válasz

Ez történt a közösségben:

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

229-230_2190876_4142_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

226-227_2190875_3346_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

237-239_2190874_8343_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

219_2190873_8953_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

218_2190872_6086_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

233-234_2190871_5697_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

220-221_2190870_7085_s

Garáz József írta 2 napja a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Szép!

Kovácsné Terézia 3 napja új képet töltött fel:

Tulipan_2190828_9993_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

213-216_2190763_2795_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu