Kertészkedés: Ismerjük meg jobban mindennapi ételeink alapanyagait!!! 14.

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Spárga


Története
A spárga valószínűleg a Földközi-tenger medencéjéből származik, a vadon termő spárgát már az egyiptomiak és a görögök is fogyasztották. A rómaiak kifejlesztették a termesztését, de még mindig az ínyenc gazdagok táplálékai közé tartozott. A későbbiekben kissé elfeledték, majd a reneszánsz idején újra megjelent, és az ínyencek kedvencévé vált. A luxusterméknek számító spárgát nagyra értékelték a királyok és hercegek is. III. Henrik kegyenceit kényeztette vele, XIV. Lajos pedig megkövetelte, hogy asztalán mindig legyen spárga. Hogy parancsának eleget tegyen, a királyi kertész, La Quintinie kidolgozott egy melegágyas termesztési módszert, amelynek segítségével gyakorlatilag egész évben szedhettek spárgát! A XIX. század elejéig csak a vagyonos ínyencek engedhették meg maguknak ezt a kifinomult és igen drága zöldséget.
Hogyan válasszunk?
A friss, egyenes spárga csúcsa sűrűn pikkelyezett, töve enyhén csillog, szára pedig roppan. A zöld spárga szárának háromnegyede színes.
Hogyan tároljuk?
A spárga tiszavirág életű, hiszen hűtőszekrényben nyersen csak egy-két napig tárolható, tiszta ruhával, papírral körbetekert csokorban, hegyével felfelé. A főtt spárgát semmiképpen sem ajánljuk hűtőben tárolásra. A spárgát blansírozás után lefagyaszthatjuk, de figyelem: ilyenkor a hegye könnyen letörik! A dunsztolás kitűnő konzerválási módszer a szép száraknak; ezeket blansírozás után függőlegesen befőttes üvegbe tesszük, sós vizet öntünk rá (2 dkg só 1 liter vízhez), majd egy órát főzzük 100 fokon.
Hogyan készítsük elő?
A fehér és lila spárga aljából (amely kissé rostosabb) vágjunk le kb. 2 cm-t, majd krumpli-hámozóval hámozzuk meg a szárakat a csúcstól az alja irányába. A zöld spárga csak mosást igényel.
Hogyan főzzük?
A fehér és lila spárga lábasban 20 perc alatt megfő csokorba kötve, illetve 10 perc alatt kuktában. A zöld spárga öt perccel rövidebb idő alatt megfő. Ha mikrohullámú sütőben készítjük, nem kapunk jó eredményt, mert a spárga túl kemény marad. A spárga elkészítésének legfinomabb módja, ha olyan edényben főzzük meg, amely elég magas és szűk ahhoz, hogy a csúcsok felfelé nézzenek. Főzés után a spárgát száraz konyharuhán lecsepegtetjük, majd ezután tálaljuk.
Néhány praktika
Ha tökéletesen akarjuk megfőzni a spárgát, elég csokorba kötve sós vízzel telt befőttes üvegbe helyezni, majd az üveget egy vizet tartalmazó lábasba állítani és forralni. Amennyiben alufóliával lefedjük az edény száját, megőrizhetjük a spárga lágyságát. A kereskedelemben kapható magas és keskeny spárgafőző edény.
Felhasználási javaslat
A spárgát elkészíthetjük besamellel vagy angolosan, pirított zsemlemorzsával, de nagyszerű és változatos étel különféle szószokkal.
Miért ne?
Egyszerű, de varázslatos mártások spárgához Vinaigrette: dió-, mogyoró- vagy olívaolajjal, citrom-vagy narancslével, kevés balzsamecettel, szójaszósszal Tejszínes: Tejszínbe kevert zöldfűszerek (tárkony, turbolya), szezámmaggal vagy mákszemekkel Pikáns: etjfölbe vagy joghurtba kevert curry, paprika
Ismerjük meg jobban!
A spárga színe attól függ, milyen hosszan volt kitéve napfénynek. A növény, amelyet fogyasztunk, nem más, mint egy fiatal hajtás, amely a föld alatt a fény felé tör. Mihelyt az első spárga feje kibújik, a termesztő igazi versenyfutásban van az órával. Hiszen az eredetileg még fényt nem látott, húsos, gyöngyházas fehér spárga a fényen nagyon gyorsan elszíneződik: először rózsaszín, majd lila lesz. A zöld spárga különleges technikával jön létre: amikor a hajtás kibújik a földből, egy kis átlátszó műanyagfólia-alagút biztosít számára enyhe klímát. A vékonyka spárga nagyon gyorsan megnyúlik, és így megőrzi gyenge húsát, és teljes hosszában bezöldül. A spárga szedése kizárólag kézi művelet, amely nagy szakértelmet kíván. A mester könnyedén megtapogatja a földet, hogy megtalálja, hol helyezkednek el a spárgák, majd a spárgaszedő kanállal (fél-hengeralakú kés) – figyelve, hogy a növény gyökerei, amelyek a következő években még termést hoznak, meg ne sérüljenek - finoman levágja a szárakat a tőről.
Élelmezési ismeretek
A kényes és kifinomult spárga megörvendeztet bennünket magas vitamin- és ásványianyag-tartalmával. Különösen sok káliumot, magnéziumot, vasat, C-vitamint és B-vitaminokat tartalmaz, amelyek a hegyében koncentrálódnak. Energiatartalma nagyon mérsékelt (átlagosan 25 kcal 100 g-ban). Könnyű és könnyen emészthető táplálék, amely kitűnően illeszkedik a diétás ételsorba, ha korlátozzuk a mártás mennyiségét! Hatékonyan részt vesz a szervezet kiválasztó folyamataiban, hiszen jól tolerált rostjai támogatják a bélműködést, vízhajtó összetevői pedig megkönnyítik a vese munkáját.


Spenót

Története
A spenót talán a Kaukázusból vagy Afganisztánból származik, de az is lehet, hogy perzsa eredetű növény: arab eredetű neve, "esbanach", vagy "sebanach" állítólag a perzsa "ispany" szóból származik. A világnak ezen a részén még mindig magától megterem. A spenótot az ókori görög és római civilizációban nem ismerték. Andalúziába állítólag az arabok közvetítésével került időszámításunk szerint 1000 előtt. Az arab orvosok pépes borogatást készítettek belőle, amellyel a máj vagy a gyomor fájdalmait kezelték. Franciaországba a keresztes hadjáratok idején került, ám ott alig becsülték valamire: elnevezése „böjti fű” volt. A spenótot csak Medici Katalin – aki nagy kedvelője volt - idejétől kezdik valóban termeszteni, erre emlékeztet a zöldség "à la Florentine", azaz firenzei módra történő elkészítése. A leveles zöldségek kategóriájába tartozó spenót jótékony hatásának köszönhetően gyorsan elterjedt: megkönnyíti az emésztést, és ezért kapta a „gyomor seprűje” elnevezést. Az orvosok évszázadokon át nagyra becsülték, még jóval azelőtt, hogy a híres Popeye-nek köszönhetően a nagyközönség köreiben is népszerűvé vált.
Hogyan válasszunk?
A friss spenót levelei mélyzöld színűek, simák, húsosak, de nem vastagok és nem túlzottan nedvesek.
Hogyan tároljuk?
Ha tehetjük, fogyasszuk el a spenótot még a vásárlás napján, hiszen a hűtőben alig két napig tartható el. Kicsit meghosszabbíthatjuk a tárolást, ha nedves konyharuhába csomagoljuk a spenótleveleket. Amennyiben túl sokat vásároltunk belőle, blansírozzuk a leveleket lobogó vízben 3 percig, csepegtessük le, majd nejlonzacskókba adagolva tegyük a fagyasztóba.
Hogyan készítsük elő?
Ez egészen egyszerű művelet: miután eltávolítottuk a levelekről a szárat, hajtsuk félbe a levelek tövét, és finoman húzzuk le a középső vastag eret. Zsenge spenót esetén a fenti eljárás felesleges. Folyó vízben mossuk meg a leveleket, de kerüljük az áztatást.
Hogyan főzzük?
A megmosott és lecsepegtetett spenótleveleket tegyük nagy lábasba (amelyet esetleg kivajazhatunk), de vizet ne adjunk hozzá. Közepes lángon, időnként kevergetve főzzük 10-15 percig. Ha „kínai módon” kívánjuk elkészíteni, pároljuk meg fokhagymával és újhagymával. Készíthetjük úgy is, hogy lobogó, enyhén sós vízbe dobjuk a leveleket, majd 2-3 perc főzést után leszűrjük.
Néhány praktika
Turmixoljunk össze egy maréknyi párolt spenótot, és keverjük bele mártásba, amely ezáltal szép színt kap. Régebben a spenót zöldjét gyakran használták ételek színezésére, ideértve a süteményeken található cukormáz festését is!
Felhasználási javaslat
Spenótkrémleves A spenótkrémleves a következő módon készül: 60 dkg spenótot 1 percig blansírozzunk, majd csepegtessük le, és vajon pároljuk 5 percen át. Ezután engedjük fel 2 dl fehérborral és 1,5 l erőlevessel. Turmixoljuk össze, adjunk hozzá 2 dl tejszínt, és öntsük a keveréket két, citrommal meglocsolt tojássárgájára egy levesestálba. Ízlés szerint adjunk krémlevesünkhöz tört mogyorót, curryt, pirított zsemlekockát… Spenótos fészek Az éppen csak leforrázott és mogyorónyi vajon megpárolt spenót kitűnő fészket képez a tojásnak. Az így elkészített fogást elég forró sütőben némi sajttal megszórva átsütni. Hallal A posírozott, szálasra vágott füstölt tőkehalat fektessük tejszínes vagy besamellel gazdagított spenót-ágyra. Spenót andalúz módra A főtt spenótot serpenyőben süssük össze csicseriborsóval, fokhagymás kenyérrel, tört fokhagymával, egy kevéske ecettel, paprikával és köménnyel.
Miért ne?
A görögök spenótos-fetás táskát készítenek, vagy rizzsel, hagymával és kaporral keverik össze a zöld leveleket. Készíthetünk spenótpudingot is, tejszínnel és tojással elkeverve gőz fölött kis formákban süssük fél óráig, 5-ös fokozaton. Szokatlan ötlet: a tejszínbe előzőleg áztassunk kókuszreszeléket.
Ismerjük meg jobban!
A hagyományos konyhakertekben még mindig termesztett «Téli óriás» és «Viroflay-i nagylevelű» fajták az ültetvényeken átadták helyüket az olyan dallamos neveket viselő fajtáknak, mint a „Szimfónia” és a „Polka”.
Élelmezési ismeretek
A spenót kalóriaszegény, de magas rosttartalmú növény. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, ezáltal kitűnően illeszkedik napjaink egészséges táplálkozásába. Magas rosttartalmának, A-provitamin, illetve E- és C-vitamin tartalmának köszönhetően szembeötlő daganatmegelőző hatása. Tápértékét úgy őrizhetjük meg, ha a lehető legfrissebben dolgozzuk föl, rövid ideig főzzük (lehetőség szerint gőzöljük), főzés után pedig azonnal elfogyasztjuk. A spenót C-vitamin tartalma nagymértékben függ az évszaktól és a fajtától is: tavasszal például mértek 40 mg-os átlagot, ősszel 72 mg-ot, télen pedig 120 mg-ot. A tárolás során a levegőben található oxigén hatására kialakuló oxidálódás következtében a C-vitamin tartalom csökkenni kezd: szobahőmérsékleten 24 óra elteltével akár 30%-os is lehet a veszteség, 48 óra elteltével pedig több, mint 70%. Ha a levelek hervadtak, a C-vitamin tartalom nagyon alacsony. Főzés hatására a veszteség 30-50%-os lehet: víz nélküli főzés során 30%, ha kuktában pároljuk, 38%, és ha lábasban, vízben főzzük, 50%, (ez utóbbi módszer gasztronómiai szempontból sem kielégítő). 10 dkg főtt spenót átlagos C-vitamin tartalma 15 - 20 mg. A többi friss zöldséghez hasonlóan a spenót is tartalmazhat viszonylag nagy mennyiségű nitrátot: 10 dkg spenótban találhatunk akár 80 - 100 mg-ot is. (A mért mennyiség 20 és 200 mg között változhat, a nitrogéntartalmú műtrágya használatától függően.) A főzés, és főként az alapos lecsepegtetés során a nitrát-tartalom 30%-ától is megszabadulhatunk. Korlátozni kell a táplálékkal bevitt nitrát mennyiségét, hiszen a nitrátok egyes mikroorganizmusok hatására a táplálékban vagy a tápcsatornában nitritté alakulhatnak. Hogy az egészségre káros hatással bíró nitritek képződését elkerüljük, vásároljuk meg a lehető legfrissebb spenótot, áztatás nélkül mossuk meg, majd haladéktalanul készítsük el, a főzés után pedig gyorsan fogyasszuk el (főként a hosszú ideig melegen tartást kerüljük el). A kőképződésre hajlamosak tartózkodjanak a spenóttól, hiszen 10 dkg-jában 400 - 600 mg oxálsavat és 70 mg húgysavat találunk. Ezért ezt a táplálékot sem az oxálkőtől vagy húgykőtől szenvedőknek, sem a köszvényeseknek nem tanácsoljuk. Ugyanakkor a zöld levelek hasznos flavonoidokat tartalmaznak: a klorofillon (zöld pigment) és a karotinoidokon (sárga és narancsszínű pigmentek, közéjük sorolhatjuk az A provitamint) kívül a spenótban megtalálhatóak az olyan előnyös vitamin-tulajdonságokkal rendelkező flavonoidok is, mint a spinacetin és a palutetin. A flavonoidok (vagy P-vitaminok) növelik a hajszálerek (kapillárisok) falának erősségét és együtt hatnak a C-vitaminnal a skorbut leküzdésekor.


Szilva


Története
Szilva A mai szilvafajtákat a kökény és a cseresznyeszilva keresztezéséből nemesítették. Már az egyiptomi fáraók sírjaiban találtak aszalt szilva maradványokat, és Svájcban a bronzkorból származó szilvamagok is előkerültek. Kis-Ázsiából és a Kaukázus környékéről a római légiók hozták Európába a szilvát. Már ekkor több mint 12 szilvafajtát ismertek. Igazán népszerűvé a középkorban vált. Itthon a szilva szó egy 1231-es dokumentumban fordul elő először „silwafa” formában. A 16. században már az alábbi fajokat ismertük: kökény, sárga, besztercei, nemes magyar, duráncai, vörös, katalán, fekete lószemű, fehér lószemű szilva.
Hogyan válasszunk?
Ha nyersen esszük, válasszuk az érettebb, édesebb darabokat. Savanyúságnak, húsok mellé jobb az éretlenebb szilva. Lekvárnak, szilvapálinkához akár a puha és túlérett, magasabb cukortartalmú példányokat is használhatjuk.
Hogyan tároljuk?
A szilva hűtőben viszonylag sokáig eláll, kitűnően fagyasztható gyümölcs.
Hogyan készítsük elő?
Mivel viaszos gyümölcs, mossuk meg jó alaposan. Ha magoznunk is kell, érdemes a magvaváló fajtákat használni. A héját hagyjuk rajta, abban van a vitamin!
Hogyan főzzük?
A friss szilvából készülhet leves, és jól harmonizál húsokkal is. Lekvár és befőtt is készülhet belőle. A szilvás gombóc kitűnő étel, ehhez aromásabb fajtákat érdemes használni, de a lefagyasztott szilva is jó hozzá. A szilvát aszalhatjuk is, és pálinka is készülhet belőle.
Néhány praktika
A szilvalekvárt Szatmárban sok helyen még most is kerti üstben főzik, maggal együtt, amit aztán rostán kipasszíroznak belőle. A szatmári szilvalekvár agyagedényekben (szilkékben) várja a telet és a derelyére éhes szájakat. A hagyományos szatmári szilvalekvár olyan sűrű, hogy régen faládában tartották.
Felhasználási javaslat
A kacsasült mellé isteni a vörösborban megpárolt szilvaköret. A szilvaléből készülhet szilvabor, de ez az alapja számos röviditalnak is. A jó magyar szilvórium, a szilvapálinka ma már hungarikum. Szilvából számos szomszédos országban készítenek röviditalokat: ez az alapja a Slivovitzának, a Rakiának és a Tuicanak.
Miért ne?
Kitűnő őszi vendégváró falatokat készíthetünk, ha a megmosott, félbevágott szilvákat megtöltjük fokhagymával elkevert vajkrémmel, és a tetejére diószemeket ültetünk. Kevés olyan népszerű aszalvány van, mint az aszalt szilva. Húsok töltelékeként, édességekben, vendégváróként szalonnába tekerve és megsütve használhatjuk. Kínában csípősen és sósan is árusítják.
Ismerjük meg jobban!
A sokféle hazai szilvafajtának köszönhetően júliustól októberig kerülhet az asztalunkra ebből az egészséges gyümölcsből. Egy szilvafáról akár 30 kilónyi gyümölcs szüretelhető, fejenként mintegy 6-7 kilót fogyasztunk belőle évente. A keresztezések miatt a szilvafajták közötti átmeneteket elég nehéz értelmezni. Mintegy kétezer alfaj ismert, ezek eltérnek méretben, színben, formában, magvaválóságban, lédússágban, aromában és az érési időben is. Négy alaptípust különböztetünk meg, ezek: Kerek vagy tojás szilva: Termésén egy varrat található, színe kék vagy lilás, de előfordul piros és sárga változatban is. Édes, nemes gyümölcs. Kerti szilva: Eredetileg Ázsiából származik, hosszúkás formájú, sötétkék színű, a gyümölcshús sárga, éretten a hús elválik a magtól. Kb. 25 különböző fajtáját termesztik itthon például a Stanley, President Drouard szilva, Bühler korai szilva. Ringló szilva: I. Ferenc francia király feleségéről nevezték el. Az ő neve Reine Claude (ejtsd: renklód) volt, ennek hibás kiejtéséből lett a neve ringló. Zöldessárga héj és zöldes, fehéres, édes gyümölcshúsa van. Mirabelle szilva: Kicsi, gömbalakú, sárga termés és édes gyümölcshús jellemzi.
Élelmezési ismeretek
85%-os víztartalma miatt a szilva nagyon jó szomjoltó. Energiatartalma fajtától függően kb. 100 grammban 50 kcal/209 KJ. Vitamintartalma nem kimagasló, de A-, B- és C-vitamint is találunk benne. Rosttartalma igen magas. Az ásványi anyagok közül kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink és növényi antioxidánsok is vannak benne. Antioxidáns tartalmánál fogva hátráltatja az öregedés folyamatát. Salaktalanító, vizelethajtó. Étvágyfokozó. Az idegrendszert is serkenti. Javítja az immunrendszer ellenálló képességét, szív és érrendszeri betegségekkel szemben is véd. Székrekedés ellen gyerekeknek is aszalt szilvát adnak.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Krizics Gyulané üzente 13 éve

Köszönet érte nagyon jó hogy olvashattam .én a kislányomnak sok sok gyümölcsöt és zöldség növényt adok .

Válasz

Abi Karam Samirné Marika üzente 13 éve

Nagyon szivesen!!!!

Válasz

schrancz Erika üzente 13 éve

Köszönjük az értékes ismertetőt, és a jó tanácsokat.
Ha lehetőség van rá, máskor is szivesen olvasunk ehhez hasonlókat.

Válasz

Deák Gyuláné Erzsébet üzente 13 éve

Nagyon jó tanácsok voltak nagyon szivesen olvasom őket,és köszönet a részletes leirásról. Marikának

Válasz

Balázs Ilonka üzente 13 éve

Mindenkinek értékes fogyasztania, nagyon szeretem a spárgát.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Garáz József írta 1 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Terike! Köszönöm szépen.

Kovácsné Terézia írta 1 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Nagyon szép!

István Halhóber írta 1 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

5*

István Halhóber írta 1 hete a(z) A kert dokora. képhez:

A_kert_dokora_2194979_5692_s

5*

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

A_kert_dokora_2194979_5692_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Telen_is_van_munka_akertben_2194978_9255_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

István Halhóber írta 3 hete a(z) 153 képhez:

153-156_2194699_2013_s

5*

István Halhóber írta 3 hete a(z) 168 képhez:

168-173_2194700_9367_s

5*

Garáz József 3 hete új képet töltött fel:

168-173_2194700_9367_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu