Kertészkedés: Ismerjük meg jobban mindennapi ételeink alapanyagait!!! 15.

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Szőlő
Története
A szőlő évmilliók óta jelen van a Földön, a módszeres termelést a kaukázusi népek kezdték el, mintegy nyolcezer évvel ezelőtt. Európával a rómaiak ismertették meg e nemes gyümölcsöt. A legenda szerint az első számon tartott részeg ember nem volt más, mint a bárkájáról nevezetes Noé, akinek hétezer évvel ezelőtt saját szőlőjének leve ártott meg. A görögök és rómaiak kultuszszerűen használták a szőlőt. A középkorig levét csupán azok élvezhették, akiknek a kertjében megtermett. A kolostorok földjein a középkortól új és új szőlőfajták születtek. A barátok aprólékos gonddal válogattak közülük. Eleinte szívesebben készítettek vörösbort, hiszen az Krisztus kiontott vérét jelképezi. Később a fehérbor is népszerűvé vált. Nemes, sokáig érlelhető borok csupán a 16. század második felétől léteznek.
Hogyan válasszunk?
Vásárláskor, szüretkor figyelni kell arra, hogy a szőlő nem utánérő gyümölcs: ha savanyúan szedik le, olyan is marad. Minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb a szervezet számára, a színes szőlő ugyanis értékes antioxidánsokat tartalmaz. Ne vegyük meg, ha a szemek könnyen leperegnek, vagy ha puhák, ráncosak, ragadósak.
Hogyan tároljuk?
Mosatlanul, műanyag zacskóban egy hétig eláll a hűtőben.
Hogyan készítsük elő?
Válasszuk a megfelelő fajtát. Alaposan mossuk meg, szükség esetén távolítsuk el a szárat és a csumáját A nagymagú fajtákból szedjük ki a magot. Mindig csak annyit mossunk meg, amennyit megeszünk!
Hogyan főzzük?
Nyersen a legjobb, de készíthetünk gyümölcslevest is szőlőből, melyet akár vörösborral is ízesíthetünk. Szőlővel megbolondíthatjuk a szüreti kacsamell mellé kínált káposztát is.
Néhány praktika
A csemegeszőlőt sokáig eltarthatjuk, ha a vastag héjú, nagy szemű fürtöket felakasztjuk hűvös, levegős helyen. Étkezés közben vagy utána ne együnk szőlőt, mert magas cukortartalma miatt igen könnyen megerjed; így akadályozza az emésztést. A spanyolok vizet tesznek az asztalra, és abba mártogatják a néhány szem szőlőt, melyet elcsipegetnek uzsonnára.
Felhasználási javaslat
A szőlőt magában, vajas kenyérrel és sajttal fogyasztva minden ásványi anyagot megkap a szervezetünk. A szőlő édessége és a sós feta kiváló elegyet alkot. Készíthetünk belőle szőlő és sajt salátát, szőlős rétest, de húsételek ízesítésére is kiváló. Egész csirkét megtölthetünk szőlős-rizses fűszeres töltelékkel, majd sülés közben musttal locsolhatjuk.
Miért ne?
Görögök, törökök és más balkáni népek kedvelt étele a dolma, a töltött szőlőlevél. Érdemes megkóstolni a finomságot, szüreti idényben egyenesen kihagyhatatlan!
Ismerjük meg jobban!
A szőlő (Vitis) a szőlőfélék (Vitaceae) családjának egyik sok fajt - és azon belül sok alfajt - magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzője, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el, és levelük általában tenyeresen összetett. Számtalan színű, ízű, bogyónagyságú fajtája ismert, az apró szemű, szinte fekete félvad fajtától az ujjbegynyi sárga "kecskecsöcsű", nemesített csemegeszőlőig. Megkülönböztetünk bor- és csemegeszőlő fajtákat, de több fajta ún. kettős hasznosítású (például Oporto, Chasselas, Irsai Oliver). A szőlő eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat, megszépíti a bőrt, magnézium-, foszfor- és cukortartalma energiát kölcsönöz a testnek, vitaminjai erősítik az immunrendszert, magvának hatóanyagai ápolják a szívet és az érrendszert, tisztítják a májat. Maga a gyümölcshús illetve -lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás. A szőlőmag kivonata, a szőlőmagolaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat, és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Vitamin- és ásványi anyagtartalma, vértisztító hatása miatt természetes afrodiziákumként is számon tartják.
Élelmezési ismeretek
A szőlő gazdag vitaminokban, és bár nincs benne sok C-vitamin, jelentős mennyiségben tartalmaz E-, B1- és B5-vitamint. 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. 70%-a víz. Kilogrammonként 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt; 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz. Érthető, hogy akár egészben, akár levet facsarva belőle frissítő, tápanyagban dús, értékes élelmiszer. A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot - szőlőcukrot - tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is.

Tök
Története
Az enyhén pejoratív „tök” gyűjtőnév egyértelműen a főzőtököt juttatja az eszünkbe. Pedig a tökfélék családjának a legkülönbözőbb formájú, színű és ízű tagjai vannak. Érdemes felfedezni ezt a sokszínű zöldséget. Van, amelyiknek mandula- vagy mogyoróaromája van, a másik krémes és gesztenyeillatú.
Hogyan válasszunk?
Teljesen egészséges, kocsányával együtt árult tököt vegyünk, lehetőleg egészben. Természetesen a sütőtököt vehetjük feldarabolva is, hiszen túl nagy lenne a hatalmas narancsszínű zöldség.
Hogyan tároljuk?
A tökféléket fajtájuk függvényében kell tárolni. A cukkinihez hasonlóan a patisszont is gyakran még éretlenül szedik le, és érdemes minél előbb elfogyasztani. Az éretten szedett és egészben tartott tököt (akár a ház díszeként) néhány héttől akár fél évig is tárolhatjuk. Néhány tökféleség a tárolás során csak még ízletesebbé válik!
Hogyan készítsük elő?
Talán meglepő, de a legtöbb tökfélét nem kell meghámozni. Még azokat sem, amelyeknek igen dekoratív a külseje. Elég, ha folyó víz alatt alaposan megmossuk, és a héjon elszórtan előforduló esetleges fás részeket kivágjuk. Ha az elkészítés módja azonban megköveteli, hogy meghámozzuk őket, először vágjuk darabokra.
Hogyan főzzük?
A tökféléket számtalan módon készíthetjük: lobogó sós vízben, gőzben párolva (kuktában), serpenyőben, olajban sütve vagy éppen sütőben.
Néhány praktika
A tök héja sokszor nagyon kemény és nehéz vele boldogulni: praktikusabb, ha először megfőzzük, és utána hámozzuk, magozzuk.
Felhasználási javaslat
Töktorta Dolgozzunk össze 20 dkg sütőtökpürét 1,5 dl fehérborral, 1,5 dl olívaolajjal, 4 tojással, 10 dkg reszelt sajttal, adjunk hozzá 1 csomag sütőport, sót, 20 dkg darabolt angolszalonnát és egy marék olívabogyót. Öntsük a masszát kivajazott és liszttel meghintett sütőformába, tegyük előmelegített sütőbe (5-ös fokozat), és süssük legalább 45 percig. Erdei töktorta Keverjük össze a serpenyőben hirtelen átsütött tökkockákat fokhagymával és aranybarnára pirított vargányával, rókagombával, stb. Adjunk hozzá 2 db felvert tojást, 2,5 dl tejszínt, apróra vágott dióbelet, sonkacsíkokat, majd a keveréket öntsük leveles tésztával kibélelt sütőformába. Süssük 30 percig a sütőben. Saláta A vegyes salátákat feldobhatjuk, ha reszelt vagy apró kockára vágott sütőtököt keverünk hozzá. Locsoljuk meg citromlével és olívaolajjal készült, korianderrel és oregánóval ízesített vinaigrette szósszal. Fokhagymás patisszon A megtisztított, felkockázott patisszont fokhagymával és petrezselyemzölddel süssük át serpenyőben.
Miért ne?
Igazán ünnepi desszertet is készíthetünk tökből... A sütőtököt tisztítsuk meg, szeleteljük fel, majd 10 percig főzzük vaníliával és Grand Marnier-val ízesített tejben. Csöpögtessük le, majd vajban süssük át a tökszeleteket egy serpenyőben, szórjuk meg cukorral, hagyjuk karamellizálódni, s tegyük félre. Vajban s cukorban süssünk át hirtelen narancsszeleteket. Adjuk hozzá a tökszeleteket, egy kis Grand Marnier-t, s flambírozzuk. Vaníliafagylalttal szervírozzuk.
Ismerjük meg jobban!
A sütőtököt (amelyet gyakran tévesen „úritöknek” hívnak) a leginkább gömbölydednek és narancssárgának képzeljük el, de a valóságban számtalan formát és színt ölthet. A klasszikus cikkelyes „Halloween-tök" mellett van turbánformájú, körteformájú is. A magtalan tökök közül a legismertebb a cukkini és a patisszon. A tökfélék családjába tartozik például az állatok etetésére használt takarmánytök, a Halloween ünneplésére szolgáló „Jack'O lantern", vagy a meglepő „spagetti tök”, melynek belseje úgy válik szét, mint a spagetti tészta. Az ősszel szüretelt tökfélék jól tárolhatók, s egészen tavaszig megtalálható az árusok standjain.
Élelmezési ismeretek
Alacsony kalóriatartalmuk ellenére magas a tökfélék rost-, ásványi anyag-, nyomelem- és vitamintartalma (a színes húsú tökökben sok A-provitamin található). A legtöbb tökféle lisztes textúrája (a sütőtököt kivéve) jóllakottság-érzetet biztosít. Változatos színük és formájuk étvágykeltő… Hát kell ennél több?


Uborka

Története

Minden valószínűség szerint India északi részéről ered (ahol legendás történetek szereplője), és nagyon hamar elterjedt Kína és a Közel-Kelet felé. Az egyiptomiak a Nílus partján termesztették, nagy mennyiségben fogyasztották, és az isteneiknek felajánlott áldozataik között is szerepelt. A görögök és a rómaiak is nagyra tartották az uborkát: Plinius elmeséli, hogy Tiberius császár nap mint nap lakmározott belőle, a kertészek pedig búra alatt termesztették, hogy gyorsabban megnőjön. Európában hivatalos említést először a IX. században találunk róla, amikor Nagy Károly elrendelte, hogy birtokain termesszenek uborkát. XIV. Lajos nagy kedvelője volt az uborkás leveseknek és salátáknak. A mai uborkánál sokkal keserűbb zöldségféle rendszeres lakója volt a zöldségágyásoknak. A szabadföldi termesztés után napjainkban leginkább üvegházban termesztik.
Hogyan válasszunk?
Az uborka akkor friss, ha szép zöld és kemény húsú.
Hogyan tároljuk?
A lédús uborkát a hűtőszekrény zöldséges rekeszében kell tárolnunk, így fogja megőrizni ízét és ropogósságát. Ilyen módon egy hétig áll el. Ha már egyszer megvágtuk, a vágott felületet védjük háztartási fóliával.
Hogyan készítsük elő?
Régebben az uborka víztartalmát sóban (vagy cukorban) történő áztatással csökkentették, hiszen így keserűségéből is veszített. Ez ma már haszontalan elővigyázatosság, mert a zöldségféle nem keserű. Ha megőrzi víztartalmát, jobban megtartja roppanós állagát és vitamintartalmát. Nem mindig szükséges meghámozni, hiszen egyesek szeretik a héj enyhén kesernyés zamatát.
Hogyan főzzük?
Általában nyersen fogyasztjuk, de főzve, köretként tálalva is nagyon ízletes. Ehhez vágjuk apró kockákra, kis zsiradékon pároljuk vagy gőzöljük.
Néhány praktika
A különféle konyhai eszközök segítségével átváltoztathatjuk az uborkát: - zöldséghámozó késsel és sajtszeletelővel szalagokat és metéltet vághatunk belőle, - konyhakéssel kockákra és rudacskákra vághatjuk, - reszelővel uborkaforgácsokat gyárthatunk (tökéletes leves és tzatziki készítéséhez), - karalábévályóval uborkagolyókat varázsolhatunk, - héjazókéssel a hámozatlan uborkát díszíthetjük.
Felhasználási javaslat
Sajtos uborkaladik Vájjunk ki apró uborkákat, töltsük sózott-borsozott olívaolajjal, fokhagymával és metélőhagymával díszített friss juhsajttal. Ideális piknikezéshez. Uborkaleves 1 nagy hámozott uborkát vágjunk kockára, pároljuk 3 dkg vajban két felaprított hagymával. Engedjük fel 1,5 l erőlevessel, főzzük 30 percig és mixeljük össze. Görög tzatziki A hámozott, reszelt, sózott uborkát keverjük össze 1/2 liter joghurttal, kis olívaolajjal, ecettel, fokhagymával és apróra vágott kaporral.
Miért ne?
Mártás indiai raita módra Az uborkát mixeljük joghurttal és ízesítsük fűszerekkel (garam-massalával, ami többek között köményt, kurkumát, gyömbért és borsot tartalmaz).
Ismerjük meg jobban!
A pultokon kétféle uborka található: a tüskés uborka és a holland típusú kígyóuborka, amely a legelterjedtebb. Az előbbi arról kapta az elnevezését, hogy héján helyenként ártalmatlan apró tüskék találhatóak. Ez a kevésbé ismert uborka ugyanakkor ízletes és kissé keserű. A piacot uraló kígyóuborkát a második világháború után Hollandiában kezdték termeszteni: hosszú, egyenes, sima és nem keserű. Így nem kell többé sóban vagy cukorban, esetleg tejben állni hagyni.
Élelmezési ismeretek
Az uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot) tartalmaz, ezáltal kitűnő szomjoltó és kalóriatartalma is különösen alacsony: 10 kcal (42 kJ) 100 g-ban. Sokféle vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint [8 mg 100 g-ban], némi A-elővitamint és E-vitamint). Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk. Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában), így segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában. Fajtától függően az uborka több vagy kevesebb keserű aromás anyagot tartalmaz (amely a szárhoz közeli részben koncentrálódik). A fajtaválogatás során a cél a nem keserű, finom, gyenge és ropogós húsú, kevés magot tartalmazó uborkák termesztése.


Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

iov erzsebet üzente 12 éve

koszonom

Válasz

Todorov EMILIA üzente 12 éve

Köszönöm a hasznos információt.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kovácsné Terézia írta 5 napja a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Köszönöm.

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

229-230_2190876_4142_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

226-227_2190875_3346_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

237-239_2190874_8343_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

219_2190873_8953_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

218_2190872_6086_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

233-234_2190871_5697_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

220-221_2190870_7085_s

Garáz József írta 1 hete a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Szép!

Kovácsné Terézia 1 hete új képet töltött fel:

Tulipan_2190828_9993_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu