Kertészkedés: Ismerjük meg jobban mindennapi ételeink alapanyagait!!! 3.

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Csiperkegomba
Története
A gombák az emberiség legősibb táplálékai közé tartoznak. Tudjuk például, hogy őskori elődeink vad gombákat fogyasztottak, a kínaiak pedig több ezer éve termesztik a shiitake-gombát, amelyet ma a piacon is megvásárolhatunk. A gombákat kedvelő görögök és rómaiak ismerték a tőkegomba termesztésének módszerét: trágyával és hamuval fedték be a fügefák tövét. Később, a reneszánsz korban Toszkánában ugyanezt a technikát használták. La Quintinie, XIV. Lajos híres kertésze jelentősen továbbfejlesztette a termesztési technikákat. Ezek - szabadtéri módszerek lévén - nem tették lehetővé sem a téli termesztést (a hideg miatt), sem pedig a nyári termesztést (a hőség és az élősködők miatt). Csak 1810-ben jutott eszébe egy kertésznek, hogy a Párizstól délre található elhagyott homokbányákban termesszen gombát. A kutatások napjainkban is folynak, és eredményeiknek köszönhetően hamarosan rendszerezetten, ellenőrzött módon, sokféle gombafajtát termeszthetünk majd.
Hogyan válasszunk?
A csiperke kalapjának színe fajtafüggő (lehet fehér, rózsás, sőt homokszínű is), a lemezeknek azonban a lehető legvilágosabbnak kell lenniük (még ha idővel a lemezek be is barnulnak). Az ideális az, ha a kalap olyan zárt, hogy a lemezek nem is látszanak.
Hogyan tároljuk?
A csiperkét néhány napig tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében (de a lehető legrövidebb ideig). Ilyenkor érdemes a gombát papírzacskóba tenni, vagy légmentesen záródó edénybe!
Hogyan készítsük elő?
Egyszerűen vágjuk le a gombatörzsek végét, majd tésztaszűrőben csap alatt mossuk meg. Nem kell meghámozni! Vágjuk fel vékonyabb vagy vastagabb szeletkékre, és citromlével locsoljuk meg, nehogy megfeketedjenek.
Hogyan főzzük?
Nincs finomabb a serpenyős gombánál, amelyet ízlés szerint puhára vagy kissé roppanósra párolunk (előzetesen érdemes citromos vízben kissé blansírozni). Egy darabka szikkadt kenyér segítségével szívjuk föl a főzés során keletkezett levet, és pirítsuk zamatosra a csiperkét.
Néhány praktika
Ne öntsük ki a levet, amelyet a főzés során a gombák engedtek. Finoman ízesíthetjük vele leveseinket és mártásainkat. A gombatörzsek pedig, lemezekre vágva és serpenyőben megpirítva salátáinkat és tésztáinkat tehetik zamatosabbá.
Felhasználási javaslat
Serpenyőben A nagy szemű sóval megszórt, félbevágott csiperkét zsiradék nélkül, konyakkal flambírozzuk, majd tálaljuk zsírjában eltett liba- vagy kacsamájjal. Nyárson Húzzunk a nyársra felváltva gombafejeket, babérlevelet, kolbászdarabkákat, és szabad tűzön grillezzük meg. Görögösen Apróra vágott gombát és vöröshagymát serpenyőben locsoljunk meg citromlével, keverjük össze sűrített paradicsommal, engedjük föl fehérborral, majd lassú tűzön, egy csokor zöldfűszerrel, korianderrel, fekete- és fehérborssal, rózsaborssal ízesítve főzzük meg. Salátában Vágjuk apróra a gombát, és nyersen keverjük össze zöldbabbal, reszelt sárgarépával, salátahagymával és metélőhagymával. Az öntet elkészítéséhez használjunk dió- vagy mogyoróolajat, citromlevet, citromos-fűszerpaprikás tejszínt! Tésztával Töltsünk meg néhány cannellonit gépsonkával és serpenyőben megforgatott, tejszínes gombával. Öntsük le kakukkfűvel ízesített paradicsommártással, és sütőben süssük meg.
Miért ne?
Erőlevesben Zöldség alaplében főzzünk nagyobb gombákat, s ezután tegyük bele a húst (kötözött marhasült, sózott oldalas ...). Tálaljuk a többi zöldséggel együtt (sárgarépa, póréhagyma stb.). Mártással Enyhén citromos, esetleg madeirai borral ízesített marha-erőlevesben főzzük meg a gombákat, majd tojássárgájával és kukoricaliszttel sűrítsük be a mártást.
Ismerjük meg jobban!
A csiperke különös élőlény. A többi gombához hasonlóan apró magvacskák, a spórák segítségével szaporodik, amelyek csírázáskor hosszú fehér gombafonalat (mycelliumot) növesztenek. Szalmából, vízből és trágyából álló, pasztörizált keveréken termesztik, amelyet beoltanak mycelliummal. Állandó hőmérséklet és páratartalom mellett két hét alatt a fonalak gombákká fejlődnek, és a több hektárnyi alapterületet is elérő pincék teljes sötétségében a gombák lassan, négy-öt hónapon keresztül teremnek (termesztett csiperkének is nevezik). A csiperkegomba tehát egész évben termeszthető.
Élelmezési ismeretek
Az ízletes termesztett csiperke kitűnően illeszkedik az egészséges és könnyű étrendbe. Alacsony energiatartalma (10 dkg csak 15 kcal-t, azaz 63 kJ-t tartalmaz) mellett rendkívül gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban (B-vitaminokban és - egészen egyedi módon - D- és K-vitaminban). Rosttartalma hozzájárul a bélrendszer jó működéséhez. Ne feledjük: könnyebben emészthető, ha kevés zsiradékon, rövid ideig főzzük, és alaposan megrágjuk! A gomba kitűnően illeszkedik a sószegény diétába is: mivel alacsony a nátriumtartalma (8 mg található 100 g gombában), a termesztett csiperkét bátran használhatjuk a sószegény étrendekben. Illatosítja és ízesíti a só hozzáadása nélkül készített ételeinket (húst, rizst, burgonyát), változatosabbá teszi a menüt, és segít betartani a diéta szigorú előírásait.

Dió
Története
A botanikusok szerint a dió (Juglans regia) a mi vidékeinkről származik: elképzelhető, hogy a harmadkorban élt növények közül maradt ránk. Miután azonban a diófa eltűnt a vidékeinkről, a Balkán és a Himalája tájékáról telepítették újra őseink.
Hogyan válasszunk?
A szép húsos belsejű dió kiválasztásához legjobb, ha megrázzuk. Amelyik kotyog, annak bizony száraz a belseje. Figyeljünk a dió színére is: ha fényes, élénkebb színű, akkor friss a dió, ha fáradtabb, színtelen, valószínűleg öreg.
Hogyan tároljuk?
A friss dió ugyanolyan érzékeny, mint bármelyik primőr (vagy az eper!) Éppen ezért a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében kell tárolnunk, esetleg hűvös, száraz kamrában. Ezzel szemben azonban kifejezetten fontos, hogy a megpucolt diót ne tároljuk hűtőszekrényben: a hideg nem tesz jót neki, mivel a benne levő olaj megdermed, és elveszíti az ízét!
Hogyan készítsük elő?
Diótörő segítségével a könnyű, bár elég időigényes megtörni.
Hogyan főzzük?
A dió remekül illik a csiperkegombás, vargányás, zöldbabos vagy szárazbabos salátákhoz. Legfőképpen akkor, ha a babos salátát megöntözzük egy kis langyos dióolajjal is! A dióbél kellemesen ropogós kontrasztot képez a főtt kagyló sima textúrájával (melyet metélőhagymával vagy turbolyával szórunk meg). A dió egyszerűen fenséges tanyasi vajas kenyérrel, lekvárral vagy lekvár nélkül. Igen finom száraz juhsajttállal, birsalmasajttal vagy almával is.
Néhány praktika
Ha azt akarjuk, hogy a dióbél egészben maradjon, használjuk kis fakalapácsot vagy rendes kalapácsot, s egyetlen csapást mérjünk a dió domború oldalára.
Felhasználási javaslat
Diós tortácskák Béleljük ki linzertésztával a formácskákat, melyet 12,5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3 tojás, 3 evőkanál akácméz és 25 dkg darált dióbél keverékével megtöltünk. Süssük 180 fokon (6-os fokozat) 35 percig. Diótorta Dolgozzunk el 10 dkg vajat 15 dkg cukorral, 2 tojássárgájával, melyekhez előzetesen 1 dl tejet adtunk, majd adjunk hozzá 15 dkg lisztet, 12 dkg felaprított dióbelet, fél csomag sütőport és 2 tojásfehérje felvert habját. Süssük a tortát 180 fokon 30 percig, majd 220 fokon (7-8-as fokozat) 10 percen keresztül. Salátához Keverjünk össze 7,5 dkg rokfortot 3 dkg dióbéllel, 4 evőkanál olajjal, fél kávéskanál paprikával, s ezzel a pikáns szósszal remekül ízesíthetjük kevert salátáinkat.
Miért ne?
Diós vaj A darált diót lágy, simává kevert vajjal (villa segítségéve) összedolgozzuk, majd szósz készítésekor az utolsó pillanatban hozzáadjuk. A diós vajtól a szósz simává válik, és csodásan illik a húsokhoz, főként a vadhúshoz. A durvára vágott dióbelet zsemlemorzsával is összekeverhetjük, s ezzel a keverékkel panírozhatunk húst vagy zöldséget.
Ismerjük meg jobban!
A friss diót (mely több mint 20% nedvességet tartalmaz) szeptember közepétől október végéig szedik. E periódus után szárított diót vásárolhatunk.
Élelmezési ismeretek
A szigorúan kalóriaszegény étrendben (fogyókúra) csak engedélyezett élelmiszereket fogyaszthatunk, s ezek között a rendkívül energiadús olajos magvak nem szerepelnek. Kis mennyiségben, étrendkiegészítőként mégis fogyaszthatjuk őket, ha fogyókúránk már nem annyira szigorú. Textúrájuk és rostgazdagságuk miatt az emésztőrendszerünket kímélő étrendből automatikusan kikerülnek az olajos magvak – a friss diót, mogyorót, mandulát is beleértve. A koleszterincsökkentő étrendben azonban a friss diónak, mogyorónak és mandulának bizony fontos szerepe van, ugyanis ezek a száraz gyümölcsök telítetlen zsírsavakban gazdagok, s egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint. Elég, ha számon tartjuk, mennyi teljes zsírt és kalóriát tartalmaznak, s így fenn tudjuk tartani étrendünk egyensúlyát. A friss diónak, mogyorónak, mandulának és egyéb olajos magvaknak rövid a szezonja, s ezt ki kell használnunk. Ezeknek a csonthéjas gyümölcsöknek igen eredeti és érdekes az összetétele. Zsírban (36-51 %), elsősorban telítetlen zsírsavakban gazdagok, ez utóbbiak a benne található zsírsavak kilencven százalékát képezik. Fehérjetartalmuk (8-11 %) jócskán meghaladja a többi gyümölcs fehérjetartalmát. Energiatartalmuk is sokkal jelentősebb (100 g gyümölcsben 385-525 kcal – 1605-2195 kJ található). Sokkal táplálóbbak is. Magas az ásványi anyag- (főként magnézium-) és vitamintartalmuk (főleg E és B vitamin). A friss dió, mogyoró és mandula így elsődleges étrend-kiegészítő. A legutóbbi kutatások szerint zsírösszetételük, magnéziumtartalmuk és magas (5-6 %) rosttartalmuk jóvoltából az olajos magvak jótékony hatásúak a szív- és érrendszerre.


Édeskömény

 

Története
Az ókortól kezdve használják az édesköményt ízesítésre: valószínűleg a Földközi-tenger medencéjéből – talán Szíriából - származik, ahol vad változata még mindig fellelhető. Az általunk fogyasztott édesköményt (más néven gumós vagy firenzei köményt) a középkor vége felé Itáliában kezdték termeszteni, minden bizonnyal Toszkánában. Franciaországban az első említés a XV. századból származik, 1786-ban pedig Rozier abbé „Mezőgazdasági értekezések” című könyvében már megállapítja, hogy Franciaország északi részén a növény eléggé elterjedt. Mindazonáltal az Alpok túloldalán sokkal gyakrabban fogyasztják: az olaszok egyik kedvenc zöldsége.
Hogyan válasszunk?
A gumó tetején található levélbokréta legyen zöld: ez elég biztosíték arra, hogy az édeskömény friss. Körethez számítsunk legalább 1 gumót fejenként, salátához pedig 4 személyre vegyünk két gumót.
Hogyan tároljuk?
Az édeskömény a hűtőszekrény zöldséges rekeszében több napig tárolható légmentesen záródó dobozban (érdemes ebben tartani, hiszen illata erős és tartós).
Hogyan készítsük elő?
Vágjuk le és tegyük félre a szárakat és a levélcsokrot. Vágjuk félbe, vagy bontsuk lemezeire a kiválasztott recept előírásainak megfelelően, és mossuk meg folyó vízben. Csöpögtessük le, s ha szükséges, tiszta konyharuhán szárítsuk meg.
Hogyan főzzük?
A gumókat 10-15 percig kell kuktában főzni (e főzési mód segítségével megőrizhető a zöldség keménysége, és ezáltal tökéletes köret válik belőle). Az édesköményt párolhatjuk fazékban is (ebben az esetben nagyjából 45 perc főzési idővel kell számolnunk). Elkészíthetjük sütőbe téve, olívaolajjal és citromlével meglocsolva, csipetnyi cukor kíséretében is.
Néhány praktika
Szárítsuk meg a félretett levélcsokrot: halak és rákfélék főzővizéhez adva finom ánizsos zamatot ad az ételnek. Ne szedjük le a gumók külső, foltos leveleit: könnyebb hámozókéssel megtisztítani a zöldséget. Kitűnő aromát kapunk akkor is, ha forró, frissen főtt, kis olívaolajjal meglocsolt tésztára reszelünk édesköményt egy sajtreszelő segítségével.
Felhasználási javaslat
Aperitifként vagy előételnek Mártogatós: Édeskömény-csíkokat mártogathatunk szardella-szószba, fokhagymás majonézbe, fokhagymás tőkehal-krémbe, taramába, sőt akár füstölt lazac-szeletbe is becsomagolhatjuk. Salátában az édesköményt társíthatjuk sárgadinnyével (vagy papayával is) és sonkával (vagy egyéb füstölt, szárított hússzelettel), sőt akár füstölt halakból összeállított ízelítővel, alma- és burgonyakockákkal is. Ha van krémsajtunk, tálaljuk apró paradicsommal, gőzben párolt édeskömény-szeletekkel, és locsoljuk meg olívaolajjal. Narancscikkeket keverjünk el édeskömény-csíkokkal, öntsük le narancsléből és olívaolajból készült vinaigrette öntettel, és szórjuk meg néhány szem korianderrel. Levesként Vágjunk egy édeskömény-gumót vékony szeletekre, fonnyasszuk meg két póréhagymával egy kis olívaolajon, majd engedjük föl 1 l szárnyashúsból készült levessel, és forraljuk 15 percig. Passzírozzuk át, és sűrítsük be 4 tojássárgájából, két evőkanálnyi olívaolajból és egy kanálnyi levesből készült keverékkel. Köretként Párolt édeskömény: A gumókat fél órán át főzzük lobogó vízben, forgassuk meg lisztben, forró vajban süssük aranysárgára, majd sütőben vagy egy lábasban lassan pároljuk meg. Ezen a módon főzhetjük együtt paradicsommal, olajbogyóval, fokhagymával, sőt adhatunk hozzá fügét, babérlevelet és fahéjat is. Hús- vagy halételhez: Negyedekre vágott édesköményt helyezzünk sárgarépából, zellerszárból és apróra vágott vöröshagymából készült alaprétegre, szórjuk meg sáfránnyal, kakukkfűvel, locsoljuk meg fehérborral, majd fedjük be sütőpapírral és a sütőben 6-os fokozaton pároljuk 2 órán át. Salátaként: A csíkokra vágott édeskömény finom zamatot kölcsönöz az ananászsalátának.
Miért ne?
Meglepő desszert: Fonnyasszunk meg édeskömény csíkokat forró vajban, szórjuk meg cukorral, karamellizáljuk, majd locsoljuk meg ánizslikőrrel. A keveréket tegyük már kisütött vajastészta-tortaalapra (amit esetleg vaníliakrémmel is megkenhetünk). Tálaljuk néhány gombóc vaníliafagylalttal kísérve. Édeskömény-hab: Gőzben pároljunk meg édeskömény-gumókat és vöröshagymát, turmixoljuk habosra mustárral, egy egész tojással, sóval és borssal. Tálaljuk finom lemezecskékre vágott fekete olajbogyóval.
Ismerjük meg jobban!
Ánizsos íze, ropogós húsa miatt a mediterrán világban szívesen fogyasztják aperitifként szardellakrémbe mártogatva, ánizslikőr kíséretében. Ideális téli zöldségféle, hiszen aromája egy kis napfényt csal az északi konyhákba.
Élelmezési ismeretek
Az édeskömény eredeti zamata változatossá teszi étrendünket, ráadásul bővelkedik vitaminokban is. Ez a növény tartalmazza szinte a legtöbb A-provitamint (3,7 mg /100 g), C-vitamint (52 mg), folsavat (0,1 mg) és káliumot (430 mg). Jelentős vas-forrásként is szolgál (2,7 mg/100 g). Gazdag könnyen emészthető rostokban, így gyorsan csillapítja az éhségérzetet, energiatartalma viszont csak 34 kcal/100g. Az édeskömény gyümölcsét bejegyezték a francia gyógyszerkönyvbe is: formája megduzzadt növényi szárhoz hasonlít, kb. 10 mm hosszú és 2-4 mm széles. Átható, édes zamata, finom cukros íze az ánizséra emlékeztet. A többi ernyős virágzatú növényhez hasonlóan nagy mennyiségű illóolajat tartalmaz (2-6 %), amelyben görcsoldó, vérbőséget okozó és vízhajtó hatású aromás anyagokat (anetolt, esztragolt) találhatunk. Az édeskömény termését a régi orvoslás a négy „meleg mag” közé sorolta. A növény gyökere vízhajtó tulajdonsága miatt a hagyomány szerint hasznos a veseműködés javításában, leveleiről pedig (azaz az általunk fogyasztott gumóról és levélbokrétáról) azt tartják, hogy jótékony a gyomor működése számára.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Fekete Ági üzente 13 éve

Bizony így karácsony előtt a dió igen fontos szerepet játszik főleg a sütemények
készítésekor. Örülök, hogy olvashattam összefoglalva róla.
A gomba étkezésünk fontos része. Nagyon szeretjük.De! Karácsonykor, húsvétkor nem maradhat el a rántott töltött gomba tartármártással és rizzsel körítve, az asztalról. Nagyon finom.

Válasz

Varga Józsefné üzente 13 éve

Nagyon tetszik, hogy praktikus recepteket is közölsz . üdvözlettel Irén

Válasz

Aman Ilona üzente 13 éve

A gomba eddig is a kedvenc ételeim között volt, ezután még szívesebben fogom fogyasztani, köszönöm a hasznos tanácsokat!

Válasz

Koos Jozsefne üzente 13 éve

Kösz a tanácsokat,A gombát nagyon szeretem és igy még jobb,hogy több módon is készithető.
A diorol is tudtam sokat de a mostani val örülök,hogy többet tudok rola.
MInden kertészeti tagnak NAGYON BOLDOG ÜNNEPEKET ÉS SZEBB JÖVŐT kivánok.
Koosné Erzsoka.

Válasz

schiller ilona üzente 13 éve

KÖSZÖNÖM, SOKAT TANULTAM BELÖLE ILONA

Válasz

Fábián Ferenc üzente 13 éve

Nagyon hasznos ismeretekkel lettem gazdagabb. Üdv Feri.

Válasz

Buchmüller Nándorné üzente 13 éve

Köszönöm nagyon hasznos tanácsokat olvastam!!Legyen szép napod!Ági

Válasz

Nagy Anna üzente 13 éve

Nem rég fedeztem fel ezt az értékes növényt.Eddig csak szemezgettem vele,de most kipróbáltam.Levesnek is kitűnő,köretnek is nagyon ízlett.Köszönöm az ismertetőt.Én is utána néztem.Ajánlom,próbáljátok ki!Nem okoz csalódást.

Válasz

HURTOS GYÖNGYI üzente 13 éve

Köszönöm az ismertetést ! Mindig tanul az ember .

Válasz

laszlo csaba üzente 13 éve

nagyon hasznos a cikk!!!!köszi

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Kovácsné Terézia írta 4 napja a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Köszönöm.

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

229-230_2190876_4142_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

226-227_2190875_3346_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

237-239_2190874_8343_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

219_2190873_8953_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

218_2190872_6086_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

233-234_2190871_5697_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

220-221_2190870_7085_s

Garáz József írta 1 hete a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Szép!

Kovácsné Terézia 1 hete új képet töltött fel:

Tulipan_2190828_9993_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu