Kertészkedés: Ismerjük meg jobban mindennapi ételeink alapanyagait!!! 4.

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Egres

Története
Eurázsiából származik, de Európában is elterjedt, Skandinávián kívül mindenhol megterem. Sziklás vidékeken, bozótosokban, hegyekben őshonos. Régóta ismerik és gyűjtögetik, de a 16. századig nem foglalkoztak a nemesítésével. Innentől felgyorsultak az események, az 1800-as évekre az angolok már négyszáz nemesített faját ismerték. A hazai köszméték közül a legismertebbek a szentendrei fehér, a zöld óriás, a pallagi óriás és a gyöngyösi piros.
Hogyan válasszunk?
Ha piacon vesszük, keressük a folt- és repedésmentes szemeket. Az érett bogyók puhák, lédúsak, a keményebb, zöldebb szemek általában éretlenebbek. Frissen viszont csak éretten együk, ilyenkor már nagyon érzékeny, nehezen szállítható, és hűtőben maximum 5 napot bír.
Hogyan tároljuk?
Az éretlen szemek akár hetekig is elállnak. Ha már megérett, maximum 5 napot bír a hűtőben.
Hogyan készítsük elő?
Jól mossuk meg, majd távolítsuk el a szemekről a bajuszkákat, illetve az egyéb szár és levélmaradékokat.
Hogyan főzzük?
Mártás, leves, befőtt, lekvár, szörp, sőt bor is készíthető belőle. Szószként fogyaszthatjuk disznó- vagy libasülttel, főtt marhahússal.
Néhány praktika
Az éretlen köszmétét a magas pektintartalom miatt elsősorban az élelmiszeripar használja. Ha nem sűrítünk vele lekvárokat, le is fagyaszthatjuk, így télen is kerülhet az asztalunkra gyümölcsleves vagy szósz húsok mellé. Féléretten befőttnek is nagyon jó.
Felhasználási javaslat
Készíthetünk belőle egreslevest vagy egresszószt, de édességekben is kiválóan megállja a helyét.
Miért ne?
Az egres fanyarsága miatt igen jó csatni alapanyag. Főzzük össze cukorral, őrölt ánizsmaggal, csillagánizzsal, gyömbérrel és fokhagymával, tegyük meleg dunsztba, és már készen is van az izgalmas karácsonyi ajándék. Kiváló crumble (morzsasüti) is készíthető belőle, ehhez az egrest keverhetjük ribizlivel és más idénygyümölcsökkel is.
Ismerjük meg jobban!
A szőlőhöz hasonló, de nagyobb szemű és oválisabb, zöldes és pirosas csíkos, belül magos bogyócskák díszítik az egresbokrokat. A köszméte szürethez feltétlenül húzzunk kesztyűt, mert a tüskés ágak sok fájó sérülést okozhatnak. Ha teljesen éretten ennénk, egyszerűen rázzuk le a bokorról. Tüskeszőlőnek, piszkének is nevezik, a hivatalos neve: köszméte. A Dunántúlon egres néven ismert. Az egres szó valószínűleg a latin agrestis szóból származik, melynek jelentése mezei, vad. Az angolok gooseberrynek (ejtsd: gúzberi) hívják. Érdekes, hogy míg az angolok imádják a gooseberryt, addig a franciák még csak nevet sem adtak neki , ők csak makrélához való ribizlinek nevezik (groseille de maquereau ejtsd: grozej dö máköró), és így is eszik, makréla mellé szószként. A köszméte közeli rokona a josta, mely gyakorlatilag a feketeribiszke és a köszméte keresztezése, ebből kifolyólag riszmétének is hívják.
Élelmezési ismeretek
Csekély energiatartalom (44 kcal/184 kJ), de sok vitamin jellemzi. Főleg A-, B- és D-vitaminban gazdag, de C- és E-vitamintartalma is jelentős. Kálium, kálcium, foszfor és vas is található benne. Pektintartalma miatt segíti a bélműködést, és pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet. Vese és ízületi gondokkal küszködők is egyenek sok köszmétét. Nyomelemekben is gazdag.

Endívia
Története
A ma ismert endívia (Chicorium intybus) az erős gyökérzetű vadcikória leszármazottja. Nagyon különleges termesztési elveit Belgiumban, 1850 körül Bréziers úr, a belga Kertészeti Társaság főkertésze fejlesztette ki a Brüsszeli Botanikus Kertben. A télen pincében tárolt vadcikóriát kiültetés során szorosan körbeföldelte, így a cikóriagyökér világos és széles levelű rügyeket hajtott, melyek formája a rakétára emlékeztet. Megszületett a „witloof"-nak, azaz „fehér levelű”-nek keresztelt új cikóriafajta: az endívia. Körülbelül húsz éven át lokálisan fogyasztották, csak utána indult el hódító útjára. Az eredeti witloof cikória azonban egyértelműen keserű volt, mai kellemes ízét a nemesítésnek köszönhetjük. A modern és hatékony termesztési technológiának hála, manapság egész évben vásárolhatunk ebből a különleges növényből.
Hogyan válasszunk?
Az endívia leveleinek húsosnak és szép fehérnek kell lenniük, szélükön halványsárga elszíneződéssel. Fontos, hogy a növény alsó része egyértelműen fehér és ép legyen!
Hogyan tároljuk?
A hűtőszekrény aljában a nedves konyharuhába csavart endívia egy hétig áll el. Figyeljünk arra, hogy tárolás közben ne érje fény! A keserű íz szerelmesei azonban „érleljék” rövid ideig napfényen az eredetileg fehér növényt, míg egy csöppet zöldebbé, kesernyésebbé válik.
Hogyan készítsük elő?
Modern termesztési technológiájának köszönhetően az endívia nem érintkezik közvetlenül a földdel, ezért elég, ha folyó vízben egyszerűen leöblítjük. Az új endíviafajták nagyon sokat veszítettek keserű ízükből, nem szükséges hát levágni kocsányos alsó részüket.
Hogyan főzzük?
Az endíviának több elkészítési módja létezik: - Elkészíthetjük párolva. Szorosan egymás mellé helyezzük őket a lábasban, kevés vízzel puhára pároljuk. Egy kevés vermuttal vagy madeirával megbolondítva igazán egyszerű, ám ízletes étel. - Ha a vékony csíkokra vágott endíviát kevés zsiradékkal serpenyőben fonnyasztjuk, akkor tetszés szerint megválaszthatjuk az állagát: „al dente" vagy akár már kenhetően krémes. Elkészíthetjük azonban sütőben, sőt posírozva is! - Nyersen is kiváló, salátának például.
Néhány praktika
Kevés cukor vagy nádcukor hozzáadásával elkerülhetjük, hogy főzés közben az endívia eredetileg enyhén kesernyés íze felerősödjön. Fehérségét pedig néhány csepp citromlé segítségével őrizhetjük meg!
Felhasználási javaslat
Csőben sütve Hagyományos módon a blansírozott endíviát tekerjük angolszalonnába vagy sonkába, locsoljuk meg tejszínnel, szórjuk meg reszelt sajttal, majd csőben süssük meg, míg a sajt megpirul. Variációk: Az endíviát tekerjük füstölt lazacszeletbe, bőségesen locsoljuk meg fehérborban párolt újhagymás besamel mártással, majd csőben süssük meg. A besamelt helyettesíthetjük 6 cl tejszínnel, s használhatunk morzsolt gorgonzola sajtot is. Leveleire bontva Vékony csíkokra szeletelt endíviát serpenyőben pároljunk össze narancsgerezdekkel, s adjunk hozzá fehérborban fonnyasztott újhagymával, lágy vajjal, búzasörrel és indiai citromfűvel készült mártást. Saláta Dió, rokfortkockák, almaszelet, szójacsíra, szeletelt káposzta, mandarin, narancsgerezd, lazackaviár, füstölt kacsamellfilé... fenséges ízorgia! Előétel Endívialevéllel kibélelt tálkában halmozzunk fel 2 evőkanál tejszínnel, metélőhagymával, turbolyával, petrezselyemzölddel (vagy szezámmaggal, kevés paprikával, curryvel) krémesre kevert kecskesajtot. Krémleves Serpenyőben pirítsunk meg endíviacsíkokat hagymával és burgonyakockákkal, majd engedjük fel vízzel, főzzük puhára, végül mixeljük tejszínnel és sáfránnyal.
Miért ne?
Egzotikus módon A vöröshagymával párolt endíviacsíkokat keverjük össze almával, reszelt kókuszdióval, cukorral, fokhagymával és kevéske tejjel.
Ismerjük meg jobban!
Az endívia a vadcikóriától származik (melynek kék virágaiban mind a mai napig gyönyörködhetünk faluhelyen). Az idők folyamán ez a vadon növő növény két különböző fejlődési utat járt be: apró fehér salátanövénnyé vagy erősebb gyökérzetű fajtává változott - ez utóbbi pörkölt gyökerét értékes kávépótlóként, kávé-kiegészítőként ismerjük. Az endívia termesztési módszere az idők során mit sem változott: a magot tavasszal vetik, mely a répához hasonló gyökeret ereszt. Ősszel leveleit levágják, a gyökeret kihúzzák a földből, majd sötét helyiségbe helyezve arra „kényszerítik”, hogy fehér, húsos, ropogós levelű hajtást növesszen. A ma termesztett fajták sűrű levélzetűek, fehérek - és egyáltalán nem keserűek. A legújabb kutatások eredményeként az endívia és a lila cikória kereszteződéséből megszületett a bíbor színezetű endivia.
Élelmezési ismeretek
Az endívia táplálkozásunk értékes eleme, alacsony energiatartalma (15 kcal, azaz 63 kJ) mellé ugyanis magas ásványi- és nyomelem-tartalom társul. Tökéletesen megfelel tehát a mai fogyasztói elvárásoknak! Szervezetünk remekül tolerálja mind a nyers, mind pedig a főtt endívia rostjait, s ez még érzékeny emésztőrendszerű ismerőseinkre is igaz. Sajnos az endívia rosszul tűri a megpróbáltatásokat, szedése után külseje és íze könnyen megváltozik: nem megfelelő körülmények között kiszárad, megfonnyad, s elveszíti ropogósságát. Levelei elveszíthetik szép fehér fényüket, s akár el is színeződhetnek, foltok jelenhetnek meg rajtuk. Megváltozhat az íze is: cukorszintje csökken, s egyre keserűbbé válik. A legjobb tehát, ha a lehető legfrissebben vásároljuk meg, hűvös és fénytől védett helyen tároljuk (a hűtőszekrény zöldséges rekeszében), s 2-3 napon belül elfogyasztjuk. A kései, illetve a hosszasabban nem fénytől elzárva tárolt endívia keserűbb, mint társai. Ebben az esetben kúpszerűen ki kell vágni a növény alsó részét, a keserű ízért felelős elemek ugyanis ezen a helyen koncentrálódnak. A keserű íz a fajtától és a termesztés körülményeitől függően a benne található 2 szerves savvegyületre, a kininsavra és a koffeinsavra vezethető vissza. Már az ókori görögök is ismerték az endívia ősének, a cikóriának gyógyító erejét: Kr. előtt 200 évvel Galien „a máj barátjának” nevezte. A cikória keserűsége valóban arra volt hivatott, hogy serkentse az epe kiválasztását, ezáltal megkönnyítse az emésztést.
Eper
Története
Az eper (latinul Fragaria vesca) rendkívüli illatának köszönheti elnevezését. Amerikában, Ázsiában, no és Európa hegyes-dombos vidékein már az ókor elején ismert volt az eper vad őse, a vadon növő szamóca. Az ókori Rómában például szépségmaszkot készítettek belőle. Az erdei szamócát a középkorban telepítették először a kertek végébe, s trágyázással a hozamát is megpróbálták növelni. A reneszánsz idején nagyon népszerűvé vált, már ekkor tejszínnel tálalták a hölgyek, borral az urak számára.
Hogyan válasszunk?
Sose válasszunk méret vagy szín szerint, inkább bízzuk magunkat az orrunkra, s hagyjuk, hogy az eper illata varázsoljon el bennünket. A választott gyümölcs legyen tehát illatos, fényes és egységes színű, élénkzöld gallérral és kocsánnyal. Az átlátszó műanyag csomagolás lehetővé teszi, hogy alaposan szemügyre vehessük az árut, ráadásul védi az összenyomódástól is.
Hogyan tároljuk?
Az eper érzékeny ínyencség, ezért a legjobb, ha vásárlás után azonnal elfogyasztjuk. Legfeljebb két-három napig tárolható eredeti, perforált csomagolásában a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. Fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből, s hagyjuk egy kis ideig szobahőmérsékleten, hogy csodás illata jobban érvényesüljön. Ha többet vásároltunk, mint amennyit el tudunk fogyasztani, készítsünk belőle lekvárt, öntetet vagy fagylaltot, fagyasztását azonban nem ajánljuk.
Hogyan készítsük elő?
Elég, ha az epret folyó vízben alaposan átmossuk. Fontos: sose hagyjuk, hogy az eper vízben álljon, ugyanis elveszítené aromáját és értékes vitaminjait, s vízzel szívná tele magát!
Hogyan főzzük?
Az eper rosszul viseli a közvetlen magas hőmérsékletet, még lekvárfőzésnél is a lehető legalacsonyabb fokozatot érdemes választanunk. Tésztában, esetleg alufóliába csomagolva megsütve csodás finomság készíthető belőle. Az epret tilos kuktában vagy mikrohullámú sütőben főzni-sütni, csakis a hagyományos sütőt vehetjük igénybe (5 perc 240 fok, 8-as fokozat). Az epret kevés vajon serpenyőben is gyorsan átsüthetjük.
Néhány praktika
Az érett, illatos epret természetesen tálaljuk önmagában! Vannak azonban, akik szívesen társítják például cukorral, ami csapott evőkanalanként plusz 60 kalóriát jelent; tejszínnel, s ebben az esetben egy csapott evőkanál tejszínhabra 55 kalória jut, míg a 15%-os zsírszegény tejszínváltozatban csak 50 kalória van két kanálnyi mennyiségben; fagylalttal, amikor is egy apró vaníliafagylalt-gombóc 40 kalóriát ad hozzá az eredeti adaghoz; túróhabbal, melynek 0%-os zsírtartalom-változata lehetővé teszi, hogy mindössze 20 kalória-bevitel mellett bőségesebben bűnözhessünk (3 evőkanál); s végül, de nem utolsó sorban meglocsolhatjuk az epret citromlével, amiben lényegében nincs kalória, ám annál több a C-vitamin!
Felhasználási javaslat
Epres tölcsérek A tésztatölcséreket kenjük meg vaníliás főtt krémmel, tejszínhabbal vagy a kettő keverékével, s rakodjuk meg friss eperrel. Szórjuk meg porcukorral, s már kész is! Epres tortácskák A vakon sütött vajas morzsolt tésztából készült tortácska-ágyakat töltsük meg vaníliakrémmel, melybe keverjünk őrölt mandulát is. Helyezzük rá az epret, amennyit csak elbír, majd vízben forralt málnazselével kenjük meg a tetejét.
Miért ne?
Salátáinkat is feldobhatjuk eperrel, ebben az esetben a még erőteljesebb hatás érdekében használhatunk balzsamecetet, citrom- vagy narancslevet, kávékivonatot, csokoládédarabokat, fűszernövényeket, mint a citromfű, a bazsalikom vagy a tárkony, s természetesen alkoholos italokat, mint például a Curaçao, a Grand Marnier és a Cointreau.
Ismerjük meg jobban!
A legtöbb botanikus szerint az eper valójában nem is gyümölcs, a szó tudományos értelmében gyümölcsnek csak az eper felületén található kemény „magvakat” lehetne nevezni, melyek az epernövény virágának női ivarszervéből származó ováriumok, s az oly finom, húsos rész csak a virág vízzel telt magbugája. Minden előzetes elgondolás ellenére tehát a ma fogyasztott eper nem az erdei szamócából származik, melynek számos fajtáját mind a mai napig termesztik s árusítják, hanem az Újvilágból érkezett eperfák házasításának eredménye. Mind formáját, színét, ízét illetően az epernek számtalan változata, s a vásárlónak a bőség zavarával kell szembenéznie.
Élelmezési ismeretek
Amint megérkezik a szép idő, megjelenik az eper is, s átveszi a stafétabotot a citrusféléktől, hogy szervezetünk C-vitamin ellátásáról gondoskodjon: 100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. Az eper ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), s íze pedig egyszerűen fenséges. Vas-, kalcium- és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról, s önmagában is tápláló, könnyű étkezést tesz lehetővé. Az eper és az allergia Az eper szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) vált ki. A (radikális!) megoldás az, ha ebben az esetben lemondunk az eper fogyasztásáról. Megfigyelték azonban, hogy fokozatos szoktatással (homeopatikus adaggal kezdve) az allergiás reakció kiküszöbölhető, s az eperből készített szűrt szószok és a posírozott változat nem vált ki intoleranciát. Legyünk azonban nagyon óvatosak ezekkel a próbálkozásokkal, hiszen vannak, akik semmilyen formában s mennyiségben sem tolerálják ezt a gyümölcsöt. A szalicilsav az aszpirin fő összetevője, s szalicilsav nyomokban az eperben is található. Az eper tehát hatékonyan venné fel a harcot a megfázás ellen? A legenda szerint igen… bár ezt semmi sem bizonyítja!

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Poliakné Magdi üzente 13 éve

Kb 53 éve ismerem,fogyasztom az egrest ,ez még a tanyasi világban is közkedvelt,igénytelen,ízletes és minden évben bő termést adó gyümölcs.
Két fajtám van piros és sárgászöld. köszönöm az új ötleteket ,melyeket itt olvastam róla először!!!

Válasz

Abi Karam Samirné Marika üzente 13 éve

Örülök, ha segithetek!!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Endiviát már láttam, de soha nem használtam. Épp itt az ideje elkezdeni! Köszönöm, az érdekes ismertetést.

Válasz

István Halhóber üzente 13 éve

Kedves Mária !

Aki benéz a klubba az biztosan talál mindig valami újdonságot itt !

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Remek ! Megint tanultam ! Köszönöm !

Válasz

Varga Józsefné üzente 13 éve

Sok érdekeset tudtam meg róluk, keresem az eper és a büszke ápolási szabályait.
Üdvözlettel Irén

Válasz

Abi Karam Samirné Marika üzente 13 éve

Nagyon köszönöm a biztatást!!!!szivessen!!!

Válasz

Kígyós Sándorné Katalin üzente 13 éve

Sajnos az endíviát nem nagyon ismertem,de itt legalább elég sok mindent megtudtam róla.Kedves Marika! Folytassa tovább is áldásos tevékenységét. Minden esetre én nagyon örülök neki.Üdv Kata.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kovácsné Terézia írta 5 napja a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Köszönöm.

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

229-230_2190876_4142_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

226-227_2190875_3346_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

237-239_2190874_8343_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

219_2190873_8953_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

218_2190872_6086_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

233-234_2190871_5697_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

220-221_2190870_7085_s

Garáz József írta 1 hete a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Szép!

Kovácsné Terézia 1 hete új képet töltött fel:

Tulipan_2190828_9993_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu