Gesztenye
Története
A gesztenyefa valószínűleg Kis-Ázsia és Európa mérsékelt égövi
régióiban őshonos. A gesztenye hosszú időn keresztül számos és egymástól
igencsak különböző régióban fontos élelmiszerforrást jelentett, mint
például az Armorikai Hegységben, a Francia Középhegységben, Korzikán,
Portugáliában vagy Észak-Olaszországban. Vidéken az emberek gyakran
használtak gesztenyét gabona helyett, ezért hívhatták a gesztenyefát
„kenyérfának”. A XIX. század végén a vidék elnéptelenedésével és a fákat
sújtó betegségekkel a gesztenyefa-ligetek kora leáldozott. Manapság a
gesztenyefogyasztás elsősorban szezonális, és leginkább ínyenc
desszertként kerül az asztalunkra.
Hogyan válasszunk?
Az egészséges és friss gesztenye héja fényes, és nem kotyog benne a gyümölcs.
Hogyan tároljuk?
A gesztenye nagyon érzékeny termés, amelyet mindenképpen a hűtőszekrény zöldséges rekeszében kell tárolni.
Hogyan készítsük elő?
A gesztenye húsát kemény barna héj és vékony, keserű burok fedi,
amelyeket el kell róla távolítani. Ehhez két módszert választhatunk:
1. Mielőtt megsütnénk, a gesztenyéiket késsel bevágjuk egy kicsit, így
sütés után könnyen le tudjuk hántani a héjat.
2. Ha a gesztenyét vízben akarjuk megfőzni, hasítsuk be a külső héját X
alakban. Tegyük a gesztenyét egy fazék hideg vízbe, s főzzük meg. A
forrástól számítva főzzük 3 percen keresztül, majd tartsuk hideg
vízsugár alá. Elég egy kicsit megnyomni őket, s a gyümölcs belseje máris
előbújik a héj alól.
Hogyan főzzük?
1. Mielőtt megsütnénk, a gesztenyéiket késsel bevágjuk egy kicsit,
így sütés után könnyen le tudjuk hántani a héjat.
2. Ha a gesztenyét vízben akarjuk megfőzni, hasítsuk be a külső héját X
alakban. Tegyük a gesztenyét egy fazék hideg vízbe, s főzzük meg. A
forrástól számítva főzzük 3 percen keresztül, majd tartsuk hideg
vízsugár alá. Elég egy kicsit megnyomni őket, s a gyümölcs belseje máris
előbújik a héj alól.
Néhány praktika
Az éppen megsütött gesztenyéket a tűzről levéve csomagoljuk tíz
percre újságpapírba: omlósabbá válnak, s meghámozni is könnyebb lesz
őket.
A forrásban lévő főzővízbe öntsünk egy kanálnyi olajat, a gesztenyének
ettől puhább lesz a héja, s könnyebben meg lehet hámozni.
Felhasználási javaslat
Sonkával
Sült gesztenyét és aszalt szilvát vékony szalonna- vagy sonkaszeletekbe
göngyölünk, sütőben kicsit megpirítjuk.
Salátával
Sült gesztenyét keverhetünk vegyes salátába is, párolt rókagombával vagy
vargányával együtt, néhány dióbéllel. Öntetként földimogyoró-olajjal és
balzsamecettel készült vinaigrette-et öntsünk rá.
Köretként egészben
Az előfőzött gesztenyét tegyük a borjú- vagy disznóhús mellé sülni.
Köretként pürének
Nyúl-, vaddisznó- vagy vadhúsok mellé ideális köret a gesztenyéből
készült püré (hús alaplében főzzük meg a gesztenyét, majd édesköményel
és húslével ízesítve törjük össze).
Miért ne?
Gesztenyelekvár
Készítsünk szirupot (1 kg cukrot 1 pohár vízzel főzzük össze), forraljuk
fel egyszer, majd adjunk hozzá 1 kg hámozott gesztenyét. Addig főzzük,
míg a gesztenye szétfő. Piskótához, tiramisuba kiváló.
Ismerjük meg jobban!
Mi a különbség gesztenye és gesztenye között? Az indiai eredetű
vadgesztenye dísznövény, termése mérgező. A szelídgesztenyét szezonban
naponta felszedik, amint lehull a földre. Ezután vízbe teszik őket, s
amelyik lebeg a víz felszínén, kidobják. A jó gesztenyéket 2-5 nap alatt
kiterítve megszárítják, majd hűtőházakban tárolják. Friss gesztenye
szeptember végétől február elejéig kapható.
Élelmezési ismeretek
A gesztenye energiában gazdag (100 g-ban 180 kcal), s különleges
tulajdonságokkal rendelkezik. Sok benne a cukor (100 g-ban több mint 38
g), ami elsősorban a benne található bőséges keményítőnek köszönhető.
Rostokban is igen gazdag (100 g-ban 5 g). Jelentős káliumforrás (a
sportolóknak ez kiváló) és számos egyéb hasznos vitamint is tartalmaz
(B-vitaminok, E- illetve C-vitamin, amelyből meglepően sok, 100 g-ra
vetítve 25-30 mg található).
Görögdinnye
Története
Meglepő módon a görögdinnye eredeti termőhelye a Kalahári-sivatag.
Innen terjedt el - valószínűleg a magok széthurcolásával - a világon
mindenütt. Egy egyiptomi hieroglifa már ötezer évvel ezelőtt megemlít
egy görögdinnye szüretet. A fáraók a túlvilági utazásukhoz gyakran
kapták útravalóul sírkamráikban. Egyesek szerint még az egyiptomi zászló
vörös, fehér és fekete színeit is a görögdinnye ihlette. Európában az
1500-as évektől említik, ide valószínűleg a mórok közvetítésével került.
Sem a görgésnek, sem a görögöknek nincs közük a görögdinnye nevéhez,
valószínűbb, hogy egy áthallás miatt lett görögdinnye, talán a vörös
dinnyét érthették félre.
Hogyan válasszunk?
Mindenki másképp vásárol görögdinnyét. Van, aki csapkod, van, aki
kopogtat. Van, aki a szárát nézegeti, és ha elszáradt ez a bajusznak is
nevezett rész, akkor jó a dinnye. A legbiztosabb módszer, ha
meglékeltetjük és megkóstoljuk.
Hogyan tároljuk?
A megbontott dinnye a hűtőben 3-10 napig marad friss. Bontatlanul tovább is eltarthatjuk.
Hogyan készítsük elő?
Jól hűtsük le, mossuk meg, majd egy éles késsel szeleteljük fel.
Hogyan főzzük?
A dinnye szinte minden része felhasználható. A húsát általában
hidegen, nyersen fogyasztjuk. Készíthetünk belőle turmixot és levest,
sültek mellé pedig kiváló salátát fetasajttal, lilahagymával.
Néhány praktika
A századfordulón divat volt az egész dinnye tartósítása. Faládában,
szitált hamu alatt tárolták a nyáron leszedett dinnyét, akár kora
tavaszig.
A dinnyemag zsírban és proteinekben gazdag. Rágcsálnivalót szárítás,
sütés és fűszerezés után nyerhetünk belőle. A dinnyemag teaként vese- és
cukorbetegeknek segíthet, de van, ahol olajat is sajtolnak belőle.
Felhasználási javaslat
Bólékba is kiváló, főleg ha a gyümölcsbe - darabolás előtt - injekciós tűvel óvatosan rumot vagy vodkát juttatunk.
Miért ne?
Grillpartikon próbáljuk ki a lehűtött dinnyekockákat lilahagymával és
frissen őrölt borssal felszolgálni.
Egyes kultúrákban a héjának van nagy kultusza. A kínaiak a héját
zöldségként wokban sütik meg fokhagymával, újhagymával, de ragut is
készítenek belőle. Savanyítani is szokták a dinnyehéjat, Magyarországon
pedig cukorszirupban tartósítják, hogy télen süteményekhez adják.
Ismerjük meg jobban!
Alakja gömbölyű vagy hosszúkás. Héja zöld és csíkos. A gyümölcshús
színe piros, ritkábban sárga, víztartalma gyakran eléri a 90-95%-ot.
A tökfélék családjához tartozik, és testvérei az uborka, a cukkini és - a
méretben hozzá közelebb álló - tök. Családjában szinte csak zöldségek
vannak, őt mégis gyümölcsnek hívjuk.
A világ legnagyobb dinnyetermelője Kína. A japánoknál is óriási a
kultusza, olyannyira, hogy a két legérdekesebb dinnyefaj nemesítése is
őket dicséri. Az egyik a kocka alakú dinnye, mely könnyebben
szállítható, tárolható, szeletelhető, és nem gurul el, amikor letesszük a
nehéz cekkert a zebránál. A másik a densuke dinnye, mely a világ
legdrágább dinnyefajtája, fekete héjának köszönhetően. A közelmúltban
egymillió forintért kelt egy szép példány.
Ne higgyünk azoknak, akik augusztus 10. után már Lőrinccel riogatnak.
Két Lőrinc nap is van, a dinnyére vonatkozó óvintézkedéseket a
szeptember 5-i Lőrinc nap után érdemes betartani, de akkor is
körültekintéssel. Még ilyenkor is kapható jó minőségű dinnye.
Élelmezési ismeretek
Energiatartalma 36 kcal, 127 kJ/100 gramm. Gyógyhatását víz, vitamin
és ásványi anyag tartalma adja. Lábadozóknak gyengédsége miatt érdemes
fogyasztani. Máj és vesebetegeknek tisztításra jó. Szoptatós anyáknál
fokozza a tejtermelést. Érrendszeri betegségeknél visszaállítja a
sav-lúg egyensúlyt. Emésztési problémáknál a bélmozgásokat serkenti.
Citrulin tartalma a libidóra is jótékony hatással lehet. Érdemes viszont
vigyázni vele, ha érzékenyek vagyunk a parlagfűre, keresztallergiát
válthat ki.
Gránátalma
Története
A gránátalma a legősibb gyümölcsök egyike. A granum a latinban magot
jelent, a malum granatum jelentése sokmagvú alma. Manapság már Afrikában
és Amerikában is termesztik, de őshazája Közép-Kelet Ázsia. Lehetséges,
hogy a honfoglaló magyarok hozták magukkal, hiszen a magyar
népművészetnek kedvelt motívuma.
Mint más apró magú gyümölcsök, a gránátalma is mint termékenységi
szimbólum vonult be a köztudatba. A görög mitológia egyenesen
Aphroditének, a szerelem istennőjének tulajdonítja. Szinte minden
világvallásban van szerepe a gránátalmának. Salamon királynak is volt
gránátalma ültetvénye, udvarában a papok kis gránátalmákat viseltek a
ruhájukon, mert a szentélybe csak ilyen díszekkel lehetett belépni.
Hogyan válasszunk?
Színe lehet akár barnás, sárgás, de égővörös is. Általában a kisebb
szemek ízletesebbek. A kemény, fényes héjú gyümölcsöket érdemes
hazavinnünk.
Hogyan tároljuk?
Hűtőben akár hetekig eltarthatjuk és használhatjuk. Ez viszonylagos drágasága miatt is jó hír.
Hogyan készítsük elő?
Mossuk meg, majd tálaláshoz vágjuk félbe a gyümölcsöt, és kiskanállal
szedjük ki a magokat. Ha negyedeljük, és mindenkinek adunk egy kanalat,
a vendégek maguknak is kiszedegethetik a keserédes magokat, de ez
kicsit veszélyes, mert a gránátalma fröcskölésre hajlamos.
Hogyan főzzük?
Inkább nyersen vagy a levét kipréselve fogyasszuk. Kiválóan illik a
gránátalma salátákhoz, színe és zamata feldobja a legegyszerűbb
zöldsalátát is. Desszertek dekorálására is nagyon jó. Fogyaszthatjuk a
levét üdítő italként és gyógyhatású szerként egyaránt.
Néhány praktika
Sokan a magokat víz alatt szedik ki, ennek a módszernek mindenképpen
előnye, hogy így elkerülhetjük, hogy a piros lé ránk fröccsenjen.
Felhasználási javaslat
Ennek a nagyon egészséges és különleges gyümölcsnek a magjai
savanykásak, mint a ribizli. Érdemes télvíz idején gránátalmamagokkal
díszíteni desszertjeinket, ízesíteni salátáinkat, vagy húsokkal együtt
fogyasztani, hiszen annyira sokoldalú gyümölcs.
Koktélok ízesítéséhez is ajánljuk a gránátalma levét, de nagyon jó
egyszerűen hideg vízzel és citrommal keverve is. Mártás is készülhet
belőle húsokhoz, halakhoz. A leggyakrabban díszítésre használják az
izgalmas magokat. Héjából szörpöt is csinálnak. Illatszernek sem utolsó.
Leve festékalapanyag is.
Miért ne?
A Közel-Keleten savanyúság készül belőle. Indiában a burokkal együtt
megszárított magvakat fűszerezésre használják, ez az anardana. Chutney-k
és curryk ízesítésére is használják. Örményországban és Izraelben járva
a gránátalmabort is megkóstolhatjuk.
Ismerjük meg jobban!
Igazi mediterrán növény, díszcserje formában is kapható, de itthon is
árusítják a kertészetek, mint 5-8 méterre megnövő gyümölcsfát.
Gyönyörű piros virágai nyáron nyílnak, és a fa ősszel hozza kemény héjú
gyümölcsét. A gránátalma sárgás vagy vöröses, vastag héja alatt fehér
hártyában ülnek az apró piros magok, melyek savanykás, különleges,
ribizliszerű ízükkel hódítanak. Egyes források szerint a magok száma
mindig 613, de ezt már tudományos kutatások is megcáfolták. A
Közel-Keleten illatszert is készítenek belőle, míg gyümölcséből és
kérgéből festék is előállítható. A spanyol Granada városa a
gránátalmáról kapta a nevét.
Élelmezési ismeretek
Tápértéke 55 kcal, 230 kJ/100 gramm. A gránátalma termésének 80%-a
gyümölcslé, 20%-a mag.
C-vitaminban nagyon gazdag. Fogyasszunk sok gránátalmát, hiszen több más
jó tulajdonsága mellett csökkenti a vér koleszterinszintjét, jó
érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség esetén is. Szárított
héját megdarálva hasmenés gyógyszere lehet.
Kommentáld!