Kertészkedés: Ismerjük meg jobban mindennapi ételeink alapanyagait!!! 6.

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Gesztenye
Története
A gesztenyefa valószínűleg Kis-Ázsia és Európa mérsékelt égövi régióiban őshonos. A gesztenye hosszú időn keresztül számos és egymástól igencsak különböző régióban fontos élelmiszerforrást jelentett, mint például az Armorikai Hegységben, a Francia Középhegységben, Korzikán, Portugáliában vagy Észak-Olaszországban. Vidéken az emberek gyakran használtak gesztenyét gabona helyett, ezért hívhatták a gesztenyefát „kenyérfának”. A XIX. század végén a vidék elnéptelenedésével és a fákat sújtó betegségekkel a gesztenyefa-ligetek kora leáldozott. Manapság a gesztenyefogyasztás elsősorban szezonális, és leginkább ínyenc desszertként kerül az asztalunkra.
Hogyan válasszunk?
Az egészséges és friss gesztenye héja fényes, és nem kotyog benne a gyümölcs.
Hogyan tároljuk?
A gesztenye nagyon érzékeny termés, amelyet mindenképpen a hűtőszekrény zöldséges rekeszében kell tárolni.
Hogyan készítsük elő?
A gesztenye húsát kemény barna héj és vékony, keserű burok fedi, amelyeket el kell róla távolítani. Ehhez két módszert választhatunk: 1. Mielőtt megsütnénk, a gesztenyéiket késsel bevágjuk egy kicsit, így sütés után könnyen le tudjuk hántani a héjat. 2. Ha a gesztenyét vízben akarjuk megfőzni, hasítsuk be a külső héját X alakban. Tegyük a gesztenyét egy fazék hideg vízbe, s főzzük meg. A forrástól számítva főzzük 3 percen keresztül, majd tartsuk hideg vízsugár alá. Elég egy kicsit megnyomni őket, s a gyümölcs belseje máris előbújik a héj alól.
Hogyan főzzük?
1. Mielőtt megsütnénk, a gesztenyéiket késsel bevágjuk egy kicsit, így sütés után könnyen le tudjuk hántani a héjat. 2. Ha a gesztenyét vízben akarjuk megfőzni, hasítsuk be a külső héját X alakban. Tegyük a gesztenyét egy fazék hideg vízbe, s főzzük meg. A forrástól számítva főzzük 3 percen keresztül, majd tartsuk hideg vízsugár alá. Elég egy kicsit megnyomni őket, s a gyümölcs belseje máris előbújik a héj alól.
Néhány praktika
Az éppen megsütött gesztenyéket a tűzről levéve csomagoljuk tíz percre újságpapírba: omlósabbá válnak, s meghámozni is könnyebb lesz őket. A forrásban lévő főzővízbe öntsünk egy kanálnyi olajat, a gesztenyének ettől puhább lesz a héja, s könnyebben meg lehet hámozni.
Felhasználási javaslat
Sonkával Sült gesztenyét és aszalt szilvát vékony szalonna- vagy sonkaszeletekbe göngyölünk, sütőben kicsit megpirítjuk. Salátával Sült gesztenyét keverhetünk vegyes salátába is, párolt rókagombával vagy vargányával együtt, néhány dióbéllel. Öntetként földimogyoró-olajjal és balzsamecettel készült vinaigrette-et öntsünk rá. Köretként egészben Az előfőzött gesztenyét tegyük a borjú- vagy disznóhús mellé sülni. Köretként pürének Nyúl-, vaddisznó- vagy vadhúsok mellé ideális köret a gesztenyéből készült püré (hús alaplében főzzük meg a gesztenyét, majd édesköményel és húslével ízesítve törjük össze).
Miért ne?
Gesztenyelekvár Készítsünk szirupot (1 kg cukrot 1 pohár vízzel főzzük össze), forraljuk fel egyszer, majd adjunk hozzá 1 kg hámozott gesztenyét. Addig főzzük, míg a gesztenye szétfő. Piskótához, tiramisuba kiváló.
Ismerjük meg jobban!
Mi a különbség gesztenye és gesztenye között? Az indiai eredetű vadgesztenye dísznövény, termése mérgező. A szelídgesztenyét szezonban naponta felszedik, amint lehull a földre. Ezután vízbe teszik őket, s amelyik lebeg a víz felszínén, kidobják. A jó gesztenyéket 2-5 nap alatt kiterítve megszárítják, majd hűtőházakban tárolják. Friss gesztenye szeptember végétől február elejéig kapható.
Élelmezési ismeretek
A gesztenye energiában gazdag (100 g-ban 180 kcal), s különleges tulajdonságokkal rendelkezik. Sok benne a cukor (100 g-ban több mint 38 g), ami elsősorban a benne található bőséges keményítőnek köszönhető. Rostokban is igen gazdag (100 g-ban 5 g). Jelentős káliumforrás (a sportolóknak ez kiváló) és számos egyéb hasznos vitamint is tartalmaz (B-vitaminok, E- illetve C-vitamin, amelyből meglepően sok, 100 g-ra vetítve 25-30 mg található).


Görögdinnye
Története
Meglepő módon a görögdinnye eredeti termőhelye a Kalahári-sivatag. Innen terjedt el - valószínűleg a magok széthurcolásával - a világon mindenütt. Egy egyiptomi hieroglifa már ötezer évvel ezelőtt megemlít egy görögdinnye szüretet. A fáraók a túlvilági utazásukhoz gyakran kapták útravalóul sírkamráikban. Egyesek szerint még az egyiptomi zászló vörös, fehér és fekete színeit is a görögdinnye ihlette. Európában az 1500-as évektől említik, ide valószínűleg a mórok közvetítésével került. Sem a görgésnek, sem a görögöknek nincs közük a görögdinnye nevéhez, valószínűbb, hogy egy áthallás miatt lett görögdinnye, talán a vörös dinnyét érthették félre.
Hogyan válasszunk?
Mindenki másképp vásárol görögdinnyét. Van, aki csapkod, van, aki kopogtat. Van, aki a szárát nézegeti, és ha elszáradt ez a bajusznak is nevezett rész, akkor jó a dinnye. A legbiztosabb módszer, ha meglékeltetjük és megkóstoljuk.
Hogyan tároljuk?
A megbontott dinnye a hűtőben 3-10 napig marad friss. Bontatlanul tovább is eltarthatjuk.
Hogyan készítsük elő?
Jól hűtsük le, mossuk meg, majd egy éles késsel szeleteljük fel.
Hogyan főzzük?
A dinnye szinte minden része felhasználható. A húsát általában hidegen, nyersen fogyasztjuk. Készíthetünk belőle turmixot és levest, sültek mellé pedig kiváló salátát fetasajttal, lilahagymával.
Néhány praktika
A századfordulón divat volt az egész dinnye tartósítása. Faládában, szitált hamu alatt tárolták a nyáron leszedett dinnyét, akár kora tavaszig. A dinnyemag zsírban és proteinekben gazdag. Rágcsálnivalót szárítás, sütés és fűszerezés után nyerhetünk belőle. A dinnyemag teaként vese- és cukorbetegeknek segíthet, de van, ahol olajat is sajtolnak belőle.
Felhasználási javaslat
Bólékba is kiváló, főleg ha a gyümölcsbe - darabolás előtt - injekciós tűvel óvatosan rumot vagy vodkát juttatunk.
Miért ne?
Grillpartikon próbáljuk ki a lehűtött dinnyekockákat lilahagymával és frissen őrölt borssal felszolgálni. Egyes kultúrákban a héjának van nagy kultusza. A kínaiak a héját zöldségként wokban sütik meg fokhagymával, újhagymával, de ragut is készítenek belőle. Savanyítani is szokták a dinnyehéjat, Magyarországon pedig cukorszirupban tartósítják, hogy télen süteményekhez adják.
Ismerjük meg jobban!
Alakja gömbölyű vagy hosszúkás. Héja zöld és csíkos. A gyümölcshús színe piros, ritkábban sárga, víztartalma gyakran eléri a 90-95%-ot. A tökfélék családjához tartozik, és testvérei az uborka, a cukkini és - a méretben hozzá közelebb álló - tök. Családjában szinte csak zöldségek vannak, őt mégis gyümölcsnek hívjuk. A világ legnagyobb dinnyetermelője Kína. A japánoknál is óriási a kultusza, olyannyira, hogy a két legérdekesebb dinnyefaj nemesítése is őket dicséri. Az egyik a kocka alakú dinnye, mely könnyebben szállítható, tárolható, szeletelhető, és nem gurul el, amikor letesszük a nehéz cekkert a zebránál. A másik a densuke dinnye, mely a világ legdrágább dinnyefajtája, fekete héjának köszönhetően. A közelmúltban egymillió forintért kelt egy szép példány. Ne higgyünk azoknak, akik augusztus 10. után már Lőrinccel riogatnak. Két Lőrinc nap is van, a dinnyére vonatkozó óvintézkedéseket a szeptember 5-i Lőrinc nap után érdemes betartani, de akkor is körültekintéssel. Még ilyenkor is kapható jó minőségű dinnye.
Élelmezési ismeretek
Energiatartalma 36 kcal, 127 kJ/100 gramm. Gyógyhatását víz, vitamin és ásványi anyag tartalma adja. Lábadozóknak gyengédsége miatt érdemes fogyasztani. Máj és vesebetegeknek tisztításra jó. Szoptatós anyáknál fokozza a tejtermelést. Érrendszeri betegségeknél visszaállítja a sav-lúg egyensúlyt. Emésztési problémáknál a bélmozgásokat serkenti. Citrulin tartalma a libidóra is jótékony hatással lehet. Érdemes viszont vigyázni vele, ha érzékenyek vagyunk a parlagfűre, keresztallergiát válthat ki.

Gránátalma
Története
A gránátalma a legősibb gyümölcsök egyike. A granum a latinban magot jelent, a malum granatum jelentése sokmagvú alma. Manapság már Afrikában és Amerikában is termesztik, de őshazája Közép-Kelet Ázsia. Lehetséges, hogy a honfoglaló magyarok hozták magukkal, hiszen a magyar népművészetnek kedvelt motívuma. Mint más apró magú gyümölcsök, a gránátalma is mint termékenységi szimbólum vonult be a köztudatba. A görög mitológia egyenesen Aphroditének, a szerelem istennőjének tulajdonítja. Szinte minden világvallásban van szerepe a gránátalmának. Salamon királynak is volt gránátalma ültetvénye, udvarában a papok kis gránátalmákat viseltek a ruhájukon, mert a szentélybe csak ilyen díszekkel lehetett belépni.
Hogyan válasszunk?
Színe lehet akár barnás, sárgás, de égővörös is. Általában a kisebb szemek ízletesebbek. A kemény, fényes héjú gyümölcsöket érdemes hazavinnünk.
Hogyan tároljuk?
Hűtőben akár hetekig eltarthatjuk és használhatjuk. Ez viszonylagos drágasága miatt is jó hír.
Hogyan készítsük elő?
Mossuk meg, majd tálaláshoz vágjuk félbe a gyümölcsöt, és kiskanállal szedjük ki a magokat. Ha negyedeljük, és mindenkinek adunk egy kanalat, a vendégek maguknak is kiszedegethetik a keserédes magokat, de ez kicsit veszélyes, mert a gránátalma fröcskölésre hajlamos.
Hogyan főzzük?
Inkább nyersen vagy a levét kipréselve fogyasszuk. Kiválóan illik a gránátalma salátákhoz, színe és zamata feldobja a legegyszerűbb zöldsalátát is. Desszertek dekorálására is nagyon jó. Fogyaszthatjuk a levét üdítő italként és gyógyhatású szerként egyaránt.
Néhány praktika
Sokan a magokat víz alatt szedik ki, ennek a módszernek mindenképpen előnye, hogy így elkerülhetjük, hogy a piros lé ránk fröccsenjen.
Felhasználási javaslat
Ennek a nagyon egészséges és különleges gyümölcsnek a magjai savanykásak, mint a ribizli. Érdemes télvíz idején gránátalmamagokkal díszíteni desszertjeinket, ízesíteni salátáinkat, vagy húsokkal együtt fogyasztani, hiszen annyira sokoldalú gyümölcs. Koktélok ízesítéséhez is ajánljuk a gránátalma levét, de nagyon jó egyszerűen hideg vízzel és citrommal keverve is. Mártás is készülhet belőle húsokhoz, halakhoz. A leggyakrabban díszítésre használják az izgalmas magokat. Héjából szörpöt is csinálnak. Illatszernek sem utolsó. Leve festékalapanyag is.
Miért ne?
A Közel-Keleten savanyúság készül belőle. Indiában a burokkal együtt megszárított magvakat fűszerezésre használják, ez az anardana. Chutney-k és curryk ízesítésére is használják. Örményországban és Izraelben járva a gránátalmabort is megkóstolhatjuk.
Ismerjük meg jobban!
Igazi mediterrán növény, díszcserje formában is kapható, de itthon is árusítják a kertészetek, mint 5-8 méterre megnövő gyümölcsfát. Gyönyörű piros virágai nyáron nyílnak, és a fa ősszel hozza kemény héjú gyümölcsét. A gránátalma sárgás vagy vöröses, vastag héja alatt fehér hártyában ülnek az apró piros magok, melyek savanykás, különleges, ribizliszerű ízükkel hódítanak. Egyes források szerint a magok száma mindig 613, de ezt már tudományos kutatások is megcáfolták. A Közel-Keleten illatszert is készítenek belőle, míg gyümölcséből és kérgéből festék is előállítható. A spanyol Granada városa a gránátalmáról kapta a nevét.
Élelmezési ismeretek
Tápértéke 55 kcal, 230 kJ/100 gramm. A gránátalma termésének 80%-a gyümölcslé, 20%-a mag. C-vitaminban nagyon gazdag. Fogyasszunk sok gránátalmát, hiszen több más jó tulajdonsága mellett csökkenti a vér koleszterinszintjét, jó érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség esetén is. Szárított héját megdarálva hasmenés gyógyszere lehet.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Abi Karam Samirné Marika üzente 13 éve

Köszönöm kedves mindannyiotoknak ezeket a meleg szavakat, és folytatom az ismertetést!

Válasz

Orbán Jánosné üzente 13 éve

Nagyon érdekes ismeretekre tettem szert . Várom a további hasonló értékes további tájékoztatást. A" jó pap is holtáig tanul". Érdekelnek az új ismeretek bármilyen témával kapcsolatban. Jöhet a következő ismertetés!!

Válasz

Bakó Lászlóné üzente 13 éve

Köszönöm nagyon sok mindent megtudtam, és köszönöm Marika.Figyelni fogom a további tájékoztatásaidat. Gabi

Válasz

Kígyós Sándorné Katalin üzente 13 éve

Imádom a gránátalmát,és most sok mindent megtudtam róla.

Válasz

Vaszilinecz Maria üzente 13 éve

Értékes információ.Mindig problémás volt a gesztenye,most megtudhattam,mit kell tenni,hogy sikerüljön hozzá jutni a belsejéhez!!!!!
Sok hasznos informáciot kaptam az év golyamán is-amit nagyon köszönök.Mindenkinek BOLDOG és SIKEREKBEN GAZDAG ÚJ ÉVET kivánok.
Üdv.

Válasz

Fuszkó Imréné Marika üzente 13 éve

Nagyon sok hasznos dolgokat lehet itt olvasni és persze hasznát venni.Kívánok munkájukhoz erőt egészséget és Sikerekben Gazdag Boldog Újévet.Marika

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

BUÉK mindenkinek!!!!!!

Válasz

Abi Karam Samirné Marika üzente 13 éve

Köszönöm, a jókivánságokat, mindenkinek hasonló jókat kivánok szeretettel :Marika

Válasz

Lengyel Zoltánné üzente 13 éve

Boldog Békés Ünnepeket Kívánok Mindenkinek! L Zné.Panni.

Válasz

Szarvas Istvánné üzente 13 éve

Köszönöm az érdekes leírásokat. Nagyon sok dologról most olvastam elöszőr, és a felhasználás is mennyire változó. A gránát almát biztos megkostolom.
Ezúton kívánok : Kellemes Ünnepeket, és Boldog Újévet !

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Kovácsné Terézia írta 4 napja a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Köszönöm.

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

229-230_2190876_4142_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

226-227_2190875_3346_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

237-239_2190874_8343_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

219_2190873_8953_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

218_2190872_6086_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

233-234_2190871_5697_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

220-221_2190870_7085_s

Garáz József írta 1 hete a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Szép!

Kovácsné Terézia 1 hete új képet töltött fel:

Tulipan_2190828_9993_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu