Kertészkedés: Ismerjük meg jobban mindennapi ételeink alapanyagait!!! 7.

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Karfiol

A karfiol a Közel-Keletről származik, s ismerték, szerették már a görögök és a rómaiak is. Hosszú ideig feledésbe merült, majd a XVI. században jelent meg újra a genovai tengerészeknek köszönhetően, akik keletről hozták – mint újdonságot! A következő évszázadban Olivier de Serres, a nagy mezőgazda a nehezen termelhető növények között említi. La Quintinie, a Napkirály kertésze a magokat Ciprusról hozatta, hogy karfiolt termeszthessen. Franciaországban csak a XVII. század végén sikerült magot termeszteni. XV. Lajos – aki nagy karfiol-kedvelő volt – uralkodása alatt nevezik el a király egyik kegyencnőjéről "à la du Barry"-nak a karfiolos ételeket. A zöldségfélét abban az időben már egyre többen termesztik, és nagyon népszerű.

Hogyan válasszunk?

A karfiol rózsája legyen szép fehér, szabályos és finom felületű, kemény. A frissesség jele a fejet körbevevő levelek frissessége is.

Hogyan tároljuk?

A hűtőszekrény zöldséges rekeszében a karfiol 2-3 napig tárolható. Mossuk meg, bontsuk kis rózsákra, és tegyük légmentesen záródó dobozba, így tovább eláll. Ez a virágzöldség könnyen fagyasztható, és így hat hónapig áll el. Fagyasztás előtt blansírozzuk (mártsuk 3 percig forró sós vízbe) a karfiolrózsákat, alaposan csepegtessük le!

Hogyan készítsük elő?

Szedjük apró rózsákra, és csap alatt mossuk meg.

Hogyan főzzük?

A karfiol rózsái megfőnek 10-15 perc alatt bő, mérsékelten sós, lobogó vízben. Ha gőzöljük, számítsunk 5-10 perc főzési időt. A karfiol-krémleves készítéséhez öntsük le a főzővizet a megfőzött karfiolról, és víz nélkül főzzük újra, amíg vörössé válik. Ezután adjunk vissza hozzá egy keveset a főzővízből. Ha a fejet egyben akarjuk egyenletesen megfőzni, vágjuk be a torzsáját kereszt alakban.

Néhány praktika

A jó emészthetőség eléréséhez A többi káposztaféléhez hasonlóan a karfiol is tartalmaz kénvegyületeket, ezért főzés során kibocsát fenolt és kénhidrogént. Az érzékeny fogyasztóknál ezek a vegyi anyagok felfúvódást okozhatnak. Hogy könnyen emészthessük, blansírozzuk lobogó vízbe mártva néhány percig. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy az illékonyabb kénvegyületek egy része eltávozzon. Ezután új főzővízben vagy gőzben főzzük tovább. Mivel a kénhidrogén a főzés során keletkezik, azt tanácsoljuk, hogy az ne tartson túl sokáig: így korlátozható a zöldségben keletkező, rosszul tolerált kénes vegyületek képződése, és a karfiol könnyebben emészthető. A karfiol színe A karfiol virág színe fehér, kis bézs árnyalattal. Sok más virághoz hasonlóan azonban ez a növény is tartalmaz pigment-előanyagokat, nevezetesen anthociánt (lila, bíbor és kék pigmentek). Fűtés vagy fény hatására megtörténhet, hogy váratlan elszíneződés jelenik meg a karfiolon. Így lúgos közegben (pl. meszes vízben), a flavonok megsárgulhatnak. Ha ezt szeretnénk elkerülni, elég a főzővízbe egy kis savas hatású citromlevet tenni, így a karfiol fehér marad. A karfiol rostjai és a benne lévő C-vitamin rákmegelőző tulajdonsággal bíró anyagok, tehát a növényt daganat-megelőző céllal hasznos beillesztenünk táplálkozásunkba.

Felhasználási javaslat

Saláták Nyers karfiol avokádómártással, joghurttal, zöldcitrom levével és cayenne borssal ízesítve. Főtt karfiol és kemény tojás apróra vagdalva, és fokhagymás-mustáros vinaigrette-tel (vagy paradicsomos majonézzel) tálalva. Puding Főtt, lecsepegtetett, összemixelt, két tojás sárgájával és egy felvert egész tojással összekevert karfiolt keverjünk el 2 dl tejszínnel és szerecsendióval. Süssük gőzben 25-30 percig, és tálaljuk friss paradicsomból készült öntettel. Változatok a gruyère-es csőben sütött karfiolra Fonnyasztott hagymát és gombát engedjünk fel madeirai borral, keverjük a karfiolhoz, és öntsük le besamellel. A karfiolt öntsük le tejszínes besamellel, amelybe mustármagot és kapribogyót kevertünk. Karfiol bundában A sörtésztába mártott karfiolt szórjuk meg őrölt mandulával.

Miért ne?

Hab Főtt karfiolt mixeljünk össze tejszínnel és curryvel. Tálaljuk marha- és borjúsülthöz! Pástétom A főtt karfiolt mixeljünk össze meleg erőlevessel, (amelybe belekevertünk 4 levél zselatint), friss kecskesajttal és zöldfűszerekkel.

Ismerjük meg jobban!

A karfiol virágzat, azaz egy csoportnyi elágazó szár, amelyek soha ki nem nyíló, felhőszerű, fehér virágokat hordoznak. A karfiolfajtákat a termesztési idő szerint különböztetjük meg, így beszélhetünk tavaszi, nyári, őszi és téli karfiolról. Külön meg kell említenünk a látványos Romanescot, amelynek gúlaszerű virágai meglepő sárgás-zöldes színben pompáznak. Ez a mutatós karfiol szeptember közepétől október közepéig kapható.

Élelmezési ismeretek

A karfiol mérsékelt energiatartalmú zöldségnövény, amely változatos ásványi anyag-, és vitamintartalommal rendelkezik. A karfiolban sok C-vitamin található: egy 20 dekás adag főtt karfiollal a napi C-vitamin-szükséglet nagy részét fedezhetjük. A hatékony bélműködéshez fontos rostokat is tartalmaz. Emészthetőségét - amely a legjobb a káposztafélék között - növelhetjük, ha odafigyelünk a blansírozásra és csökkentjük a főzési időt, ígymegőrizhetjük gasztronómiai értékeit és tápanyagait is.

Kelkáposzta

Már több mint ezer éve termesztik Európában. Olaszkáposzta néven is ismert, valószínűleg Savoya környékéről származik.

Hogyan válasszunk?

A nedvdús, egészséges levelű kelkáposztákat válasszuk ki a piacon. A kelkáposztafej legyen zárt és ruganyos. Hagyjuk ott azokat, melyeknek már erős káposztaszaga van.

Hogyan tároljuk?

Földdel befedve vagy gyökerestül nedves homokba állítva áttelel, de a szárától megfosztva a hűtőszekrényben egy hétnél tovább nem áll el.

Hogyan készítsük elő?

A leveleket forrázzuk le, hogy elvegyük az esetleges keserű mellékízt, erre a célra jó lehet még a főzővízbe tett kis cukor is. A forró víz segítségével megszabadulhatunk a laza levelek közé esetleg elbújt bogaraktól is.

Hogyan főzzük?

Kevésbé puffaszt, mint a fejes káposzta, jobban is emészthető, magasabb a fehérjetartalma. Jól áll neki a kömény és a fokhagyma. Nagyon gyorsan megfő, édeskés ízét szinte mindenki szereti. Az igazán profik nem hagyják ki a húslevesből sem. A bablevesbe is jól illik néhány zsenge kelkáposztalevél. A kelkáposzta főzeléket rosszul is el lehet készíteni, de egy kis köménnyel, krumplival, fokhagymával nagyon finom lehet.

Néhány praktika

Egyes kutatások azt igazolták, hogy minél tovább fő, annál erősebb lesz a tipikus káposztaszag, ezért is elég csupán néhány percig főzni.

Felhasználási javaslat

A rakott kelkáposzta sokunk kedvence, darált hússal, rizzsel, tejföllel ízesítve. Köretként is megállja a helyét, felcsíkozva, fokhagymával megpárolva, köménymaggal kiegészíti a legegyszerűbb ételeket is.

Miért ne?

A profik párolhatnak benne halat is, de vannak, akik a töltött káposztát is kelkáposztalevélből készítik savanyú káposzta helyett. Finom a kelkáposzta krémleves is, ehhez hagymát dinsztelünk, majd megpároljuk rajta a csíkokra vágott kelkáposztát is. Felöntjük alaplével, pirospaprikával, köménnyel ízesítjük, majd turmixoljuk.

Ismerjük meg jobban!

Itthon a déli területeken termelik, elsősorban Mohács és Szentes környékén. Rokonai az összes káposztafélék, közelebbi a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol, távolabbi például a kínai kel. Rokona a fejes káposztának is, de a legfőbb különbség, hogy a levelek nem tömörek, hanem lazán simulnak egymáshoz, és a felületük is sokkal fodrosabb, egyenetlenebb. Színe sötétebb, íze lágyabb, mint a fejes káposztának. Létezik sima levelű és fodros változatban is. Egyes fajtái rendkívül télállóak, és még a hó alatt is kibírják, de általánosságban elmondható, hogy könnyebben termeszthető, mint a fejes káposzta. Fagymentes termesztési területein pedig több méter magasra is megnőhet.

Élelmezési ismeretek

Energiatartalma alacsony, csak 30 kcal/100 gr, ezért nagyon jól beleillik a különböző diétákba. Gazdag vitaminokban, A-, B-, C- és E-vitamin is van benne. Kalciumtartalma erősíti a csontokat. Nagyon gazdag rostokban, és vastartalma is kimagasló. Ismert immunerősítő, gyulladásgátló hatása. Eleink fogfájásra kicsit összetörték sodrófával a leveleit, és ezzel borogatták a fájó fogakat.


Kókusz

Valószínűleg Dél-kelet Ázsiából származik, de a pontos eredet máig tisztázatlan, több más helyszín, köztük Polinézia is lehetséges. Új-Zélandon 15 millió éves kókuszleletet is találtak. Valószínűleg magától terjedt el a kontinensek között, hiszen csírázóképességét 3 hónapig megőrzi, még sós vízben úszva is. A kókuszdió igen jó úszó, már Norvégiában is találtak csírázóképes példányokat. A kókusz hosszú utat tesz meg, mire a szupermarketek polcairól hazavihetjük. A cocos szó a grimasz portugál kifejezésből ered, mivel a gyümölcs alakját majomfejhez, a három csírázójukat pedig vigyorgó pofához hasonlították a portugál felfedezők.

Hogyan válasszunk?

Figyeljünk arra, hogy teljesen ép héjú példányt vegyünk. Repedés nélküli héj, ép szemek (ez a három csírázólyuk elnevezése), friss illat és viszonylag nehéz súly jellemzi az egészséges kókuszdiót.

Hogyan tároljuk?

Szobahőmérsékleten hetekig tárolható. Akkor a legjobb, ha van benne még egy kis kókuszvíz, ami frissen tartja a gyümölcshúst. A túl sok kókuszvíz az éretlen kókuszdió ismérve.

Hogyan készítsük elő?

Keressük meg a három csírázójukat, melyek késsel vagy szöggel könnyen átszúrhatók. Ezeken keresztül kicsorgathatjuk a kókusz értékes levét. Ezután szétfűrészelhetjük vagy kalapáccsal széttörhetjük a diót, hogy a fehér kókuszhúst kinyerjük.

Hogyan főzzük?

A kókusz belét a trópusokon általában frissen fogyasztják, de előfordul, hogy szárítva vagy reszelve használják. A reszelt kókuszbél a kofra, melybe mi is beleforgatjuk a kókuszkockát vagy a kókuszgolyót. A vízbe áztatott és kipréselt kókuszbélből készül a kókusztej, melyet frissen adnak az ételekhez, vagy kókusztejport készítenek belőle. A kókuszbélből készül a kókuszzsír is, sütéshez kiváló. (Azért nevezzük zsírnak, mert szobahőmérsékleten szilárd, inkább a zsírra hasonlít, mintsem az olajra.)

Néhány praktika

A kókusz alján lévő 3 lyukacskát átlyukasztva kinyerhetjük az értékes kókuszvizet. Ha szeretnénk a megtisztított kókuszhúst néhány napig tárolni, tegyük vízbe és hűtőszekrénybe. A kókusz héjából szépséges mécsestartókat, tálkákat farigcsálhatunk otthon. Ha lakatlan szigetre vetődnénk, keressük elsőként a kókuszdiót. Évekig életben tarthat minket.

Felhasználási javaslat

A reszelt kókuszt édességekhez, süteményekhez használjuk, de ízesíthetünk vele húsételeket is. Nyersen salátákba használhatjuk. A kókusztej por formában is sok helyen kapható, de a nagyobb szupermarketek konzervet is tartanak. A kókusztejet, melyet a kókusz húsából nyernek felhasználhatjuk úgy, hogy a krémleveseket tej vagy tejszín helyett kókusztejjel bolondítjukm vagy a tejberizst fele tejjel, fele kókusztejjel készítjük. Frissen üdítőként fogyaszthatjuk a zöld kókusz levét.

Miért ne?

Ha csípős ételre fáj a fogunk, készítsünk koftát kókuszos mákos paradicsommártásban. Gyúrjunk össze 30 dkg áttört tehéntúrót 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszttel, fűszerezzük sóval, hegyes erőspaprikával és korianderrel. Az így összegyúrt masszából kis gombócokat formázunk, melyeket bő, nem túl forró olajban kisütünk. 1 liter paradicsomlevet egy lábosban forraljuk fel, keverjünk hozzá 10 dkg őrölt mákot és 10 dkg kókuszreszeléket. Csípős paprikával, korianderrel fűszerezzük, és főzzük mártás sűrűségűre. A megsült gombócokat a mártással és rizzsel tálaljuk.

Ismerjük meg jobban!

A hosszú törzsű kókuszpálma akár 30 méter magasra is megnőhet, és levelei elérhetik az 5 méteres hosszúságot. Amit fogyasztunk, az a tojás alakú termés, szakszóval a csontár, mely akár 1-2,5 kg-os is lehet. Ebben található a termés magja, a dió, mely barna héjú. A maghéjban találjuk a kókuszvizet, mely édeskés ízű. A héj belső része a fehér kókuszbél. A legtöbb kókuszt a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Indiában termesztik. A kókuszpálma az egyik leghasznosabb kultúrnövény a világon, minden részét felhasználják. Szőnyegek, ruhák, táskák készülnek a rostos köpenyből font fonalból. A belső héjból edényeket, tálakat csinálnak. Melyik nő nem használt még kókuszos naptejet, sampont vagy testápolót? Az afrikai nők kókuszolajjal ápolják a hajukat. Egyre több helyen termesztenek alacsony kókuszpálmákat, hiszen a gyakran harminc méteres magasságból való betakarítás nyaktörő mutatvány. Több helyen idomított majmok végzik a kókuszszüretet. Senki ne rontsa el a februári trópusi nyaralását azzal, hogy fejét hátrahajtva baktat a kókuszligetekben egész nap, csak városi legenda, hogy több embert ölnek meg a lezuhanó kókuszdiók, mint a cápák. A virágzatból csepeg a pálmanedv, ebből pálmabort, ecetet, pálmacukrot készítenek. Az alkoholos kókuszlikőr itthon is kapható, a Pina Colada nagy nyári kedvencünk. Kókusz csipszet is lehet kapni bioboltokban. Ázsiában a piacokon vízben tárolják a darabolt kókuszt, hogy ne száradjon ki, és könnyen elrágcsálhassuk. Külön megvehetjük a kókuszitalt is. Aki Manilában jár, feltétlenül látogassa meg a Kókuszpalotát!

Élelmezési ismeretek

A kókusz tartalmaz magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat is. Telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért a szívbetegségek kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti. Kiváló csonterősítő. A hindu néphagyomány szerint 99 féle betegség gyógyítására jó a kókusz. A kókuszlé vizelet- és hashajtó, vértisztító és emésztést segítő hatású. A kókuszolaj zsírsavainak 50%-a laurinsav, mely az anyatejben is megtalálható immunerősítő.


Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Berszán Marika üzente 13 éve

De jó kapni mindenről újabb infókat! Köszi szépen!

Válasz

Abi Karam Samirné Marika üzente 13 éve

Szivessen!!

Válasz

Juni Sándorné Éva üzente 13 éve

Köszi szépen az infót!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

229-230_2190876_4142_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

226-227_2190875_3346_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

237-239_2190874_8343_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

219_2190873_8953_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

218_2190872_6086_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

233-234_2190871_5697_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

220-221_2190870_7085_s

Garáz József írta 2 napja a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Szép!

Kovácsné Terézia 3 napja új képet töltött fel:

Tulipan_2190828_9993_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

213-216_2190763_2795_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu