Kertészkedés: Ismerjük meg jobban mindennapi ételeink alapanyagait!!! 8.

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

Málna

 

Története


A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje, a málna az Ida hegy lejtőin látta meg a napvilágot, innen származik elnevezése is: „vadszeder az Idáról”, azaz "Rubus idaeus". Sokkal valószínűbb azonban, hogy a málna Európa hegyvidékein őshonos (mi több, például a Dauphinéi Alpokban, a Vogézekben vagy a Francia Középhegységben a túrázó ma is találhat erdei vadmálnát). A málna már a reneszánsz idején megjelent a háztáji kertekben. A századokon át tartó nemesítésnek köszönhetően ez az ízletes gyümölcs mai formájában a legínyencebbek igényeit is kielégíti, ám szedése sok figyelmet és kézi munkaerőt igényel, hiszen sérülékeny és érzékeny, ami az árában is megmutatkozik: a málna manapság is viszonylag drága, s az év csak egy meghatározott (rövid) időszakában kapható.

Hogyan válasszunk?

Soha ne hagyjuk, hogy a málna színe befolyásolja döntésünket, ugyanis ennek a gyümölcsnek a színe a halványabb rózsaszíntől egészen a bíborvörösig számos árnyalatot ölthet. A málnán szemmel látható, ha nem friss, hiszen megtöpped, de a biztonság kedvéért - ha tehetjük - ellenőrizzük, vajon az átlátszó műanyag doboz alján lévő gyümölcsök is egészségesek-e. Vásárlás után ügyeljünk arra, nehogy megtörjön a gyümölcs, ezért mindig a többi áru fölé tegyük, és figyelmesen szállítsuk!

Hogyan tároljuk?

A legjobb, ha a málnát rögtön a vásárlást követően elfogyasztjuk, ellenkező esetben legfeljebb két napig tárolható eredeti csomagolásában a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. A mélyfagyasztás azonban remek megoldásnak bizonyulhat: ebben az esetben a málna képes megőrizni állagát és csodás ízét.

Hogyan készítsük elő?

A málna semmiféle előkészítést nem igényel: frissen csipegetve vagy süteménybe sütve is igazi élmény!

Hogyan főzzük?

Könnyen készíthetünk remek málnazselét, öntetet vagy szirupot is! Málnazselé 1 kg málnát finom szitán törjünk át, adjunk hozzá 550 g porcukrot, majd a kapott masszát lassú tűzön 6-7 percig forraljuk. Málnaöntet 600 g málnát és 400 g porcukrot keverjünk össze, adjuk hozzá két citrom facsart levét, s lassan melegítsük fel. Málnaszörp 350 g málnát és 500 g cukrot 25 cl vízben főzzünk össze 10 percig, majd hagyjuk kihűlni. A masszát szitán törjük át, majd a kapott szirupot még 5 percig főzzük.

Néhány praktika

Ha málnát szeretnék lefagyasztani, először tálcára téve tegyük a mélyhűtőbe, majd ha már megfagytak a gyümölcsök, akkor porciózzuk tasakokba. Így "gurulós" marad a málnánk.

Felhasználási javaslat

Keverjünk a citromlével enyhén meglocsolt 350 g málnapürébe 2 evőkanál kukoricakeményítőt, 3 tojássárgáját, 100 g porcukrot, végül 5 kemény habbá vert tojásfehérjét. 220 fokra (az elektromos sütő 6/7-es fokozata) előmelegített sütőben süssük ezt a masszát 10 percig, s az eredmény egyszerűen isteni!

Miért ne?

Különleges kompót 1 kg vöröshagymát puhítsunk meg, citromfűvel hintsük meg, adjunk hozzá 4 evőkanál borecetet, 40 cl bort és 200 g málnát, majd a kapott keveréket 40 percen keresztül lassú tűzön főzzük össze. A málna remek kiegészítője a nyers füstölt lazacnak is!

Ismerjük meg jobban!

Az eperhez hasonlatosan a málnát is többször szüretelhetjük: először júniusban, majd a másodvirágzás során egészen október elejéig, az első fagyok megjelenéséig.

Élelmezési ismeretek

A málna apró, illatos, érzékeny bogyói csodás ízvilágukkal varázsolnak el minket, de ne feledjük: ez a csodás gyümölcs összetételénél fogva is valódi érték! 100 gramm málna mindössze 38 kalóriát rejt magában, nem csoda tehát, ha a tavaszi fogyókúrák igazi sztárja. Ásványi anyagokban, elsősorban magnéziumban, kalciumban és vasban azonban annál gazdagabb, mi több, C-vitamin-tartalma sem elhanyagolható, 100 grammban 25 mg található ebből az értékes vitaminból. Sok benne a rost (100 grammban közel 7 g), ezért székrekedés esetén bevehetjük fegyvertárunkba. Ha azonban emésztési nehézségekkel küzdünk, érdemesebb a málnát „magjaitól” megfosztott állapotában, szitán áttörve fogyasztani. Régebbi időkben a málnának tonizáló és erősítő erényeket tulajdonítottak, a XVI. században például „analeptikus” (szervezetet erősítő) hatása miatt tanácsolták a málnaszirup fogyasztását. Szintén a málnát javasolták „mindazoknak, akiknek a gyomrában nem marad meg az étel, s hányástól szenvednek” (G. Bauhin: Historia plantarum, 1651). A „málnás borecetszirupot” hagyományosan gargarizálásra használták torokgyulladás kezelésére. Ma a málnából elsősorban ízesítési céllal levet és szirupot készítenek.

Mandarin

Története


Ez a finom citrusféle keresztezés és nemesítés eredményeként született. A XX. század elején Clément (Kelemen) atya, az algériai Oran régió egy gazdája tovább nemesítette tovább, és „találta föl”.a mandarin egyik legkedveltebb változatát, a róla elnevezett klementint, amely magmentessége révén napjainkban gyakorlatilag helyettesíti a mandarint.

Hogyan válasszunk?

Figyeljünk arra, hogy a mandarin héja jól tapadjon a húsához (azaz ne tűnjön úgy, mintha a gyümölcsöt „felfújták” volna). Az se befolyásoljon bennünket a választásban, hogy milyen vastag a gyümölcs héja (ez fajtafüggő), illetve milyen a héj színe. Egyes napsütötte országokban ugyanis a citrusféléket nem éri eléggé alacsony hőmérséklet ahhoz, hogy a zöld klorofill sárga vagy piros pigmentekké alakulhasson át.

Hogyan tároljuk?

Noha a többi citrusféléhez hasonlóan a mandarin viszonylag jól tűri a szobahőmérsékletet, jobban tesszük, ha a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tároljuk. Ezáltal elkerülhetjük, hogy kiszáradjon.

Hogyan készítsük elő?

A mandarin levének kinyeréséhez használjunk citrusprést. Ha több gyümölcslét szeretnénk kapni, facsarás előtt mártsuk a gyümölcsöket néhány percig forró vízbe, vagy tegyük be néhány percre mikrohullámú sütőbe.

Hogyan főzzük?

A mandarinféléket leginkább nyersen fogyasztjuk. Tehetjük desszertbe, salátába, rákkal előételnek is kiváló.

Néhány praktika

Ha a mandarin héjat erős szagú étel sütése után a még forró sütőbe tesszük, elkerülhetjük a kellemetlen szagokat.

Felhasználási javaslat

Fűszervaj Dolgozzunk össze 5 dkg lágy vajat egy jól összemixelt mandarin levével és kevés reszelt héjával. Tegyük hideg helyre, várjunk, míg megdermed, majd vágjuk kockára. Az így kapott fűszervajjal ízesíthetünk grillezett borjút, szárnyast vagy halat. Desszert A cukorszirupban 45 percig nagyon enyhe tűzön főzött, kandírozott mandarincikkeket kihűlés után szervírozhatjuk vajas tésztából készült süteményekkel, sőt akár a csokoládés fatörzstortát is díszíthetjük vele.

Miért ne?

Előételek A serpenyőben tengeri sóval, borssal és Cayenne borssal megsütött garnélarákot tálalhatjuk mandarinszeletekkel és konzerv bébikukorica-csövekkel. Ez a két utóbbi köretféle jól illik egymáshoz, valamint kellemesen enyhíti a paprika erejét és kiemeli a rák zamatát. A mandarin és az olajbogyó a Földközi tenger illataira emlékeztet. A karikára szelt citrusfélét tálaljuk 2 percig ecetes vízben blansírozott hagymával, fekete olajbogyóval, s ízesítsük olívaolajjal, sóval, borssal. Mártások Kacsamell sütése után a visszamaradt levet higítsuk mandarinlével és portóival, majd forraljuk össze mogyorónyi vajjal és csipetnyi jamaikai fűszerpaprikával.

Ismerjük meg jobban!

A citrusféle oly jellegzetes illatát a héjban található parányi „zsebek” által kiválasztott esszenciáknak és illóolajoknak köszönheti. Ha a gyümölcs héját gyengéden megnyomjuk, máris a levegőbe préselünk néhány cseppet ebből a nagyszerű, illatos anyagból. A mandarinban található számos aromás összetevő kémiailag jelentősen eltérő vegyületekből álló, összetett keveréket tartalmaz: bőségesen találhatóak benne terpének (mint például a limonén: C 10 H 16), aldehidek (pl. citrál: C 10 H 160), észterek, béterozidok (naringozidok, citroflavonoidok, besperozidok). Ezen anyagok hozzájárulnak a gyümölcs jellegzetes illatához és zamatához.

Élelmezési ismeretek

A mandarin, ez az apró, szimpatikus téli citrusféle segít bennünket abban, hogy szervezetünket újra feltöltsük C-vitaminnal (10 dkg gyümölcs 41 mg-ot tartalmaz), valamint ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Különösen lágy zamatának és gyenge rostjainak köszönhetően mindenki kedvence. Így kitűnő, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú desszert vagy uzsonna készíthető belőle: két mandarin alig 50 kcal energiát tartalmaz! A mandarin, mint általában a citrusfélék, kitűnő pektinforrásnak tekinthető. Ezek az oldható rostok azonban a héjban koncentrálódnak (és az esetlegesen a gyümölcsben található magokban), így tehát a gyümölcs fogyasztásakor nincs semmiféle tápértékük!


Mangó

Története


Indiából − ahol több mint 4000 éve termesztik − indult világhódító útjára: az időszámítás előtti századokban már ismerték egész Ázsiában, a X. században az araboknak és a perzsáknak, majd a XV−XVI. században a portugáloknak köszönhető továbbterjedése. Európába az 1700-as években angol utazók hozták a „keleti gyümölcsök királyát”. Ma már Ázsián kívül a Földközi-tenger vidékén, Afrikában, Dél-, Közép- és Észak- Amerikában is termesztik: 40 méter magasra is megnőhet, és évszázadokig él. Az ültetvénynövények általában 10-15 méteresek. Indiában a mangó az esküvők elmaradhatatlan kelléke, a szerelem szimbóluma, és állítólag segíti a gyermekáldást. Számos hindu szertartásban megtalálható, Brahma isten jelképe, ágait, fáját halotti máglyákhoz használják, virágja a Síva-istentiszteleteken is szerepel, a gyümölcs örök múzsája a költészetnek. Buddha híres pihenőhelye is egy mangóliget volt.

Hogyan válasszunk?

Vásárlása nehéz, mivel éretlenül szedik, még kemény, amikor a boltokba kerül, az érettebbek héja megtapintva kissé benyomódik, ekkor a legfinomabb, illata ilyenkor intenzív, fűszeres (túléretten émelyítő). Az érett gyümölcs élvezeti értéke néhány napig hűtőszekrényben nem romlik.

Hogyan tároljuk?

A már érett mangót tartsuk hűtőszekrényben. Az éretlen, kemény mangót érleljük szobahőmérsékleten.

Hogyan készítsük elő?

Lapos, szőrös, nagy, kagyló alakú magját elég nehéz kiszedni, ezért a mangót mélyen bevágva először fejtsük le a magról, aztán a gyümölcshúst négyzethálósan beirdalva (bevagdosva) fordítsuk ki a héjánál fogva!

Hogyan főzzük?

Felhasználása érettségétől is függ. Az éretlen mangó salátába (ajánlatunk: narancs, alma, körte, mangó, szőlő, ananász keveréke) vagy savanyúságnak is finom, megpárolva zöldségként fogyasztják. Az érett gyümölcs használható fel a legszélesebb körben: krémmé pépesítve adhatjuk süteményhez, tortához, bólét vagy fagylaltot ízesíthetünk vele, gyümölcslét, turmixot, párolva kompótot, befőzve lekvárt készíthetünk belőle, szeletelve és szárítva aszalt gyümölcsként is eltehetjük. Sült húsokat is nagyon jól kiegészít.

Néhány praktika

Ha a magot elültetjük, lehet egy szép mangófánk. Sokan altató helyett mangót fogyasztanak. A mangó levele mérgező lehet.

Felhasználási javaslat

Ázsiában szárítva, őrölve fűszernek is használják; sok indiai család mindennapi fűszermártása a mangócsatni. Sajtok és húsok jó kiegészítője, sonka, lazac, rák vagy (főként szárnyas) sültek, wokban készült keleti ételek mellé kiváló. S ha egy kis mangópürét pezsgővel felöntesz, finom koktélt kapsz, a mangótequila (fél mangó, 5 cl tequila, 1 cl citromlé, tálaláshoz jég, mentalevél) pedig bolondító.

Miért ne?

Szuper mangósalátát készíthetünk, ha 2 mangót összekeverünk apróra vágott mentalevelekkel, egy maroknyi dióval, egy kis apróra vágott vöröshagymával, és nyakon öntjük 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál méz és 1 evőkanál fehérborecet keverékével.

Ismerjük meg jobban!

Többnyire ovális, tojásdad alakú, a színe fajtától függően éretten is lehet zöld, sárga, narancssárga, piros és vörös, illetve ezek a színek foltokban is megjelenhetnek egyetlen gyümölcsön. Nagy méretbeli különbségek vannak az egyes fajták között - a szilvanagyságútól a többkilós termésig. Nálunk általában 20-60 dekás gyümölcsök kaphatók. A csonthéjas gyümölcs húsa sárgás-narancssárgás, édes, az őszibarack és az ananász fura, fűszeres ötvözete. Gyógyító hatását a hinduk sokféle módon kihasználták: kiválóan gyógyítja a gyulladásokat, a levélfőzettel az indiaiak torok-, mandulagyulladás vagy fogfájás esetén öblögetnek, de asztmánál és hörghurutnál is hatásos, a levelek égetésekor keletkező füst torok- és légcsőbántalmakra jó, a levelek hamuját égési sérülések kezelésére használták, illetve szemgyógyszerek alapanyagául is felhasználták. Mivel az érett gyümölcsben sok a C-vitamin, a skorbut ellen véd, de a kolera- és pestisjárványok idején éretlen, megsütött, cukrozott terméseket fogyasztottak, sőt testüket is a gyümölccsel kenegették. A belső termésfal pörkölve és őrölve reuma, himlő, hasmenés és bélférgek ellen még ma is használatos Ázsiában. A szárított virág és a kéreg vérhas gyógyítására hatásos, az utóbbi reuma ellen is alkalmas. A fa puha, világos színű: bútorokat készítenek belőle. Vigyázat: a mangó allergént tartalmaz, arra érzékenyeknél főként bőrkiütés jelentkezhet!

Élelmezési ismeretek

Tápértéke szénhidráttartalma miatt jelentős, energiatartalma 100 grammban 245 kJ/59 kcal. Mégsem hizlal, mert emésztést segítő ballasztanyagokat tartalmaz. Élelmi rostban gazdag, 83 százaléka víz, A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban gazdag. Az ásványi anyagok közül a kálium és a magnézium nagyarányú jelenléte jellemzi, kalcium-, foszfor-, nátrium- és vastartalma is jelentős. Jótékony hatással van a szívre, segíti a vérképzést, óvja a bőrt, védi a szervezetet a káros szabadgyököktől, antibakteriális, immunerősítő, rákmegelőző, antioxidáns és vízhajtó hatású, méregtelenít. Még a hajápolásban is használják, balzsam alkotóelemeként. A mangó virágai sűrű, édes mézet adnak, de magát a virágot is meg lehet enni!

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Kígyós Sándorné Katalin üzente 13 éve

Álmomban sem jutott volna eszembe,hogy a hagymát és a málnát együtt használjam!Mindig tanul az ember.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Köszönöm szépen, most már tudom, honnan származik a Klementin.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kovácsné Terézia írta 5 napja a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Köszönöm.

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

229-230_2190876_4142_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

226-227_2190875_3346_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

237-239_2190874_8343_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

219_2190873_8953_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

218_2190872_6086_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

233-234_2190871_5697_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

220-221_2190870_7085_s

Garáz József írta 1 hete a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Szép!

Kovácsné Terézia 1 hete új képet töltött fel:

Tulipan_2190828_9993_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu