Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | Abi Karam Samirné Marika | 3 hozzászólás
Mángold
Története
Ázsiában
több ezer éve termesztik. Igen régi kultúrnövényünk, a 17. századtól
széles körben termesztették itthon is. Őse valószínűleg a vadon termő
tengeri répa, rokona a cékla és a sárgarépa is.
Hogyan válasszunk?
Itthon
kétféle mángoldot termesztenek: a spenóthoz hasonló kinézetű levél vagy
metélőmángoldot, valamit a száráért termesztett bordás mángoldot,
melyet könnyű felismerni vastag piros (esetleg fehér vagy sárga)
levélnyeléről. Előfordulnak köztes fajok, melyeknél mind a levélnyél,
mind a levéllemez erőteljes, ilyenkor a két részt két különböző ételhez
készíthetjük el. Fajtafüggő, hogy levelei sötét vagy világoszöldek-e. A
levélnyél akár 10 cm széles, a levél 50 cm magas is lehet.
Hogyan tároljuk?
Hűtőben
néhány napig tartható el. Kicsit meghosszabbíthatjuk a tárolást, ha
nedves konyharuhába csomagoljuk vagy műanyag dobozba tesszük a megmosott
leveleket. Blansírozzuk a leveleket lobogó vízben 3 percig,
csepegtessük le, majd nejlonzacskókba adagolva tegyük a fagyasztóba.
Megfőzve is jól bírja a fagyasztást.
Hogyan készítsük elő?
Folyó
vízben alaposan mossuk meg és csöpögtessük le. Ha a középső eret ki
szeretnénk venni, hajtsuk félbe a mángoldot és húzzuk le róla a zöld
részeket. A zöld levelet a spenóthoz hasonlóan, a levélnyelet a
spárgához vagy a rebarbarához hasonlóan is elkészíthetjük. A levélnyelek
hosszabb főzési időt igényelnek.
Hogyan főzzük?
Zöld
leveleit a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el. Gyakorlatilag minden
olyan ételhez remek, amit spenóttal készítünk. Keverhetjük
zöldsalátákhoz nyersen is.
Néhány praktika
Kis
fokhagymás vajon megpárolva, tejszínnel a levélmángold kiváló körete
halaknak, húsoknak. Burgonyával is keverhetjük. Vannak, akik kirántják a
leveleket.
Felhasználási javaslat
Kínai
kel, spárga, rebarbara, ezeket mind helyettesíthetjük a mángold ropogós
szárával. A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is
készíthetünk a rebarbarához hasonló módon.
Miért ne?
A
levélnyélből kis előfőzés után készülhet saláta, de ha köretet ennénk,
főzzük meg a mángoldszárat, és lecsöpögtetés után forgassuk át
fokhagymás vajon.
Ismerjük meg jobban!
Levélmángold,
bordás mángold, salátarépa, fehér cékla néven is találkozhatunk a
mángolddal. A répafélék családjába tartozó díszzöldség. Fehér, lila vagy
piros levélnyele vastag, levele húsos, sötétzöld, igazán dekoratív
zöldségféle, finom és egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara
tulajdonságait.
Élelmezési ismeretek
Alacsony
energiatartalom és magas rostarány jellemzi. K-vitamin tartalma erősíti
a csontozatot. Szerves savtartalma miatt élénkítő hatású. Gazdag
A-vitaminban. C-vitamin tartalma a paradicsoménál is magasabb. Nagy
pektintartalma miatt könnyen emészthető. Viszonylag kevés kártevője és
betegsége ismert, így nem igényel vegyszeres kezelést a termesztése.
Meggy
Története
A
meggyet a görögök már több ezer éve ismerik, de az ókori rómaiak és
perzsák is kedvelték. Ősidők óta elterjedt. Származási helye Eurázsia.
Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, ezt bizonyítja, hogy a meggy
az egyetlen finnugor eredetű gyümölcs szavunk, a többi gyümölcsünk a
bolgár, szláv és török nyelvekből kölcsönzött. Itthon a 17. századig a
vadmeggy volt ismert, majd következett a spanyolmeggy és a cigánymeggy.
Számos helyiségnév (Meggyaszó, Somogymeggyes) és családnév (Meggyesi,
Medgyes) bizonyítja, hogy régóta kedvelt gyümölcs hazánkban. Európában
is csak a 15-17. századtól terjedt el.
Hogyan válasszunk?
Fényes,
ép szemeket érdemes választani. Ha sérült szemeket találunk közte,
válogassuk ki, majd az épeket azonnal fogyasszuk. A meggy nem utánérő,
éretlenül ne vegyünk belőle.
Hogyan tároljuk?
A
fénytől védett, szellős, hűvös helyet kedveli. Az érettség fokától
függően akár egy hétig is tárolhatjuk a hűtőben. Mélyhűthető, de a
leginkább befőtt és lekvár formájában tartósíthatjuk.
Hogyan készítsük elő?
Csak meg kell mosni, lecsöpögtetni, és már ehetjük is.
Hogyan főzzük?
Készülhet
belőle meggyleves, kompót, gyümölcslé. Tehetjük gyümölcsturmixokba,
gyümölcssalátákba. Ismerjük a meggyszószos marhahúst, valamint húsokat
is megtölthetünk vele, de lassú tűzön együtt is sülhet más gyümölcsökkel
és húsokkal. A legtöbb meggyet süteményekben, édességekben fogyasztjuk,
kihagyhatatlan a meggyes pite és a meggyes rétes, de a mákkal is nagyon
jól harmonizál.
Néhány praktika
A
meggyfolt szódabikarbónával, tejjel tisztítható. A fa kicsorgó
gyantáját a népi gyógyászat görcsoldóként használta. A meggymagot ne
dobjuk ki, inkább gyűjtsük össze, és töltsük párnába. Jól szellőzik, és
alátámasztja a nyakat. Lenzsákba töltve melegítőzsákként is
használhatjuk, miután a sütőben jól felmelegítettük. A zsákocskát
hűthetjük, is és enyhíthetjük vele a sebek vagy csípések okozta
fájdalmat.
Felhasználási javaslat
Bor
és tea is készíthető belőle. A meggy levelét régen dohány helyett
használták. A meggy szárából tea készíthető, mely a szívműködésre, a
vérnyomásra is pozitív hatással van, sőt még fogyaszt is. Meggymézet is
lehet vásárolni.
Miért ne?
A
meggylevest bolondíthatjuk kókuszereszelékkel. Ha egy kis vörösbort
teszünk a meggylekvárhoz, épp mielőtt levennénk a tűzről, kicsit
pikánsabbá tehetjük a megszokott ízeket. Készíthetünk fűszeres
meggychutneyt. 2 kiló meggyet magozzunk ki, tegyük lábosba, és adjunk
hozzá 2 nagy fej felkockázott vöröshagymát, 10 dkg mazsolát, 30 dkg
cukrot, 3 dl gyümölcsecetet, néhány szál rozmaringot vagy bazsalikomot,
egy kis darab gyömbért reszelve és egy kis sót. Főzzük egy órán át.
Forrón töltsük tiszta üvegekbe, majd azonnal zárjuk le őket, és
fordítsuk meg legalább 5 percre. Hűvös, száraz helyen tároljuk, tálaljuk
sült húsokkal, rizses ételekkel. Ha szeretjük a csípőset, tehetünk bele
chiliport vagy erőspaprikát is. Hidegtálak, desszertek díszítéséhez
tegyünk el száras rumos meggyet. Az érett meggyet cukkorral és rummal
kell üvegekbe zárnunk.
Ismerjük meg jobban!
Savanyú
cseresznyeként is ismerjük. A meggy latin neve Prunus cerasus. A
rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, így rokona nemcsak a
cseresznye, de az almafélék, a barack és a szilva is. Fehér színű, apró
virágai áprilisban nyílnak. Nyár elejétől érik, csonthéjas termésű,
bordó színű. Leve erősen fest. Legismertebb fajtái a Meteor, a Csengődi
csokros, a Favorit, a Pándy meggy, a Kántorjános, a Debreceni, az Érdi
bőtermő és az Újfehértői fürtös. Meggytermesztésben Oroszország és
Lengyelország vezet, Magyarország pedig világszerte elismerten kiváló
minőségű fajtáival a hetedik helyen áll. A magyarok évente mintegy 5 kg
meggyet fogyasztanak fejenként, ezzel a világ élvonalába tartozunk. Egy
meggyfa évente 10-70 kg termést biztosít. A meggyfa kemény, színes fája
értékes bútoralapanyag.
Élelmezési ismeretek
100
gr meggy energiatartalma 213 kJ/51 Kcal. 85%-a víz. C-vitamin-tartalma
12 mg/100 gramm. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Vasat,
kálciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek
működését. Emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása
esetén tapasztalhatjuk. Vízhajtó, serkenti a veseműködést, segíti a
vitaminok felszívódását. Nagyon sok A-vitamint és szerves savat
tartalmaz. B- és C- vitaminban is gazdag, antioxidánsként ismerjük.
Vérszegénység ellen is kiváló.
Öszibarack
Története
Az
őszibarack nagyon hosszú utat tett meg, mielőtt elérkezett a mi
vidékeinkre: vadon termő formájára Krisztus előtt öt évszázaddal
Dél-Kína területéről vannak adataink, s innen vándorolt nyugatra.
Vándorlása során először Perzsiában honosodott meg, itt kapta a "Prunus
persica" nevet, majd útját Arábia, Mezopotámia s Egyiptom felé
folytatta. Egyiptomban a csend istenének, Harpokratésznek lett
szimbolikus gyümölcse. A rómaiak már öt őszibarack-fajtát különböztettek
meg, s néhány évszázad alatt egész Európában népszerűvé vált. A XV., s
főként a XVI. századtól az őszibarack-termesztés európai központjává
Franciaország vált.
Hogyan válasszunk?
Ha
finom őszibarackot akarunk vásárolni, ezt csukott szemmel, s tágra
nyitott orrcimpákkal tegyük! Ha a gyümölcsot finoman megnyomjuk, az
érett őszibarackhúsnak lágynak kell lennie. Egy másik előítélet sem
állja meg a helyét: sokan még mindig azt tartják, hogy a fehér húsú
őszibarack aromásabb, mint a sárga húsú. A gyümölcshús színe (fehér,
sárga, sőt vörös is) bizonyos pigmentek jelenlététől függ, amelyeknek
semmilyen hatása sincs az őszibarack minőségi jellemzőire, mint például
az íz vagy a textúra.
Hogyan tároljuk?
Az
őszibarack és a nektarin érzékeny gyümölcs: ha nem kemény
tárolóedényben szállítjuk, tegyük a kosár tetejére! Ha tehetjük, az
őszibarackot ne hűtőszekrényben, hanem inkább hűvös helyen, egy tálban
tároljuk!
Hogyan készítsük elő?
Főzhetünk
belőle kompótot, vagy akár le is fagyaszthatjuk. Ebben az esetben
vágjuk őket ketté, távolítsuk el a magot, s rakjuk zacskókba – így
kilenc hónapon át élvezhetjük isteni aromájukat.
Hogyan főzzük?
Az
elkészítés módja és ideje attól függ, milyen célra kívánjuk
felhasználni őket. Ha köretként akarjuk tálalni, a sütés végén
serpenyőben 6, sütőben 8 percre adjuk hozzá a készítendő ételhez.
Mikrohullámú sütőben 3-4 perc alatt is remek lekvár készíthető belőle.
Egy kis cukor hozzáadásával azonban vajon megpirítva is (esetleg egy
csipetnyi bors hozzáadásával, amitől íze pikánssá válik) fenséges
csemege. Posírozhatjuk, sőt cukor- vagy mézszirupban 4-5 percig
kandírozhatjuk is ezt a sokoldalú gyümölcsöt.
Néhány praktika
Ha
szeretnénk az őszibarack héját könnyen eltávolítani, 30 másodpercre
mártsuk lobogó vízbe, majd tartsuk hideg folyóvíz alá. Hámozás után
locsoljuk meg egy kevés citromlével, így megőrizhetjük szép színüket.
Felhasználási javaslat
Jégkrém:
1 kg őszibarackot turmixoljunk le fél doboz cukrozott sűrített tejjel
vagy 15 dkg cukor és 2,5 dl tejszín keverékével, adjunk hozzá
citromlevet és reszelt citromhéjat, majd tegyük fagylaltgépbe. Ital: ha őszibarack-turmixot készítünk, mixeljünk össze apróra vágott gyümölcsöt jégkockákkal, tejjel és néhány csepp rummal. A koktélhoz turmixoljunk össze őszibarack-darabokat narancslével, gránátalmaszörppel és fehér rummal. Posírozott őszibarack:
Főzhetjük a gyümölcsöt édes borban, juharsziruppal elkevert konyakban
vagy cukros, esetleg mézes, zöld citrommal, mandulatejjel, vagy
különféle fűszerekkel (vanília, gyömbér, levendula) ízesített szirupban.
Az így elkészített barackot aztán meglocsolhatjuk mézzel, karamellel,
csokoládéval. Csőben sütve:
A félbe vágott barackokat töltsük meg tojás sárgája, őrölt mandula és
darált vajas keksz (vagy püspökkenyér, macarons, pisztácia) keverékével,
majd negyed órára tegyük a sütőbe.
Miért ne?
Salátában
Eredeti zamatú salátát kapunk, ha összekeverünk egy adag grillezett
zöldpaprika-csíkot és néhány vékonyra vágott őszibarack-szeletet, és az
egészet leöntjük fűszerpaprikával ízesített vinegret-szósszal. Kevert
saláta Mentaleveleket, cseresznyét, vékony szeletekre vágott
őszibarackot öntözzünk meg olívaolajból, citromléből készült, borssal és
édesgyökérrel ízesített mártással.
Ismerjük meg jobban!
A
köztudatban elterjedt az a téveszme, amely szerint a nektarin (amit
egyébként gyakran összekevernek a kopaszbarackkal) az őszibarackfa és a
szilvafa (vagy a sárgabarackfa) keresztezéséből jött létre. Az
őszibarackfa nagyon változatos formát ölthet: egyesek bíborszínű
leveleket hoznak, mások akár dupla virágokat. Így a gyümölcsök alakja is
sokféle lehet (lapos, hosszúkás, piros húsú), és héjuk is különbözhet
(lehet bársonyos, vagy akár teljesen kopasz is, mint a nektarin vagy a
kopaszbarack esetén). Ez a két utóbbi gyümölcs abban tér el egymástól,
hogy a hús a magtól mennyire válik külön. Az őszibarack, a nektarin és a
kopaszbarack tehát egyaránt az őszibarackfa gyümölcse, és ehhez nem
volt szükség semmiféle emberi beavatkozásra. Az egyes változatok mindig
is léteztek. A lilás húsú őszibarack szintén nem keresztezés útján jött
létre. Ezt a jellegzetes színéről könnyen felismerhető változatot, amely
kedvelőit szeptemberben és októberben örvendezteti meg zamatos
gyümölcseivel, Franciaországban főként a Lyon környéki dombokon és a
Rhône völgyében termesztik
.
Élelmezési ismeretek
A
nyári szezon sztárjának számító, frissítő őszibarack alacsony
kalóriatartalmú gyümölcs (alig 40 kcal/ 100 g). Kitűnő szomjoltó, és
mégsem viszünk vele a szervezetbe túl sok cukrot. Gazdag C-vitaminban (7
mg/100 g, tehát egy átlagos méretű barack 8-10 mg-t tartalmaz) és
A-provitaminban (ez főként a sárga húsú változatokra jellemző: 0,5-1
mg/100 g). A kellően érett barack illatos, zamatos és könnyen
emészthető. Rostjai ilyenkor különösen zsengék és még az érzékeny
fogyasztók és a kisgyermekek szervezete is jól tolerálja. Az őszibarack
aromája számos, többé-kevésbé illékony vegyület keverékéből alakul ki.
Több, mint nyolcvanat sikerült azonosítani, főként laktonokat,
aldehideket, ketonokat, terpéneket. Röviddel a teljes érettség előtt
hirtelen megemelkedik ezeknek az aromás összetevőknek a koncentrációja,
és az őszibarack csak ekkor nyeri el jellegzetes illatát. Ha túl korán
szedik le, a hirtelen koncentráció-emelkedés nem történik meg, és a
gyümölcs alig illatozik. Viszont ha a barackot röviddel a beérés előtt
szedik, és úgy 18 fokon tárolják, néhány nap alatt kialakulnak ezek a
összetevők (a 8 fokon történő tárolás jelentősen fékezi az aromás
anyagok megjelenését). Az őszibarack festékanyagai két típusba
sorolhatók. Egyrészt megtaláljuk a gyümölcsben a karotin-vegyületek
csoportjába tartozó xantofillineket, (mint pl. az A-provitamin), amelyek
a barack húsának narancsos színét biztosítják. Másrészt kimutathatók a
gyümölcsben polifenol-vegyületek, azaz antociánok és flavonoidok is.
Ezek az élénkpiros pigmentek bőségesen megtalálhatók a magház körül
elhelyezkedő színes húsban. A flavonoidok P vitamin tulajdonsággal
rendelkeznek, tehát elősegítik a C-vitamin hatását és védik a
hajszálereket.
|
|
Kovácsné Terézia 1 hete új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
M Imre írta 2 hete a(z) Csevegjünk!!! fórumtémában:
Szendőfi 23 perces filmjében jól összefoglalja, hogy milyen ...
Kovácsné Terézia 2 hete új képet töltött fel:
Garáz József 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!