Kivi: Mi fán terem a húspuhító?
Megszoktuk,
hogy néhány különc kivételével a legtöbb gyümölcs fán terem. A kivi is
különc, nem létezik kivifa. A kivi növény az erkélyen is elfér, és még
gazdag terméssel is jutalmaz, ha befogadjuk...
Ismerjük meg!
A kivi bokros, eredendően kétlaki, több méteres hajtásokkal rendelkező
kúszónövények, pontosabban a nőivarú növények gyümölcse. Botanikai
értelemben több, mintegy negyven fajról van szó. A nálunk ismert és
kapható kivi az Actinidia deliciosa vagy az Actinidia chinensis
bogyója, de fogyasztható az A. arguta és A. kolomikta gyümölcse is,
amelyek apróbb szeműek, nem szőrös héjúak. Ezeket kopasz kivinek vagy
japán egresnek is hívják.
A kivik őshazája Kína, pontosabban Dél-Kína, ahol régóta számon tartott
kultúrnövények. Ott jang taonak nevezik. Hogy miért is hívják nálunk
kivinek, arra még majd visszatérünk.
Éretten ovális, nagy tojásnyi, 5-6 cm átmérőjű, 60-120 grammos
nagyságot elérő barna szőrös héjú és üde zöld belsejű termése van. A
zamatos, lédús bogyók édeskés, mégis enyhén savanykás íze és állaga
leginkább talán az eperhez hasonlítható. Akkor érett és finom, ha héja
ujjunkkal benyomható, és az érett őszibarackhoz hasonlóan puha.
Mákszerűen apró fekete magjai úgynevezett magkoszorút alkotnak, minden
további nélkül ehetők.
A hozzánk érkező nagy szemű kivit importáljuk. Új-Zélandról júliustól
októberig szállítják, de Dél-Európában is megterem, s csaknem egész
évben kapható a hazai gyümölcsösöknél.
Miért jó?
100 g kivi mindössze 40 kalóriát, 100-250 mg C-vitamint, A-, D- és
E-vitamint is tartalmaz. Egy-két szem kivi napi A- és C-vitamin
szükségletünket is fedezheti. Különösen gazdag vasban és káliumban,
fontos szelénforrás.
A nálunk kapható kivinek szőrös, nem túl kívánatos a héja, nehezen
tisztítható, mosható meg, ezért bár ehető volna, nem szoktuk
elfogyasztani. Egyébként flavonoid antioxidánsokat rejt. Magja viszont
hasznosul, rengeteg alfa-linol-savat és omega-3-zsírsavat tartalmaz.
A kivinek enyhe hashajtó hatása lehet. Pontos okát nem tudjuk, lehet,
hogy pusztán növényi rostjainak összetételében keresendő.
A nyers kiviben található actinidin egy fehérjebontó enzim. A papainhoz
hasonló proteáz. A sütés-főzésben hasznunkra lehet, nemsokára megtudjuk
miért. Ugyanakkor egyeseknél allergénnek bizonyul. Leginkább azok
válhatnak rá érzékennyé, akik az ananászra, papayára vagy latexre
allergiásak.
Hogyan fogyasszuk?
A kivit legegyszerűbb nyersen enni. Az igazán finom, érett kivi, már
annyira puha, hogy nehéz hámozni, elvileg nem is kell, mert a héja is
ehető. Ki lehet viszont kanalazni a héjából, vagy néha egyszerűen le
lehet húzni róla a barna szőrös héjat. Kicsit megcitromozva még
pikánsabb üde íze lesz.
Kerülhet joghurtba, gyümölcssalátába is. Kellemes enyhe íze akkor
érvényesül legjobban, ha eperrel, szamócával, banánnal, esetleg
őszibarackkal elegyítjük. A szabályos kockákra vágott gyümölcsöket
elkeverhetjük kevés mézzel, esetleg rummal. Tejszínt folyékonyan és
habbá verve is adhatunk hozzá. Ha még diódarabokat is teszünk a
salátába, nem csak színpompás, de igazán fenséges desszertet kapunk. S
mindezt gyorsan, sütés nélkül!
Az érett kiviből fagylaltot is érdemes csinálni.
Kiválóan alkalmas mindenféle édesség díszítésére, mert nem oxidálódik,
nem barnul, puhul meg. Arra azonban figyelni kell, hogy a nyers kiviben
lévő actinidin a fehérjéket idővel bontani kezdi. Így a tejet, tejszínt
és a cukrászatban használt zselatin kollagénjét is, ami aztán
elfolyósodik. Emiatt felhasználásakor némi bosszúságot okozhat, mivel
nem fogja a gyümölcskocsonya. Melegítéssel az enzim inaktiválható, a
fehérjebontás és az ételek elfolyósodása megelőzhető.
Actinidin fehérjéjének köszönheti húspuhító tulajdonságát is, ami
kifejezetten előnyös. Az elkészítendő húst sütés előtt áztassuk nyers
kivi levébe vagy a kivi pürésített gyümölcshúsába, mintha pácba
tennénk. Az így előkészített hússzeleteket csak sütés után sózzuk, vagy
fűszerezzük.
Nálunk kevésbé ismert, hogy a kivi húsok mellett szószként vagy az
aszalt gyümölcsökhöz hasonlóan felhasználva is kiválóan megállja a
helyét, legyen az szárnyas, sertés, marha, hal vagy vadhús.
Remekül eltartható. Ki gondolná, hogy 0°C körüli hőmérsékleten akár fél
évig is jól eláll! Éretten hűtőszekrényben jól tartható akár egy hétig
is. E tulajdonságát kihasználva biztonsággal szállítják a tengeren
túlról, ahonnan aztán sokszor - olykor bosszúságunkra - még éretlenül,
kőkeményen érkezik. Nejlonzacskóban szobahőmérsékleten pár nap alatt
beérik. Etiléngázt termelő, érett almával összezárva egy nap alatt is
hajlandó finomra puhulni.
Az érett kiviből bort lehet erjeszteni.
Tippek, tanácsok
Actinidinje allergén lehet, különösen gyerekeknél szájüregi és
szájkörnyéki viszketéssel, irritációval, tüsszentéssel jelentkezhet.
Gazdag lombjával magyar kertek, sőt teraszok kedvelt dísz- és
haszonnövényévé is válhat. Annál is inkább, mert több növénytermesztő
foglalkozik különbözős kisebb-nagyobb gyümölcsű konténeres és cserepes
kivik forgalmazásával. Igen jól alkalmazkodik őshazájától eltérő
klímájú helyekhez is, igaz ilyenkor termése apró maradhat. Mivel a kivi
eredetileg kétlaki, hím és nőivarú növényt is be kell szerezni, és majd
csak a női ivarún lesz termés. A beporzásra elegendő egy hím növény,
ami - mint a kakas a baromfiudvarban - több, mintegy nyolc termős kivit
tud ellátni virágporral. Újabban szerencsére vannak oltással
"párosított" egylaki és önbeporzós, vagy egyszerűen egy cserépbe
ültetett hím és női növények is, amelyek a magyar kivitermelőknek is
sok sikerélményt, azaz bő termést hozhatnak. Utóérő gyümölcs lévén
nálunk is megérik, csupán arra kell figyelni, hogy a fagyok előtt le
kell szedni. A saját kivi végül biztos édesebb lesz, mint a bolti.
Egyetlen tőről évente 10-20 kg termést is lehet szedni.
A szőlőhöz hasonlóan nevelkedik, de eredeti szubtrópusi őserdei
lakóhelyére jellemzően a nyári tűző napra, forróságra és a téli fagyra
érzékeny. A félárnyékos helyet kedveli, ahol aztán 6-8 méter magasra is
felfut, lugassá is fejlődhet. A megerősödött növények gondozása már
majdhogynem egyszerűbb, mint a szőlőé. A növények három évesen
fordulnak termőre.
Érdekességek
A nálunk piacon kapható kivi, azaz az Actinidia deliciosa Kína déli
részéről, a Jangce vidékéről származik, ahol jelenleg is vadon
tenyészik. Kína nemzeti gyümölcse. Innen 1906-ban egy kínai missziós
iskolába látogató hölgy, Isabel Fraser vitte magját Új-Zélandra, ahol
aztán Hayward Wright nemesítette ki ma leginkább tenyésztett változatát
1924 körül. Nevét a fajta ma is őrzi. Európában a múlt század elején,
1900 táján jelent meg. Az 1950-es években kezdték az USA-ban
forgalmazni, csakhogy akkor még kínai köszméte néven volt ismeretes,
ami a hidegháború idejében nem csengett jól. Ráadásul azért sem volt
szerencsés választás, mert bizonyos gyümölcsök, így bogyósokat is magas
importvámmal sújtották. Ezért 1959-ben a gyümölcsöt exportáló egyik
legnagyobb cég tulajdonosa az újzélandi kivi madárról kapott névre
keresztelte át. Nálunk alig 20 éve jelent meg a kereskedelemben, de
gyorsan meghódította a magyar fogyasztókat.
Kommentáld!