Az emberi test jelentős részben- felnőtt korban
átlagosan 60%-ban- vízből épül fel.
Éppen ezért a folyadékháztartás
egyensúlyának minden életszakaszban kiemelt jelentősége van.
Gyermekkorban még
ennél is fontosabb tényező, hiszen a víz a gyermekek testének 70 %-át is
kiteheti.
Már a magzat méhen belüli fejlődése is csak kifogástalan
vízellátottság mellett optimális.
Mit okozhat a folyadékhiány
gyerekkorban?
|
A
folyadék-anyagcserének csecsemőkorban számos jellegzetessége, érzékeny
pontja van. Ezek közül a könnyen kiszáradáshoz vezető csecsemőkori
hasmenés áll a tudományos kutatások állandó középpontjában. A másik
oldalon a csecsemők, kisgyermekek és gyermekek esetén a vízmérgezés
(intoxikáció) néhány kivételtől eltekintve csak ritkán fordul elő. A
folyadékegyensúly érzékeny indikátora, az alacsony szérum nátriumszint
(hiponatrémia) áll egyes szakértői vélemények szerint a kisgyermekkori
lázas görcsrohamok hátterében. Egyre bővülnek ismereteink a
folyadékfogyasztási szokások rögzülésével kapcsolatban is, melyek gyökerei
a növekvő számú bizonyítékok alapján a kisgyermekkorra nyúlnak vissza.
|
A táplálkozási ajánlások folyadékfogyasztásra
vonatkozó része egy általában javasolható napi mennyiséget
határoz meg, azonban
az egyénre szabott táplálkozási konzultáció során az adott gyermek igényeit is
figyelembe
vevő ajánlást fogalmaznak meg.
Amegfelelő folyadékpótláshoz a
megfelelő mennyiségben bevitt ízesítetlen víz járul hozzá
leginkább.
Szervezetünk számára a víz nélkülözhetetlen, és
bár testünk az ételek metabolizmusával
képes előállítására, mégis ez a mennyiség
nem elegendő, így szükséges a folyadékbevitel.
Abban az esetben, ha a
rendelkezésre álló víz mennyisége, vagy minősége nem
megfelelő, egészségi
problémák léphetnek fel.
Ez jelentős gondot okoz, ha az illetőnek például
hasmenése van, vagy
dehidratált (kiszáradt). Komoly veszélyt jelent a
szennyezett víz és a szegényes
higiénia, valamint az ezzel kapcsolatos
fertőzések, és ez különösen igaz a harmadik
világbeli országokra. Gyermekkorban
a hasmenéses megbetegedésekre fokozottabban
kell figyelni, és gondoskodni kell a
megfelelő folyadékpótlásról.
Milyen (ásvány)vizet
igyunk?
|
Ha ásványvizet szeretnénk vásárolni, tanulmányozzuk a címkén
feltüntetett adatokat (kalcium, magnézium, fluorid, jodid tartalom), hogy
"drágább"
pénzen ne palackozott ivóvizet vegyünk.
Ha a címkén nem
szerepelnek ilyen adatok - ma már elég bő a választék - válasszunk
más ásványvizet!
Mérsékelt (500-1500 mg/l) ásványianyag-tartalmú
vizek
ivóvízként való fogyasztás szempontjából a legjobb vizek, amelyeket
korlátozás nélkül bárkinek lehet ajánlani, mivel kedvező összetételű,
garantált minőségű, tiszta természetes vizek pl. az Óbudai
Gyémánt. Közepes (100 1500 mg/l) ásványianyag-tartalmú a
Harkányi,
Kerekdombi ásványvíz is korlátlanul fogyasztható. A Kristályvíz
is
a közepes ásványianyag-kategóriába tartozik, de fluortartalma miatt
fogyasztása korlátozott. Jelentős (1500-3000 mg/l)
ásványianyag-tartalmú például a Harmatvíz, a
Balfi, Apenta, Kékkúti,
Mohai Ágnes. Ezek fogyasztása mennyiségi
korlátozás alá esik. Igen nagy
(3000000 mg/l) ásványianyag-tartalmú
a Bükki, Borsodi ásványvíz,
amelyek rendszeres fogyasztása nem ajánlott. Fontosnak
tartjuk kihangsúlyozni, hogy hazánkban a vezetékes
vizek 70%-a
kifogástalan ivóvíz és további 20%-a egészségkárosodás
veszélye nélkül
fogyasztható, mindössze 10% ahol bizonyos
mértékű veszély fennállhat. A
hagyományos értelemben vett
ásványvizek nagy része csak korlátozásokkal
ajánlható a
biológiai vízigény fedezésére. Szakmai szempontból nem
indokolt miszerint a vezetékes víz helyett palackozott
vizet ajánlatos
fogyasztanunk, ez inkább a vezetékes víz
minőségével szembeni kifogások
felnagyítása, amely a
reklámfogások közé sorolható. Forrás:
www.elelmezesvezetok.hu
|
Összességében kiemelendő, hogy a folyadékbevitelre
(mennyiség és minőség)
külön figyelmet kell szentelni a gyermekek esetében, ha
nem kér a gyerek, akkor
is kínáljuk neki a folyadékot, hiszen a játék közben
egyszerűen elfelejthet inni.
Mit ihatunk még?
Szerző/Forrás: Magyar Dietetikusok O.
Szövetsége
|
Kommentáld!