Hogyan vegyünk kiváló minőségű zöldséget a
piacon?
Kezdő háztartás-vezetőnek elméletben nem probléma a bevásárlás, a
gyakorlatban viszont váratlan akadályok merülhetnek fel. Itt van mindjárt
a zöldség-gyümölcs kérdése, hogy piacon jó-e venni, vagy a megaáruházban
előrecsomagolva?
Én mindenképp a piacot ajánlanám, a dörzsölt
háziasszonyok is erre esküsznek, miután néhányszor csúnyán ráfaragtak a
műanyagtálcán még magát szépnek mutató áruval a szupermarketben. Persze a sarki
kispiszkos vegyesboltban fonnyadozó pár szál zöldség sem a legcsábítóbb, szóval
mégiscsak a piacra kell menni.
Jó, de mikor?
Ki a fene akarja
a szombat délelőttjét azzal tönkrevágni, hogy tolakodik a sok szöszmötölő
nyugdíjas meg üvöltöző gyerek között? Arról nem is
beszélve, hogy 11 előtt már rég le kellene tudni az
egészet, azaz hajnalban kell felkelni.
Messzebbről közelítve az aktivitásra célszerű olyan
munkahelyet tartani, ahol rugalmas munkaidő van, vagy piac a közelben. Előbbi
esetben csütörtökön vagy pénteken reggel, munka előtt a háztartáshoz közeli
csarnokban, piacon be tudunk vásárolni, utóbbiban pedig helyes kosárral
felszerelkezve kicsit előbb beballagunk a munkahelyre, és kiszaladunk a piacra.
A beszerzett finomságok megfelelő őrzéséről is gondoskodni kell!
A szakácskönyvben előírt, vagy álmunkban megjelent
finomságokat a piacon megtalálni, minőségellenőrizni és megvásárolni kell,
ezekhez következnek a továbbiakban hasznos, és alapvető fontosságú
tanácsok.
Nem mind arany, ami fénylik:
a piacon pedig nem minden finom, ami
csodaszép - ez alap-közhely és -szabály. A nagy kínálattal
rendelkező zöldségárusoknál általában nagykereskedőktől vásárolt árut látunk, és az
egymás melletti standokat végignézve az a furcsa érzésünk támadhat, hogy mindegyik ugyanolyat
kínál. A megoldás pontosan ez: mindegyik ugyanonnan szerzi be az árut, tehát ugyanabból a kamionból
van a paradicsom az összes árusnál.
Kivéve az
őstermelőket . Nekik normális esetben nem
telik kamionra. Az őstermelők sokszor a nevüket meghazudtolóan fiatalok, de
többnyire valóban nyugdíjasnak látszó nénik és bácsik. A néprajzosok néha
könnyes szemmel vizsgálgatják a népviseletnek látszó sötét kendőt, vagy
nájlonotthonkát a néniken. Az őstermelők sokszor valóban emberszabású kertjükből
hozzák a portékát, bár vannak, akik nagyban őstermelnek, de a technológia
házias. A termények íze, külleme, műtrágya- és méregtartalma az alkalmazott
technológiának megfelelően általában az elvárható maximumnak és minimumnak
megfelelő, ezért tőlük ajánlott vásárolni. Alapszabályként elfogadhatjuk, hogy
minél kisebb a kínált mennyiség, annál valószínűbb a jó minőség. Ha az asztalon
keveset látunk, az még nem jelenti azt, hogy nincs-e az árus mögött vagy az
asztal alatt még néhány mázsa felhalmozva, tehát nézzünk körül.
Piacra indulás előtt otthon összeállítjuk a
bevásárlólistát, aztán elballagunk és felderítjük a piacon a kínálatot.
Körbesétálunk, tájékozódunk az árakról, átlagos minőségről, majd döntünk, és
vásárolunk. Az őstermelőknél talán lehet alkudozni, az eredmény kétes, én nem
szoktam, de ha valakinek ez a hobbija, próbálja meg.
Némi botanikai alapismeret:
Vannak zöldségek és gyümölcsök, aztán
gabonafélék, fűszerek, magvak, amiket a piacon meg lehet venni. Vannak ún.
szabadföldi és melegházi növények, a szabadföldieket értelemszerűen a szabadban,
az itthoni időjárási viszonyok mellett termesztik, a melegházi növények
általában finnyásabbak, ezért különleges viszonyokat - leginkább nedvesség- és
hőviszonyokat kívánnak, ezért legalább műanyag fóliasátor alatt, de inkább
üvegházban érzik magukat úgy-ahogy nálunk. Átmenetet képeznek bizonyos növények
a melegház és szabadföld között akkor, amikor a zord időjárás ellen védve
növekednek biztonságban fedél alatt. Ilyenek például a fejes saláta, primőr
paradicsom, paprika, retek, újhagyma.
A márciusban kapható
paradicsom december-január táján virágzik, a szabadban egyszerűen megfagyna még
magonc korában, ha egyáltalán kikelne, és nem nevelne termést, ezért mesterséges
fűtést és öntözést, táplálást kap a melegházban. (Sajnos a gyors és kifizetődő
termeléshez rengeteg műtrágyát, sőt génkezelt szaporítóanyagot használnak a
termelők, ezért szerintem ezek elég ártalmasak lehetnek, jobb megvárni a
júniust, és szabadföldi paradicsomot venni.) Egyes zöldségek, sőt gyümölcsök föld alatt
teremnek, mások közvetlenül a földfelszínen, ezért sárosak lehetnek. Némely
növénynek nem is az igazi termését fogyasztjuk, pl. a burgonya, répafélék,
saláta, aki többet akar tudni erről a témáról, az járjon utána. (Esetleg írhat
nekem is.)
Hogyan ismerjük fel a jó, friss, finom és egészséges
zöldséget?
Fontos, hogy szép élénk színe legyen, ha van levele,
szára, az ne fonnyadt, hervadó, ha héja, az ne ráncos. Az elmosódó szélű barna
foltok általában ütődéstől keletkeznek, ha tárolni szeretnénk néhány napig a
zöldséget, inkább kerüljük az ilyet. Ha nagy foltokat látunk az árun, esetleg be
is süllyedve a felületén, az már komolyabb gondot sejtet, rothadás, vagy
betegség nyoma lehet, inkább ne vegyük meg. Sok zöldség, pl. a répa vagy
burgonya fény hatására barnul, ez inkább csak esztétikai hiba, sérülékeny fajta
esetén nehezen kerülhető el.
Kaptunk egy levelet, amelyben egy (nem sokszoknyás)
piaci árus arra figyelmeztet, hogy az áru fogdosása, nyomkodása nemkívánatos, és
nem egyenlő a tapintással és válogatással. Ha ujjlenyomatot vagy karmolást hagy
valaki az árun, az nagyon csúnya és elítélendő dolog, mivel minőségromlást
okozhat, tessék tehát rendesen viselkedni. :-)
Téged is becsapnak?
A tipikus vevő-átverésekről
Szerző/Forrás: ribizli
|
Kommentáld!