Származás
A legismertebb alapfajták
Kínában és Délkelet-Ázsiában őshonosak. Nagy Sándor hódító hadjáratai
révén került Európába, először a görögökhöz, azután a rómaiakhoz, majd
a szicíliaiak és a spanyolok kezdték meg termesztését. A legnagyobb
Európai termesztő országok mind a mai napig az előbb említett
Spanyolország és Görögország.
Érdekesség
Egy
kínai legenda szerint egy kisfiú, Lu Ji, két narancsot kapott, de
egyiket sem
ette meg hanem mindkettőt odaadta édesanyjának. Ezért a
narancs Kínában a gyermeki szeretet és a szülői tisztelet szimbóluma.
A mediciek címerén öt darab narancs látható, mivel abban a korban igazi különlegességnek számított ez a gyümölcs.
Jellemzés
Léteznek
ugyan keserű és édes, cseresznye vagy akár futball labda méretű
narancsok, de alakjuk általában megegyezik, mind gömbölyű. Színük a
halvány narancstól a mély narancssárgán keresztül egészen a piros
pettyesig minden árnyalatban pompázhat. Míg a gyümölcs héja keserű,
húsa kifejezetten édes, ízletes, lédús.
Fajtái
Alapvetően
két csoportját különböztetjük meg a narancsoknak. Egyik az édes,
nyersen is fogyaszthatók köre, másik a keserű, mely csak valamilyen
módon elkészítve ehető. Ezen belül, édes fajták: fias narancs, jaffa
narancs, vérnarancs, valencia narancs; keserű fajta a sevillai narancs,
mely egyben a Cointreau és Grand Marnier ízesítője is.
Energitartalom
52 kcal, 217 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A
grapefruit vásárlásához hasonló módon járjunk el a narancs vásárlásánál
is. A legfontosabb szempont a héj színe, mivel az a gyümölcs
frissességéről, állagáról egyaránt tanúskodik. A gyümölcs méretéhez
képest nehéz, így nagy valószínűséggel húsa lédús, héja pedig kemény,
friss legyen. Kerüljük a puffadt példányok vásárlását, mert ezek
gyümölcshúsa nagy valószínűséggel már
száraz.
Eltarthatóság, tárolás
A
narancs hűvös helyen (3-9 °C között) akár 4-8 hétig is vígan eláll. Az
időtartam lehet hosszabb és rövidebb is attól függően mennyire érett a
gyümölcs. Vitamin és ásványi anyagtartalmát hosszabban megőrzi, mint
más gyümölcs.
Előkészítés
A narancsot
ildomos meghámoznunk, de természetesen azelőtt alaposan
megmosnunk. A
pucolásnak sok módja ismert, melyek megválasztása leginkább a későbbi
felhasználástól függ. Egyiket akkor használjuk, ha fontos, hogy a
gerezdek egyben maradjanak. Ekkor a narancs alját és tetejét (kb.
egy-másfél cm vastag szeletként) levágjuk, ezt követően függőlegesen
bevagdossuk a héjat, majd újainkkal lehúzzuk azt. Másik módja akkor
használatos, ha elsődleges szempont, hogy a gyümölcs hártyáját is
eltávolítsuk. Elsőként itt is levágjuk a narancs alját és tetejét, majd
egy keskeny pengéjű késsel függőlegesen elkezdjük a héj lefejtését oly
módon, hogy a gyümölcs hártyáját is levágjuk. Majd ezt követően a
gerezdeket egyesével kivágjuk a hártyák közül.
Elkészítés, felhasználás
A
frissen fogyasztott narancs a legegészségesebb, de a levét kicsavarva
is isteni
nedűt kapunk. Természetesen a narancs felhasználhatósága
ennyivel még korántsem ér véget. Felhasználhatósága szinte végtelen.
Levéből készülhet páclé, húsából különböző lekvárok, sorbetek,
fagylaltok, süteménykülönlegességek. A narancs héja is felhasználható,
kandírozva igen finom csemege.
Vitaminok, ásványok
A
narancs C-vitamin tartalma még a grapefruitén is túl tesz, így egy
átlagos
méretű narancs egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének
kétszeresét hordozza magában. Ezen kívül még fontos emésztési rostokat
tartalmaz.
Élettani hatások
Tartalmaz
egy ún. limonene nevű anyagot, ami különösen a mell és a tüdőrák elleni
küzdelemben hatásos. Jó a trombózis, a magas vérnyomás ellen, jó
immunrendszer erősítő.
Narancs,
édes narancs Citrus
sinensis (L.) Osbeck Család: Rutaceae (rutafélék)
A:
sweet orange; F: orange; S: naranja; P: laranja; N: Apfelsine,
Orange
A
narancs legfeljebb 8(-15) m magas, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes, gömbölyded
koronájú fa. Fiatal hajtásai szögletesek és csavarodottak; a levélhónaljakban
hajlékony tövisek ülnek. Levelei szórt állásúak, aromás illatúak. A levélnyél
1-3 cm hosszú, keskeny-szárnyas, a lemez (10 x 15 cm) tojásdad vagy elliptikus,
lekerekített vállú, hullámos vagy csipkés szélű. Erős illatú virágainak átmérője
az 5 cm-t elérheti, egyesével vagy legfeljebb 6 tagú fürtben fejlődnek a levélhónaljban;
a zöld csésze 5 rövid cimpájú, az 5, hosszúkás-tojásdad szirom fehér színű.
Termése: "bogyója" a világszerte legismertebb és legkedveltebb citrustermések
közé tartozik; gömbölyű vagy széles-elliptikus, néhány fajtánál az alapi részén
bemélyedt. A héj mirigyesen pontozott, érett állapotban zöldes, sárga vagy narancsszínű
és legfeljebb 5 mm vastag; a fehér albedo vékony. A nagyon bő levű, narancsszínű
vagy liláspiros terméshús 10-14 gerezdre tagolódik, amelyek többé vagy kevésbé
tapadnak egymáshoz és a héjhoz. A Navel fajtáknál a termés csúcsi részén egy második,
kis körben elhelyezkedő gerezdkör is képződik. Az érett terméshús zamatosan édes
vagy savanykásan édes ízű. A termés gerezdenként legfeljebb 4, kihegyezett tojás
vagy ék alakú, fehér színű, szögletes magot tartalmaz; néhány fajta magvatlan.
A nagyszámú fajta az érés idejével, a héj vastagságával, ízével és a termésben
lévő magvak számával különbözik egymástól, a legfőbb fajták: a Navel, a Valencia
és vérnarancs. A narancs terméshéja viszonylag alacsony hőmérséklet hatására narancsszínűre
változik, a forró trópusokon viszont a termések sárgák maradnak, vagy foltosan
sárga-zöldre váltanak. Felhasználása: a gazdag C-vitamin-tartalmú terméshúst
nyersen fogyasztják, gyümölcssalátákba és gyümölcstortákba teszik, (részben a
keserű héjjal együtt) lekvárt és zselét főznek belőle. A termés nagy részét lének
dolgozzák fel. A terméshús és a héj kandírozva édességekbe és kalácsokba kerül,
a reszelt héjjal süteményt fűszereznek, ha nincs rajta tartósítószer! A mirigyes
héjat az ipar is felhasználja édességek, élelmiszerek, italok, valamint kozmetikai
és tisztítószerek illatosítására. Helyenként a narancsból bort és konyakot állítanak
elő. A magokból olajat sajtolnak étkezési célra és szappanokhoz. A héj és a levelek
illóolaja tartósan vagy intenzíven hatva bőr- és allergiás betegségeket okozhat.
A virágok nagy mennyiségű nektárt termelnek, kitűnő méhlegelő, és világos, zamatos
mézet ad. A növényt termését és illóolajait a gyógyászat is sokféle módon alkalmazza.
Nagy divat volt a 15. és a 16. században az európai főúri udvarokban a narancsot
és a rokon keserű narancsot fácskává alakítva dézsákban vagy speciális üvegházakban
(orangerie) nevelni. Melegebb országokban az említett fajokból pompás fasorokat
ültettek. Elterjedése: az évezredek óta termesztett narancs hazája valószínűleg
Dél-Kína és Indokína. A fajt már az ókorban termesztették a Közel-Keleten, és
ma világszerte a meleg égövi országok egyik legjelentősebb haszonnövénye.
Termesztése és betakarítása: a mediterrán, szubtrópusi és trópusi-montán klímában
tenyészik; a trópusi hegyvidékeken 2000 m magasságig termeszthető. A fajtaazonos
szaporítást szemzéssel vagy a fajtáról leválasztott vesszőkkel oltás útján végzik,
de rendszerint a magoncok is megőrzik a szülők tulajdonságait. Fagyérzékeny, és
hosszú száraz évszakokban öntözést igényel. Többnyire intenzív módon termesztik
ültetvényeken, ahol a termésérés kezdetén a fákat gyakorta fungicidekkel kezelik.
A gyümölcsök virágzás után 6-9 hónap múlva érnek meg; igazi aromájukat teljesen
éretten, közvetlenül a szedés után élvezhetjük; a tárolás során ízükből sokat
vesztenek. A korán betakarított narancs utóérésre nem képes, ezért viszonylag
savanyú marad. A sértetlen termések alacsony hőmérsékleten hetekig tárolhatók;
a kereskedelemben az árut többnyire viaszozzák, hogy tovább romlatlanul megmaradjon.
Rokon faj: az édes narancshoz nagyon hasonló a keserű narancs (Citrus aurantium
L.) termése, ám nagyon keserű ízű; többnyire édes naranccsal keverve dolgozzák
fel lekvárrá vagy zselévé. A keserű narancs abban is eltér az édes narancstól,
hogy levélnyelei erősen szárnyasak, a termés közepén üreg található, továbbá a
levelek és a virágok speciális szagúak.
Hallabong
(Korea), "orros"
édesnarancs Citrus
sphaerocarpa, [Citrus unshiu Marcov × C. sinensis Osbeck] × C.
reticulata Blanco
Könnyen
hámozható, mézédes narancs, nagyszemű, 20 dkg-osra nő, csak Korea déli
csücskében a Jeju-szigeten (Csedzsu) terem, nevét az ottani Halla-hegyről kapta,
formája emlékeztet rá. Bonyolult termesztési technikája és fagyérzékenysége miatt
ára háromszorosa a többi citrusénak.
Japánban dekopon a neve.
|
Kommentáld!