Kertészkedés: Narancs (Citrus sinensis)

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.




Származás
Saját cikktáramba rakom!

A legismertebb alapfajták Kínában és Délkelet-Ázsiában őshonosak. Nagy Sándor hódító hadjáratai révén került Európába, először a görögökhöz, azután a rómaiakhoz, majd a szicíliaiak és a spanyolok kezdték meg termesztését. A legnagyobb Európai termesztő országok mind a mai napig az előbb említett Spanyolország és Görögország.


Érdekesség

Egy kínai legenda szerint egy kisfiú, Lu Ji, két narancsot kapott, de egyiket sem

ette meg hanem mindkettőt odaadta édesanyjának. Ezért a narancs Kínában a gyermeki szeretet és a szülői tisztelet szimbóluma.

A mediciek címerén öt darab narancs látható, mivel abban a korban igazi különlegességnek számított ez a gyümölcs.

Jellemzés

Léteznek ugyan keserű és édes, cseresznye vagy akár futball labda méretű

narancsok, de alakjuk általában megegyezik, mind gömbölyű. Színük a halvány narancstól a mély narancssárgán keresztül egészen a piros pettyesig minden árnyalatban pompázhat. Míg a gyümölcs héja keserű, húsa kifejezetten édes, ízletes, lédús.


Fajtái

Alapvetően két csoportját különböztetjük meg a narancsoknak. Egyik az édes,

nyersen is fogyaszthatók köre, másik a keserű, mely csak valamilyen módon elkészítve ehető. Ezen belül, édes fajták: fias narancs, jaffa narancs, vérnarancs, valencia narancs; keserű fajta a sevillai narancs, mely egyben a Cointreau és Grand Marnier ízesítője is.

Energitartalom

52 kcal, 217 kJ/100 gramm



Melyiket vásároljuk?


A grapefruit vásárlásához hasonló módon járjunk el a narancs vásárlásánál is. A legfontosabb szempont a héj színe, mivel az a gyümölcs frissességéről, állagáról egyaránt tanúskodik. A gyümölcs méretéhez képest nehéz, így nagy valószínűséggel húsa lédús, héja pedig kemény, friss legyen. Kerüljük a puffadt példányok vásárlását, mert ezek gyümölcshúsa nagy valószínűséggel már

száraz.


Eltarthatóság, tárolás

A narancs hűvös helyen (3-9 °C között) akár 4-8 hétig is vígan eláll. Az időtartam lehet hosszabb és rövidebb is attól függően mennyire érett a gyümölcs. Vitamin és ásványi anyagtartalmát hosszabban megőrzi, mint más gyümölcs.


Előkészítés

A narancsot ildomos meghámoznunk, de természetesen azelőtt alaposan


megmosnunk. A pucolásnak sok módja ismert, melyek megválasztása leginkább a későbbi felhasználástól függ. Egyiket akkor használjuk, ha fontos, hogy a gerezdek egyben maradjanak. Ekkor a narancs alját és tetejét (kb. egy-másfél cm vastag szeletként) levágjuk, ezt követően függőlegesen bevagdossuk a héjat, majd újainkkal lehúzzuk azt. Másik módja akkor használatos, ha elsődleges szempont, hogy a gyümölcs hártyáját is eltávolítsuk. Elsőként itt is levágjuk a narancs alját és tetejét, majd egy keskeny pengéjű késsel függőlegesen elkezdjük a héj lefejtését oly módon, hogy a gyümölcs hártyáját is levágjuk. Majd ezt követően a gerezdeket egyesével kivágjuk a hártyák közül.


Elkészítés, felhasználás


A frissen fogyasztott narancs a legegészségesebb, de a levét kicsavarva is isteni

nedűt kapunk. Természetesen a narancs felhasználhatósága ennyivel még korántsem ér véget. Felhasználhatósága szinte végtelen. Levéből készülhet páclé, húsából különböző lekvárok, sorbetek, fagylaltok, süteménykülönlegességek. A narancs héja is felhasználható, kandírozva igen finom csemege.


Vitaminok, ásványok

A narancs C-vitamin tartalma még a grapefruitén is túl tesz, így egy átlagos

méretű narancs egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének kétszeresét hordozza magában. Ezen kívül még fontos emésztési rostokat tartalmaz.


Élettani hatások



Tartalmaz egy ún. limonene nevű anyagot, ami különösen a mell és a tüdőrák elleni küzdelemben hatásos. Jó a trombózis, a magas vérnyomás ellen, jó immunrendszer erősítő.


Narancs, édes narancs
Citrus sinensis (L.) Osbeck
Család: Rutaceae (rutafélék)

A: sweet orange;
F: orange;
S: naranja;
P: laranja;
N: Apfelsine, Orange

A narancs legfeljebb 8(-15) m magas, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes, gömbölyded koronájú fa. Fiatal hajtásai szögletesek és csavarodottak; a levélhónaljakban hajlékony tövisek ülnek. Levelei szórt állásúak, aromás illatúak. A levélnyél 1-3 cm hosszú, keskeny-szárnyas, a lemez (10 x 15 cm) tojásdad vagy elliptikus, lekerekített vállú, hullámos vagy csipkés szélű. Erős illatú virágainak átmérője az 5 cm-t elérheti, egyesével vagy legfeljebb 6 tagú fürtben fejlődnek a levélhónaljban; a zöld csésze 5 rövid cimpájú, az 5, hosszúkás-tojásdad szirom fehér színű.
Termése: "bogyója" a világszerte legismertebb és legkedveltebb citrustermések közé tartozik; gömbölyű vagy széles-elliptikus, néhány fajtánál az alapi részén bemélyedt. A héj mirigyesen pontozott, érett állapotban zöldes, sárga vagy narancsszínű és legfeljebb 5 mm vastag; a fehér albedo vékony. A nagyon bő levű, narancsszínű vagy liláspiros terméshús 10-14 gerezdre tagolódik, amelyek többé vagy kevésbé tapadnak egymáshoz és a héjhoz. A Navel fajtáknál a termés csúcsi részén egy második, kis körben elhelyezkedő gerezdkör is képződik. Az érett terméshús zamatosan édes vagy savanykásan édes ízű. A termés gerezdenként legfeljebb 4, kihegyezett tojás vagy ék alakú, fehér színű, szögletes magot tartalmaz; néhány fajta magvatlan. A nagyszámú fajta az érés idejével, a héj vastagságával, ízével és a termésben lévő magvak számával különbözik egymástól, a legfőbb fajták: a Navel, a Valencia és vérnarancs. A narancs terméshéja viszonylag alacsony hőmérséklet hatására narancsszínűre változik, a forró trópusokon viszont a termések sárgák maradnak, vagy foltosan sárga-zöldre váltanak.
Felhasználása: a gazdag C-vitamin-tartalmú terméshúst nyersen fogyasztják, gyümölcssalátákba és gyümölcstortákba teszik, (részben a keserű héjjal együtt) lekvárt és zselét főznek belőle. A termés nagy részét lének dolgozzák fel. A terméshús és a héj kandírozva édességekbe és kalácsokba kerül, a reszelt héjjal süteményt fűszereznek, ha nincs rajta tartósítószer! A mirigyes héjat az ipar is felhasználja édességek, élelmiszerek, italok, valamint kozmetikai és tisztítószerek illatosítására. Helyenként a narancsból bort és konyakot állítanak elő. A magokból olajat sajtolnak étkezési célra és szappanokhoz. A héj és a levelek illóolaja tartósan vagy intenzíven hatva bőr- és allergiás betegségeket okozhat. A virágok nagy mennyiségű nektárt termelnek, kitűnő méhlegelő, és világos, zamatos mézet ad. A növényt termését és illóolajait a gyógyászat is sokféle módon alkalmazza.
Nagy divat volt a 15. és a 16. században az európai főúri udvarokban a narancsot és a rokon keserű narancsot fácskává alakítva dézsákban vagy speciális üvegházakban (orangerie) nevelni. Melegebb országokban az említett fajokból pompás fasorokat ültettek.
Elterjedése: az évezredek óta termesztett narancs hazája valószínűleg Dél-Kína és Indokína. A fajt már az ókorban termesztették a Közel-Keleten, és ma világszerte a meleg égövi országok egyik legjelentősebb haszonnövénye.
Termesztése és betakarítása: a mediterrán, szubtrópusi és trópusi-montán klímában tenyészik; a trópusi hegyvidékeken 2000 m magasságig termeszthető. A fajtaazonos szaporítást szemzéssel vagy a fajtáról leválasztott vesszőkkel oltás útján végzik, de rendszerint a magoncok is megőrzik a szülők tulajdonságait. Fagyérzékeny, és hosszú száraz évszakokban öntözést igényel. Többnyire intenzív módon termesztik ültetvényeken, ahol a termésérés kezdetén a fákat gyakorta fungicidekkel kezelik. A gyümölcsök virágzás után 6-9 hónap múlva érnek meg; igazi aromájukat teljesen éretten, közvetlenül a szedés után élvezhetjük; a tárolás során ízükből sokat vesztenek. A korán betakarított narancs utóérésre nem képes, ezért viszonylag savanyú marad. A sértetlen termések alacsony hőmérsékleten hetekig tárolhatók; a kereskedelemben az árut többnyire viaszozzák, hogy tovább romlatlanul megmaradjon.
Rokon faj: az édes narancshoz nagyon hasonló a keserű narancs (Citrus aurantium L.) termése, ám nagyon keserű ízű; többnyire édes naranccsal keverve dolgozzák fel lekvárrá vagy zselévé. A keserű narancs abban is eltér az édes narancstól, hogy levélnyelei erősen szárnyasak, a termés közepén üreg található, továbbá a levelek és a virágok speciális szagúak.

Hallabong (Korea),
"orros" édesnarancs
Citrus sphaerocarpa, [Citrus unshiu Marcov × C. sinensis Osbeck] × C. reticulata Blanco


Könnyen hámozható, mézédes narancs, nagyszemű, 20 dkg-osra nő, csak Korea déli csücskében a Jeju-szigeten (Csedzsu) terem, nevét az ottani Halla-hegyről kapta, formája emlékeztet rá. Bonyolult termesztési technikája és fagyérzékenysége miatt ára háromszorosa a többi citrusénak.

Japánban dekopon a neve.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönöm az értékes tudnivalókat és sokat fogok majd tanulni. Az ember szívesen tanul sok hasznos dolgokat. Utólag: Boldog Új Évet Kívánok minden kedves klubtagnak!

Válasz

HURTOS GYÖNGYI üzente 14 éve

Köszönöm a színes ismertetőt ,az ember mindig és szívesen tanul! Köszönöm!
BOLDOG ÚJ ÉVET MINDEN KEDVES KLUB TAGNAK!

Válasz

harkanyi janosne üzente 14 éve

Köszönöm az ismételten bőséges ismertetőt!További jómunkát és boldog uj évet kivánok!Ilus

Válasz

Nagy Anna üzente 14 éve

Köszönöm az értékes tudnivalókat.

Válasz

Bihari Katalin üzente 14 éve

Ebbol a cikkbol sok mindent meg tudtam a narancsrol.En minden nap elfogyasztok egy narancsot mert tudtam,hogy sok vitamint tartalmaz.amire a szervezetemnek szuksege van.
Koszonom a tajekoztatast.

Válasz

Szia Marika! Köszönöm a részletes tájékoztatást. Puszi Erzsike

Válasz

István Halhóber üzente 14 éve

Köszönjük szépen!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kovácsné Terézia írta 2 napja a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Köszönöm.

Garáz József 4 napja új képet töltött fel:

229-230_2190876_4142_s

Garáz József 4 napja új képet töltött fel:

226-227_2190875_3346_s

Garáz József 4 napja új képet töltött fel:

237-239_2190874_8343_s

Garáz József 4 napja új képet töltött fel:

219_2190873_8953_s

Garáz József 4 napja új képet töltött fel:

218_2190872_6086_s

Garáz József 4 napja új képet töltött fel:

233-234_2190871_5697_s

Garáz József 4 napja új képet töltött fel:

220-221_2190870_7085_s

Garáz József írta 5 napja a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Szép!

Kovácsné Terézia 6 napja új képet töltött fel:

Tulipan_2190828_9993_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu