Kertészkedés: Olajos magvak a trópusokról

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Paradió és pekándió- avagy olajos magvak a trópusokról 2010.02.18
0,00 pont (0 szavazat)0,00 pont (0 szavazat)0,00 pont (0 szavazat)0,00 pont (0 szavazat)0,00 pont (0 szavazat)

Paradió és pekándió- avagy olajos magvak a trópusokról
Az olajos magvak a gyümölcsök nagy családjának különálló képviselői. Víztartalmuk alacsony, ezzel szemben magas fehérje és zsírtartalommal rendelkeznek. 
A magvak olajának zsírsav-összetétele igen kedvező, kiváló hatással van az érrendszerre, számos bőrtápláló készítmény alapanyaga.

Hátrányos tulajdonságuk, hogy viszonylag hamar avasodnak - bár hideg helyen tárolva megnövelhető az időszak. A vegetáriánus étkezés alapját képezik az olajos magvak, hisz magas fehérjetartalmuk miatt - 10 dkg magban 20-25g fehérje van jelen- remek húspótlók. Az olajokon kívül C-, E-, B vitamint, és számos ásványi anyagot (káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat) tartalmaznak. A fogyókúrázók azonban csínján bánjanak a nassolásukkal, mivel 2-3 maréknyi olajos mag, egy napi (fogyókúrás) energiaszükséglet felét fedezi!

A zöldszínű pisztácia (Pistacia vera) és a kesudió (Anacardium occidentale) a cserszömörcék családjának finom magvú gyümölcsei (rendszertanilag nincsenek rokonságban a dióval).

Csonthéjas terméseik belsejében lévő, olajban gazdag magjait szívesen látjuk süteményeken, tortákon, nyersen vagy pirítva. Nem csak finomak, hanem egészségesek is! Bőrünk fiatalságának megőrzésében is nagy szerepük van.

Olajos magvak a trópusokról

A kesu Dél-Amerikában honos fa, körte alakú termésekkel, amelyben vese alakú kesudió magok ücsörögnek. Mivel a magokat kemény héj veszi körül, a diót kétszer kell pörkölni, hogy kinyerjük magát a magot. Íze különösen lágy, enyhén édeskés.
A pisztácia Mezopotámia meleg folyóvölgyeiből származik. Magról szaporítható, jó vízelvezetésű talajban, napos, fagymentes helyen gyorsan elérheti a tíz méteres magasságot is. Hazánkba a legtöbbet Törökországból importáljuk, néha avasan, ezért nem árt vásárlás előtt a szállítmányról és a dió koráról tudakozódnunk. A leghíresebb belőle készült sütemény a baklava. (Ne a gyorsétkezdés, felvizezett típusúra gondoljunk, igazán finom Papánál kapható a Lövőház utcában)

A pekándió (Carya illinoensis) az Észak Amerikai pekánfa szülötte. Igazi diótermésű, egyes nemesített fajtái olyan vékony héjjal rendelkeznek, hogy akár diótörő nélkül is pucolható.

Magja gazdag zsírsavakban, egzotikus illatú. A dióhoz hasonlóan felhasználhatjuk édességekhez vagy sósságokhoz, ahogy éppen a kedvünk tartja. A spanyol telepesek Észak-Mexikóban és a Mississippi völgyében találkoztak a pekánfával, nem csoda, hisz az ottani erdőségek egyik uralkodó fája. Az embereken kívül számos fogyasztója akad: közöttük számos madár, oposszum, mosómedve, szürke mókus.

A paradió szülőhazája Brazília (Bertholletia excelsa). Közel fejméretű, elfásodott termése akár 30-40 háromélű paradiót is tartalmazhat. Egyesek szerint fája és termése is a kókuszdióra emlékeztető illatú, ízét pedig a mandulához hasonlítják. Vannak receptek, melyekben a kókuszt paradióval helyettesítik. Érdemes csínján bánni vele, az olajos magvak közül a paradiónak a legmagasabb az energiatartalma


Olajos magvak a trópusokról

Ausztrál testvére a makadámdió (Macadamia ternifolia). Gömb alakú, krémfehér diómagjának íze hasonlít a paradióhoz. Az ausztrál mogyoró vagy queenslandi dió külalakra leginkább a török mogyoróhoz hasonlít, de nagyobb annál, elérheti a 4 cm-t is. A magbél nem oszlik gerezdekre. Az ínyencek kedvenc diófajtája, mivel pirítva igen intenzív az íze. Kereskedelmi forgalomba többnyire pörkölve kerül. Nagy előnye ennek a fának, hogy szárazságtűrő és bőtermő. Sajátos olajösszetételének köszönhetően kiváló bőrpuhító, bőrnedvesítő és a bőrgyulladások okozta bőrfeszülést is hatásosan csökkenti. Különösen kedvező tulajdonsága, hogy az avasodás folyamatának hosszú ideig ellenáll, ezért eltarthatósága körülbelül kétszerese a többi, gyakran használt zsíros olajnak.

Dél-Amerikai a földimogyoró(Arachis hypogaea), amely a világ egyik legfontosabb olajnövénye. Kedvelt téli ropogtatnivaló nálunk is, de hogy ne csak a boltból jussunk hozzá termeszthetjük házikertben (http://www.edenkert.hu/index.php?menu=cikk&cikkid=95) is. A botanika szemszögéből nézve a földimogyoró nem a diófélékhez, hanem a hüvelyesek családjához tartozik. Érdekessége, hogy a földimogyoró szára a virágzás után lehajlik, és lefelé kezd nőni, bele a földbe. Ott - 5- 8 cm-es mélységben - fejlődik tovább a hüvelytermés, többnyire két maggal. Bőre pirosas, és könnyen lehúzható. A földimogyoró-olajjal sütni is lehet, mivel magas hőmérsékletre is hevíthető.

A kókuszdió (Cocos nucifera) a hajótöröttek megmentője, szinte az összes trópusi szigeten megterem. A növény magától terjedt át egyik szigetről a másikra, ugyanis a kókuszdió több ezer kilométert képes úszni, és az útjába kerülő szigeten kicsírázni.
A frissen érett kókuszdiót vastag zöld burok, és a jól ismert barna kéreg veszi körül. Belsejét a kókuszdió húsa és a kókusztej tölti ki, amely rendkívül tápláló.

Olajos magvak a trópusokról

A szerecsendió (Myristica fragrans) inkább fűszer, mint ropogtatnivaló, de ha már diókról szólunk, érdemes megemlékeznünk róla is. Hozzájuthatunk egészben vagy por formájában. Érdemesebb egész diót választanunk és a készülő ételbe frissen belereszelni, így nem veszít ízéből és illatából sem. Mivel myristin nevű, bódító hatású anyagot tartalmaz, ezért egyszerre csak kis mennyiségben használjuk.


Pálok-Ney

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Takácsné Bagi Márta tuci üzente 14 éve

Rózsához csatlakozom, én is imádom az olajos magvakat, és hát bizony sokszor nem tudom mi az elég belőle, nem zabálni kellene! Úgy nézek ki, mint egy kismama!Igazán azért az is baj, hogy a pisztácia, kesudió és társai elég drága, sok ember nem tudja megengedni magának, pedig (kis mértékben) mint a cikkben is kiderül nagyon jótékony. A szerecsendiót is sokszor használom, pl. rántott burgonya, krokett, máj, elképzelhetetlen nélküle!
Köszönöm a cikkeket, nagyon hasznosak. Üdv: Márti

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Nagyon szeretem az olajos magvakat, óriási mennyiséget eszek meg földimogyoróból, ami meg is látszik a hasamon :-))))))))))))))

Válasz

Abi Karam Samirné Marika üzente 14 éve

csak az a baj, hogy mértékkel kell fogyasztani!!!

Válasz

molnar magda üzente 14 éve

lanyok hogy milyen finom ez a sokfele mag.........veszesen

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kovácsné Terézia írta 5 napja a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Köszönöm.

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

229-230_2190876_4142_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

226-227_2190875_3346_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

237-239_2190874_8343_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

219_2190873_8953_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

218_2190872_6086_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

233-234_2190871_5697_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

220-221_2190870_7085_s

Garáz József írta 1 hete a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Szép!

Kovácsné Terézia 1 hete új képet töltött fel:

Tulipan_2190828_9993_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu