Kertészkedés: Pityóka vagy földialma?

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Pityóka vagy földialma?

krumpli-400x266Ez is, az is. A burgonya (merthogy a címben is róla van szó) Közép és Dél-Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó növény. Hazánkban termesztésének elterjedése a 18. század végére tehető. Felhasználása igen sokrétű, emberi fogyasztásra, állati takarmányozásra valamint élelmiszeripari és gyógyszeripari hasznosításra egyaránt alkalmas, az egyik legnépszerűbb zöldség.

A burgonyanövénynek csak a gumója fogyasztható, többi része mérgező alkaloidokat tartalmaz. Magas a C, B1, B2, B6 és A-vitamin, valamint keményítőtartalma, sokféle ásványi anyagot tartalmaz. Káliumtartalma kiemelkedő, 340mg/100g. Fehérjetartalma alacsony, viszont kedvező összetétele miatt nagyon jól hasznosul. Könnyen emészthető, tápláló élelmiszer.

A FAJTÁKAT 4 TÍPUSBA SOROLHATJUK a keményítőtartalom és a keményítő minősége alapján. Csak az első három típus alkalmas fogyasztásra, a D típusú burgonyát ipari és takarmányozási célra használják.

A – Salátának való burgonya, alacsony (9-12 %) keményítőtartalom jellemzi (pl. Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata). Saláták, hidegkonyhai készítmények alapanyaga.

B – Főzni való, nem szétfővő burgonya, keményítőtartalma közepes (13-17 %) Ilyenek pl. a Balatoni rózsa, Lilaburgonya, Aladin, AMorosa, Desirée, Góliát Hópehely, Impala, Katica, Kleopátra, Kondor, Laura, Pannónia, Roco, Rosara. Levesek, főzelékek, főtt és rakott típusú burgonyás ételek készítéséhez alkalmasak.

C – Sütni való, enyhén szétfővő burgonya, magas keményítőtartalommal (18-22 %). A főbb fajták: Agria, Kuroda, Százszorszép, Vénusz Gold. Sütésre, chips- és hasábburgonyához, püré, burgonyás tészták készítésre alkalmas.

D – Teljesen szétfővő burgonyafajta, nagyon magas (22-25 %-os)keményítőtartalommal.

Minél magasabb a burgonya keményítőtartalma és minél nagyobbak a keményítőszemcsék, annál gyorsabban fő meg. A hagyományos piros és sárga burgonyafélék mellett léteznek lila és narancs színűek is. A színes húsú burgonya nagy mennyiségben tartalmaz természetes növényi színanyagokat, a piros- és a lilaburgonya fajták főként antocianinokat, míg a sárga és a narancssárga húsú fajták más flavonoidokat, illetve karotinoidokat.

AZ ÚJBURGONYA az egyik legjobban várt kora nyári zsenge zöldség. Élvezeti értékéből azonban gyorsan veszít, ezért érdemes csak annyit vásárolni belőle, amennyi elfogy. Magas víztartalma alacsony keményítőtartalommal párosul, ezért például nem alkalmas tócsni és gombóc készítésére, viszont annál finomabb petrezselymes vagy kapros burgonya készíthető belőle. A lisztérzékenyek étrendjében is fontos szerepet játszanak a burgonyafélék. Fogyasztható köretként, felhasználható sűrítésre, valamint a kenyerek tésztájának lazítására.

Forrás: http://eteltcsakokosan.hu/2014/10/13/pityoka-vagy-foldialma/

Címkék: kiskert.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Garáz József írta 1 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Terike! Köszönöm szépen.

Kovácsné Terézia írta 1 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Nagyon szép!

István Halhóber írta 1 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

5*

István Halhóber írta 1 hete a(z) A kert dokora. képhez:

A_kert_dokora_2194979_5692_s

5*

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

A_kert_dokora_2194979_5692_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Telen_is_van_munka_akertben_2194978_9255_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

István Halhóber írta 4 hete a(z) 153 képhez:

153-156_2194699_2013_s

5*

István Halhóber írta 4 hete a(z) 168 képhez:

168-173_2194700_9367_s

5*

Garáz József 4 hete új képet töltött fel:

168-173_2194700_9367_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu