Kertészkedés: Te is megtudod csinálni.

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8559 fő
  • Képek - 37860 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8559 fő
  • Képek - 37860 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8559 fő
  • Képek - 37860 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8559 fő
  • Képek - 37860 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Aszalóiskola I. - Hogyan, mivel?


Aszalóiskola I. - Hogyan, mivel? Túl sok szilva, alma, körte termett a kertben és a család már nem bír vele? Tele az összes befőttesüveg? Akkor eljött az aszalás ideje.

Az aszalás az egyik legrégebbi tartósítási módszer. Az aszalás lényege a lassú szárítás, mely során a gyümölcs víztartalma 80%-ról 20% alá csökken. Ennél a nedvesség-tartalomnál a romlást okozó mikroorganizmusok már nem életképesek, így az aszalt gyümölcs eltarthatóvá válik.

Ki kell hangsúlyozni a művelet lassú voltát, mivel a gyorsan szárított gyümölcs nem olyan ízletes, ráadásul a gyümölcsben lévő értékes tápanyagok is tönkremennek.

Bár a boltokban nagy választékban kapható aszalt gyümölcs, érdemes megpróbálkozni az otthoni aszalással. Nem csupán költség-takarékossági célzattal, hanem azért is, mert a házilag aszalt gyümölcs sokkal jobban ízlik.

Héjas gyümölcsökkel, mogyoróval, dióval, mandulával keverve pedig ún. diákcsemegét készíthetünk. Ajándéknak sem utolsó!

Aszalás napon

Többféle módszerrel aszalhatunk. A legegyszerűbb módszer a napon való aszalás. Pormentes, ugyanakkor szellős hely az ideális. Tartsunk a gyümölcsöt legalább egy hétig a tűző napon. Naponta legalább egyszer forgassuk meg az aszalványt. A gyümölcs akkor tekinthető megfelelően aszaltnak, ha egy csepp nedvességet sem tudunk a kezünkkel kipréselni belőle.

A déli országokban, például Törökországban, a mai napig ez a legelterjedtebb és leggazdaságosabb aszalási módszer. A nálunk kapható import sárgabarack többségét is így szárítják.

Aszalás tűzhelyen

Ha van régi fa-, vagy széntüzelésű tűzhelyünk, akkor itt is próbálkozhatunk az aszalással. Egy olyan fémkeretre, fémrácsra van szükségünk, amelyet a kályha tetejére tudunk helyezni. A rácsra helyezzük el a gyümölcsöt, de figyeljünk arra, hogy a tűzhely felszínétől legalább 10 centiméternyire legyen a rács. A felfelé áramló meleg levegő lassan, de biztosan csökkenti a nedvességtartalmat.

Tepsiben

Tepsiben is próbálkozhatunk aszalással, bár az aszalt gyümölcs ebben az esetben nem lesz olyan jó minőségű. Állítsuk a tűzhelyet a legalacsonyabb fokozatra, résnyire hagyjuk nyitva az ajtaját. Mivel a sütőben nincs légmozgás- hacsak nem légkeveréses sütőről van szó -, a gyümölcsöt csak óvatosan szabad forgatni, nehogy összetörjenek.

Radiátoron

Tipikus lakótelepi és ugyanakkor télen megvalósítható aszalás, ha a gyümölcsöt a meleg radiátoron szárítjuk meg. Ebben az esetben a gyümölcsöt (pl. almát) vékony szeletekre kell vágni és így elhelyezni a radiátor tetejére. Egy-két nap alatt kész és finom csemege az egész családnak.

Aszaló géppel

Kereskedelmi forgalomban többfajta háztartási aszalógép kapható. Ezen többszintes aszalógépek működési elve is a melegítés és a levegőáramoltatás. Előnye, hogy bármikor és gyorsan készíthetünk jó minőségű és nagyobb mennyiségű aszalványt.

És hogy milyen gyümölcsöt érdemes aszalni? A cikk folytatásában ezt is megtudhatja...

Szerző/Forrás: Horváth Hajnalka

Címkék: Aszalás

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 17 éve

Köszi szépen.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 17 éve

Köszi szépen.

Válasz

pappné éva üzente 17 éve

Köszönöm a jo tippet!!

Válasz

Radványi-Nagy Katalin üzente 17 éve

Köszönöm a jó tippet!

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 17 éve

Köszönöm szépen, hasznos blogjegyzet!
Üdv.,Judit :):)

Válasz

István Halhóber üzente 17 éve

Az aszalás folyamata nem egy gyors müvelet.

Ha gyorsan menne szerintem az sütés lenne.

Válasz

marton margit üzente 17 éve

Nagyon jó tanácsok, mindig tanul az ember! Köszönöm.

Válasz

Kenyeresné Szekeres Edit üzente 17 éve

Köszönöm,nagyon hasznos tudnivaló !

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 17 éve

Köszönöm a jó tanácsokat.

Válasz

Tóth Tünde üzente 17 éve

Köszi a jó tanácsokat . Szia Tünde

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

István Halhóber írta 3 napja a(z) Klubvezető 2 10 képhez:

Klubvezeto_2_10_240061_91896_s

Köszönöm.

Pozsgai Gyuláné Kati írta 6 napja a(z) Klubvezető 2 10 képhez:

Klubvezeto_2_10_240061_91896_s

Gyönyörű

Pozsgai Gyuláné Kati írta 6 napja a(z) Klubvezető 2 10 képhez:

Klubvezeto_2_10_240061_91896_s

Gyönyörű

Pozsgai Gyuláné Kati írta 6 napja a(z) Fás vagy törzses Pehonia képhez:

Fas_vagy_torzses_pehonia_1696961_5655_s

nagyon szép

M Imre írta 6 napja a(z) Közérdekű fórumtémában:

Ha a mosókonyhában a mosómaci mellett feltűnik egy ...

Kovácsné Terézia írta 1 hete a(z) Krizantém. képhez:

Krizantem_2199848_3238_s

Igen.

Garáz József 3 hete új képet töltött fel:

47-484_2199906_2182_s

Garáz József 3 hete új képet töltött fel:

43-453_2199905_6272_s

Garáz József 3 hete új képet töltött fel:

50-510_2199904_1352_s

Garáz József 3 hete új képet töltött fel:

49-506_2199903_4970_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu