Kertészkedés: Zöldség -gyümölcs szerepe életünkben.

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37745 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37745 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37745 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37745 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.



Zöldség-gyümölcs tukmálás: marketing vagy tudomány? Régóta ismert tudományos tény, hogy a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával.


A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége beszámol a legfrissebb tudományos eredményekről:

Milyen hatással vannak a gyümölcs- és zöldséglevek a vérsavó antioxidáns koncentrációjára?

Pozitív élettani hatását a gyümölcs- és zöldségcsoport a benne található számos antioxidáns hatású tápanyagnak, pl. a karotinoidoknak és egyéb fitonutrienseknek köszönheti. Egy nemrégiben japán kutatók által végzett kísérlet célja az volt, hogy az étrend dehidratált gyümölcs- és zöldséglé koncentrátummal történő kiegészítésének élettani hatását vizsgálja, elsősorban a szervezet védő hatású folát és antioxidáns, illetve a szívbetegségek kockázatát növelő homocisztein szintjére.

Vizsgálat 1. - Gyümölcs-zöldségkivonat és placebó

A vizsgálatban 60, középkorú, egészséges testtömegű - egyéb szempontból (nem, dohányzás) vegyesen összeválogatott önkéntes vett részt. A résztvevők egyik csoportja a kísérlet során vegyes gyümölcs- illetve zöldségkivonatot tartalmazó kapszulát, míg a másik placebót kapott 28 napon keresztül. A szervezetben bekövetkező változásokat vér- és vizeletminták analízisével követték nyomon, melyeket a vizsgálat kezdetén, a 14. és a 28. napon vettek a résztvevőktől.

A minták elemzése során a kutatók a következő megállapításokat tették: A placebót fogyasztó csoporttal összevetve szignifikáns mértékben megnövekedett a vérsavó védő hatású antioxidáns koncentrációja a gyümölcskoncentrátumot fogyasztók körében. A béta karotin-szint közel hatszorosára nőtt, a likopin koncentráció 80, míg az alfa-tokoferol (E-vitamin) szint közel 40%-kal emelkedett meg. A vérsavó folát koncentrációja több mint 170%-os növekedést mutatott, ami szoros fordított összefüggésben volt a szívbetegségek kockázatát növelő homocisztein szinttel, mely közel 20%-kal csökkent. Szintén pozitív változást (10-20%-os mérséklődést) találtak a szakemberek a krónikus betegségek alapját képező gyulladás, illetve sejtkárosodás kialakulásáért felelős, ún. oxidatív stresszt kiváltó tényezők alakulásában. Ez a pozitív hatás a nagyobb egészségi kockázattal rendelkező dohányosok esetén is megmutatkozott.

Tény: az értékes antioxidánsokban bővelkedő bőséges zöldség(lé) és gyümölcs(lé) fogyasztása hatékony védelmet jelenthet számos krónikus betegség kialakulásával szemben.

Mit tud a paradicsom?

Az antioxidáns hatású likopinban és C-vitaminban gazdag paradicsomlé fogyasztásának hatását is megvizsgálták a krónikus betegségekkel szemben.

Vizsgálat 2. - Paradicsomlé a krónikus betegségek ellen?

A két héten át tartó vizsgálat során a résztvevők C-vitamin kiegészítéssel, illetve anélkül fogyasztottak paradicsomlevet, ezáltal közel 21 mg likopint, valamint 45,5 illetve 435 mg C-vitamint juttattak szervezetükbe. A kísérlet során a szakértők a levett vér és vizeletminták karotinoid és C-vitamintartalmát, a vérzsírok szintjét, antioxidáns kapacitását és számos gyulladási faktor koncentrációját elemezték.

A kísérlet során a következő eredményeket tapasztalták: a paradicsomlé fogyasztása (függetlenül annak C-vitamintartalmától) szignifikáns mértékben csökkentette a vér koleszterin és gyulladási faktor szintjét. A koleszterinszint mérséklődése egyértelmű összefüggést mutatott a likopinbevitellel. A C-vitaminnal dúsított paradicsomital fogyasztása következtében jelentősen növekedett az antioxidáns kapacitás és megfigyelhető volt egyes gyulladási markerek koncentrációjának mérséklődése is.
A szakemberek véleménye szerint a kísérlet eredménye rámutatott arra a tényre, hogy a paradicsom előnyös biológiai hatása nem tulajdonítható egyes kiragadott tápanyagok, például a likopin vagy a C-vitamin aktivitásának.

Ez a megállapítás alátámasztja a színes, és ezáltal a különféle antioxidáns hatású növényi anyagokban is bővelkedő étrend fogyasztásának fontosságát.

A vérplazma antioxidáns kapacitásának változása étkezés után

A fitonutriensekről egyre több szó esik a szervezetre gyakorolt jótékony hatásaik miatt. A gyümölcsökben levő antioxidáns anyagok a kutatások szerint segítenek legyőzni az oxidatív stressz káros hatásait. Felmerül a kérdés, hogyan, milyen mértékben teszik ezt. Ennek objektívvá tételében segíthet a Prior vezette kutatócsoport publikációja.

A felmérés keretében a kutatók a különböző gyümölcsök elfogyasztása után a vérösszetételben bekövetkező változásokat vizsgálták, hogy objektíven megállapítsák, mi, mennyi és hogyan szívódik fel a fitonutriens antioxidánsokból. A fekete áfonya, szárított szilva, szárított szilvalé, szőlő, cseresznye, kivi és szamóca fogyasztása előtt és után is vizsgálták a résztvevők vérösszetételét 5 különböző tanulmányban.

A gyümölcsök közül a bogyós gyümölcsök, áfonya, szőlő és kivi mérhetően emelte a vérben az antioxidáns kapacitást, míg az energiabevitel antioxidáns összetevők nélkül az étkezés után csökkentette ezt. Bár a szerzők további hosszú távú klinikai kutatást javasolnak annak bizonyítására, hogy milyen mértékben csökkenti a krónikus, degeneratív megbetegedések kockázatát a vér nagyobb antioxidáns kapacitása, az egyértelműen kijelenthető, hogy a sok antioxidánst tartalmazó táplálék fogyasztása ajánlott az étkezés utáni oxidatív stressz kialakulásának megelőzéséhez.

A gyümölcsléfogyasztás jótékony hatása az emberi DNS-re

Az oxidatív stressz károsíthatja az emberi DNS-t, mivel zavarja az örökítő anyag javítási mechanizmusait. A DNS védelmében fontos szerepe van az antioxidáns anyagok fogyasztásában.

Vizsgálat 3. - Sok gyümölcs, ellenállóbb DNS?

Egy tanulmány 168 egészséges résztvevője áfonya/alma dzsúszt fogyasztott, mellyel 97 mg quercetint (antioxidáns fitonutriens) és 16 mg C-vitamint jutattak szervezetükben naponta. 4 hét elteltével megmérték ezek vérplazmában levő mértékét, és szignifikáns növekedést tapasztaltak. Laboratóriumi körülmények között a résztvevők DNS-ét károsító anyagokkal provokálták, és az 1 hónapos gyümölcsléfogyasztást követően úgy találták, hogy a DNS 20-28%-kal ellenállóbb lett e káros hatásokkal szemben. A statisztikai analízis végül a 34 biológiailag releváns genetikai károsodás közül hat esetében egyértelműen kimutatta a megelőzhetőség lehetőségét.

A zöldség(lev)ek és gyümölcsök/gyümölcslevek - a bennük található antioxidánsoknak és feltételezhető következményes genetikai hatásoknak is köszönhetően - csökkentik a rákbetegségek kialakulásának és szív-érrendszeri megbetegedéseknek kockázatát, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bőséges, naponta legalább 40-50 dkg, zöldség- és gyümölcsfogyasztást javasol.

Szerző/Forrás: Magyar Dietetikusok O. Szövetsége

Címkék: Jó tudni.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Varga Katalin üzente 16 éve

Egyetek sok gyümölcsöt az egészséges.

Válasz

Stumpf László üzente 16 éve

Köszönöm a blogot,megint tanultam belőle.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Nem olyan régen internetezek (6 hónapja), soha nem hittem volna ezt a rengeteg információt, amivel találkozni lehet. Remek dolgok találhatók írásaidban. Sokat tanulok.

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 16 éve

Köszönöm szépen István! Ez nagyon jó kis blogjegyzet! Én is nagyon szeretem, mind a zöldséget, mind a gyümölcsöt. Gyümölcslevest, salátát, desszertet is gyakran készítek gyümölcsökből... :):)
Szép délutánt mindenkinek! :):) Judit

Válasz

Kenyeresné Szekeres Edit üzente 16 éve

Köszi az információt István nagyon hasznos !

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Kedves István!
Természet adta finomságok. Sok mindent tudtam róluk, de sok mindent nem. Köszi az infót.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Ezek igen fontos és érdekes dolgokat mutatnak be. Köszönöm.

Válasz

Ballai Gyöngyvér üzente 16 éve

Köszönöm, nagyon sok fontos,és érdekes dolgot tudtam meg!

Válasz

Viskiné Irénke üzente 16 éve

Szia István ! Nagyon jó a cikk köszönöm ,hogy felhívtad rá a figyelmemet . Mi is sok gyümölcsöt fogyasztunk ,és zölcséget is termesztünk a kertünkben ,csak saját fogyasztásra . Mindég alíg várjuk ,hogy szedhessünk belőle . A férjem a paradicsomot szereti ,én inkább a zöldpaprikát ,de a gyümölcs jöhet minden minden mennyiségben .

Válasz

Skorán Ottóné üzente 16 éve

Szép összeállítás, hasznos információk... a paradicsom a cékla után következik a népi gyógyászatban... Köszönöm!

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

István Halhóber írta 22 órája a(z) 282 képhez:

282_2197203_9110_s

Öszintén mi áthordtuk a másik kertből azóta nem kap semmit ...

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

301-302_2197280_1415_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

15-520_2197279_9068_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

14-516_2197278_9460_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

9-521_2197277_8005_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

2-522_2197276_4060_s

Garáz József írta 2 napja a(z) 282 képhez:

282_2197203_9110_s

István. Sokan azt mondják hogy tápanyag hiánya van a...

István Halhóber írta 3 napja a(z) 282 képhez:

282_2197203_9110_s

Tavaly rengeteg volt és elvitték a ház elöl.

István Halhóber írta 3 napja a(z) 282 képhez:

282_2197203_9110_s

Nem megunta a helyét? Bár Erdélyben ott élnek szabadon ...

Garáz József 4 napja új képet töltött fel:

290_2197240_7214_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu