Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Zöldségek az életünkben
avagy, melyik zöldség mire van a legjobb hatással...
Bab:
1. terápiás haszna elsősorban gazdag nukleinsav- (ezekből épülnek fel a fehérjék) és fehérjetartalmában rejlik, ezzel serkenti a sejtek fehérje-anyagcseréjét, ezáltal regenerálódnak a sejtek,
2. az anyagcsere szabályozója,
3. segít a máj-, vese-, hólyagbajokban (a zöldbab kifejezetten ajánlott májbetegségeknél, a fekete babok vese és hólyag betegségeknél),
4. Ázsiában hagyományosan a tápcsatorna, vérkeringés betegségeinek megelőzésére, a lép és a hasnyálmirigy csökkent működésénél használják,
5. elősegíti a víz kiürülését,
6. erősíti a szívműködést, vérkeringést,
7. hasznos fáradékonyság, ingerlékenység, nyugtalanság, idegesség esetén.
Borsó:
1. mint minden mag, ez is teli van nukleinsavakkal, ezek pedig a legjobb fiatalító szerek (sejtregeneráció),
2. anabolikus hatású a sportnál (növeli az izmos tömegét - ma igen divatos kifejezés a testépítők körében),
3. jótékony hatása van az idegekre (sok B1-, B6-, B12-vitamint tartalmaz),
4. elősegíti a szellemi frissességet,
5. aktiválja az anyagcserét,
6. erősíti a körmöket, hajat,
7. javítja a látást,
8. csökkenti a koleszterinszintet,
9. méregtelenít.
Brokkoli:
1. jelentős karotin tartalmából a szervezetben A-vitamin keletkezik, mely jól semlegesíti a félelmetes szabadgyököket, melyektől sok betegség származik, ezáltal
2. védi a sejteket, sejthártyát, így magát a nyálkahártyát is (a legjobb nyálkahártyavédő), ennek eredményeként,
3. jelentős szerepe van az immunvédekezésben,
4. átsegít a fertőzéseken;
5. hat az emésztésre,
6. fokozza a szénhidrát- és fehérje-anyagcserét,
7. erősíti az izomműködést,
8. segít nyugtalan, ingerlékeny állapotban, alvászavaroknál, un. stressz-ellenes zöldség,
9. erősíti a szívet, vérkeringést,
10. vérképző,
11. segít a sejtek oxigén ellátásában,
12. enyhén, de görcsoldó,
13. elősegíti a víz kiürülését - így kiváló vérnyomáscsökkentő.
Burgonya:
1. szabályozza a vízháztartást, mivel magas a K-tartalma,
2. segíti a sejtek tápanyaggal való ellátását,
3. részt vesz a csontok felépítésében,
4. izomerősítő,
5. fokozza az izmok és a szív munkáját,
6. aktiválja az egész anyagcserét,
7. salaktalanít,
8. gyermekkorban fokozza a növekedést,
9. kötőszöveteket erősíti,
10. aktiválja a hormonok termelődését,
11. emésztésszabályozó,
12. szellemileg frissít,
13. magas folsavtartalma jótékony hatású az idegekre, vérképzésre, növekedésre,
14. akinek magas a vérnyomása, egyen több krumplit, ez ugyanis fokozza a gyógyszerek hatását, és ez lehetővé teszi a gyógyszeradag csökkentését.
Cékla:
1. "boldogságzöldség" - a neurobiológusok úgy vélik, hogy folsav nélkül nincs boldogságérzet, optimizmus - a céklának viszont kiemelkedően magas a folsavtartalma,
2. segít a kötőszövetek felépítésében,
3. méregtelenítő hatása főleg az agyban érvényesül,
4. fokozza a sejtek növekedését, a sejtmagok regenerálódását,
5. növeli a gyomorsavtermelést, ezáltal a fehérjeemésztést,
6. aktiválja a vörösvérsejtek képződését, ezáltal elősegíti az oxigénnel való ellátást,
7. rugalmassá, üdévé teszi a bőrt,
8. fényt ad a körmöknek, a hajnak,
9. segíti a víz távozását,
10. savtalanítja a szervezetet,
11. méregteleníti a tápcsatornát.
Cikória:
1. elsősorban emésztőszervi panaszoknál ajánlatos (még a rákos elváltozásokra is jótékony hatású),
2. csökkenti a vérzsírok és a koleszterin szintjét,
3. csökkenti a vérnyomást,
4. megelőzi az érelmeszesedést,
5. jótékony hatású a szívre,
6. segít a fogyásban,
7. méregtelenít,
8. szabályozza a vízháztartást,
9. védi a nyálkahártyát.
Cukkini:
1. a sejtek barátja - aktiválja a sejtek anyagcseréjét,
2. karcsúsít,
3. növeli az agy teljesítőképességét, a koncentráló képességet, csökkenti a fáradékonyságot,
4. nyugtató, miközben serkenti az idegeket, mert aktiválja az idegek és az agy tevékenységét,
5. javítja a szervezet fehérje helyzetét,
6. növeli a teljesítőképességet,
7. erősíti az izmokat,
8. erősíti a szívizom sejtjeit,
9. segíti a víz és a salakanyagok távozását, megköti a szírt - ezért méregtelenít,
10. erősíti az immunrendszert,
11. a nyálkahártya őre.
Fokhagyma:
1. évezredek óta ismert gyógyszer, elsősorban a reumás betegségek, asztma ellen használtak,
2. allicin tartalma (ami a kellemetlen fokhagyma illatú leheletért felelős) és ennek bomlástermékei antibiotikumként hatnak, elpusztítják a baktériumokat, gombákat,
3. csökkenti a vár zsírtartalmát,
4. jó az érelmeszesedés ellen,
5. segít a vénás és visszérbetegségekben,
6. erősíti a szívműködést,
7. gátolja a véralvadást, ezzel fokozza a vérkeringést ("vérhígító" gyógyszer),
8. segíti a fogyókúra eredményességét,
9. vérnyomáscsökkentő,
10. csökkenti a teltségérzetet,
11. alkalmas az öregedési folyamatok elodázására,
12. fokozza a bőrben a vér áramlását - szebb lesz az arc színe.
Vigyázat: érzékeny embereknél gyomor- és májpanaszok jelentkezhetnek, vagy túlságosan alacsony vérnyomást okoz!
Hajdina:
1. nincs még egy olyan szántóföldi növény, amelyik annyira gazdag lenne P-vitaminban (rutinum), mint a hajdina - ez a szabadgyökök ellen védi az erek falát,
2. és együtt hatva a C-vitaminnal - tömíti az erek falát, megállítja a vérzéseket, megelőző és gyógyító hatású a vénás- és visszérbetegségekben, (*)
3. csillapítja a fogíny-, orrvérzést,
4. erősíti a kötőszöveti erek falát,
5. fokozza a szövetek vérrel való ellátottságát,
6. "fickósít",
7. jó a reumára, az ízületi gyulladásra,
8. erősíti az immunrendszert,
9. részt vesz a vérkeringés szabályozásában.
Vigyázat: a magas vérnyomásban szenvedők vagy erre hajlamosak ne egyenek minden nap hajdinát!
Káposzta:
1. magas folsavtartalma nagyon fontos azoknak, akiket rendszeresen stressz ér és B-vitamin hiányban szenvednek,
2. serkenti az agy és az idegek működését (a B12 kivételével az össze B-vitamint tartalmazza, és ami nagyon fontos, egymással harmonizáló mennyiségben),
3. fokozza a koncentrálóképességet,
4. hangulatjavító,
5. idegnyugtató, feszültségoldó,
6. javítja az alvást (vacsorára fogyasztva egy olyan aminosav jut az agyba, amiből az alvás hormonját állítja elő szervezetünk),
7. erősíti az immunrendszert,
8. növeli az életerőt,
9. aktiválja a sejtlégzést
10. erősíti a bőr és a haj színét,
11. elősegíti a sejtek növekedését,
12. segít a sikeres fogyókúránál,
13. a benne lévő cink fitté tesz bennünket.
Karalábé:
1. serkenti a sejtanyagcserét,
2. vérképző,
3. energiát, életerőt ad,
4. erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,
5. javítja a koncentrálóképességet,
6. frissít,
7. javítja az oxigénellátást,
8. javítja a sejtek légzését,
9. erősíti a szívműködést,
10. hangulatjavító,
11. stesszoldó,
12. fokozza a szervezetből a víz kiürülését,
13. segít a sikeres fogyókúrában,
14. véd az érelmeszesedéstől,
15. megköti a szabadgyököket.
Vigyázat: a karalábé nitrát tartalmú, a főzöttet sose melegítsük újra!
Karfiol:
1. a karfiolban előforduló pantoténsav elősegíti a kortizol termelődését, ami a szervezetben kortizonná alakul át (biztosan ismertek a Hidrocortisont), ami gyulladáscsökkentő,
2. segíti a felesleges víz kiürülését,
3. vese- és hólyagbetegségeknél hasznos,
4. hatásos a fogyókúránál,
5. segíti a sejtek megújulását, növekedését,
6. fokozza a vérképzést,
7. erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,
8. csökkenti a vérnyomást,
9. karbantartja a tápcsatornát.
Fontos: a karfiolhoz lehetőleg ne használjunk citromlevet, ecetet és fogyasztása után se igyunk azonnal savas dolgokat, mert az 1. pontban említett pantoténsav ezek hatására tönkremegy.
Kelbimbó:
1. magas B1-vitamin (*) és folsavtartalma miatt ideális tápláléka azoknak, akik tartós ideggyengeségben szenvednek,
2. huzamosan fáradékonyak,
3. gyenge a koncentrálóképességük, (a gyereke rossz iskolai teljesítménye gyakran éppen a B1 vitamin hiányának a következménye),
4. gyenge az életerejük;
5. aktiválja a vérképzést, ezáltal a sejtek oxigénnel való ellátottságát,
6. fokozza a sejtek növekedését,
7. erősíti a kötőszöveteket,
8. fényessé teszi a hajat,
9. szépíti a bőrt,
10. javítja a hangulatot,
11. segíti a víz leadását,
12. segíti a fogyást,
13. salaktalanít,
13. erősíti az immunrendszert.
(*) A B1-vitamin - tiamin - a szervezetben nem raktározódik, tehát naponta kell gondoskodni utánpótlásáról!
A bimbóskel az egyik legjobb stresszétel.
Kukorica:
1. legértékesebb anyaga a nagy mennyiségben előforduló B1-vitamin, ezért erősíti az idegrendszert,
2. növeli a stressztűrést,
3. javítja az agy teljesítményét,
4. javítja a hangulatot;
5. fiatalít,
6. fokozza a sejtek növekedését,
7. serkenti a sejtek légzését,
8. jó az izomműködésre,
9. jó hatása van a szív működésére,
10. hasznos a kötőszöveteknek,
11. erősíti az immunrendszert,
12. "fickósít".
Lencse:
1. sok kalória nélkül laktat,
2. nagy fehérjetartalma fokozza az életerőt - vitalizál,
3. szabályozza a vércukorszintet, ezzel
4. elűzi a fáradtságot,
5. fokozza a teljesítményt, növeli a szellemi frissességet,
6. serkenti az agyműködést és
7. jó az idegeknek;
8. vasat juttat a vérképzéshez,
9. segíti a sejtek oxigénellátását,
10. segít a víz kiürítésében,
11. segít a hólyag- és vesebajoknál,
12. serkenti a hormonok termelését,
13. a kötőszöveteket fiatalítja,
14. erősíti a csontokat,
15. segíti a fogyókúrát.
Olivabogyó:
1. magas E-vitamin tartalma védi a sejtjeinket, különösen a mirigyeket, pl. a csecsemőmirigyet, amely fiatalságunk "szálláshelye" - E-vitamin nélkül ez a pici szervünk összezsugorodik, és gyorsabban bekövetkezik az öregség,
2. védi a sejthártyát,
3. erősíti a szívet,
4. enyhíti a gyulladást, a gyulladás keltette fájdalmat,
5. erősíti az immunrendszert,
6. magas zsírtartalma ellenére segít a fogyókúrában.
Fontos: csak hidegen sajtolt olívaolajat használjunk!
Az olívaolaj jól bírja a forróságot, ezért sütéshez is kiválóan alkalmas.
Paprika:
1. a "forróvérű és szenvedélyes" paprika talpra állítja az anyagcserét,
2. kapszaicin tartalma miatt nagyon régóta a vérkeringési zavarok gyógyszerének tartják,
3. a kapszaicin gátolja a véralvadást, megkönnyíti a vár áramlását és így megszabadít olyan panaszoktól, mint pl. a hideg kezek, lábak, szédülés,
4. jó hatású a visszérbetegségeknél,
5. segíti a szív munkáját,
6. megelőző hatása van a migrénben,
7. erősíti a nyálkahártyát,
8. javítja a látást,
9. aktiválja a sejtek anyagcseréjét,
10. aktiválja a fehérje-anyagcserét,
11. erősíti a kötőszövetet,
12. aktiválja a mirigyek működését,
13. javítja a koncentrálóképességet,
14. immunerősítő.
Paradicsom:
1. védi a sejteket, erősíti szerkezetüket,
2. fokozza a sejtek anyagcsere folyamatait,
3. védi a nyálkahártyát, ezzel
4. véd a fertőzések ellen,
5. csökkenti a fertőzéses megbetegedések tüneteit,
6. szépíti a bőrt,
7. megemeli a vércukorszintet, ezzel
8. élteti az agyat, az idegeket, csökkenti a fáradtságot,
9. hangulatjavító,
10. elősegíti az alvást,
11. sejtvédő, sejtfiatalító,
12. szíverősítő,
13. vízhajtó,
14. besegít a kötőszövetek megújulásába,
15. aktiválja a hormontermelődést,
16. jó hatású emésztési zavaroknál,
17. segít a rákos megbetegedések leküzdésében.
Fontos: a paradicsomot lehetőleg mindig kicsi olajjal fogyasszuk, mert a benne lévő nagy mennyiségű karotinok jobb felszívódását így segíthetjük elő.
Sárgarépa:
1. legfontosabbat már a színe elárulja, sok béta-karotin van benne, ami az A-vitamin elővitaminja,
2. véd a szabadgyökök ellen,
3. a sejtek anyagcseréjét aktiválja,
4. fiatalít, megállítja az öregedési folyamatokat,
5. növeszti a hajat és a körmöt,
6. széppé teszi a hajat, a bőrt,
7. erősíti az immunrendszert,
8. javítja a szemet,
9. hasznos farkasvakság esetén,
10. segíti a vérkeringést,
11. hasznos a szívnek.
Retek:
1. régi házi gyógyszer meghűlés ellen,
2. javítja a vérkeringést,
3. kéntartalmú mustárolaja fertőtleníti a szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor nyálkahártyáját és
4. egyben csökkenti gyulladását,
5. csökkenti a koleszterinszintet,
6. csökkenti a vérzsír-szintet,
7. megelőzi az epe-, vese-, hólyagköveket,
8. segít a víz kiürülésében,
9. fokozza a szervek vérellátását,
10. segít a fogyókúrában.
Spárga:
1. erősíti az immunrendszert,
2. serkenti az agyat,
3. javítja a látást, segít a szemfáradtságban, a farkasvakságon,
4. védi a bőrt a ráncosodás ellen, széppé teszi a körmöt, fiatalítja a kötőszövetet,
5. jótékony a szívre,
6. segít a gyulladásokon,
7. elősegíti a sebgyógyulást,
8. a sejteknek a leghatásosabb védelmet nyújtja a szabadgyökök ellen, fiatalítja őket,
9. a haj szépségét elősegíti,
10. erősíti a nyálkahártyát,
11. segít a konfliktuskezelésben,
12. erősíti az emlékezést,
13. erősíti az immunrendszert,
14. gyulladás gátló,
15. vízhajtó, salaktalanít.
Spenót:
1. védi a nyálkahártyákat,
2. aktiválja a szénhidrát-anyagcserét,
3. serkenti az agyműködést, frissít,
4. nyugtatja az idegeket,
5. szépíti a bőrt, a hajat és a körmöt,
6. emeli a vércukorszintet, így elűzi a fáradtságot,
7. javítja a hangulatot,
8. támogatja az izom- és szívműködést,
9. erősíti az immunrendszert,
10. serkenti a hormontermelést,
11. élesíti a látást, javítja a farkasvakságot,
12. serkenti a csontképzést,
13. erősíti a fogakat,
14. fokozza a vérképzést, javítja a sejtlégzést,
15. vízhajtó,
16. segíti a fogyókúrát,
17. idős korban lefékezi a biológiai órát.
Tök:
1. javítja az emésztést,
2. méregtelenít,
3. csökkenti a vérzsír szintjét,
4. a tökben lévő enzimek kímélik a hasnyálmirigyet,
5. fogyasztja a zsírpárnákat,
6. vízhajtó,
7. erősíti az idegeket,
8. nyugtat,
9. ellátja a szervezetet A-vitaminnal,
10. részt vesz a csontok anyagcseréjében,
11. fiatalítja a sejteket, segíti a sejtlégzést.
Uborka:
1. fontos alkotórésze az erepszin, amely fehérjebontó enzim és javítja a fehérjék értékesítését, egyben elpusztítja a kóros baktériumokat, tisztítja a tápcsatornát,
2. E-vitamin tartalma magas, véd a szabadgyököktől,
3. nagy mennyiségű szilícium tartalma erősíti a bőrt, a hajat, a kötőszöveteket,
4. az uborkalé enyhíti és gyógyítja, a napsugárzás okozta leégést,
5. szemre téve az uborkaszelet megszünteti a szemek szárazságát, gyulladását, a szemkörüli duzzanatot,
6. csökkenti a testsúlyt.
Vöröshagyma:
1. a népi gyógyászat csodaszere,
2. megelőzi a fertőzéseket,
3. fertőtleníti az orr- és szájüreget, a torkot,
4. erősíti a gyomor és az egész emésztőrendszer nyálkahártyáját,
5. segít vese- és gyomorbántalmakban,
6. javítja a vérellátást (hideg kezek, lábak),
7. jó érbetegségek ellen, vénás panaszoknál,
8. hangulatjavító,
9. immunrendszer erősítő,
10. serkenti a vérképzést,
11. fokozza a stresszhormonok elválasztását,
12. szívműködést, keringést erősíti,
13. csökkenti a magas vérnyomást,
14. megelőzi az érelmeszesedést,
15. ha a szájat méh vagy darázs csípte meg, a friss hagyma akár életmentő is lehet: nyomban szét kell rágni 1 fej hagymát, így megakadályozhatjuk, hogy olyan nagy duzzanat keletkezzen, amely fulladáshoz vezethet.
Zeller:
1. elmulasztja a kóros baktériumokat és gombákat a tápcsatornában,
2. elmulasztja az emésztési zavarokat,
3. fertőtleníti, méregteleníti a száj és torok nyálkahártyáját,
4. fokozza a gyomorsav termelődését,
5. antibakteriális a kiválasztó szervrendszerben,
6. segít köhögésnél, náthánál, hűléses betegségeknél,
7. fogyaszt,
8. aktiválja a szénhidrát anyagcserét,
9. erősíti az idegeket,
10. serkenti az agyműködést,
11. idegcsillapító,
12. táplálja a bőrt, hajat, szemet,
13. jótékony hatású a májra,
14. vízhajtó.
|
|
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
Garáz József 3 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
5 tipp paradicsomneveléshez, amit nem tudtál
Káposztát virágnak? Próbáljuk ki!
VI. Demecseri káposztás napok
Karósbab