Kertészkedés: Amaránt

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Most egy nagyon ismert növényt fogok Nektek bemutatni!!!

Amaránt

Kép
Az amaránt (Amaranthus) egy kultúrnövény-nemzetség, mely a világ számos részén elterjedt. A Magyarországon őshonos fajok neve: disznóparéj
ugye, hogy igy már ismerös???. Kb. 60 faj tartozik ide, melyek virágjai sokféle színárnyalatúak lehetnek. Ezek a fajok sok tekintetben hasonlóak a Celosia fajokra. Az amaránt fajok legnagyobb része egyéves növény. Mivel szélbeporzásúak és gyakran kereszteződnek, az egyes fajok nagyon változékonyak, nehezen megkülönböztethetők.

Bár néhány fajt gyomnövénynek tekintenek, a legtöbb faj értékes zöldség-, gabona- vagy dísznövény.

A növény neve a görög amarantos (Αμάρανθος vagy Αμάραντος) szóból származik, melyek jelentése: ami sose hervad, vagy a nem hervadó (virág).

Bangladesben például az amaránt egy állandó termény a zöldséges kertben. 'Dugi' néven ismerik, és számos fajtáját termesztik, a friss leveleket a spenóthoz hasonlóan fogyasztják. Az íze is hasonlít a spenótra. Keress olyan fajtákat ami alkalmazkodik a hűvösebb éghajlathoz : az „Annapurna" egy magas, elegáns növény.

Termesztése: A chili magok könnyen visszaszorítják az amarántot, ezért várd meg a májust a magok ültetésével. Válassz egy napos, védett részt a kertedben, és homokos talajba ásd a magokat, így szabad elvezetése lesz a víznek, ami nagyon fontos az amaránt számára. Az elején lehet nehezen akar akar megindulni, de légy türelmes: ha elindul akkor könnyen fog nőni. A friss hajtásokat gyakran szedd le, hogy többet hajtson a növény.

Elkészítése: Az amaránt úgy készül, mint a spenót – tökéletes enyhén párolva, vajban megforgatva vagy olajban, sült ételekben keverékként. De nyersen is fogyasztható salátaként.

Számos faját a magok miatt termesztik, főleg Ázsiában és Amerikában. Fontos tápláléknövénye volt az inkáknak és az Andokban ma kiwicha néven említik. A régi aztékok is ismerték, ők huautli-nak nevezték a növényt. Más mexikói bennszülött népek rituális italokat és táplálékokat készítettek belőle.

Kép

Sokan a mai napig megpirítják az amaránt magokat pattogatott kukoricához hasonlóan és mézzel vagy melasszal keverik; ezt a keveréket alegría-nak nevezik (spanyolul „vidámságot” jelent).

Kép
bókoló amaránt

Az amaránt mag teljes értékű fehérjét és növényi rostokat tartalmaz, ásványi anyagokban gazdag (vas, magnézium, réz és mangán).
Az amaránt a Föld egyik legõsibb kultúrnövénye, amely tanúja volt az azték és inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Onnan származik, ahonnan a kukorica, a burgonya, a paprika, paradicsom és a bab érkeztek hozzánk.

Kép

Amerika felfedezése elõtt az ott élõ népek számára alapvetõ táplálékforrás volt a kukoricával és a babbal együtt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza.

Késõbb az amaránt visszaszorult Dél- és Közép-Amerika eldugott hegyi falvaiba, ahol termesztése sohasem szûnt meg, és itt vészelte át - a mai ember szerencséjére - az újra felfedezéséig eltelt néhány száz esztendõt. A világtól elzártan élõ embereknek köszönhetõen volt mihez nyúlniuk az amerikai kutatóknak.

A 70-es évek közepén, az Egyesült Államokban kezdõdtek meg a kutatások. Magyarországi meghonosítása mintegy 15 évre tekint vissza, és a 90-es évek elején államilag elismert magyar fajtát is sikerült kinemesíteni.

Az amaránt fogyasztása ajánlott:

-a kalcium szervezetbe juttatására és így a csontritkulás megelőzésének segítésére
-a vashiányos vérszegénység megelőzésére, ill. a hiányzó vastartalom pótlására
-a keringési rendszer egészséges működéséhez
-a depresszió leküzdéséhez
-a fogak állapotának megóvásához
-a magnéziumhiány pótlásával, illetve a szükséglet kielégítésével pajzsmirigyhormon képződéséhez
-központi idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez -ingerlékenység csökkentéséhez, bőséges mangán bevitelével
-lisztérzékenység esetén
-a hiánytáplálkozás egészséget károsító tüneteinek megszüntetésére, megelőzésére
-érelmeszesedés esetén, illetve annak kialakulását megelőzendő,
-renyhe bélműködés esetén
-a szervezet, illetve az emésztőrendszer lúgosítására, illetve tisztítására
-kedvezően befolyásolja a rákos megbetegedések (mellrák) megelőzését
-a cukorfogyasztásban korlátozott személyek számára.


A magyar dietetikusok weboldala szerint "Mivel az amarántfehérje nem tartalmaz gliadint, az amaránt a coeliákiás (lisztérzékeny) betegek diétájában történő felhasználása a prolaminfrakcióval kapcsolatos kérdések tisztázását követően javasolható."

Az amarant tápanyagösszetétele

Egyedülállóan komplex beltartalom! Az amaránt mag beltartalmát vizsgálva és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat: az amaránt aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul (75%).

Kísérletek igazolják, hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke - ami hőkezeléssel még tovább fokozható - magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is. Nem csoda, hogy a NASA az amarántot felvette az űrhajósoknak összeállított élelmi anyagok listájára.

Külön említést érdemel, hogy a legújabb orvosi kutatások szerint a lizin (a fehérjét felépítő egyik aminosav), melyből az amaránt kiemelkedően magas mennyiséget tartalmaz, az egyik leghatékonyabb anyag az érelmeszesedés ellen vívott harcban, valamint a kollagénépítés nélkülözhetetlen anyagaként a rákos sejtek növekedésének és a metasztázisok keletkezésének megszüntetésében, illetve ezek kialakulásának megelőzésében.

Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás. Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve, az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számáralehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak.

Kiemelendő az amaránt kalciumtartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer. Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonafélékénél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére. Ezeket a beltartalmi jellemzőket még értékesebbé teszi az amaránt gluténmentessége, amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is kitűnő tápanyagforrás.

Az amaránt mag mintegy 8% olajtartalommal rendelkezik. Magas olajtartalma rendkívül kedvező zsírsavösszetétellel bír. A legújabb kutatások szerint az amaránt olaj hatékonyan alkalmazható a mellrákmegelőzés eszközeként. Magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul a rostszegény étkezési szokások hátrányainak megszüntetéséhez, és jótékonyan hat az emésztőrendszerre.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Koos Jozsefne üzente 13 éve

Szia,Marika! régi Ismerősök vagyunk csak ritkán keresük egymást.Sajnos.Valamikor irtad,hogy Gyöngyösön is szoktál tartozkodni vagy külföld,Most hol élsz?
Néha-néha igy elkaplak egy -egy jo hirt olvasva,kösz,hogy megosztod tudásod velünk a klub tagjaival.Biztos van még sok olyan növény amit nem ismerek,ha teheted küld őket a kertészet lapjaira.Tőled mindig szivesen fogadunk uj hireket.Üdv:Koosné Ezsike.

Válasz

Berecz Csilla üzente 13 éve

Köszönöm a tájkoztatást,nagyon hasznos.Eddig erről a növényről nem tudtam semmit.De ez meglepett és érdekel.Csilla

Válasz

Fekete Teréz üzente 13 éve

Köszönöm a tájékoztatást éppen egy gabona félekkel foglalkozo könyvben olvastam erröl a növényről de nem tudtam hova tenni igy már tudom hogy ez a növény az és biztos vettek is belöle mert igen hasznos gabona növény jobb mint a búza vagy más gabona növény köszönettel Teréz

Válasz

kemeny magdolna üzente 13 éve

nagyon tetszik.Es szeretnek nevelni. hol lehet magot kapni?nekem fontoss lenne!! Ha van info elore is koszonom .; Magdolna

Válasz

Borbély Zoltánné Marcsi üzente 13 éve

Nagyon hasznos dolog ez a növény ! szeretnék én is nevelni ilyet ha valaki tudja ,hol lehet ilyen magot kapni akkor irja megy legyen szives . Köszi Marcsi

Válasz

Rajkó Éva üzente 13 éve

Köszönöm ezt a részletes tájékoztatót. Számomra nagyon érdekes dolgokról olvashattam. Szeretném kipróbálni és a kertemben termeszteni ezt a sokoldalú növényt. Ha valakinek van magja, vagy esetleg tudja, hogy hol kapható, szivesen venném, ha tájékoztatna róla.

Válasz

Balog Béla üzente 13 éve

Inkák ősi eledele

Hozzávalók:
- 1 csésze pattogatott amarant
- 1,5 csésze pattogatott kukorica
- agavé szirup / méz

Elkészítése:
- A pattogatott amarantot és a pattogatott kukoricát összekeverjük, ledaráljuk.
- A ledarált magokat sziruppal / mézzel összekeverve kis gombócokat formázhatunk, és így csemegézhetjük.

Válasz

Balog Béla üzente 13 éve

FELHASZNÁLÁSA

- Íze semleges, így sokoldalúan felhasználható, édes és sós jellegű ételek is készíthetők belőle. Az amarant tulajdonképpen egy álgabona, de felhasználása hasonló a gabonafélékhez.

- Étrendünkbe való beillesztése többféle módon is lehetséges:
- Levele, fiatal hajtásai
- spenóthoz hasonlóan elkészítve – krémlevesnek, főzeléknek fogyasztható.
- Beéret magja – legértékesebb része
- köretnek, kásának, liszté őrölve sütemények, kenyérfélék dúsítására használható,
- főzve, pirítva, csíra-zöldségként, búza helyet, illetve azzal keverve mindenféle
ételben felhasználható,
- a mag hő hatására kipattog, mint a kukorica, így közvetlenül is fogyasztható,
- felhasználható tésztafélékben, süteményekben, édességekben,
- igen jóízű és sokáig friss kenyér készül az amaranttal kevert lisztből,
- akár „hamis kaviár” is készíthető belőle,
- fel tudjuk használni palacsintatésztába, pudingok készítéséhez,
- hajdinával lisztté őrölve lisztérzékenyek számára tészták, sütemények készíthetők.
Ennél jóval sokrétűbb a pattogatott amaránt mag felhasználhatósága, amelyhez ma már a legtöbb bioboltban hozzá lehet jutni. A legegyszerűbb, ha a müzlinket gazdagítjuk vele vagy önmagában fogyasszuk . Ezenkívül a sütőipari termékeken, a leveseken, a salátákon a különböző édességeken keresztül a töltelék és panír anyagig nagy változatosságot biztosít a felhasználónak.

Válasz

Balog Béla üzente 13 éve

Mi is ez az AMARANT, talán a „Kakastaréj” vagy „Disznóparéj”, amit rendszeresen írtunk?
Botanikailag ugyanabba a családba tartozik – sok közös vonásuk van – de rendszertanilag független faj.

- A régészek szerint ez az egyik legrégibb háziasított növény. Már 6000 évvel ezelőtti latin-amerikai sírokból is előkerült, de más bizonyítékok is vannak arra, hogy folyamatosan termesztették, hasznosították.
Amerika felfedezése előtt az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt a kukoricával és a babbal együtt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. Akkori fontosságát támasztja alá az a feljegyzés is miszerint Monetzuma, az utolsó azték uralkodó, évente 5000 tonna kukoricát és 3700 tonna amaránt magot kapott ajándékba (adóba) alattvalóitól. Rajtuk kívül termesztették a Mayák, az Inkák és más elő-Kolumbiai népek is.

- Az amarant visszaszorult - a spanyol hódításokkal eltűnt, a búza tudatos elterjesztésének köszönhetően - Dél- és Közép-Amerika eldugott hegyi falvaiba, ahol termesztésük sohasem szűnt meg. A mai Peruban, Argentínában és Mexikóban jelenleg is - nemzeti ételként - fogyaszthatják az amarant több fajtáját. A helyi népcsoportok tehát megőrizték ősi, az amarant növény leveléből
és magjából készített ételeiket, és itt vészelte át az „újra felfedezéséig" eltelt néhány száz esztendőt.

- Nem csoda, hogy alig hallottunk róla: a hatvanas években ugyanis az amerikai katonai kutatók kisajátították, polgári tudós nem foglalkozhatott vele. Néhány évtizeddel később felszabadították a „katonai fogságból”, és akkor a tudományos világ képviselői egy minden szempontból jól leírt és valóban csodálatos növényt kaptak a kezükbe. Annyira csodálatosnak tűnt az Amarant, hogy a kutatók egy csoportja gyanút fogott. Különlegesen „negatív” teszteknek vetették alá, hogy megállapítsák: mik a rossz tulajdonságai? Ilyet viszont nem találtak!
A 70-es évek közepén, az Egyesült Államokban John Robson (University of Columbia) inspirálására kezdődtek meg a kutatások és ezzel egy időben a termesztést koordináló amarant centrum megalapítása. Reneszánszát tehát a ´70-es évek közepétől éli, amikor is a NASA kutatói felfedezték hasznos beltartalmi értékeit, és az űrhajósok étrendjébe is beépítették.

Válasz

Lakatosné Borbíró Ilona üzente 13 éve

Nagyon hasznos volt számomra ennek a cikknek az elolvasása. Majdnem minden évben nő a kertemben 1-2 ilyen növény. Igaz, hogy mutatós, de eddig egy kipusztíthatatlan növénynek tartottam.
Ezután már más szemmel fogok ránézni. Köszönöm: Ilona

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Garáz József írta 2 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Terike! Köszönöm szépen.

Kovácsné Terézia írta 2 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Nagyon szép!

István Halhóber írta 2 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

5*

István Halhóber írta 2 hete a(z) A kert dokora. képhez:

A_kert_dokora_2194979_5692_s

5*

Garáz József 2 hete új képet töltött fel:

A_kert_dokora_2194979_5692_s

Garáz József 2 hete új képet töltött fel:

Telen_is_van_munka_akertben_2194978_9255_s

Garáz József 2 hete új képet töltött fel:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu