Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Most egy nagyon ismert növényt fogok Nektek bemutatni!!!
Amaránt
Az amaránt (Amaranthus) egy kultúrnövény-nemzetség, mely a világ számos részén elterjedt. A Magyarországon őshonos fajok neve: disznóparéj
ugye, hogy igy már ismerös???.
Kb. 60 faj tartozik ide, melyek virágjai sokféle színárnyalatúak
lehetnek. Ezek a fajok sok tekintetben hasonlóak a Celosia fajokra. Az
amaránt fajok legnagyobb része egyéves növény. Mivel szélbeporzásúak és
gyakran kereszteződnek, az egyes fajok nagyon változékonyak, nehezen
megkülönböztethetők.
Bár néhány fajt gyomnövénynek tekintenek, a legtöbb faj értékes zöldség-, gabona- vagy dísznövény.
A
növény neve a görög amarantos (Αμάρανθος vagy Αμάραντος) szóból
származik, melyek jelentése: ami sose hervad, vagy a nem hervadó
(virág).
Bangladesben például az amaránt egy állandó termény a
zöldséges kertben. 'Dugi' néven ismerik, és számos fajtáját termesztik,
a friss leveleket a spenóthoz hasonlóan fogyasztják. Az íze is hasonlít
a spenótra. Keress olyan fajtákat ami alkalmazkodik a hűvösebb
éghajlathoz : az „Annapurna" egy magas, elegáns növény.
Termesztése:
A chili magok könnyen visszaszorítják az amarántot, ezért várd meg a
májust a magok ültetésével. Válassz egy napos, védett részt a
kertedben, és homokos talajba ásd a magokat, így szabad elvezetése lesz a
víznek, ami nagyon fontos az amaránt számára. Az elején lehet nehezen
akar akar megindulni, de légy türelmes: ha elindul akkor könnyen fog
nőni. A friss hajtásokat gyakran szedd le, hogy többet hajtson a növény.
Elkészítése:
Az amaránt úgy készül, mint a spenót – tökéletes enyhén párolva, vajban
megforgatva vagy olajban, sült ételekben keverékként. De nyersen is
fogyasztható salátaként.
Számos faját a magok miatt termesztik, főleg Ázsiában és Amerikában. Fontos tápláléknövénye volt az inkáknak és az Andokban ma kiwicha néven említik. A régi aztékok is ismerték, ők huautli-nak nevezték a növényt. Más mexikói bennszülött népek rituális italokat és táplálékokat készítettek belőle.
Sokan
a mai napig megpirítják az amaránt magokat pattogatott kukoricához
hasonlóan és mézzel vagy melasszal keverik; ezt a keveréket alegría-nak
nevezik (spanyolul „vidámságot” jelent).
bókoló amaránt
Az amaránt mag teljes értékű fehérjét és növényi rostokat tartalmaz, ásványi anyagokban gazdag (vas, magnézium, réz és mangán).
Az
amaránt a Föld egyik legõsibb kultúrnövénye, amely tanúja volt az azték
és inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Onnan származik,
ahonnan a kukorica, a burgonya, a paprika, paradicsom és a bab érkeztek
hozzánk.
Amerika
felfedezése elõtt az ott élõ népek számára alapvetõ táplálékforrás volt
a kukoricával és a babbal együtt, akárcsak a gabonafélék a mai
Európában. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza.
Késõbb
az amaránt visszaszorult Dél- és Közép-Amerika eldugott hegyi falvaiba,
ahol termesztése sohasem szûnt meg, és itt vészelte át - a mai ember
szerencséjére - az újra felfedezéséig eltelt néhány száz esztendõt. A
világtól elzártan élõ embereknek köszönhetõen volt mihez nyúlniuk az
amerikai kutatóknak.
A 70-es évek közepén, az Egyesült Államokban
kezdõdtek meg a kutatások. Magyarországi meghonosítása mintegy 15 évre
tekint vissza, és a 90-es évek elején államilag elismert magyar fajtát
is sikerült kinemesíteni.
Az amaránt fogyasztása ajánlott:
-a kalcium szervezetbe juttatására és így a csontritkulás megelőzésének segítésére
-a vashiányos vérszegénység megelőzésére, ill. a hiányzó vastartalom pótlására
-a keringési rendszer egészséges működéséhez
-a depresszió leküzdéséhez
-a fogak állapotának megóvásához
-a magnéziumhiány pótlásával, illetve a szükséglet kielégítésével pajzsmirigyhormon képződéséhez
-központi idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez -ingerlékenység csökkentéséhez, bőséges mangán bevitelével
-lisztérzékenység esetén
-a hiánytáplálkozás egészséget károsító tüneteinek megszüntetésére, megelőzésére
-érelmeszesedés esetén, illetve annak kialakulását megelőzendő,
-renyhe bélműködés esetén
-a szervezet, illetve az emésztőrendszer lúgosítására, illetve tisztítására
-kedvezően befolyásolja a rákos megbetegedések (mellrák) megelőzését
-a cukorfogyasztásban korlátozott személyek számára.
A
magyar dietetikusok weboldala szerint "Mivel az amarántfehérje nem
tartalmaz gliadint, az amaránt a coeliákiás (lisztérzékeny) betegek
diétájában történő felhasználása a prolaminfrakcióval kapcsolatos
kérdések tisztázását követően javasolható."
Az amarant tápanyagösszetétele
Egyedülállóan
komplex beltartalom! Az amaránt mag beltartalmát vizsgálva és
összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban
lényeges eltérést mutat: az amaránt aminosav összetétele harmonikusan
kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul
(75%).
Kísérletek igazolják, hogy a nyers mag fehérjéinek
biológiai értéke - ami hőkezeléssel még tovább fokozható - magasabb még a
legközismertebb fehérjeforrásénál is. Nem csoda, hogy a NASA az
amarántot felvette az űrhajósoknak összeállított élelmi anyagok
listájára.
Külön említést érdemel, hogy a legújabb orvosi
kutatások szerint a lizin (a fehérjét felépítő egyik aminosav), melyből
az amaránt kiemelkedően magas mennyiséget tartalmaz, az egyik
leghatékonyabb anyag az érelmeszesedés ellen vívott harcban, valamint a
kollagénépítés nélkülözhetetlen anyagaként a rákos sejtek növekedésének
és a metasztázisok keletkezésének megszüntetésében, illetve ezek
kialakulásának megelőzésében.
Az amaránt kitűnő vas, kalcium,
magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás. Nemcsak a gabonák, de
valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve, az amaránt
vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását
tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számáralehet érdekes, akiknek
szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a
világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak.
Kiemelendő
az amaránt kalciumtartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem
biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő
élelmiszer. Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a
gabonafélékénél, amely jótékony hatással van az elme frissességének
megőrzésére és a szívizom működésére. Ezeket a beltartalmi jellemzőket
még értékesebbé teszi az amaránt gluténmentessége, amelynek köszönhetően
lisztérzékenyek számára is kitűnő tápanyagforrás.
Az amaránt mag
mintegy 8% olajtartalommal rendelkezik. Magas olajtartalma rendkívül
kedvező zsírsavösszetétellel bír. A legújabb kutatások szerint az
amaránt olaj hatékonyan alkalmazható a mellrákmegelőzés eszközeként.
Magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul a rostszegény étkezési
szokások hátrányainak megszüntetéséhez, és jótékonyan hat az
emésztőrendszerre.
|
|
Garáz József 2 hete új képet töltött fel:
Garáz József 2 hete új képet töltött fel:
Garáz József 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!