Kertészkedés: Ismerjük meg jobban mindennapi ételeink alapanyagait!!!

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Cékla

Története
Bár külsőleg egyáltalán nem hasonlítanak egymáshoz, a mángold és a cékla közeli rokonok. Mindkét növény őse a tengerparti mángold, amely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékein nőtt vadon.
Hogyan válasszunk?
Ha nyers céklát szeretnénk, győződjünk meg arról, hogy a héja ne legyen túl száraz. A friss cékla kemény, lédús, színe élénk.
Hogyan tároljuk?
A nyers cékla a hűtőben akár egy hétig is eltartható. A főtt céklát hermetikusan lezárt dobozban néhány napig a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tárolhatjuk. A főtt céklát le is fagyaszthatjuk. Ha hosszabb ideig (nyolc hónapig) szeretnénk tárolni, fagyasztás előtt a céklát karikázzuk föl!
Hogyan készítsük elő?
Ha nyers céklát vásárolunk, nyersen lereszelve vagy apróra vágva ízletes salátát készíthetünk belőle. Ha főzni akarjuk, sose hámozzuk meg, hogy szép színét megőrizzük! A főtt céklát még melegen kell megtisztítani és meghámozni.
Hogyan főzzük?
A nyers céklát tegyük forrásban lévő sós és enyhén ecetes vízbe, s addig főzzük, míg megpuhul. A főzésidő akár két és fél óra is lehet (vagy kuktában átlagosan fél óra). Ha ellenőrizni akarjuk, vajon megfőtt-e, ne szúrjunk a céklába villát (mert elveszíti a levét), hanem dörzsöljük meg a szár körüli héjrészt, vajon könnyen lejön-e.
Néhány praktika
A cékla kimondottan finom, ha sütőben készítjük el 170 fokon (5-ös fokozat).
Felhasználási javaslat
Céklakrém 35 dkg céklát főzzünk meg 1 db burgonyával és 2 db almával. Turmixoljuk össze, és keverjük ki citrommal ízesített tejszínnel és egy kis tormával. Saláta Viktor Emánuel módra Céklakockák, reszelt zeller, galambbegy-saláta vinaigrette-öntettel Északi saláta Céklakarikák, almaszeletek, cikória, édes heringszeletek - tejszínes-mustáros szósz
Miért ne?
Vaddisznó- vagy fácánhúshoz készíthetjük a következő köretet: 5 db reszelt céklát 2 fej szeletelt hagymával, savanyú almakarikákkal, kevés almaecettel, 1 csipetnyi szegfűszeggel és édesköménnyel vajon megpárolunk. Kétszínű pástétom: Béleljünk ki cserép pástétomformát sütőpapírral, és tegyünk az aljára egy réteg friss kecskesajtot. Locsoljuk meg dióolajjal. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kis dióbéllel, majd helyezzünk rá egy réteg felkarikázott főtt céklát. Ismételjük a rétegezést, végül sajtréteggel fejezzük be. Éjszakára tegyük hűtőszekrénybe, majd vegyük ki a tálból. 4 személyre ehhez a recepthez kb. 250 dkg kecskesajtra és 4 db átlagos méretű céklára van szükség.
Ismerjük meg jobban!
Fajtától függően a céklagyökér lehet hosszúkás formájú, kerek vagy lapos. Sötétbordó húsa édes és finom. Ezt a gyökérzöldséget három formában dobják piacra. Májustól októberig friss, néha még leveles gyökeret vásárolhatunk. A hagyományosan télen fogyasztott főtt céklát egész évben megvásárolhatjuk kimérve, de legfőképpen pasztörizált formában, vákuumcsomagolásban.
Élelmezési ismeretek
A cékla cukorban gazdag gyökérzöldség (100 g-ban 8-10 g, elsősorban szacharóz), s energiatartalma is viszonylag magas (40-45 kcal). Változatos ásvány- és vitamintartalmának köszönhetően a cékla értékes zöldség. A céklában sokfajta és bőséges mennyiségű ásványi anyag és nyomelem található. Vitamintartalma is jelentős (elsősorban B vitaminokat tartalmaz, s C vitamint: 100 g-ban 5-10 mg). Rostjai elősegítik a cukor fokozatos felszívódását, és stimulálják a bélműködést. A főtt cékla könnyebben emészthető, mint a nyers (ha nyersen kívánjuk fogyasztani, reszeljük nagyon finomra).


Citrom

Története
A hagyomány szerint a citrom a kasmíri hegyekben őshonos, s körülbelül 3000 évvel ezelőtt vándorolt el ezekről a tájakról egészen Kínáig, ahol a „limung” nevet kapta. Perzsiában való meghonosodása után is megőrzött. Perzsia után Mezopotámiában is sikerült alkalmazkodnia a természeti viszonyokhoz, s babiloni fogságuk során a héber törzsek minden bizonnyal itt sajátították el ennek a gyümölcsnek a termesztését. Annyira a szívükbe zárták, hogy egyes szertartások, mint például a sátoros ünnep alkalmával még szerepet is kapott! Az ókori görögök nászszertartásaik során szimbolikus erővel ruházták fel ugyan a citromot, ám úgy tűnik, termesztése nem volt igazán népszerű. A Krisztus utáni X. századtól kezdve az arab törzsek terjesztették el az általuk „li mûm”-nak nevezett gyümölcsöt a Földközi tenger medencéjében, különösen Hispániában, ahol a „limon”-ná átkeresztelődő citrom igazi hazára lelt. Spanyol elnevezéséből származik egyébként az angolszász „lemon” és a limonádé szó is. A XV. század végén a spanyol és portugál hódítók ültettek először citromfát Floridában, ahol mind a mai napig a vidék egyik meghatározó eleme.
Hogyan válasszunk?
Mivel a citrom gyorsan veszít nedvességtartalmából, jobb, ha minél gyakrabban, s inkább egyszerre kevesebbet vásárolunk belőle.
Hogyan tároljuk?
Akár zöld, akár sárga a színe, a citromot szobahőmérsékleten egy hétig, míg hűtőszekrényünk zöldséges rekeszében körülbelül két hétig-egy hónapig tárolhatjuk. A citrusféléket hámozás, felvágás után azonnal el kell fogyasztani, a bennük található C-vitamin ugyanis levegővel érintkezve gyorsan oxidálódik.
Hogyan készítsük elő?
Ha a citrom levére van szükségünk, egyszerűen csak ketté kell vágnunk, majd ki kell csavarnunk a levét. Jó megoldás, ha előbb lereszeljük a héját, mellyel számos ételt ízesíthetünk. Ha nincs otthon külön erre a műveletre kifejlesztett szerszámunk, fontos, hogy egy percig lobogó vízben blansírozzuk az egészben hagyott gyümölcsöt, így ugyanis konyhakéssel vékonyan le tudjuk majd hámozni, s vékony szeletekre tudjuk majd vágni a héját.
Hogyan főzzük?
Ha a lehető legtöbb levet akarjuk kinyerni a citromból, tenyerünkben melegítsük fel egy kicsit, vagy 3 percig áztassuk forró vízbe, s csak utána csavarjuk ki! Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök (mint például az avokádó vagy az alma), amelyek oxidációját a citromlé megakadályozza, s még ízüket is kiemeli. A citromot sóban „kandírozhatjuk” is: 4 darab nagyméretű citromot vízben rövid ideig forraljunk, majd vágjunk karikára. Lábas szűrőben helyezzük el a szeleteket, szórjuk meg 8 evőkanál durva szemű sóval, s hagyjuk, hogy egy nap alatt kidobja a levét. Ezt követően a citromszeleteket csöpögtessük, majd alaposan öblítsük le, s itassuk fel róla a vizet. Zárható üvegben rendezzük el őket, adjunk hozzá 3 darab babérlevelet, 3 kisméretű erős zöldpaprikát, s az egészet öntsük fel olívaolajjal.
Néhány praktika
Ha a lehető legtöbb levet akarjuk kinyerni a citromból, tenyerünkben melegítsük fel egy kicsit, vagy 3 percig áztassuk forró vízbe, s csak utána csavarjuk ki! Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök (mint például az avokádó vagy az alma), amelyek oxidációját a citromlé megakadályozza, s még ízüket is kiemeli. Sós citrom: 4 darab nagyméretű citromot vízben rövid ideig forraljunk, majd vágjunk karikára. Lábas szűrőben helyezzük el a szeleteket, szórjuk meg 8 evőkanál durva szemű sóval, s hagyjuk, hogy egy nap alatt kidobja a levét. Ezt követően a citromszeleteket csöpögtessük, majd alaposan öblítsük le, s itassuk fel róla a vizet. Zárható üvegben rendezzük el őket, adjunk hozzá 3 darab babérlevelet, 3 kisméretű erős zöldpaprikát, s az egészet öntsük fel olívaolajjal.
Felhasználási javaslat
Kir: 2 kávéskanál feketeribizli-likőr, 3 kávéskanál zöldcitromlé, behűtött víz, s már kész is. Forralt bor: 10 cl édes borhoz adjunk 2 kávéskanál Grand Marnier-t, 1 karika citromot, ½ gerezd vaníliát, s az egészet 2 percig főzzük össze. Daïquiri : Fehér rumot keverjünk össze zöld citrom levével, s ízesítsük nádcukorsziruppal. Leves görögösen: Másfél liter szárnyas alaplébe főzzünk 6 evőkanál rizst, s adjuk hozzá a tojásos habarást. Tojásos habarás: egy mély tálban verjük föl 2 tojás sárgáját 2 citrom csavart levével s egy csésze forró alaplével, majd adjunk hozzá két tojást. Ha nem főzünk bele rizst, ezt az ínyencséget frissen készítve kísérő szószként húsok és halak mellé is tálalhatjuk! Rizottó: 50 gramm vajon fonnyasszunk meg egy felszeletelt vöröshagymát, öntsük fel 12 cl fehérborral, 1 liter szárnyas alaplével, 2 citrom levével s reszelt héjával, adjuk hozzá a rizst, s hagyjuk főni addig, míg a folyadékot a rizs fel nem veszi. Húzzuk le a tűzről, s keverjünk hozzá 5 evőkanál tejszínt, 2 tojássárgáját, s végül 100 gramm reszelt parmezán sajtot. Friss tojásos metélt (tagliatelle): Készítsük el a zöldfűszeres tésztaszószt: 20 cl főzőtejszínbe főzzünk bele egy csokor tárkonyt s fodros turbolyát, 1 zöld citrom levét és 250 gramm pirított fenyőmagot vagy mandulát. Főzzük meg és csepegtessük le a tésztát, s keverjük össze a forró tésztaszósszal. Olaszország beköltözik a konyhánkba! Citromos csirke: Készítsünk páclevet citromlével s 2 zöld citrom levével, adjunk hozzá 2 gerezd kinyomott fokhagymát, 1 kis erős zöldpaprikát, 1 szár fodormentát és néhány szem egész feketeborsot. A csirkehús-szeleteket 1 órán át marinírozzuk, majd 2 szeletelt vöröshagymával összefonnyasztjuk, felöntjük a páclével, 15 cl szárnyas alaplével, s egy felkockázott citrommal, illetve lime-mal 25 percen át főzzük.
Miért ne?
500 g citromlevet főzzünk össze 100 g cukorral, adjunk hozzá 80 g zselatinlapocskát (melyeket előzetesen hideg vízbe áztattunk), 700 g keményre vert tejszínt s reszelt citromhéjat. A keveréket öntsük egy tálba, s 2 órára tegyük be a hűtőszekrénybe. Tálaláskor öntsük nyakon eperszósszal… isteni!
Ismerjük meg jobban!
Elvonja a szervezetből a kalciumot? Semmiképpen sem! Mi több, viszonylag nagy mennyiséget tartalmaz ebből a hasznos ásványi anyagból, 100 gramm citromra vetítve 25 mg-ot, szemben az átlagos 5-15 mg mennyiséggel, ami a legtöbb gyümölcsben található. A citromban található 1,4 kalcium/foszfor arány optimális érték, így a kalciumot a szervezet a lehető legjobban tudja hasznosítani. Ezen túlmenően a magas C-vitamin és szerves sav mennyiség megkönnyíti mind a citromban, mind pedig az egyéb táplálékkal bevitt kalcium beépülését. Savasít? Egyáltalán nem! Igen, az íze savanyú ugyan, hiszen sok benne a citromsav, ám ennek ellenére lúgos, nem pedig savas jellegű! A szervezetben a citromban található szerves savak ásványi anyagokkal, elsősorban nátriummal alkotnak vegyületet, ezáltal lúgos közeget teremtenek, azaz a savasodás ellenében hatnak. Fogyaszt? Természetesen nem, s egyébként ezzel a tulajdonsággal egyetlen élelmiszer sem dicsekedhet. Remek összetevője azonban a kalóriaszegény étrendeknek, energiabevitele ugyanis minimális, főként, ha frissen facsartan fogyasztjuk. Magas C-vitamin tartalma pedig a kalóriaszegény diétákban külön figyelemre méltó.
Élelmezési ismeretek
A citrom tulajdonságai közül messze kiemelkedik magas C-vitamin tartalma (52 mg C-vitamin található 100 gramm citromban). Ez a rendkívül értékes vitamin természetes formában van jelen benne, s egyéb hasznos összetevők kísérik (P-vitamin, szerves savak, szelén, rostok, stb.), ebből kifolyólag a citrom mind rövid, mind pedig hosszú távon remek hatást gyakorol a táplálkozási egyensúly fenntartására. Kalóriaszegény és rendkívül könnyű felhasználni, ezért a mai rohanó világ életviteléhez is nagyszerűen alkalmazkodik, s az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk.


Cukkini
Története
Botanikusok tanulmányai szerint a cukkíni Közép-Amerikában őshonos, ahol valószínűleg több ezer évvel időszámításunk kezdete előtt is fogyasztották. Az indiánok az „askutasquash” névvel illették, az európaiak pedig az Újvilággal egyidejűleg fedezték fel. Rövid időn belül már nagyon sok változat került be a botanikusok könyveibe, s már jóval termesztése előtt megjelent az európai füvészkertekben is. Termesztése kezdetén hagyták, hogy a töktermés fogyasztás előtt teljesen kifejlődjön, hiszen így nagyobb volt a hozam, s könnyebben lehetett tárolni. Valószínűleg a XVIII. századi Olaszországban alakult ki az a gyakorlat, hogy a tököt már a teljes kifejlődés előtt leszedték, s így született meg a „tököcske”, azaz a cukkíni.
Hogyan válasszunk?
A cukkíninek fényesnek, kemény húsúnak, láthatóan frissnek kell lennie.
Hogyan tároljuk?
Mivel a cukkínit éppen „fiatalsága” teszi értékessé, könnyen érthető, hogy a hosszú tárolás nem tesz jót neki: a leghelyesebben akkor járunk el, ha mindig frissen vásárolunk belőle. Néhány napig száraz, hűvös helyen tárolva még élvezetes marad, ám a hűtőszekrényt s a fagyasztást nem neki találták ki.
Hogyan készítsük elő?
A cukkínit egy szempillantás alatt konyhakésszé varázsolhatjuk, csak meg kell mosni és két végét le kell csippenteni. Egészen változatos formákra vághatjuk: szalagokra, csíkokra, kockákra, leheletnyi vékony szeletekre. A cukkíni remekül felhasználható sós tortákhoz és krémlevesekhez is.
Hogyan főzzük?
A cukkínit sokszínűen elkészíthetjük, ám mindig nagyon gyorsan kell vele bánni: fedő nélkül lobogó vízben csak 1-2 percig kell főzni, a gőzben párolás is csak 3-4 percig tartson (így a legfinomabb a cukkínis tagliatelle), s mikrohullámú sütőben is csak 2-4 percig kell sütni. A cukkíni serpenyőben, zsiradékon párolva vagy sütve is nagyon finom.
Néhány praktika
Bár egyáltalán nem szükséges, vannak, akik inkább meghámozzák a cukkínit. Ebben az esetben a héjat vágjuk vékony csíkokra, enyhén blansírozzuk, s segítségével ízesítsünk spagettit vagy omlettet. A só szinte „megégeti” a cukkíni érzékeny húsát, ezért a főzővizet sosem szabad sózni, így a cukkíni nem esik szét. Mielőtt serpenyőben megsütnéd, forgasd a cukkínit lisztbe: nem szívja magába a zsiradékot és ropogósabb lesz!
Felhasználási javaslat
Mustáros cukkíni Szeleteljük a cukkínit karikára vagy vékony lemezekre, pároljuk meg, majd készítsünk vinaigrette salátaszószt jó sok mustárral. Locsoljuk meg vele a cukkínit, szórjuk meg alaposan petrezselyem zöldjével, esetleg adjunk hozzá villával széttört kemény tojást. Olívaolajos carpaccio A vastag szeletekre vágott cukkínit forró grillen gyorsan grillezzük meg, locsoljuk meg olívaolajjal és citromlével, sózzuk, borsozzuk, majd hintsük meg fokhagymával és friss korianderrel. A lamellákra vágott cukkínit 2 percig lobogó vízben főzzük, és még langyosan meglocsoljuk vinaigrette szósszal és meghintjük curryvel.
Miért ne?
Spanyol tortilla Serpenyőben süssünk össze 5 db vékonyra szeletelt cukkínit és 6 db vékonyra vágott vöröshagymát csíkokra vágott piros kaliforniai paprikával. Verjünk fel 10 tojást borssal, egy csipetnyi őrölt köménymaggal és pirospaprikával. Először süssük meg a tortilla egyik oldalát, majd fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is. Hagyjuk kihűlni, s tálaljuk szeletekre vágva!
Ismerjük meg jobban!
Ennek a tökfélék családjába tartozó növénynek legfőbb sajátossága az, hogy nagyon fiatalon szedik le. A legismertebb változata természetesen hosszúkás és csőszerű, színe pedig szép élénk, többé-kevésbé sötét és márványos zöld. Vannak azonban kevésbé ismert változatai is, mint például a nizzai kövér cukkíni, a provanszál szürke, a virginiai fehér, vagy a meghökkentően sárga színű, szokatlan Goldrush.
Élelmezési ismeretek
Változatos vitamin- és különösen alacsony energiatartalmának (100 gramm cukkíni mindössze 15 kcal-t, azaz 63 kJ energiát tartalmaz) köszönhetően a cukkíni valóban „formába hoz”. A fiatal cukkíni rendkívül könnyen emészthető, ekkor rostjai ugyanis rendkívül lágyak, aminek köszönhetően fogyasztása mindenkinek - még az érzékeny emésztőrendszerűeknek, így a kisgyerekeknek, no és természetesen a fogyókúrázóknak is - ajánlott.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Tálas Ottóné Inci üzente 13 éve

Köszönöm a kedvességed, nagyon részletes és hasznos ismereteket osztottál meg velem!

Válasz

Kántor Aranka üzente 13 éve

Nagyon jó tippek, céklát régóta használom, de én nyersen lereszelve, (cékla+alma+sárgarépa+citrom+narancs+méz) isteni vitamín bomba! Ja!: és nagyon finom!

Válasz

Hibszky Anna üzente 13 éve

Nagyon köszönöm a sok tippet. Sajnos a frissen megtört diót hütőbe tettem és megpenészedett. Pont jókor jött a jótanács.

Válasz

SZabó Andrásné Erzsébet üzente 13 éve

Köszönöm a változatos cékla recepteket kifogom próbálni,

Válasz

Gulyás Zoltán üzente 13 éve

Szerintem a fiatal fözötök, a cukkinihoz hasonlóan szintén a legegészségesebb zöldségfélék egyike. Közömbös hatásuknál fogva betegek táplálására kimondottan ajánlott mind a kettő.

Válasz

Vincze Sándorné Klári üzente 13 éve

Szia István! Eddig is tudtam hogy milyen sok jót rejt a cékla ,a citrom ,acukkíni.Örülök ,hogy megerősítettél ezekbe a dolgokba szép Adventot kívánok .Klári

Válasz

Fellnerné Horváth Mária üzente 13 éve

Tekintettel, hogy nagyon szeretjük a zöldségeket, minden módon elkészitve ,így nagyon örültem ezeknek az írásoknak.Köszönöm

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Nagyon hasznos és jó informácíókat kaptam .Köszönöm !

Válasz

Czollner Mároky Mária üzente 13 éve

Céklát többféleképpen készitem el, igy változatos, jóizü és egészséges.

Válasz

Kunné Katus üzente 13 éve

Imádom a céklát is,cukinit is citromot is .
Köszönöm a hasznos tippeket.

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Garáz József írta 1 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Terike! Köszönöm szépen.

Kovácsné Terézia írta 1 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Nagyon szép!

István Halhóber írta 1 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

5*

István Halhóber írta 1 hete a(z) A kert dokora. képhez:

A_kert_dokora_2194979_5692_s

5*

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

A_kert_dokora_2194979_5692_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Telen_is_van_munka_akertben_2194978_9255_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

István Halhóber írta 3 hete a(z) 153 képhez:

153-156_2194699_2013_s

5*

István Halhóber írta 3 hete a(z) 168 képhez:

168-173_2194700_9367_s

5*

Garáz József 4 hete új képet töltött fel:

168-173_2194700_9367_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu