Kertészkedés: Ismerkedjünk meg a spárgával....

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37549 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Ismerkedjünk a spárgával / Asparagus offcialis / - Szezonja van! Ismerkedjünk a spárgával  / Asparagus offcialis /  - Szezonja van!

A zöldségek királya, a királyok zöldsége - így nevezik a spárgát. Régen több neve is volt, mint például: nyúlárnyék, istenlovafarka, spáringó. Kitűnő főzeléknövény.


 

A mai napig sem tudjuk pontosan, honnan származik, Európából, vagy Ázsiából.

Az egész földön termelik, de legkedveltebb a földközi tenger vidékén. Nálunk nem közismert növény, nincs igazán kultusza. Érdemes közelebbről megismerkedni vele. Íze fenséges, termesztése munkaigényes. Szerencsére ma már bárki megkóstolhatja az egyik legfinomabb zöldséget. A spárga szezonja körülbelül április végétől júniusig tart. Termesztése körülményes, és csak rövid ideig lehet szedni, talán ez magyarázza, hogy miért olyan drága. Az ültetése utáni negyedik évben hoz először igazi termését. Van fehér, zöld, és lila spárga. A fehér a legközkedveltebb, íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, mert különben keserű lesz. Feje alatt kb. 2-3 cm-rel kell kezdeni a tisztítást, és a szárak végét is le kell vágni. A zöld spárga íze intenzívebb, és nem kell meghámozni. A lila spárga igen ritka, íze a fehér és a zöld keveréke. A vásárlásnál mindig ügyeljünk, hogy friss növényt vásároljuk. Úgy tudjuk megállapítani a frissességét, hogy benyomjuk a szárát a tövénél, és ha sárga lé buggyan ki, akkor jó. Az öreg növény nem jó mert szálkás, olyan, mint a karalábé. A vásárlás után, ahogy haza vittük a piacról, rögtön tegyük vizes ruhába, így megtarthatjuk a frissességét. Hűtőbe csak pár napig lehet tárolni. Az egészen zsengék kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcs maradjon.

A spárga rendkívül egészséges főzeléknövény. Elsőrendű vértisztító és vizelethajtó. A spárga tartalmaz: kálciumot, vasat, foszfort, nátriumot, C, B1, - B2, vitamint. Jó hatással van a májra, vesére, tüdőre, bőrre /kiváló gyógyhatással van a pattanásos bőrre/. Ha tehetjük, fogyasszuk nyersen is, mert nagyon jó gyógyító hatással van a szervezetünkre. Most, hogy egy kicsit bővebben megismertük a spárgát, bátran vásároljunk belőle a piacon, hogy meg tudjunk győződni igazi értékéről. A spárga könnyű finom és nagyon egészséges. Próbáljunk ki egy pár spárga ételreceptet elkészíteni, könnyen lehet, hogy ezután a kedvenc ételeink közé fog tartozni.

 

Címkék: forrás: internet

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Jakab Ferenc üzente 12 éve

A spárga szakszerű termesztése lenne ezeken az oldalakon otthon, szerintem .Receptet talál könnyen mindenki.Szaporítása, begyűjtése,teleltetése,trágyázása és növényvédelme.
Szívsebben olvasnám ezeket.

Válasz

Dallos Gyöngyi üzente 12 éve

A spárga ásványi anyag tartalma sokkal fontosabb összetevő, mint a vitamon tartalma. Az ásványi anyagok a főzés során is megmaradnak. Jobb párolni, mint főzni. A főzőlevez mindenképpen használjad fel. Rántás és habarás helyett burgonyával sűrítheted. Amikor felteszed teszel hozzá krumplit ami vele együtt megpuhul.

Válasz

Dallos Gyöngyi üzente 12 éve

Spárga termesztés
Leírom a saját magam által nevelt spárga termesztését.
Amit először tenned kell, hogy jó alaposan fellazítod és gyomtalanítod a talajt. Olyan helyet válasszál ahol évekig maradhat, mivel 4 éves kora után lehet szedni először. Lehet félárnyékos hely is.
Vásároljál magot! Mezőgazdasági boltokban, gazda boltokban megtalálod. Fontos, hogy zöldségspárga mag legyen, Hamarosan jelentkezem és folytatom.

Válasz

Kovács andrásné üzente 12 éve

Sokat hallottam már róla de soha nem ettem.
Ideje ki próbálnom.

Válasz

Nagy-Bántó Anna üzente 12 éve

A spárga valóban nagyon finom és elég drága , ezért szívesen venném ha valaki azt is leírná hogy hol szerezhető be a mag vagy a palánta és hogyan kell termeszteni .
Előre is köszönöm!

Válasz

Háló Lénárdné üzente 12 éve

Spárga minden mennyiségben :-)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Szeretem a spárgát, de csak ritkán lehet jó gyengét kifogni. Szívesen termeszteném, ha tudnám, hogyan kell?

Válasz

FAZEKAS iMRÉNÉ üzente 12 éve

Mi magról vetettük jó pár éve,fogyasztani két éve kezdtük.Ősszel jól fel kell tölteni,mint a burgonyát és tavasszal lehet enni!

Válasz

Vincze Sándorné Klári üzente 12 éve

Valóban nagyon finom ,tele van vitaminokkal ásványisókkal , és még nem is tudom felsorolni mennyi minden jóval. Igen sok rétű a felhasználása is.Igaz kicsit drága ,de megéri. Mindenkinek ajánlom szerettel és jószívvel .Én már sok mindent kipróbaltam családomnak igen ízlik . Üdv mindekinek Klári.

Válasz

seres jánosné franciska üzente 12 éve

Igen az. virágcsokrok diszitésére is használják.

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Kovácsné Terézia írta 3 napja a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Köszönöm.

Garáz József 5 napja új képet töltött fel:

229-230_2190876_4142_s

Garáz József 5 napja új képet töltött fel:

226-227_2190875_3346_s

Garáz József 5 napja új képet töltött fel:

237-239_2190874_8343_s

Garáz József 5 napja új képet töltött fel:

219_2190873_8953_s

Garáz József 5 napja új képet töltött fel:

218_2190872_6086_s

Garáz József 5 napja új képet töltött fel:

233-234_2190871_5697_s

Garáz József 5 napja új képet töltött fel:

220-221_2190870_7085_s

Garáz József írta 6 napja a(z) Tulipán képhez:

Tulipan_2190828_9993_s

Szép!

Kovácsné Terézia 1 hete új képet töltött fel:

Tulipan_2190828_9993_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu