A legnagyobb kudarc a húsok
sütésénél, amikor a végeredmény ehetetlenül
száraz, rágós és íztelen lesz.
Ha
alkalmazunk néhány pácolási, húspuhító praktikát, és jó fűszereket is
használunk, biztos lesz a siker.
Húsokhoz natúr joghurtot!
A szépen felszeletelt csirkemelleket dörzsöljünk be
durvára őrölt borssal, használhatjuk
a bolti darabos keveréket is, majd
tépkedjünk rá kedvenc friss fűszernövényünkből.
Használhatunk szárított vagy épp
a szárnyasokhoz kitalált fűszerkeveréket is.
A friss fűszerek közül a kakukkfű,
a bazsalikom, az oregánó, a majoranna, a rozmaring
a kedvencem.
A befűszerezett húsokat kenjük be mindkét oldalukon
natúr joghurttal, majd
tegyük egy tálba vagy műanyag dobozba, és pár órán vagy
akár egy estén keresztül érleljük.
Elkészítéskor felhevített olívaolajba kell
joghurtostul beletenni, majd mindkét oldalát
pár percig sütni, míg megpirul.
Az
elősütött melleket forró, 180 fokos sütőben, 8 perc alatt serpenyőstül lehet
készre sütni.
Nem szabad tovább bent hagyni, mert kiszárad és akkor
már veszít a puhaságából.
A csirkemellet pácolhatjuk még mustár, bors, oregánó
és méz keverékével is.
Bárányhús isteni
illattal!
A báránysültekhez jól illik a fokhagyma, a rozmaring
vagy akár a zsályalevél is.
A feldarabolt és a faggyútól megtisztított bárányt
tegyük egy tálba, csorgassunk
rá olívaolajat, reszeljünk rá fokhagymát
bőségesen, daráljunk rá borsot és tépkedjünk
rá friss rozmaringlevelet, vagy
szórjunk rá szárítottat.
Sózni nem szabad, mert kipirosodik a hús.
Bekenhetjük
joghurttal is, de az olívaolajos pác is finoman megpuhítja.
Az olajok kioldják a
fűszerekben lévő illóolajat, mely az olaj segítségével
beszivárog a hús
rostjaiba, finoman átjárja az íz a sütésre váró pecsenyét.
A bárány pácolásához
használhatunk még levendulavirágot és mézet is.
Különleges és finom, ha
reszelünk rá zöldcitrom héjat, majd
babérlevéllel, citromszeletekkel fűzzük
nyársra.
A sütési idő itt is rövid legyen, ha faszénen sütjük, csak 3-3 percig
pirítsuk
oldalanként, úgy a legfinomabb, ha a közepe rózsaszínű
marad.
Bárányos recept: Zöldséges báránycsülök
A halak elvarázsolása
A halakhoz jól illik a kapor. A kifilézett
halszeleteket csorgassuk meg először
olívaolajjal, majd szórjuk meg darált
rózsa- vagy feketeborssal.
Fűszerezzük friss vagy szárított kaporral, de
tehetünk rá hal fűszerkeveréket is.
Ha vastagabb halat pácolunk, kenjük meg
olívaolajjal, majd borsozás után
borítsuk be fűszerlevelekkel, melyektől nemcsak
finom lesz, de a látványa is étvágygerjesztő.
Én ehhez citromfüvet,
petrezselyemlevelet, kaprot és bazsalikomot szoktam használni.
Nagyon ízletes lesz a tengeri sügér
filéje, ha szárított naranccsal, olívaolajjal pácoljuk.
Sütéskor a serpenyőbe -
miután megsütöttük és kivettük a halat - öntsünk
narancs vagy mandarinlevet,
forraljuk össze egy evőkanál vajjal, és ezzel
csorgatjuk meg a halszelteket
tálaláskor.
A lazaszeleteket pácoljunk
juharszirupos-mustáros szószban.
Tegyük egy kis tálba egy zöldcitrom levét,
adjunk hozzá egy evőkanál magos
mustárt, tegyünk bele mozsárban összezúzott
római köményt, két evőkanál
juharszirupot vagy mézet, daráljunk rá borsot, majd
keverjük jól össze.
Kenjük meg vele bőven a kifilézett lazacszeleteket, majd
felforrósított
serpenyőben olívaolajon süssük pirosra, sütés közben kenegessük a
páclével.
Ha biztosra szeretnénk menni, az elősütött halszeleteket betehetjük
forró, 160
fokos sütőbe, ott 5-6 perc alatt teljesen átsülnek.
Halas receptek:
A zöldeknek sem kell fűízűnek
maradniuk
A sütésre, grillezésre váró zöldségeket is meg lehet
bolondítani egy kis fűszeres kencével.
Az őzlábgombát kenjünk
be először olívaolajjal, majd daráljunk rá borsot, és szórjuk
meg kakukkfűvel
vagy borsikafűvel.
Szórhatunk rá zöldség fűszerkeveréket és reszelt parmezánt
is.
Felhevített serpenyőben kevéske olívaolajon süssük meg, mintha húst sütnénk.
Ha elkészült, tegyünk a gombák tetejére egy-egy szelet sajtot, és párolt
rizzsel
vagy kuszkusszal fogyasszuk.
Tálalhatjuk hamburger zsemlében is, sok
salátával.
Ha faszénen szeretnénk zöldségnyársat
készíteni, a felfűzött zöldségeket
kenjünk be olvasztott margarinnal
vagy olívaolajjal, a kenéshez használjunk konyha ecsetet.
Szórjunk rá
rozmaringot vagy szárított bazsalikomot.
Felfűzéskor tegyünk a szeletek közé
egy-egy levél friss bazsalikomot vagy zsályát.
Sütés közben szórjunk rá reszelt
parmezánt.
A padlizsán is jobban esik, ha
pirítás előtt a szeleteket bedörzsöljük
fokhagymával, akár bele is tűzdelhetünk
egy-egy darabot, majd csorgatunk
rá olívaolajat.
A fokhagymás padlizsánt
faszénen kell puhára sütni.
Kínáljunk mellé joghurtból, fekete olívabogyó
krémből, olívaolajjal, összecsapkodott
korianderlevéllel és citromlével készült
mártást.
Zöldséges receptek:
A tofu megszelídítése
A tofunak is jót tesz, ha elkészítés előtt adunk egy
kis olajos-fűszeres aromát.
Semleges ízét feljavíthatjuk, ha például sütés,
panírozás előtt megszórjuk kevéske
gyömbérrel és csorgatunk rá egy kis
szójaszószt.
Megkenhetjük olívaolajjal, majd zöldség fűszerkeverékkel szórjuk
meg, jöhet
rá a kedvenc fűszerünkből is: kakukkfű, bazsalikom, majoránna,
petrezselyem, de
megszórhatjuk curry-vel, vagy bekenhetjük pesztóval is.
Kevéske
felhevített olívaolajon kell pirosra sütni. Igazi keleties lakoma, ha wokban
megpirított zöldségekkel tálaljuk.
Atofu szeletet panírozhatjuk olajos magvakba
is: keverjünk a prézlibe szeletelt
mandulát, szezámmagot, napraforgó- vagy
tökmagot, de nagyon finom
lesz, ha például durvára darált dióba vagy mákba
hempergetjük meg.
ÉDENKERT.HU TIPP: Kerti grillezés: 10 tipp a
sikerhez
MÉG
TÖBB RECEPT: http://www.kaldeneker.hu
Szerző/Forrás: Kaldeneker György
|
Kommentáld!