Kertészkedés: Tippek a spenót megkedveléséhez

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37810 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37810 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37810 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8561 fő
  • Képek - 37810 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 176 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Tippek a spenót megkedveléséhez
Nem a gyerekek kedvence, sőt, sok felnőtt sem igazán szereti, pedig igazi vitaminbomba, és számtalan krónikus betegség tüneteinek enyhítésére is alkalmas. Részben azért nem annyira népszerű, mert sokan főzelékformájában ismerik csak, pedig salátának és desszertnek is kiváló.
getMultiCimke()

 

A spenót, más néven paraj, a legkorábban termő zöldségfélék egyike. Fogyasztása mindenképpen ajánlott, mivel vitaminban, ásványi anyagokban, rostban és antioxidánsban nagyon gazdag, a benne lévő K-vitamin pedig a máj méregtelenítő folyamatait segíti.


A spenót gyógyhatása


A spenót kiváló bőrbetegségek, emésztési rendellenességek és gyomorfekély kezelésére, idegrendszeri panaszok enyhítésére, valamint ínysorvadás ellen. Ugyancsak jótékony hatással van a pajzsmirigy működésének zavaraira, használható még túlsúly, keringési- és szívrendellenességek esetén, májpanaszokra, rákos megbetegedések és rendellenes vércukorszint kezelésére - olvasható a Napsugár Életház sajtóközleményében.


Hiába az egyik legegészségesebb zöldségféle, kevesen fogyasztják, aminek valószínűleg az lehet az oka, hogy nem is sejtjük, mennyi mindent készíthetünk spenótból.


Fogyaszthatjuk italként


A spenótban rengeteg értékes tápanyag található, tartalmaz A- és B-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot és még számos nyomelemet, melyeket folyadék formájában tudja a szervezetünk a leghatékonyabban felhasználni. Gazdag ásványi anyag tartalma pedig erősíti a fogakat és a fogínyt.


Egy igazi vitaminbombát állíthatsz össze, ha préselt uborkát, céklalevelet, céklagumót, kellevelet, lucernacsírát, szójababcsírát, görögszéna csírát, valamint zellert adsz hozzá.


Forrás: 
iStockphoto

Salátába is jó


Egészséges és ízletes saláta is készíthető spenótból. Nyersen azért érdemes fogyasztani, mert tartalmazza azokat a vitaminokat is, amelyek a főzés során távoznának. Vágd fel a spenótot vékony szeletekre, adj hozzá jégsalátát, majd öntsd le az egészet olívaolajjal és almaecettel. Ez az ízletes és könnyű köret grillezett húsok mellé kiváló.


Főzve vagy sütve


Készíthetsz belőle krémlevest, lepényt, használhatod húsokhoz töltelékként vagy tésztákhoz öntetként, de süthetsz belőle tortát is.

 

Két izgalmas spenót receptSpenótos céklasaláta

Hozzávalók: 4 db kisebb főtt cékla, 15 dkg spenót, 10 dkg koktélparadicsom, ecet, két evőkanálnyi vörösbor, olívaolaj, fél teáskanál méz

Elkészítés: szeleteld fel a céklát és önts le kevés ecettel, szórj rá sót és borsot, majd hagyd állni 15 percig. Vágd ketté a paradicsomot, vegyél egy salátás tálat, és béleld ki az alját spenótlevéllel. Add hozzá a céklát, a paradicsomot, és készítsd el a mártást a maradék ecetből, olajból és mézből. Mielőtt tálalod, öntsd le vele a salátát.

Palacsinta spenótos túrókrémmel

Hozzávalók: 20 dkg spenótlevél, 25 dkg tehéntúró és ugyanennyi juhtúró, 20 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 doboz tejföl, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás sárgája, 20 db palacsinta, ízlés szerint só és bors

Elkészítés: A tehéntúrót és a juhtúrót keverd össze 10 dkg vajjal és a tojás sárgájával. 5 dkg vajon dinszteld meg a spenótleveleket és az apróra vágott fokhagymát. Ha elkészült, keverd össze a túróval és fűszerezd sóval, borssal. Kend meg a palacsintát a krémmel és hajtsd négyrét. A maradék vajjal kend ki a tepsit, tedd bele a palacsintákat, majd tedd a tetejükre tejfölt és szórj rá reszelt sajtot. 10-15 perc sütés elegendő a desszert elkészítéséhez. prtnrPerjel ();

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Boros Andrea üzente 14 éve

főzeléknek én is nagyon szeretem

Válasz

Kunné Katus üzente 14 éve

Főzeléknek imádom,de így is ki próbálom.Kösz.

Válasz

Juni Sándorné Éva üzente 14 éve

Köszi szépen az infót!

Válasz

Geiger Judit üzente 14 éve

Köszönöm, nagyon tetszik a palacsinta recept. Én eddig az omlettet töltöttem spenóttal, amit egyébként nagyon szeretünk.

Válasz

szabo gina üzente 14 éve

ez igy gombaba toltve elegge etvagy gerjeszto.es fetaval nagyon passzol a spenot.ki kell probalni.

Válasz

szabo gina üzente 14 éve

nos en akkor a szerencses szulokbol vehetek reszt.az en gyermekem imadja a spenoto na meg a ceklat is.en utaltam gyerekkoromban mindkettot es most sem rajongok ertuk.ezert en a spenotot tesztaval eszem es reszelt sajttal.ha mar a gyerekem eszi nekem is meg kell ennem valahogy.

Válasz

det ted üzente 14 éve

A palacsinta spenótos túrókrémmel isteni lehet. Kipróbálom. Én a spenótos lasanage-t szeretem, ebben nincs hús - az olasz változatal szemben. Spenótlevest gyakran késztek, pirított kenyérkockával, és szeletelt főtt tojással fogyasztva rendkívül finom, egészséges étel, ebédre, vacsorára egyaránt.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

A spenótos palacsintát a férjem spenóttól hidegrázást kapó unokaöccse is jóízűen megette.
Sós, szerecsendióval ízesített palacsintatésztába megy a következő töltelék: durvára vágott, vajon párolt spenót, fokhagyma, szerecsendió, esetleg bors, ledarált kemény tojás, egy kis sajt, ami lehet füstölt is, és annyi tejföl, hogy jó állaga legyen a keveréknek. Melegen és hidegen is finom.

Válasz

Szekeres Rudolfné üzente 14 éve

Ezt csak megköszönni tudjuk, amit a spenótról megtudtunk.
Én nem ettem meg korábbi életemben, az egyetemi menzán sokszor volt. Szerintem ma egy másik fajta növényt árulnak, melynek nincs semmiféle kesernyés íze.
Nagyon finom salátának is, én csak a csalamádé levébe forgatom bele egy kicsit, az unokák is szeretik. Esetleg vegyesen a saláta levelekkel.

A lányom leveles tésztába tölteléknek készíti,nagyon finom.
De szoktam apróra felvágva sóskával és pirított hagymával kissé felfőzve, /bot - turmix géppel pépesítve/ kis tejföllel rétes liszttel behabarva, fözeléknek vagy hígabban levesnek.. Feltétnek bármi jó hozzá, esetleg csak levesgyönggyel.Lehet még hozzá zellerzöldet is főzni.
Szekeres Rudolfné.

Válasz

Abi Karam Samirné Marika üzente 15 éve

váljék egészségükre!!!

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

222-223_2198272_7979_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

212-214_2198271_8979_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

210-211_2198270_5466_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

218-220_2198269_4970_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

224-226_2198268_2576_s

Garáz József írta 1 napja a(z) 106 képhez:

106-113_2198239_7553_s

István. Meg ismerted ugye?

István Halhóber írta 3 napja a(z) 106 képhez:

106-113_2198239_7553_s

5*

István Halhóber írta 3 napja a(z) 188 képhez:

188-191_2198238_4596_s

5*

Garáz József 3 napja új képet töltött fel:

106-113_2198239_7553_s

Garáz József 3 napja új képet töltött fel:

188-191_2198238_4596_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu