Kertészkedés: A fekete bodza, vagy festőbodza (Sambucus nigra)

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 8563 fő
  • Képek - 37689 db
  • Videók - 612 db
  • Blogbejegyzések - 797 db
  • Fórumtémák - 174 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a szórakozás klubja volt. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A fekete bodza, vagy festőbodza (Sambucus nigra)

network.hu

 


network.hu

Receptek, amelyeket immár 50 éve használok különböző bogyósokból készűlt ízekhez és szörpökhöz.

 


 
Málnaszörp hidegen.

Hozzávalók:
2 kg málna,
2,5 l víz,
2 kg cukor,
fél kávéskanál tartósítószer,
1 kávéskanál citromsav  vagy borkősav.

A tisztított, megmosott málnát összezúzzuk, és uborkásüvegbe tesszük. A vizet felforraljuk, belekeverjük a tartósítót és a citromsavat, lehűtjük, és a málnára öntjük. 24 órát állni hagyjuk, majd ritka szövésű vászonruhán leszűrjük és átpréseljük. Hozzákeverjük a cukrot, és ismét állni hagyjuk 24 órát, közben gyakran kevergetjük, hogy a cukor feloldódjon benne.
Hidegen palackozzuk.
Ugyanígy készíthetünk eper-, ribizli-, bodzabogyó- és szederszörpöt is.


Ribizliíz:

Hozzávalók:
2 kg ribizli,
1 kg cukor.

A szép piros, érett ribizlit megmossuk, lecsurgatjuk, leszemezzük, és szitán áttörjük. A
visszamaradt cefrére vizet öntünk, megkevergetjük, így a héja feljön a tetejére. Szűrőkanállal lehalásszuk, és a ribizlihez adjuk. Gyakran kevergetve sűrűre főzzük, végül hozzáadjuk a cukrot, és még 5-10 perc főzés után forrón üvegekbe töltjük és száraz gőzbe tesszük.
Ugyanígy készíthetünk eper-, málna-, bodzabogyó- és szederízt is.

 

 

 

*

 

 

 

Címkék: bodza lekvár bodza szörp bodzaíz fekete bodza

Kapcsolódó cikkek:

  Fekete bodza

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Stengel Istvánné Marika üzente 12 éve

Kedves Miklós.Én is a kevesebb cukorral főztem tavaly a lekvárt a bodzából,és nagyon finom volt.Már nézegetem az idei termést is.Sőt,amikor virágba borult,szedtem virágát szárítani teának.Nagyon finom és egészséges.

Válasz

Dienes Miklós üzente 12 éve

Olvasgatom ezeket a rég bevált recepteket, és sajnálom azt a sok, finom gyümölcsöt, hogy ennyi rengeteg cukor miatt nem érvényesülhet finom aromájuk! Talán lehetne sokkal kevesebb cukorral készíteni, hogy igazi gyümölcs ízű legyen. Valaki kipróbálhatná, az ötvenéves módszerrel összehasolitva, kíváncsi lennék az eredményre. Például 1 kg. gyümölcshöz 20 dkg. cukor!? Én így főztem tavaly ribizli, josta, meggy, birsalma lekvárt és
szerintem nagyon jó lett. Régen a feleségem is cukorral ette a sárga dinnyét, ribizlit, meggyet. Ma a fekete ribizlit, jostát és meggyet is cukor nélkül eszi! Pedig a fekete ribizli
elég fanyar ízű, de így az igazi, szokás dolga az egész! Jó étvágyat. Miklós.

Válasz

Németh Lajosné Ilse üzente 12 éve

Kérem figyelmesen olvasni végig a recepteket, mindkettő végén van 1-1 mondat amit többen nem olvastak el.

---- Ugyanígy készíthetünk eper-, ribizli-, bodzabogyó- és szederszörpöt is.
---- Ugyanígy készíthetünk eper-, málna-, bodzabogyó- és szederízt is.

Ilse

Válasz

Poliakné Magdi üzente 12 éve

Köszönöm a bodzabogyó receptet! Mivel a tanyámon nagyon sok terem és a virágokat nem tudom mind begyűjteni terem bogyó bőven és idén lesz ,dzsem és színes szörp is. Én ez ideig a virágát használtam szörpbe és szárítottam tea alapnak...

Válasz

Bakó Lászlóné üzente 12 éve

Ki kell próbálnom ,köszi a finom receptet.

Válasz

Vajda Judit üzente 12 éve

Köszönöm a receptet.Kifogom probálni a bodzabogyos szörpöt.További szép napokat.V.Jutka

Válasz

Papdi Mihályné üzente 12 éve

Köszönöm a málnaszörp receptet. Üdvözlettel

Válasz

Kissné Magdi üzente 12 éve

A Kertész Mária receptje szerint készítem én is a bodza szörpöt, kis eltéréssel:a cukor 3/4
részét karamellizálom és feloldva teszem a z elkészített léhez.Nagyon finom és kellemes
ízt ad az egész italnak.Üdv.:Magdi

Válasz

Kertesz Maria üzente 12 éve

Minden kommentalast elolvastam,csak a bodza szorp receptjet nem talaltam meg.En is minden evben teszek el eloszor ugy 10 literes vederbe 1 kilo cukorral4-5 egesz citrom es egy jo evokanal citromso vagy le 6-8 virag.Ez rogton ihato a masik a szirup ott kell 25 virag egy 5 literes uveghez egy hetig erlelni 3-4 egesz citrom 5 deka citromso es forralt majd lehutot vizzel feltolteni.Amikor leszurom utanna jon a cukor minden literhez 80 deka ezt felforralom langyosra lehutom es szarad dunsztba de ide nem jo a muanyag flakon..Olvastam volna mas velemenyeket is de nem nagyon talaltam.Ha valaki hasznosnak gondolja probalja ki .Koszonet a sok jo tanacsert,kulomben nalunk erdo-mezo tele van bodza faval Erdelyben nagyon sokan hasznaljak,olcso es egeszseges

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Hol lehet megtalálni a bodza dzsemmed receptjét? Megköszönöm ha elküldöd a következő címre: kekmama@freemail.hu

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Garáz József írta 2 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Terike! Köszönöm szépen.

Kovácsné Terézia írta 2 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Nagyon szép!

István Halhóber írta 2 hete a(z) Kicsit deresen. képhez:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

5*

István Halhóber írta 2 hete a(z) A kert dokora. képhez:

A_kert_dokora_2194979_5692_s

5*

Garáz József 2 hete új képet töltött fel:

A_kert_dokora_2194979_5692_s

Garáz József 2 hete új képet töltött fel:

Telen_is_van_munka_akertben_2194978_9255_s

Garáz József 2 hete új képet töltött fel:

Kicsit_deresen_2194977_5982_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu