Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a  szórakozás klubja volt. vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a  szórakozás klubja volt. vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a  szórakozás klubja volt. vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészet klubban közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz ! és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz képeket, fórumozhatsz a többiekkel,vagy blogolhatsz.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
István Halhóber
Kertészet klub- valamikor a  szórakozás klubja volt. vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
 
Bejelentkezés
EZT OLVASD EL RENDESEN, ÉRDEMES!!!!
Hagymát is hagymával!
 
Minden igazán magyaros étel alapja a vöröshagyma, esszük sülve-főve. Átható
 és megmaradó szaga miatt nyersen fogyasztjuk a legritkábban, de ha az 
egészségünkről van szó, érdemes időnként inkább a társaságról lemondani a
 vöröshagyma javára - vagy rávenni másokat is, hogy együtt hagymázzunk.
 
A vöröshagymát (Allium cepa) nem csak élelmiszerként és fűszerként, de
 univerzális gyógyszerként is számon tartja szinte minden kultúrkör. 
Egyik legjobb tulajdonsága, hogy könnyen hozzáférhető: sokféle 
színárnyalatban és formában, de gyakorlatilag a világon mindenütt 
megterem. Jellegzetes illatát és ízét bizonyos kénvegyületeknek 
köszönheti, tartalmaz B1-, B2, C- és E-vitamint, de van benne kálium, 
kalcium, vas, jód, foszfor, szelén és cink is. Fertőzések kezelésére és 
megelőzésére több ezer éve használja a népi gyógyászat, de ma már 
tudományosan is bizonyított tény, hogy baktériumölő hatásban a fokhagyma
 mellett a vöröshagyma a leghatékonyabb növény.
Kedvező tulajdonságai nagyobb részét minden elkészítési formában megtartja,
 de mint sok más zöldség, a hagyma is nyersen fejti ki a legkedvezőbb 
módon hatásait. Főként a téli, náthás, megfázós időszakokban jut 
sokaknak eszébe nagymama hagymatea-receptje, és ez nem véletlen. Mivel a
 hagyma rendkívül jó nyákoldó hatású, enyhíti a köhögést, illóolajaival 
pedig orrdugulás ellen is hatékony. Elég, ha becsukott szemmel frissen 
vágott hagymát szagolgatunk egy-két percig.
Asztmás állapotokban is bizonyítottan segít átjárhatóbbá
tenni a légutakat, oldja a hörgők görcseit, ráadásul az immunrendszert is erősíti, így gyorsítja a felépülést. Arra azonban vigyázni kell, hogy
összességében erős meleg érzetet vált ki a szervezetben, ezért lázas
állapotban belsőleg alkalmazva inkább kellemetlennek érződik a hatása.
 
A hagyma az emésztésre is jótékonyan hat, mivel segíti a zsírok lebontását;
nem véletlen, hogy a szántó-vető parasztok egész oldal szalonnákat nyugodtan
 befalatoztak, ha bőségesen volt hagyma is mellé. Több olyan hatóanyaga 
is van, amely az inzulinkiáramlást serkentve mérsékli a vércukorszint 
megemelkedését az étkezés után. Mivel fokozza az emésztőnedvek 
termelését, nem csak étvágygerjesztő hatású, de a bélgörcsöket is oldja -
 emésztési problémáknál azonban ügyelni kell a mennyiségre, nagyobb 
adagban már puffadást okozhat és epehajtó hatása is jobban megnyilvánul.
 
A hagyma a szív- és érrendszerre is kedvező hatást fejt ki: nyersen
fogyasztva meggátolja a koleszterin-lerakódást, így véd a vérrögképződések és a magas vérnyomás ellen, vagyis megelőzhet rengeteg keringési rendellenességet.
Egyre több kutatás bizonyítja azt is, hogy a rákos megbetegedések kivédésre is érdemes hagymát enni. Kénes vegyületei ugyanis gátolhatják egyes tumorsejtek növekedését, míg bizonyos fitovegyületei olyan enzimeket hoznak létre a májban, amelyek egyes rákkeltő anyagokat ártalmatlanná tesznek vagy kiürítenek a szervezetből.
|  |  | 
M Imre írta 4 napja a(z) Közérdekű fórumtémában:
Ha a mosókonyhában a mosómaci mellett feltűnik egy ...
Garáz József 3 hete új képet töltött fel:
Garáz József 3 hete új képet töltött fel:
Garáz József 3 hete új képet töltött fel:
Garáz József 3 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Tavaszra vágyakozva....
Sárgabarackmag olajról....
Csodálatois természet....
IDÉZETEK VÍRÁGOKKAL...